Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

«Φρένο» στις αναρρωτικές βάζει ο ΕΟΠΥΥ

SHARE
Αλλάζει άρδην η διαδικασία χορήγησης αναρρωτικών αδειών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι χειρόγραφες γνωματεύσεις των γιατρών ή των επιτροπών, με τις οποίες διαπιστώνεται ή/και βεβαιώνεται πρόβλημα υγείας των ασφαλισμένων που τους θέτει εκτός εργασίας για συγκεκριμένο αριθμό ημερών σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.

Ηλεκτρονική φόρμα, που έχει σχεδιάσει ο ΕΟΠΥΥ, θα ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσω της ΗΔΙΚΑ και θα αποτελεί μονόδρομο για τους Έλληνες γιατρούς προκειμένου να «γράψουν» άδεια λόγω ασθένειας στους ασφαλισμένους.

Η ηλεκτρονική αυτή φόρμα ουσιαστικά θα παραχωρηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του ΕΟΠΥΥ, καθώς το ζήτημα των αναρρωτικών αδειών όπως και η αποζημίωση τους εμπίπτει στις αρμοδιότητες τους σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τα μέλη τους -ο ΕΟΠΥΥ είναι αρμόδιος μόνο για τις παροχές σε είδος.
Το ΙΚΑ είναι το πρώτο ασφαλιστικό ταμείο που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.
«Βιομηχανία» αναρρωτικών αδειών
Σε αντίθεση με τις παροχές σε είδος που μπορεί πλέον να ελεγχθούν και να κοστολογηθούν από τον ΕΟΠΥΥ, όπως πχ τα φάρμακα, οι παρεχόμενες αναρρωτικές άδειες δεν αποτιμώνται.

Στελέχη του Οργανισμού που γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στους ασφαλιστικούς φορείς, υπογραμμίζουν ότι το σκηνικό των χειρόγραφων γνωματεύσεων είναι ιδανικό για να μην γίνεται έλεγχος και να μην υπάρχει καμία εικόνα για τον αριθμό των αδειών που «γράφονται» ούτε για τους γιατρούς που τις δίνουν και τους ασθενείς που τις λαμβάνουν.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι αναρρωτικές άδειες που «γράφονται» κάθε χρόνο κοστίζουν εκατομμύρια στα ταμεία, ενώ απροσδιόριστο είναι το μαύρο χρήμα που διακινείται μεταξύ ασφαλισμένων και γιατρών για τη συνταγογράφηση αδειών που «βαφτίζονται» αναρρωτικές χάριν ευκολίας.

Μάλιστα, το θέμα των αναρρωτικών αδειών απασχόλησε πριν από μερικούς μήνες το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έκανε λόγο ακόμη και για «βιομηχανία» παροχής αδειών λόγω επαπειλούμενης κύησης, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι μία στις δύο εκπαιδευτικούς στην Αττική έλειπε με άδεια ασθενείας για τον συγκεκριμένο αυτό λόγο.
Το θολό τοπίο, ωστόσο, θεωρείται ότι θα ξεκαθαρίσει απολύτως με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αδειών.
Άμεσα ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει από όλους τους γιατρούς να πιστοποιηθούν σε ειδικό κατάλογο ώστε να μπορούν να χορηγούν άδειες ασθενείας.
Παράλληλα, θα τεθούν αυστηρά κριτήρια σε ό,τι αφορά τις ιατρικές ειδικότητες που θα μπορούν να χορηγούν αναρρωτικές άδειες.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: