Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

«Μπόνους» για τους νέους αγρότες με το «καλημέρα» της νέας ΚΑΠ

SHARE
Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2015, οι άμεσες ενισχύσεις των νέων αγροτών (έως 40 ετών) θα πιάσουν… ταβάνι. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, ύστερα από σύσκεψη που είχε με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) αποφασίστηκε ότι οι νέοι αγρότες θα πάρουν με την έναρξη της νέας ΚΑΠ το ανώτατο ύψος του δικαιώματος που προβλέπεται για κάθε κατηγορία - περιφέρεια, δηλαδή περίπου 25 ευρώ ανά στρέμμα για τους βοσκοτόπους, 43 ευρώ για τις αροτραίες καλλιέργειες και περίπου 50 ευρώ για τις δενδρώδεις. 
Τον τελευταίο μήνα, οι οργανώσεις των νέων αγροτών εμφανίζονταν ιδιαιτέρως δυσαρεστημένες, διότι θα έφταναν να πάρουν στην εξαετία (δηλαδή το 2019), μόνο το 60% της μέσης αξίας της κατηγορίας - περιφέρειας όπου εντάσσονται με βάση την παραγωγή τους.
Και αυτό την ίδια στιγμή που το υπουργείο διατηρεί τα ιστορικά δικαιώματα (εκείνα που είχαν ενεργοποιηθεί το 2006, ανάλογα με το τι καλλιεργούσε και τι επιδοτήσεις έπαιρνε ο παραγωγός το διάστημα 2000 - 2002) αν και αρχικώς υπήρχε η πρόθεση οι κάτοχοί τους να τεθούν εκτός της νέας ΚΑΠ, προκειμένου να δοθεί τέλος στους αγρότες του… καναπέ. Οι έντονες πιέσεις των μεγαλοαγροτών όμως οδήγησαν το υπουργείο στην απόφαση να διατηρήσει τα υψηλά τους δικαιώματα και τις παχυλές επιδοτήσεις - θα χάνουν μόνο ένα μικρό ποσοστό κάθε χρόνο. Ο μέσος όρος των απωλειών δεν θα υπερβεί το 30% στην πενταετία 2015 - 2019.
Το ζητούμενο είναι πλέον πως θα αντιδράσουν στις νέες αλλαγές οι κάτοχοι χαμηλών δικαιωμάτων, οι οποίοι είναι άνω των 40 ετών και χρόνια αγρότες, καθώς θα λαμβάνουν χαμηλότερες επιδοτήσεις ανά στρέμμα για την ίδια καλλιέργεια από τους νέους αγρότες.
Μάλιστα, κάθε νέος γεωργός που διανύει τα πέντε πρώτα έτη της δραστηριότητάς του θα λαμβάνει και ένα έξτρα «μπόνους» ίσο με το 25% της αξίας των δικαιωμάτων του. Ο αριθμός και η αξία των δικαιωμάτων για τη νέα ΚΑΠ θα κλειδώσει στις αρχές του 2015.
Η απόφαση αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων των νέων αγροτών μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος της περιφέρειας, όπως επεσήμανε ο κ. Καρασμάνης αποτελεί τμήμα της ολοκληρωμένης πολιτικής του υπουργείου που εφαρμόζουμε για τους νέους αγρότες με στόχο την ηλικιακή ανανέωση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: