Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

«Εξέτασαν» 150 ασθενείς σε μία μέρα!

SHARE
Πεντέμισι λεπτά για κάθε ασθενή, επί δεκατέσσερις συνεχόμενες ώρες. Χωρίς διακοπή, χωρίς «ανάσα». Δεν πρόκειται για εφημερία νοσοκομείου, αλλά για ιδιωτικό ιατρείο. Μόνο με αυτό το ασφυκτικό –και «ύποπτο»– χρονοδιάγραμμα μπορεί να εξηγηθεί το πώς κάποιοι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί 150 (!) ασφαλισμένους σε μία ημέρα, συμπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό σε χρόνο-ρεκόρ το μηνιαίο πλαφόν των επισκέψεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Τις πολλές ώρες εργασίας, με... άνοιγμα του ιατρείου ακόμη και αξημέρωτα, επικαλούνται άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς τους «υπερεργατικούς» γιατρούς που έχουν κληθεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να εξηγήσουν πώς τα καταφέρνουν. Πώς δηλαδή μπορούν σε πέντε λεπτά όχι απλώς να γράφουν μία συνταγή, αλλά και να εξετάζουν τους ασθενείς τους.
Οπως κατέδειξε εκτεταμένος έλεγχος του ΕΟΠΥΥ στα στοιχεία των ιατρικών επισκέψεων Ιουνίου που δηλώνουν οι γιατροί –με αφορμή καταγγελίες ασφαλισμένων– το φαινόμενο να «συμπληρώνεται γρήγορα το πλαφόν και μετά να χρεώνονται οι ασφαλισμένοι», αν και έχει περιοριστεί, συνεχίζει να υφίσταται.
Ο έλεγχος έδειξε ότι μόνο τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιουνίου –εκ των οποίων οι τρεις εργάσιμες– 128 συμβεβλημένοι γιατροί δήλωσαν ότι δέχθηκαν από 250 έως 300 ασφαλισμένους έκαστος ή αλλιώς 31.214 ασθενείς συνολικά.
Δεκαοκτώ γιατροί δέχθηκαν επισκέψεις ασφαλισμένων την Κυριακή 1η Ιουνίου (ένας δήλωσε ότι δέχθηκε τη συγκεκριμένη ημέρα 170 επισκέψεις...), ενώ τη δεύτερη ημέρα του Ιουνίου και πρώτη εργάσιμη του μήνα, οι 128 γιατροί δέχθηκαν συνολικά 11.690 ασθενείς στο ιατρείο τους.
«Ανάρπαστοι» φαίνεται ότι είναι κάποιοι γιατροί στα Τρίκαλα, αφού από τους 128 γιατρούς που ελέγχονται οι 17 είναι από εκεί. Είκοσι τρεις γιατροί που είχαν δηλώσει ότι πραγματοποίησαν από τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιουνίου περισσότερα από 250 ραντεβού ασφαλισμένων είναι στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται ο μεγάλος όγκος των συμβεβλημένων, ενώ πολλή δουλειά φαίνεται ότι έχουν επίσης γιατροί των Ιωαννίνων και της Λάρισας (12 και 9 γιατροί αντίστοιχα). Και αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί που σχεδόν «έκλεισαν» το μηνιαίο πλαφόν από τις πρώτες τέσσερις ημέρες του μήνα ήταν μόλις τρεις. Παθολόγοι, γενικοί γιατροί και καρδιολόγοι είναι οι γιατροί με τη μεγάλη ζήτηση: από τους 128 υπό έλεγχο συμβεβλημένους 68 είναι παθολόγοι, 22 γενικοί γιατροί και 22 καρδιολόγοι.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει από τους συγκεκριμένους γιατρούς εξηγήσεις. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των απαντήσεών τους και ανάλογα με τα συμπεράσματα, θα γίνει περαιτέρω έλεγχος και θα επιβληθούν ποινές. Οπως ανέφεραν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, οι περισσότεροι από τους γιατρούς δικαιολογούν τον αριθμό των επισκέψεων λέγοντας ότι έχουν ανοιχτά τα ιατρεία τους 12 και 14 ώρες την ημέρα –κάποιος μάλιστα υποστήριξε ότι ανοίγει το ιατρείο του στις 4 το πρωί– και ότι οι επισκέψεις διαρκούν λίγο, καθώς πρόκειται για απλή συνταγογράφηση φαρμάκων. «Ωστόσο, το νόημα της ιατρικής επίσκεψης δεν είναι μόνο η συνταγογράφηση, αλλά και η εξέταση του ασφαλισμένου», τόνιζαν στελέχη του ΕΟΠΥΥ.
H νέα κλήση γιατρών προς απολογία είναι η τρίτη που γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε διάστημα εννέα μηνών. Το πρώτο κύμα ελέγχων αφορούσε 100 «πρωταθλητές» σε παραπεμπτικά για εξετάσεις γιατρούς. Σε 59 περιπτώσεις διεκόπη προσωρινά η δυνατότητά τους να συνταγογραφούν για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο «επανήλθαν» κατόπιν προσωρινών διαταγών δικαστηρίου και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο περαιτέρω έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
Το δεύτερο «κύμα» ελέγχων ξεκίνησε περί τα τέλη του περασμένου Απριλίου και αφορούσε σε άλλους 100 επίσης «υπερδραστήριους» στη συνταγογράφηση εξετάσεων γιατρούς για το πρώτο τρίμηνο του 2013, οι «εξηγήσεις» των οποίων αυτή τη στιγμή αξιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ.
Μειονότητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός συνολικά των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ είναι 5.800, που σημαίνει ότι οι 128 υπό έλεγχο γιατροί αποτελούν μία μικρή μειονότητα στο σώμα των συνεργατών με τον Οργανισμό. Και παρά την παραδοχή αυτή εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ και πρόσφατα και του νέου υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, η διοίκηση του Οργανισμού κατηγορείται συχνά από τους ιατρικούς συλλόγους για «δυσφήμηση του Ελληνα γιατρού συλλήβδην».
Αλλωστε, κάθε «κύμα ελέγχων» συνοδεύεται πάντα από ανακοινώσεις διαμαρτυρίας των ιατρικών συλλόγων που κατηγορούν τον ΕΟΠΥΥ για ελέγχους χωρίς «σωστά εργαλεία», όπως είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Είναι ενδεικτική η τελευταία σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που κάνει λόγο για «διαπόμπευση τόσο της δημόσιας υγείας όσο και του ιατρικού κλάδου», ενώ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ να γνωστοποιήσει τα ακριβή στοιχεία των γιατρών στον Σύλλογο, προκειμένου να προβεί στις ανάλογες ενέργειες.
Μάλιστα, ο ΙΣΑ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα και στην αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας (τρίτης κατά σειρά) προς τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, με την οποία ζητεί να λάβει τα στοιχεία των «υπερσυνταγογραφούντων» γιατρών, για τους οποίους, ωστόσο, αναφέρει ότι ενώ επιβλήθηκαν ποινές, δεν προέκυψαν «αποχρώσες ενδείξεις ενοχής τους»
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: