Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε 6 δόσεις η καταβολή του ΕΝΦΙΑ

SHARE
Σε έξι δόσεις, με την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2015 και την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014 θα πληρωθεί, εκτός απροόπτου ο ΕΝΦΙΑ καθώς δεν φαίνεται να αξιοποιείται το «παράθυρο» από την ΕΛΣΤΑΤ για καταβολή του φόρου σε επτά δόσεις, έως και τον Μάρτιο δηλαδή του 2015.
Την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές για τους 4.000 οικισμούς, εκτός προσδιορισμένου συστήματος αντικειμενικού σχεδιασμού, εκεί δηλαδή που δημιουργήθηκε κυρίως το μεγάλο πρόβλημα στην περιφέρεια οι οποίες εκτιμάται πως θα μειώσουν κατά 167 εκατ. ευρώ τον ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Παράλληλα υπό εξέταση με την τρόικα τελεί το ενδεχόμενο παροχής παροχής έκπτωσης για όσους αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο, ενώ δρομολογούνται απλοποιήσεις στις διαδικασίες χορήγησης έκπτωσης ή και απαλλαγής από το φόρο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιθανόν με την κατάργηση υποχρέωσης ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας.
Το επίμαχο θέμα του ΕΝΦΙΑ τέθηκε επί τάπητος νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών σε σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για τους 4.000 οικισμούς, εκεί δηλαδή που εντοπίστηκαν τα μεγάλα προβλήματα:
Στο πλαίσιο της επανεκκαθάρισης που θα γίνει στην κάθε περιοχή ο φόρος θα υπολογιστεί είτε με τις αξίες στις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ του 2013 είτε κανονικά με το σύστημα του ΕΝΦΙΑ και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες.
Δηλαδή θα πληρωθεί τελικά το μικρότερο ποσό που θα προκύπτει μέσω των συγκεκριμένω υπολογισμών. Ο στόχος για τη βεβαίωση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ παραμένει στα 3,2 δισ. ευρώ και τα προς είσπραξη ποσά εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 2,6 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στις δόσεις, αν και σύμφωνα με πληροφορίες σε τεχνικό επίπεδο έχει ήδη δοθεί το «πράσινο φως» από την ΕΛΣΤΑΤ για δυνατότητα πληρωμής του φόρου και σε επτά δόσεις, αφού και η δόση του Μαρτίου θα μπορεί να εγγραφεί στα έσοδα της γενικής κυβέρνησης του 2014, έδαφος φαίνεται να κερδίζει τελικά η εξόφληση της τελευταίας δόσης το Φεβρουάριο και όχι το Μάρτιο του 2015. Κάτι που στο οικονομικό επιτελείο αιτιολογούν με το σκεπτικό ότι δεν θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών για το 2015.
Όσον αφορά στο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την παροχή έκπτωσης ή και απαλλαγών για τις ευπαθείς ομάδες στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών ενώ είναι πιθανή και η κατάργηση της προϋπόθεσης ασφαλιστικής ενημερότητας για μη ύπαρξη χρεών προς τα ταμεία για την παροχή των εκπτώσεις ή και των απαλλαγών. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά κατά τα πρότυπα του κοινωνικού μερίσματος.
Ακόμη, οι φορολογούμενοι που έχουν ημιτελή κτίσματα θα πρέπει να συμπληρώσουν και το πεδίο «μη ηλεκτροδοτούμενο» προκειμένου να λάβουν την έκπτωση των ημιτελών κτισμάτων. Για το θέμα θα εκδοθούν και σχετικές οδηγίες από το ΥΠΟΙΚ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: