Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ... ΑΓΟΡΕΣ

SHARE
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Εμείς το είχαμε πει (εδώότι θα.... βγούμε στις αγορές κατά τις ημέρες επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Αθήνα ( 11 Απριλίου)  έτσι τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και την αγκαλιά του... 
ΔΝΤ, η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές με την... έκδοση μεσοπρόθεσμου ομολόγου.
Η κίνηση, εκτιμάται ότι θα γίνει αυτήν την εβδομάδα, ώστε να ενισχυθεί το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Το πρώτο δείγμα προθέσεων της αγοράς για τα επιτόκια θα αποτελέσει η έκδοση την Τρίτη εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι στο τέλος της εβδομάδας είναι η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, εκτιμάται ότι η χώρα μας «θα βγει στις αγορές».
Η κυβέρνηση, πάντως, επιθυμεί η έξοδος να γίνει λίγο νωρίτερα (εάν είναι τεχνικά εφικτό) για να μπορέσει να.. προσπεράσει, στο βαθμό που μπορεί, την υπόθεση Μπαλτάκου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  δηλώνει:
Εμείς εκτιμούμε ότι, υπό προϋποθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους μεθεπόμενους 12 μήνες.
Και σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται η έξοδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας, η οποία προετοιμάζεται.
Μεθοδικά και προσεκτικά.
Αφού ουσιαστικά η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής σε αυτές.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η... Ελλάδα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως ίσως και από την Δευτέρα  επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογά της, αναφέρεται σε ανταπόκριση της Έλεν Σμιθ, από την Αθήνα, που δημοσιεύθηκε στο Business Live Blog, στην ηλεκτρονική έκδοση του βρετανικού Guardian.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τραπεζίτες στην Αθήνα -που ήρθαν σε επαφή με την εφημερίδα- επιβεβαίωσαν ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, με σκοπό να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της.
Σύμφωνα με αναλυτές, υπογραμμίζει η Έλεν Σμιθ, η επιστροφή στις διεθνείς αγορές θα σημάνει για την Ελλάδα και την αρχή του τέλους της κρίσης χρέους.
Στο ρεπορτάζ γίνεται, επίσης, αναφορά σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αν και αρνήθηκε να δηλώσει πότε η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές ότι «η παγκόσμια οικονομία περικυκλώνει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με μεγάλη αυτοπεποίθηση, τα spreads συνεχίζουν να μειώνονται και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη», αλλά και σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, για τη σημασία της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: