Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Οι 6 «βόμβες» που διαλύουν το Χρηματιστήριο

SHARE
Σε... ημιθανή κατάσταση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο από τότε που βγήκαν τα θετικά αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες έχει καταφέρει να χάσει σχεδόν 9%. Το μαζικό ξεπούλημα των μετοχών, κυρίως του τραπεζικού κλάδου, αλλά και άλλων blue chips προέρχεται βεβαίως από τους ξένους παίκτες οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να ρευστοποιήσουν με αποτέλεσμα το μέλλον της αγοράς να είναι άδηλο.

Το μίνι κραχ της Πέμπτης αποφεύχθηκε προς το τέλος και οι απώλειες «μαζεύτηκαν» χωρίς ωστόσο να μπορεί να γυρίσει το ιδιαίτερα κακό κλίμα που έχει πλέον εγκατασταθεί στην ελληνική οικονομία και την αγορά. Το γεγονός ότι χάθηκαν σε τρεις ημέρες περί τα 5,5 δισ. από το Χ.Α. δείχνει ότι η «ασθένεια είναι βαριά».

Η παραμικρή φήμη, η πιο μικρή είδηση για το οικονομικό και πολιτικό πεδίο να ακουστεί οδηγεί σε μαζικό sell of, λες και οι επενδυτές είναι έτοιμοι από καιρό να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά. Πολλοί είναι εκείνοι που συγκρίνουν το κλίμα που επικρατεί με εκείνες τις «μαύρες» ημέρες των μνημονίων ή των κρίσεων τύπου Lehman.

Πλέον όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί μοιάζουν με μια... βόμβα διασποράς που χτυπά επί δικαίων και αδίκων. Οι αιτίες για το ξεπούλημα είναι πολλές και μπορεί κάποιος να τις ιεραρχήσει κατά το δοκούν.
  1. Το πρώτο είναι το πολιτικό ρίσκο. Ολη αυτή η ασάφεια σχετικά με το τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο κι ενώ η σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αλλά μήπως και την προηγούμενη εβδομάδα το ίδιο ρίσκο δεν υπήρχε;
  2. Το δεύτερο είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Και συνάμα οι φόβοι για το τι θα συμβεί σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής.
  3. Το κλίμα χάλασε για τα καλά από τις πιέσεις του ΔΝΤ το οποίο ζητά ουσιαστικά «προσύμφωνο» από την Αθήνα προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου, που ζητά από την Ελλάδα να καταθέσει τις προτάσεις της για το τι θα κάνει προκειμένου να έρθει η τρόικα, εκλαμβάνεται ως έλλειψη εμπιστοσύνης από τους επενδυτές.
  4. Ακόμη χειρότερα έγιναν τα πράγματα στη συνεδρίαση της Πέμπτης όταν κάποιες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη διογκώθηκαν και παρερμηνεύτηκαν. «Η πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας μέχρι τον Φεβρουάριο. Η αστάθεια προκαλείται από τον φόβο των πρόωρων εκλογών και την πιθανότητα ότι σε αυτές ενδεχομένως να κερδίσει ένα κόμμα που δεν είναι “κανονικό”. Κάποια διλήμματα που τα είχαμε απαντήσει το 2012 θα τεθούν ξανά τον Φεβρουάριο. Οι βουλευτές πάντως θα ξέρουν τι διακυβεύεται». σημειώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Bloomberg.
    Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι επενδυτές θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα ελληνικά ομόλογα μέχρι να εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μη ρωτάτε εμένα. Εγώ απλώς κάνω τη δουλειά μου. Ρωτήστε τον ΣΥΡΙΖΑ»! Οι δηλώσεις αυτές αναπαρήχθησαν από το Bloomberg και ερμηνεύτηκαν ότι «επιστρέφει το grexit» με τα γνωστά αποτελέσματα για τον γενικό δείκτη.
  5. Επίσης, οι επενδυτές επηρεάστηκαν και από δήλωση με την οποία ο ίδιος ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής European Banking Authority, Andrea Enria, αμφισβητεί την εγκυρότητα των stress tests, αποδίδουν αναλυτές της αγοράς τις πιέσεις που δέχθηκαν κυρίως οι ιταλικές και ελληνικές τράπεζες σήμερα. Ο Enria δήλωσε ότι ακόμα και οι τράπεζες που πέρασαν τα stress tests δεν θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Η δοκιμασία ήταν πολύ ισχυρή και αυστηρή, είπε. Αλλά πρόσθεσε: “Αλλά ήταν αλάθητη; Φυσικά και όχι”. “Υπάρχει πάντα μία τάση να βλέπουμε τα stress tests σαν ένα σενάριο τέλους του κόσμου, μετά το οποίο δεν χρειάζεται να γίνει κάτι παραπάνω. Η ιστορία δεν έχει τελειώσει, ακόμα και για τις τράπεζες που πέρασαν”, είπε.
  6. Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η ασάφεια σχετικά με το αν οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και από το γεγονός ότι πολλοί ξένοι κλείνουν τις θέσεις τους σε χώρες «προβληματικές».
Ολο αυτό το κλίμα πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας έχει προκαλέσει βέρτιγκο στο Χρηματιστήριο αλλά και αναταραχή στην αγορά ομολόγων όπου το επιτόκιο του 10ετούς έχει ξεπεράσει ξανά το 8%.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: