Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Στόχος η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της αγροτικής παραγωγής

SHARE
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και να λειτουργήσουν σε ένα πιο ευέλικτο περιβάλλον, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή, το Δ.Σ  της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) και η ηγεσία του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Θεόδωρος Βασιλόπουλος ζήτησε να μάθει από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Καρασμάνη τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με τη νέα  Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη διαπραγμάτευση για τα δικαιώματα των νέων αγροτών, καθώς φαίνεται να συνεχίζεται μια αδικία 15 ετών, με ανομοιομορφίες βάσει της επιλογής της ασφάλειας απώλειας μόνο μέχρι 30% επί των ιστορικών δικαιωμάτων. 
Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως πρώτη προτεραιότητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις γα τη νέα ΚΑΠ αποτελεί η στήριξη των νέων αγροτών, για να υπάρχει συνέχεια μέσα από την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της γεωργίας. 
Προς την κατεύθυνση αυτή από την 1η Ιανουαρίου 2015  ενεργοποιείται η προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων, για τους νέους αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρόντων του  αναπληρωτή υπουργού Π. Κουκουλόπουλου και των γενικών γραμματέων Δ. Μελά και Μ. Κορασίδη συμμετείχαν ο υποψήφιος Βουλευτής και Γραμματέας Αγροτικών Ν.Δ. Θόδωρος Βλαγκούλης, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ Ν. Παυλονάσιος, ο αναπληρωτής γραμματέας Π. Αλεξανδρόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΕΝΑ Τρικάλων Χ. Λαγόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΝΑ Ηλείας Ηλ. Νικολόπουλος, και ο ταμίας της ΕΝΑ Λακωνίας Γ. Μανίκης.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο θέμα της χρηματοδότησης των δράσεων της ΠΕΝΑ και των κατά τόπους Ενώσεων Νέων Αγροτών. Όπως τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, οι περιορισμένες δυνατότητες των ατομικών συνδρομών και η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας δημιουργούν -συχνά- απαγορευτικές συνθήκες για τη συνεπή παρακολούθηση των εξελίξεων, προϋπόθεση κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των νέων αλλά και ταυτόσημη με τη δυναμική και τον ρόλο τους στον πρωτογενή τομέα.
Η δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης των δράσεων της οργάνωσης θα δώσει νέα ώθηση στην ίδια την αγροτική δραστηριότητα των νέων με τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται συνολικά για την αγροτική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: