Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

30.000 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

SHARE
Κόντρα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς - 30.000 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός

Kόντρα μεταξύ δημάρχων και κυβέρνησης έχει προκαλέσει το θέμα της κάλυψης 30.000 επιπλέον θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 Ο υπεύθυνος για θέματα κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Συκεών - Νεάπολης, Σ. Δανιηλίδης, υποστηρίζει ότι φέτος θα μείνουν εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών περίπου 30.000 παιδιά λόγω της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης των θέσεων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι θα καλυφθούν 70.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε με 160 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (υπουργείο Εργασίας), όπως ακριβώς και την περσινή χρονιά.
 «Τα 160 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από την κυβέρνηση μπορούν να διασφαλίσουν τη φιλοξενία 61.000-63.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΚΤ», δηλώνει στο «Εθνος» ο Σ. Δανιηλίδης. Το στέλεχος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των αιτήσεων, η κατάθεση των οποίων λήγει τη Δευτέρα 4 Αυγούστου, θα υπερβεί κατά πολύ τις 100.000 λόγω της αύξησης της ανεργίας, καθώς και του εισοδηματικού κριτηρίου που μειώθηκε στις 27.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι έναντι των 30.000 ευρώ που ίσχυε την προηγούμενη χρονιά. «Το 2013 κατατέθηκαν 96.000 αιτήσεις, εκ των οποίων τηρούσαν τους όρους του προγράμματος 85.000 οικογένειες και σε δεύτερο έλεγχο μειώθηκαν στις 75.000 όσοι είχαν τις προϋποθέσεις να μπουν στο πρόγραμμα. Από αυτούς φιλοξενήθηκαν 71.000 παιδιά», σημειώνει ο κ. Δανιηλίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι φέτος θα μείνουν εκτός σταθμών από 27.000 έως και 37.000 παιδιά, ανάλογα με τον αριθμό των τελικών αιτήσεων.
 Αγκάθι
Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, για την ερχόμενη σχολική χρονιά υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα που θα αφήσει εκτός σταθμών χιλιάδες παιδιά και αφορά τον όρο που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο να καλύπτεται μέσω του προγράμματος μόνο το 70% των θέσεων που διαθέτουν οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, ούτως ώστε το υπόλοιπο 30% να δοθεί σε άλλες οικογένειες που θα αιτηθούν τη συμμετοχή τους καταβάλλοντας τροφεία εκτός προγράμματος.

 Ο υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σ. Δανιηλίδης, μιλώντας στο «Εθνος» πρότεινε την εξεύρεση επιπλέον κονδυλίων από αδιάθετα χρήματα κοινοτικών προγραμμάτων προκειμένου να στηριχτούν οι δομές των σταθμών: «Οταν σε όλη την Ευρώπη σε περιόδους κρίσης ενισχύουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές δομές, στη χώρα μας, που περνά την πιο άγρια οικονομική κρίση, οι κυβερνώντες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειάζεται να πιέσουν για την αξιοποίηση των «παγωμένων» κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να συνδράμουν στην αιμοδότηση των κοινωνικών δομών (βρεφονηπιακοί, ΚΔΑΠ κ.τ.λ.)», υπογραμμίζει ο Σ. Δανιηλίδης. Το μέλος της ΕΕ της ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι μπορούν να εξασφαλιστούν ακόμα 30 εκατ. ευρώ από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.
 Εεπιπλέον χρηματοδότηση
 Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μετά την παρέμβαση του κ. Σίμου Δανιηλίδη δήλωσε στο «Εθνος» ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναζητήσει αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες όλων των οικογενειών που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς. «Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οικογένειες που τηρούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει, δηλαδή κυρίως το οικογενειακό εισόδημα που πρέπει να είναι μέχρι 27.000 ευρώ, και δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα, τότε θα παρέμβουμε. Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων την ερχόμενη Δευτέρα, τότε θα συναντηθούμε με την ΚΕΔΕ για να δώσουμε λύση», δήλωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
 Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ Στα 160 εκατ. ευρώ τα κονδύλια
Βεβαιότητα ότι θα φιλοξενηθεί ο ίδιος αριθμός παιδιών όπως και το 2013, δηλαδή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα μπορέσουν να υποδεχτούν 70.000 παιδιά από το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, υπογραμμίζει στο «Εθνος» ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος.
 Τονίζει ότι αναμένεται να κατατεθούν 90.000-100.000 αιτήσεις και πως θα μείνουν εκτός 20.000-30.000 παιδιά όπως και το 2013 που όμως δεν θα καλύπτουν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα.
 «Φέτος επιτεύχθηκε το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης από το Κοινωνικό Ταμείο μέσω του υπουργείου Εργασίας (122 εκ. ευρώ) και με τη συμβολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (38 εκ. ευρώ) φτάσαμε τα 160 εκ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Ντόλιος, ο οποίος σημειώνει ότι με τα συγκεκριμένα κονδύλια εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν 70.000 παιδιά.
 Εκτός των σταθμών θα μείνει ένας αριθμός παιδιών:

  • σε περιοχές που ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των αιτήσεων,
  • οικογενειών που έχουν εισοδήματα πάνω από 27.000 ευρώ ετησίως
  • οικογενειών που και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Οπως σημειώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών, οι οικογένειες που θα απορριφθούν οι αιτήσεις τους θα μπορούν να απευθυνθούν σε ιδιωτικούς ή ακόμα και σε δημοτικούς σταθμούς που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα καταβάλλοντας ένα ποσό για τροφεία.
 Ο κίνδυνος για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών αφορά τη σοβαρή πιθανότητα να μη συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος από την ΕΕ την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών των βρεφονηπιακών σταθμών στους οποίους το 70% των εξόδων αφορά μισθολογικές δαπάνες από την πρόσληψη συμβασιούχων.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: