Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ανοίγει στο Eurogroup η συζήτηση για τη μετά το μνημόνιο εποχή

SHARE
Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο θα παρουσιάσει στο Eurogroup της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να τελειώσει το πρόγραμμα και να δημιουργηθεί μια ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή, που θα έχει διάρκεια από 6 έως 12 μήνες και στην οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου.
«Η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου», είπε ο κ. Χαρδούβελης στο Reuters.
Ειδικότερα, η εποπτεία των δανειστών δεν θα είναι τόσο στενή σε επίπεδο μικρο διαχείρισης, όπως συμβαίνει με το μνημόνιο, ενώ η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει 10 με 15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η Ελλάδα περιμένει να αξιολογηθεί βάσει ενός μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων -περίπου 10 έως 15- κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ο κ. Χαρδούβελης.
«Αναμένουμε ότι ο έλεγχος δεν θα είναι τόσο επίσημος, και δεν θα δημιουργεί την ένταση που δημιουργούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Αθήνα επιθυμεί να έχει ρόλο το ΔΝΤ, αλλά περιορισμένο.
«Η ακριβής νέα σχέση με το ΔΝΤ είναι υπό διαπραγμάτευση. Κατά την γνώμη μας, θα θέλαμε η ΕΕ να έχει το πάνω χέρι» συμπλήρωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, διεξοδική συζήτηση είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup έχει καθοριστική σημασία για την πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση προκειμένου «να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση και να περάσουμε στη νέα φάση, μετά το μνημόνιο και την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν σταλεί και επανέλαβε ότι η τρόικα θα επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό. Η ημερομηνία επιστροφής εκτιμάται πως θα είναι προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επικυρώθηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί στις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας για τα θέματα του ενιαίου μισθολογίου και εργασιακών ζητημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί, μεταξύ άλλων, πως το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο θα γίνει το 2016, αφού πρώτα θα ψηφιστεί νόμος για σταθερό, μόνιμο και πάγιο σύστημα αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και ότι δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού, ούτε θέμα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται την Πέμπτη και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, τη γενική γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάθριν Ντέι και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενημερώσει για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί στη δημόσια διοίκηση, με έμφαση την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, αλλά και τις στοχευμένες ενέργειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ατζέντα της διοικητικής μεταρρύθμισης 2014-2016
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: