Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Πρόταση να λειτουργήσει σύστημα καταγγελίας για «φακελάκια»

SHARE
Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, με τη λειτουργία συστήματος καταγγελίας και ελέγχου της παραοικονομίας στο χώρο της Υγείας, ζητούν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Διαφάνειας - Ελλάς, οι οποίοι τονίζουν ότι ο συγκεκριμένος τομέας στην Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλητής» σε περιστατικά διαφθοράς τα τελευταία επτά χρόνια.
Τα ποσοστά αυξάνονται κάθε χρόνο, τονίζουν με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο συνταξιούχου καρδιοπαθούς, που κατήγγειλε ότι δέχθηκε πιέσεις για να καταβάλει «φακελάκι» σε γιατρό προκειμένου να χειρουργηθεί. Σημειώνουν δε ότι το «φακελάκι» για χειρουργική επέμβαση και η αμοιβή γιατρού κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις βασικές αιτίες δωροδοκίας για ιατρικές υπηρεσίες. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την «Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα» της Διεθνούς Διαφάνειας.
Όπως επισημαίνουν, από την επικοινωνία που έχουν με πολίτες μέσω της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!» και τη Γραμμή Υποστήριξης 10190 που λειτουργεί η Οργάνωση από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα, είναι ξεκάθαρη η διάθεσή τους να αναφέρουν παρόμοια περιστατικά που έχουν βιώσει και αγγίζουν τον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Ωστόσο, συχνά οι πολίτες δεν παίρνουν την πρωτοβουλία αυτή επειδή αγνοούν ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας στον οποίο πρέπει να απευθυνθούν ή πιστεύουν ότι η δική τους παρέμβαση και μόνο δεν αρκεί να φέρει αποτέλεσμα. Επίσης, πολλοί φοβούνται ότι ενδεχόμενη επώνυμη καταγγελία θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στη ζωή τους.
Για το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς στο ΕΣΥ, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Κώστας Μπακούρης είχε συναντηθεί τον περασμένο Μάρτιο με τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης είχε διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της ΔΔ-Ε ότι μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή τον Απρίλιο 2014, θα έπαινε σε εφαρμογή ένα σύστημα καταγγελιών. Οι πολίτες θα μπορούσαν να αναφέρουν περιστατικά όπου τους ζητήθηκε από γιατρούς να καταβάλουν «φακελάκι».
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει γνώση για την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: