Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί το τσάι ωφελεί την καρδιά περισσότερο από τον καφέ

SHARE
Τσάι ή καφές για την προστασία της καρδιάς; Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου «Ρενέ Ντεκάρτ» και επικεφαλής του καρδιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου «Ζορζ Πομπιντού» του Παρισιού Νικολά Ντανσέν, ανέλυσαν στοιχεία για 131.400 ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 95 ετών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, η τακτική κατανάλωση τσαγιού μειώνει την πρόωρη μη καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά 24%.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο καφές δεν φαίνεται να έχει το ίδιο όφελος, καθώς, συνήθως, όσοι πίνουν καφέ, καπνίζουν κιόλας.
Τα συμπεράσματα
Όσοι έπιναν αρκετό καφέ είχαν χειρότερο «προφίλ» καρδιαγγειακού κινδύνου σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ
Όσοι δεν έπιναν καφέ, ήταν γενικά πιο δραστήριοι σωματικά, ενώ όσοι έπιναν πολύ καφέ, είχαν κατά μέσο όρο ελαφρώς χαμηλότερη συστολική και ελαφρώς υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.
Όσοι έπιναν τσάι, είχαν γενικά καλύτερο «προφίλ» καρδιαγγειακού κινδύνου, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι.
Όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση τσαγιού, τόσο αύξανε και η σωματική δραστηριότητα ενός ατόμου (αντίθετα με τον καφέ). Επιπλέον, το τσάι, σύμφωνα με τους Γάλλους ερευνητές, έχει μεγαλύτερη θετική επίπτωση στην αρτηριακή πίεση, επιφέροντας μεγαλύτερη μείωση τόσο στη συστολική, όσο και τη διαστολική.
«Τείνουμε να έχουμε ένα υψηλότερο προφίλ κινδύνου για όσους πίνουν καφέ και ένα χαμηλότερο προφίλ κινδύνου για όσους πίνουν τσάι», εξήγησε ο Ντανσέν, σχολιάζοντας ότι διαπιστώνονται αισθητές διαφορές με βάση το φύλο, καθώς οι άνδρες πίνουν περισσότερο καφέ από τις γυναίκες και οι γυναίκες περισσότερο τσάι από τους άνδρες.
Το τσάι, σύμφωνα με την μελέτη, μειώνει κατά 24% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ το όφελος λόγω μείωσης των θανάτων από καρδιαγγειακές αιτίες είναι οριακό.
Σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες το τσάι έχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να αυξήσουν τη διάρκεια της ζωής κάποιου. Επίσης, όσοι πίνουν τσάι, ακολουθούν συνήθως ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: