Κυριακή 20 Απριλίου 2014

H ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ...

SHARE
Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες ο Επιτάφιος θα γιορταστεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στο ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στη μεσαιωνική πόλη...
Στο ναό αυτό από τον περασμένο Δεκέμβριο τελείται -με άδεια του τουρκοκυπριακού καθεστώτος- μια Κυριακή τον μήνα η Θεία Λειτουργία. Ο ναός είναι κτίσμα, που τοποθετείται στον 15ο αιώνα.
Ήδη εντός του ναού έχει τοποθετηθεί το κουβούκλιο του Επιταφίου, το οποίο θα στολίσουν με άνθη εκτοπισμένες γυναίκες από την Αμμόχωστο. Της ακολουθίας του Επιταφίου θα προαστεί ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός χαρακτήρισε το γεγονός «πολύ σημαντικό, τόσο από εκκλησιαστικής πλευράς, όσο και γενικότερα».
Ο κ. Γαλανός είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ θα παραστεί και σημαντικός αριθμός ξένων πρέσβεων.
Στόχος μας, τόνισε, είναι μια ενωμένη Κύπρος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έχουν κοινούς οραματισμούς. «Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να συμβιώσουμε ειρηνικά και να κλείσουμε αυτή την πληγή», ανέφερε.

Ο κ. Γαλανός ευχαρίστησε τις ομάδες δικοινοτικής πρωτοβουλίας Famagusta Initiative και «Αμμόχωστος, η πόλη μας» για τη θέληση που έδειξαν στη διοργάνωση της ακολουθίας του Επιταφίου. Επίσης, ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο συνάδελφό του, Οκτάϊ Καγιάλπ, για την υποστήριξη του.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου (EMU), το οποίο διαχειρίζεται τον μεσαιωνικό ναό, ο διευθυντής του κέντρου τεχνών του ιδρύματος, Ουμίτ Ινατσί λέει πως το Πανεπιστήμιο πράττει το αυτονόητο.
«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τη δικοινοτική Πρωτοβουλία Αμμοχώστου (Famagusta Initiative) και την ομάδα «Αμμόχωστος, η πόλη μας» το EMU ήταν έτοιμο να παραδώσει τον ναό στους πιστούς», ανέφερε.
Εκ μέρους του Μητροπολίτη Κωνσταντίας μίλησε ο αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος, ο οποίος επεσήμανε ότι η ακολουθία του Επιταφίου θα πρέπει να κρατηθεί μέσα σε εκκλησιαστικά πλαίσια.
Οι οργανωτές αναμένουν πέραν των 3.000 προσκυνητών στην ακολουθία του Επιταφίου. Ο Παύλος Ιακώβου από την ομάδα «Αμμόχωστος, η πόλη μας» δήλωσε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί 20 λεωφορεία από όλες τις πόλεις.

Σε αυτά δεν υπολογίζονται ιδιωτικές πρωτοβουλίες από τουριστικά πρακτορεία, ενώ πολλοί θα μεταβούν στην Αμμόχωστο με τα ιδιωτικά τους οχήματα.

















Πηγή : protothema.gr
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: