Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

''ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ''...

SHARE
Την άποψή του πως το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας είναι μια «αδικία» για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης εξέφρασε για πρώτη φορά ...
ανώτατο στέλεχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας. Ο υφυπουργός εξωτερικών Μίκαελ Ροθαρμόδιος για θέματα Ευρώπης, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε πως η Γερμανία έχει ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα το οποίο πρέπει να μειώσει μέσω της αύξησης της εγχώριας ζήτησης ώστε να βοηθήσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και ιδίως όσες πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

«Όπως ακριβώς οι χώρες με μεγάλα ελλείμματα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση, έτσι και οι λεγόμενες χώρες με πλεονάσματα πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες απέναντι στην Ευρωζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ροθ και συνέχισε «μέσα από έναν σύστημα που κρατά χαμηλούς τους μισθούς δημιουργούμε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη».

Τον Νοέμβριο του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια εις βάθος έρευνα για το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας καθώς σύμφωνα με το παράγωγο δίκαιο της Ε.Ε (six pack), αν μια χώρα ξεπερνά το όριο του 6% στο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ποσοστό που έχει τεθεί ως στόχος ώστε να διασφαλίζεται η «εύρυθμη λειτουργία της νομισματικής ένωσης» ενδέχεται να υποστεί τις ίδιες κυρώσεις με μια χώρα με υψηλό έλλειμμα. Ήτοι πρόστιμο από το Δικαστήριο της Ε.Ε που ενδέχεται να φθάνει μέχρι το 0,5% του ΑΕΠ ανά έτος.

Τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριζαν πως το πλεόνασμα της Γερμανίας δεν αφορά την Ευρωζώνη, αλλά τρίτες χώρες.
Τώρα και για πρώτη φορά, ανώτατο στέλεχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καλεί τη Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες της, ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. και να τονώσει την εσωτερική ζήτηση, μέσω της αύξησης των μισθών, ώστε να βοηθήσει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. «Η Γερμανία έχει την ευθύνη και πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειωθούν οι ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης» δήλωσε ο υφυπουργός εξωτερικών της Γερμανίας.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: