Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Αίτημα 6μηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης - Όχι παράταση του μνημονίου

SHARE
Αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης «προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» και όχι παράταση του μνημονίου, υπέβαλλε επισήμως η ελληνική κυβέρνηση το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες στο αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση περιγράφεται η Τρόικα με έναν ρόλο εξ αποστάσεως και ονοματίζεται ως «οι θεσμοί που θα επιβλέπουν». Επίσης στο τελικό κείμενο που προκρίνεται γίνεται αναφορά σε επέκταση σύμβασης, ήτοι μία διατύπωση «ανάμεσα» στην επέκταση της δανειακής σύμβασης που αναφέρει η Ελλάδα και την επέκταση του προγράμματος που αναφέρουν οι Ευρωπαίοι. Στο αίτημα δεν υπάρχει πουθενά η λέξη μνημόνιο και αναφέρεται η «ολοκλήρωση και αναθεώρηση της σύμβασης».

Το αίτημα έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με ένα τουίτ. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την σύγκληση του Eurogroup αύριο στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή του Γιάννη Βαρουφάκη. 

Σήμερα Πέμπτη, την ίδια ώρα, θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Euroworking Group προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης όπου θα εξεταστεί το υποβληθέν αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.  





Διαβάστε ποιοι είναι οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους εδράζεται το ελληνικό αίτημα για παράταση-επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης για διάστημα έξι μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2015. 

Το αίτημα για επέκταση της δανειακής συμφωνίας

1.    Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη,  κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2.    Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της. 

3.    Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4.    Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: