Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ Έκοψαν το ουίσκι και το έριξαν στις μπύρες οι Έλληνες

SHARE
Η παρατεταμένη ύφεση και το περιορισμένο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική περικοπή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών η οποία παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat στην οποία εξετάζεται ο εγχώριος κλάδος της παραγωγής & χονδρικού εμπορίου αλκοολούχων ποτών. 
Τα άδεια πλέον πορτοφόλια και οι υψηλές τιμές διαφοροποίησαν την καταναλωτική συμπεριφορά, η οποία αποτυπώθηκε στη στροφή από τα ακριβότερα οινοπνευματώδη ποτά σε επιλογέςχαμηλότερου κόστους, όπως η μπύρα και το κρασί. Ωστόσο οι ποτοποιίες και οι εταιρείες χονδρικής εμπορίας δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν πλήρως αυτή την αλλαγή, καθώς οι Έλληνες καταναλωτές στράφηκαν κυρίως στις χύμα, φθηνότερες ποσότητες.
Η αύξηση της φορολογίας οδήγησε σε ραγδαία άνοδο του λαθρεμπορίου και της νοθείας, γεγονός που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και υψηλά διαφυγόντα έσοδα από τα κρατικά ταμεία. Οι παράνομες πρακτικές ευνοούνται ιδιαίτερα στον τομέα του τσίπουρου λόγω της ξεπερασμένης νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει την ανεξέλεγκτη απόσταξη από χιλιάδες διήμερους παραγωγούς. Οι τελευταίοι διοχετεύουν στα κανάλια εμπορίας σημαντικές χύμα ποσότητες, καθώς δεν ελέγχονται για τις ποσότητες που παράγουν και διακι-νούν.
Κόβουν ουίσκι και ούζο οι Ελληνες
Βάσει εκτιμήσεων της αγοράς, η συνολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών το 2013διαμορφώθηκε σε επίπεδο χαμηλότερο των 120.000 εκατόλιτρων, από 226.000 εκατόλιτρα το 2008, σημειώνοντας έτσι υποχώρηση μεγαλύτερη από 45% κατά την περίοδο αυτή. Πάντως, η κάμψη της τελευταίας χρονιάς ήταν αρκετά μικρότερη σε σχέση με τους ρυθμούς πτώσης των προηγούμενων ετώνΟι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίστηκαν στο ουίσκι, το οποίο καταλαμβάνει πάνω από το 30% του συνολικού όγκου, και ακολούθως στο ούζο.
Η κατανάλωση των εγχωρίως παραγόμενων ποτών ακολουθεί την πτωτική πορεία που χαρακτηρίζει και τα εισαγόμενα προϊόντα. Το 2013 καταναλώθηκαν 57.371 εκατόλιτρα, ποσότητα χαμηλότερη κατά 7,1% σε σχέση με το 2012. Η κατανάλωση ούζου υποχώρησε περαιτέρω κατά 4,5%, στα 33.283 εκατόλιτρα, σημειώνοντας επιβράδυνση μετά την πτώση του 2012 (-27%).
Ωστόσο, η δραστηριότητα της εγχώριας ποτοποιίας το 2013 εμφάνισε σταθεροποίηση, με τη συνολική παραγωγή να αυξάνεται οριακά κατά 1% στα 167.860 εκατόλιτρα, υπό την ευνοϊκή επίδραση των εξαγωγών. 
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Ο κλάδος θα εξέλθει του τέλματος των προηγούμενων ετών μέσω της σταδιακής μείωσης του ΕΦΚ, καθώς η υψηλή φορολόγηση έχει περιορίσει σημαντικά η κατανάλωση. Ακόμα, ζητείται η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα και στην εγχώρια αγορά, ώστε να περιοριστεί το μέγεθος του λαθρεμπορίου και της νοθείας, αλλά και η παράνομη εμπορία τσίπουρου από τους διήμερους παραγωγούς».
Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου
Α) Παραγωγή αλκοολούχων ποτών
Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 32  επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
- Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2013 σημείωσε ήπια άνοδο 3,3%, στα 95,63 εκατ. ευρώ. 
- Τα ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκαν σε 11,70 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 9% σε σχέση με το 2012, ενώ τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 70%, στο ύψος των 5,36 εκατ. ευρώ. 
- Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ αυξήθηκε σε 9,5%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ΚΠΦ ενισχύθηκε σε 3,8%.
- Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε περαιτέρω φτάνοντας στο 0,9 προς 1.  
- Ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε σε 153 ημέρες.
Β) Χονδρικό εμπόριο αλκοολούχων ποτών
Στη μελέτη αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 121  επιχειρήσεων χονδρικής εμπορίας. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
- Το 2013 οι Πωλήσεις σημείωσαν επιβράδυνση του ρυθμού κάμψης σε 3,1%, στο ύψος των 715,44 εκατ. ευρώ.
- Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκαν σε 46,30 εκατ. ευρώ, (+6,6%), ενώ τα ΚΠΦ ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 51%, σε 26,35 εκατ. ευρώ.   
- Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ ενισχύθηκαν σε 4,9% και 2,1% αντίστοιχα.
- Ο δείκτης Ξένων προς Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκε το 2013 σε 1,7 προς 1.
- Ο εμπορικός κύκλος του δείγματος διαμορφώθηκε στο ευνοϊκό επίπεδο των 48 ημερών
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: