Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

H προστασία της πρώτης κατοικίας ο πρώτος νόμος της Βουλής

SHARE
Νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς θα κάνει η κυβέρνηση, μόλις ανοίξει η Βουλή.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης: «Η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει την παράταση της προθεσμίας του νόμου αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των "κόκκινων" στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων».

Σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Σταθάκης η κυβέρνηση σε πρώτο χρόνο θα παρατείνει τις διατάξεις του νόμου 4224/2013 που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και προστάτευε την κύρια κατοικία υπό προϋποθέσεις.
Αυτές είναι:
1.Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
2.Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) είναι μέχρι 35.000 ευρώ.
3. Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας).
4. Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (εξαιρουμένων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προγραμμάτων) του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ από το σύνολο των 270.000 ευρώ.
5. Κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και ίσες με το 20% για τα ποσά άνω των 15.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα ετοιμάσει, λένε οι πληροφορίες, νομοσχέδιο που θα προβλέπει συνολικά τη διαχείριση των “κόκκινων” στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και θα προβλέπει και την απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτό αναφερόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: