Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Στα εκτός Βουλής κόμματα το «κλειδί» της αυτοδυναμίας

SHARE
Στο άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα φτάσουν το 3% του εκλογικού σώματος και συνεπώς θα μείνουν εκτός Βουλής, βρίσκεται το «κλειδί» της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.
Δηλαδή, όσο πιο μεγάλο είναι αυτό το άθροισμα, τόσο χαμηλώνει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία.
Πίνακας του υπουργείου Εσωτερικών παρουσιάζει αυτήν τη άμεση συνάρτηση που υπάρχει ανάμεσα στο ποσοστό που θα συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα, το οποίο λαμβάνει το πριμ των 50 εδρών και το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Για παράδειγμα, αν το ποσοστό των τελευταίων φτάσει το 5%, τότε, το πρώτο κόμμα θα πρέπει να εξασφαλίσει το 38,38% των ψήφων προκειμένου να πετύχει την αυτοδυναμία. Αν πάλι το αθροιστικό ποσοστό των εκτός κομμάτων Βουλής ανερχόταν στο 1%, τότε, όπως προκύπτει από τον πίνακα, οι απαιτήσεις αυξάνονται για το πρώτο κόμμα των εκλογών καθώς για την αυτοδυναμία είναι αναγκαίο ποσοστό 40%.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: