Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι 15 αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

SHARE
Συνολικά 15 αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή.
Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς λειτουργούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ιατρούς του ΕΣΥ, διπλωματικούς υπαλλήλους, ερευνητές κοκ) συμπληρώνουν 25 έτη υπηρεσίας μετά την 1/1/2015.

Για όλους αυτούς το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση ενός συστήματος αναλογικών συντελεστών αναπλήρωσης, καταργώντας τα όσα ισχύουν σήμερα με βάση το «νόμο Ρέππα» όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για τα έτη από την 1/1/2008 και μετά. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου αυτού συστήματος υπολογισμού θα είναι μια μικρή μείωση των συντάξεων για όλους όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα από το Δημόσιο μετά την 1/1/2015 και έχουν διοριστεί ή καταταγεί πριν την 1/1/2011. 
Στον αντίποδα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Προβλέπεται η δυνατότητα σταδιακής και όχι άμεσης αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των στρατιωτικών που κατετάγησαν στην υπηρεσία από το 1990 και μετά.
Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης σε ένστολους αλλά και δημοσίους υπαλλήλους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα εξαγοράσουν πληρώνοντας το σύνολο των εισφορών, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ενώ παρατείνεται το δικαίωμα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κλάση, για άλλα δύο χρόνια.
Ακόμη, με τις διατάξεις αυτές ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, τους γραμματείς των ΑΕΙ, το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, συμπληρώνεται και απλοποιείται η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου και παρέχεται ισόβιο μηνιαίο αφορολόγητο βοήθημα 100 ευρώ στους στρατεύσιμους που συμμετείχαν στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο κατά τα έτη 1964, 1967 και 1974
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: