Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Τα δύο επιδόματα του ΟΑΕΔ που οι περισσότεροι αγνοούν- Δείτε αν είστε δικαιούχοι

SHARE
Σε γενικές γραμμές, στην Ελλάδα, οι νέοι δεν τυγχάνουν ειδικών και στοχευμένων πολιτικών καταπολέμησης της ανεργίας. Τα προβλεπόμενα επιδόματα ανεργίας έχουν οριζόντιο χαρακτήρα ανεξαρτήτου ηλικίας, ενώ και το τακτικό επίδομα ανεργίας μειώθηκε από 430,75 ευρώ (9/2008) σε 360 ευρώ (3/2012). Ποια είναι τα επιπρόσθετα επιδόματα ανεργίας που παρέχει ο ΟΑΕΔ εκτός από αυτό της τακτικής ανεργίας.
Μοναδικό πρόσθετο βοήθημα αποτελεί το επίδομα σε νέους 20-29 ετών (ή διαφορετικά επίδομα νεοεισερχόμενων, Απόφοιτοι ΑΕΙ) το οποίο δικαιούνται άνεργοι 20-29 ετών εφόσον παραμένουν άνεργοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο. Το επίδομα αυτό είναι 73,97 ευρώ το μήνα και χορηγείται για 5 μήνες.
Προϋπόθεση αποτελεί η συμπλήρωση του 20ου έτους ηλικίας ή η απόκτηση πτυχίου ή η απόλυση από το στρατό. Στην περίπτωση απόκτησης πτυχίου, για τη λήψη του επιδόματος προϋπόθεση αποτελεί η έκδοση κάρτας ανεργίας εντός 3 μηνών από τη λήψη του πτυχίου και η παραμονή σε ανεργία για ένα έτος. Στην περίπτωση επιδόματος μετά τη στράτευση, το επίδομα λαμβάνεται μετά από παραμονή σε ανεργία για ένα έτος.
Ενδεικτικά, το έτος 2013 έλαβαν το συγκεκριμένο επίδομα μόνο 4.800 άτομα (ΟΑΕΔ). Επιπλέον, μέτρο επικουρικού χαρακτήρα ως προς την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, αποτέλεσε η ηλικιακή διεύρυνση κατά το έτος 2013 του επιδόματος ενίσχυσης των μακροχρόνια ανέργων, το οποίο χορηγείται πλέον σε ανέργους από 20-66 ετών (ενώ πριν ήταν 45-65 ετών) και αφορά 200 ευρώ για 12 μήνες. Επίσης το εισοδηματικό κριτήριο διαμορφώθηκε σε 10.000 ευρώ (ανώτερο οικογενειακό εισόδημα) από 5.000 που ίσχυε πριν.
Το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων χορηγήθηκε από τον ΟΑΕΔ, μόλις σε 6.691 δικαιούχους εντός του 2014. Αν σε αυτούς προστεθούν και άλλοι 1.125 μακροχρόνια άνεργοι που λαμβάνουν το ίδιο επίδομα, από το 2013, τότε ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ που βρίσκονται χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών και λαμβάνουν ένα πρόσθετο βοήθημα, ανέρχεται στα 7816 άτομα.
Τα κριτήρια επιλογής είναι εκείνα που βγάζουν εκτός, χιλιάδες πιθανούς δικαιούχους. Όπως έχουν εντοπίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την ύπαρξη χρονικού ορίου 60 ημερών, μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας για την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση αυτού του πρόσθετου επιδόματος. Οι περισσότεροι άνεργοι, αγνοούν αυτή την τόσο καθοριστική λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα όταν υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, να έχει παρέλθει το όριο των 60 ημερών και να έχουν χάσει το επίδομα.
Επισημαίνεται ότι πριν εφαρμοστούν οι αλλαγές στη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος, αρκούσε ο δικαιούχος να έχει κάρτα ανεργίας.
Επίσης, πρόσθετο πρόβλημα έχει δημιουργήσει η υποχρεωτική υποβολή της φορολογικής δήλωσης του προηγούμενου έτους, όταν δηλαδή ο νυν άνεργος εργαζόταν ακόμα. Συνήθως από τις φορολογικές δηλώσεις αυτές προκύπτουν εισοδήματα υψηλότερα των 12.000 ευρώ, που είναι το ανώτατο όριο για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος, με αποτέλεσμα να το χάνουν αρκετοί δικαιούχοι. 
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: