Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

12 επιπτώσεις από την πτώση της τιμής του πετρελαίου

SHARE
Η τιμή του πετρελαίου επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας, έστω και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε εύκολα. Πέρα από το αυτονόητο, τη μείωση τιμών προϊόντων πετρελαίου που έχει άμεση επίπτωση στην τσέπη μας, δεκάδες άλλα προϊόντα επηρεάζονται από τη διακύμανση των τιμών ενώ πλήθος μακροοικονομικών μεγεθών συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το μαύρο χρυσό: πληθωρισμός, πορεία μετοχών, γεωπολιτικές ισορροπίες, ισοτιμίες νομισμάτων, ακόμα και τα φορολογικά έσοδα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη. 
Το MoneyGuru.gr παρουσιάζει συνοπτικά θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς: 

1. Πτώση τιμής βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης 
Φαντάζομαι όλοι μας με ευχαρίστηση είδαμε μετά από χρόνια το "σαραβαλάκι" μας να "φουλάρει" με 20-30 ευρώ λιγότερα από ότι πριν μερικούς μήνες. Το ίδιο βέβαια ισχύει και σε σχέση με τη θέρμανση, για αυτό άλλωστε και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που βιώσαμε έντονα πέρυσι, φέτος δε μας απασχόλησε ιδιαίτερα. 

2. Μειωμένη τιμή βενζίνης=περισσότερη κίνηση στους δρόμους και μεγαλύτερα ασφάλιστρα αυτοκινήτου  
Με το που γεμίσαμε το ρεζερβουάρ, ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η αύξηση της κίνησης στους δρόμους και ως συνέπεια περισσότερος χαμένος χρόνος, αλλά και περισσότερα ατυχήματα. Η αύξηση των τροχαίων την περίοδο της κρίσης, πέρα από άλλες αιτίες που μπορεί να έχουν τονιστεί, συνδέεται άμεσα με τα λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, αλλά και τις χαμηλότερες ταχύτητες οδήγησης.   

3. Ανάκαμψη της αγοράς αυτοκινήτων
Παρότι ακόμη τα στοιχεία δεν είναι επαρκή, οι αντιπροσωπίες αυτοκινήτων έχουν αρχίσει να βλέπουν μια κάποια κίνηση στα καταστήματά τους. Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα μέχρι αυτή τη τάση να αποκρυσταλλωθεί.

4. Υστέρηση φορολογικών εσόδων
Η πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών για υστέρηση των εσόδων στον προϋπολογισμό του 2014 σε μεγάλο βαθμό αποδόθηκε στην ανεπάρκεια φορολογικών ελέγχων και τα προβλήματα του εισπρακτικού μηχανισμού. Ωστόσο, μελετώντας κανείς τα στοιχεία, διαπιστώνει ότι σημαντικό μέρος της υστέρησης προέρχεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή και σχετίζεται άμεσα με την πτώση των τιμών. 

5. Ενίσχυση του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη (και την Ελλάδα)
Ο αποπληθωρισμός είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ευρωζώνη και για τη χώρα μας δυσκολεύει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης του χρέους. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου επιδρά αποφασιστικά όχι μόνο γιατί τα πετρελαιοειδή έχουν μεγάλη στάθμιση στον υπολογισμό του πληθωρισμού, αλλά και επειδή οδηγούν πλήθος άλλα προϊόντα (όπως λ.χ. τα αγροτικά) σε χαμηλότερες τιμές. 

6. Αύξηση κερδοφορίας στην αεροπλοΐα (και τη ναυσιπλοΐα) και αναμενόμενη μείωση των τιμών των εισιτηρίων
Τα προβλήματα των εταιριών στο χώρο των μεταφορών, λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων ήταν τεράστια τα τελευταία χρόνια. Για το 2015, αναμένεται ότι η τεράστια μείωση θα εκτοξεύσει τα κέρδη τους (ειδικά στη ναυσιπλοΐα) και μπορεί επιτέλους φέτος να πάμε πιο οικονομικά στο αγαπημένο μας νησί για διακοπές. 

7. Ασφαλέστερο και φθηνότερο σεξ
Κάτι που δε θα φανταζόταν κανείς εύκολα είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν άμεσα την παραγωγή προφυλακτικών, αλλά και λιπαντικών. Μπορεί να μην είναι μια τόσο κρίσιμη αλλαγή (όσο λ.χ. ο αποπληθωρισμός), είναι όμως σίγουρα ευπρόσδεκτη. 

8. Τέρμα πια όλη αυτή η φιλολογία ότι η Ελλάδα θα σωθεί από τα αποθέματα πετρελαίου που μένουν αναξιοποίητα
Η κουβέντα σχετικά με την ΑΟΖ, την αξιοποίησή της και τον "τεράστιο" πλούτο που κρύβεται κάτω από τα πόδια μας ήταν πολύ της μόδας την περίοδο της κρίσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πολιτικοί έχουν σταματήσει να μας κουράζουν με αυτή την άσκοπη συζήτηση, καθώς πλέον, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν κοιτάσματα στο ελληνικό υπέδαφος, αυτά με τις τιμές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα δεν είναι αξιοποιήσιμα. 

9. Ο τουρισμός στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα
Μεγάλο κομμάτι της αύξησης της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, αλλά και των αγοραπωλησιών ακινήτων σε τουριστικές περιοχές αποδίδεται στο ρεύμα που υπήρχε από τη Ρωσία. Με τους Ρώσους πολίτες να βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, λογικό είναι οι αφίξεις να κινδυνεύουν να μειωθούν δραστικά το 2015. Μένει να δούμε κατά πόσο η τάση αυτή μπορεί να ισοσταθμισθεί με αύξηση τουριστών από τις ΗΠΑ, λόγω της μείωσης των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά και της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ. 

10. Κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες
Η Σαουδική Αραβία, πατώντας στα τεράστια κεφαλαιακά αποθέματά της, αλλά και στο πολύ μικρότερο κόστος εξόρυξης σε σχέση με άλλες χώρες, ενισχύει την πρωτοκαθεδρία της. Πέρα από την τεράστια πίεση που δέχεται η ρωσική οικονομία, προβλήματα αντιμετωπίζει και το Ιράν, το οποίο οι Σαουδάραβες θέλουν να διατηρήσουν στο περιθώριο. 

11. Αποσταθεροποίηση της ρωσικής οικονομίας
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδηγεί χαμηλότερα και εκείνες του φυσικού αερίου και ο μεγαλύτερος παραγωγός που είναι η Ρωσία πιέζεται ασφυκτικά. Σε συνδυασμό με το εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και ως αντίδραση στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη μεριά της Κίνας. 

12. Η ανάπτυξη της Βραζιλίας και της Κολομβίας τίθεται εν αμφιβόλω
Ειδικά στην περίπτωση της Βενεζουέλας, τα δεδομένα είναι πολύ αρνητικά, καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου αντιστοιχούν στο 95% των συνολικών εξαγωγών της. Αλλά και για τη Βραζιλία, δεκάδες επενδύσεις σχετικές με την εξόρυξη πετρελαίου βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Νιγηρία, η οποία μαστίζεται και από τη σύγκρουση με τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: