Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Δικηγόροι κατά… ΕΝΦΙΑ!

SHARE
Παρέμβαση ενημερώνοντας τους πολίτες σχετικά με τις προσφυγές που μπορούν να υποβάλλουν στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, για τον ΕΝΦΙΑ, έκανε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους τρόπους που μπορούν οι πολίτες να κάνουν προσφυγή και διευκρίνισε πως ήδη όλα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου έχουν παραλάβει τα έγγραφα των προσφυγών με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας συμμεριζόμενος την τεράστια αναστάτωση που έχει προκληθεί σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αποφάσισε να παρέμβει στο ζήτημα προκειμένου να συνδράμει όσους πολίτες αδικούνται από την συγκεκριμένη διαδικασία διότι καλούνται να πληρώσουν ποσά δυσανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα και επιθυμούν να αμφισβητήσουν την πράξη με την οποία τους καταλογίζεται ο ανωτέρω φόρος», επεσήμανε ο κ. Δημητρουλόπουλος.

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, στο πλαίσιο της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας και του προέδρου της, Βασίλη Αλεξανδρή, θα συμπράξει με άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας προκειμένου να αμφισβητηθεί συνολικά η συνταγματικότητα του νόμου με τον οποίο επιβλήθηκε ο ΕΝΦΙΑ προσφεύγοντας για το ζήτημα αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, αφού αρκετοί πολίτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα ποσά που τους καταλογίζονται.
Μάλιστα όπως αναφέρει η επιστολή του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, ο ΕΝΦΙΑ, επιφέρει παράλογες συνέπειες που «θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνικοοικονομική υπόσταση των φορολογουμένων, εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και, επιπλέον, πλήττουν βάναυσα την ανάπτυξη του συναφούς πεδίου της ελληνικής οικονομίας».

Μπορούν να κάνουν προσφυγές

Όπως σημείωσε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, μπορούν ήδη οι πολίτες που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν την προσφυγή τους για τον ΕΝΦΙΑ (τα ποσά του οποίου έχουν ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τις 17 Σεπτεμβρίου), μέσω των δικηγόρων τους και στη συνέχεια να καταθέσουν την συγκεκριμένη προσφυγή στο αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ. όπου ανήκουν, απ’ όπου θα λάβουν αριθμό πρωτοκόλλου.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος, ενημερώνει τους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να αμφισβητήσουν την πράξη καταλογισμού του ΕΝΦΙΑ ότι κατά το νόμο αυτό πρέπει να το πράξουν μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της πράξης ασκώντας ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέτασή της από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας έχει ήδη εφοδιάσει τα μέλη του με έναν πρακτικό οδηγό άσκησης της ανωτέρω προσφυγής και συνεπώς οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί να προσφεύγει στον δικηγόρο του για την συμπλήρωση και την υποβολή της προσφυγής αυτής. Παράλληλα ο φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει όλα εκείνα τα στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του να καταβάλει τον ΕΝΦΙΑ ή αποδεικνύεται ο λανθασμένος τρόπος υπολογισμού του, έτσι ώστε να μπορέσει να αποδείξει τους ισχυρισμούς του», εξηγεί στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.

Σημειώνεται ότι με την άσκηση της προσφυγής στο τμήμα του υπουργείου Οικονομικών, αναστέλλεται η καταβολή του 50% του αμφισβητούμενου ποσού φόρου, αλλά το υπόλοιπο πρέπει να καταβληθεί κατά τον τρόπο που προβλέπεται ενώ η άσκηση της συγκεκριμένης προσφυγής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιονδήποτε επιθυμεί να προσβάλει στην συνέχεια την καταλογιστική πράξη στα Διοικητικά δικαστήρια καθώς δεν είναι δυνατή η απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια αυτά.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: