Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΘΥΕΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

SHARE
Θύελλα αντιδράσεων και μεγάλη αναστάτωση, κυρίως στους κατοίκους της περιφέρειας, έφεραν τα καυτά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ θέμα ημερών είναι οι πρώτες τροποποιήσεις καθώς... 
αναμένεται έκδοση απόφασης για εκπτώσεις ή και για απαλλαγή ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
To υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε χθες «διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο», αναγνωρίζοντας την ύπαρξη αδικιών στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επιβεβαίωσε χθες πως ο ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στις φοροελαφρύνσεις που συζητά η κυβέρνηση. Θέμα αλλαγών με επίκεντρο την υπερφορολόγηση των οικοπέδων θέτει και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε χθες συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα.
Χιλιάδες φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρογκους φόρους εξαιτίας των λανθασμένων εκκαθαριστικών, με επιβαρύνσεις ακόμη και για οικόπεδα στην επαρχία. Σύμφωνα με καταγγελίες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν τον ΕΝΦΙΑ με άλλες αντικειμενικές αξίες απο εκείνες που ισχύουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκύπτουν τελικά υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις. Όπως εκτιμούν φοροτεχνικοί το πρόβλημα αφορά στον υπολογισμό της αξίας οικοπέδων και αγροτεμαχίων σε 457 περιοχές της χώρας εκτός αντικειμενικού συστήματος καθώς χρησιμοποιήθηκαν τιμές ζώνης όμορων περιοχών αντί των τιμών που ορίστηκαν το 2013 για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και οι οποίες ήταν πολύ πιο χαμηλές, με αποτέλεσμα ο φόρος να εκτοξευθεί στα ύψη.
Φόρος ακινήτων: Θύελλα από τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ - Νευρική κρίση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες - Ποιες εκπτώσεις σχεδιάζονται
Λανθασμένοι υπολογισμοί έχουν γίνει και στα οικόπεδα για τα οποία δεν έχει προσδιοριστεί Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου και έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο να χρησιμοποιείται ο μικρότερος συντελεστής που ισχύει στον νομό, τον οικισμό ή την περιφέρεια αλλά υπολογίσθηκε και η τιμή ζώνης του νομού ή της περιφέρεια, με αποτέλεσμα να προκύπτει τεράστιος φόρος στους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων.
Τα παραδείγματα είναι εξωφρενικά και δείγμα της προχειρότητας με την οποία υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή Ευβοίας Κ. Μαρκόπουλου, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των περιοχών Καρύστου, Μαρμαρίου, Αλιβερίου, Αυλωναρίου και Κύμης στην Εύβοια χρεώθηκε στην ακίνητη περιουσία μέχρι και δεκαπλάσιος φόρος απο τον κανονικό. Οπως ανέφερε στο δημοτικό διαμέρισμα Δάφνης, οι πολίτες φορολογήθηκαν με 60.000 ευρώ το στρέμμα έναντι 10.000 πέρυσι. Στο Αυλωνάρι, από 7.000 πέρυσι έγινε 70.000. Στο Γραμπιά Καρύστου από 35.000 έγινε 85.000.
Σύμφωνα με τα «Νέα» αγρότης στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων είδε ότι η εφορία υπολόγισε το χωράφι των 7 στρεμμάτων που σπέρνει σιτάρι να έχει αντικειμενική αξία από την εφορία 815.569,60 ευρώ. Πέρυσι η αντικειμενική αξία του ήταν 98.670,60 ευρώ.
Ετσι, ως μεγαλοιδιοκτήτης που βαφτίστηκε φέτος θα πληρώσει 1.254 ευρώ κύριο φόρο και 2.159 ευρω συμπληρωματικό αφού η ακίνητη περιουσία του ξεπερνά το όριο των 300.000 ευρώ!
Να σημειωθεί οτι από τα 7 στρέμματα σιτάρι έβγαλε δυόμισι τόνους και το κέρδος του ήταν γύρω στα 300 ευρώ!

Πάλι στα Τρίκαλα, ένας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.900 ευρώ για ένα στρέμμα οικόπεδο με αγροικία 50 τ.μ.
Στον Αγιο Προκόπιο Τρικάλων, σε σπίτι 40 τ.μ. η αντικειμενική αξία από τα 8.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος έφτασε τις 38.000 ευρώ!
Υπέρογκοι φόροι υπολογίστηκαν και εξαιτίας λαθών και παραλείψεων των ιδιοκτητών στο Ε9.

Για παράδειγμα κάποιοι ξέχασαν να δηλώσουν τον όροφο του διαμερίσματος και αυτό είναι πολύ κακό αφού ο φόρος σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται σαν να είναι το διαμέρισμα στον 6ο όροφο και έτσι να φορολογείται με τον υψηλότερο συντελεστή.
Όμως, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που σε ακίνητα που είναι στα μπετά δεν έχει περάσει η έκπτωση 60% για ημιτελή κτίσματα.
Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις συνιδιοκτησίας που τα εκατοστά συμμετοχής στο ακίνητο αθροιζόμενα ξεπερνούν το 100%.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε προϊστάμενο εφορίας στο κέντρο της Αθήνας για ένα σπίτι που κατέχει 50-50 με την σύζυγό του χρεώθηκε ΕΝΦΙΑ για το 50% στην σύζυγο και 100% για τον ίδιο.
Σε γονείς που έχουν περάσει την ψιλή κυριότητα στα παιδιά τους ο νόμος ορίζει πως ο φόρος επιμερίζεται στον επικαρπωτή και στον έχοντα την ψιλή κυριότητα του ακινήτου.
Σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος έχει χρεωθεί διπλός.
Τροποποιήσεις
Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην περιφέρεια και επισημαίνει ότι το πρόβλημα οφείλεται:
• Σε σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.
• Σε στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου για τις οποίες θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο.
Παράλληλα διευκρινίζει ότι σφάλματα που έγιναν μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 30 Νοεμβρίου.
Εκπτώσεις
Όσον αφορά στις αναμενόμενες πρώτες τροποποιήσεις, η απόφαση της γενικής γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου, που θα υπογραφεί εντός δεκαπενθημέρου, αναμένεται να προβλέπει υπό προϋποθέσεις μείωση κατά 50% του ποσού του φόρου για ανέργους και χαμηλά εισοδήματα και πλήρη απαλλαγή για πολύτεκνους και όσους έχουν σεισμόπληκτα ακίνητα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για μείωση του φόρου για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών που έχουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν. Με βάση τις διατάξεις που περιλαμβάνει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ, το βασικό σενάριο για τις μειώσεις του φόρου και τις απαλλαγές προβλέπει:
1. Χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε., δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) και
γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ΤαμείαΧορηγείται έκπτωση 100% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ ),
γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και
δ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
2. Χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ. Ι. Α. ενός έτους και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος δέκα (10) ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγησή της πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,
β) ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος, και
γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τι θα γίνει με τους σεισμόπληκτους
Όσον αφορά σε όσους έχουν σεισμόπληκτο ακίνητο (π.χ. στην Κεφαλλονιά), στελέχη του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζουν ότι θα πρέπει να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό που έχει αναρτηθεί στο TAXIS, καθώς το Σεπτέμβριο θα προβλεφθεί διαδικασία απαλλαγής τους. Αντιθέτως, όσοι πέρα από το σεισμόπληκτο διαθέτουν και άλλο ακίνητο, τότε θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του Αυγούστου και θα γίνει συμψηφισμός μετά το Σεπτέμβριο.
Αυτό που δεν έχει απαντηθεί, πάντως, ακόμα από το υπουργείο Οικονομικών, είναι το πότε θα γίνει επανεκκαθάριση για όσους κάνουν διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους έως το τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή εάν θα γίνει συμψηφισμός φόρου πριν από το τέλος του έτους ή στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2015.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: