Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ποιοι ένστολοι κερδίζουν αύξηση 13% μετά την απόφαση του ΣτΕ

SHARE

Με σημαντικές αυξήσεις στο εφάπαξ που μεσοσταθμικά κινούνται στο 13% και σε απόλυτα νούμερα κυμαίνονται περίπου από 4.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό αποστρατείας, αναμένεται να δικαιωθούν απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας μετά την απόφαση-βόμβα του ΣτΕ.
Οι κερδισμένοι από τη δικαστική απόφαση υπερβαίνουν τους 4.500, όσοι δηλαδή έχουν αποστρατευτεί από τον Αύγουστο του 2012 και μετά. Αυτοί θα δούνε το εφάπαξ τους να αναπροσαρμόζεται, αφού βάση υπολογισμού θα είναι πλέον το μισθολόγιο πριν από τις περικοπές του 2012.
Σημειώνεται πως η επίμαχη δικαστική απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί και γι' αυτό δεν είναι προς το παρόν εντελώς ξεκάθαρο αν η αντισυνταγματικότητα θα αφορά μόνο την αναδρομικότητα του επίμαχου νόμου (ψηφίστηκε τον Νοέμβριο αλλά ίσχυσε από 1/8/2012) ή την ουσία του που ήταν η μείωση του ειδικού στρατιωτικού μισθολογίου.
Στο πρώτο -ευνοϊκότερο για την κυβέρνηση- σενάριο η απόφαση θα αφορά μόνο μερικές εκατοντάδες αποστράτους (όσοι έφυγαν από 1/8/2012 μέχρι και τη δημοσίευση του επίμαχου νόμου σε ΦΕΚ τον Νοέμβριο του 2012). Οι πληροφορίες πάντως από το δικαστικό ρεπορτάζ επιμένουν πως η απόφαση ακυρώνει επί της ουσίας τις μειώσεις του στρατιωτικού μισθολογίου.
Το εφάπαξ βοήθημα των στρατιωτικών χορηγείται από τρία διαφορετικά Ταμεία (Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας), αλλά έχει τον ίδιο τρόπο υπολογισμού για όλους και είναι ευθέως συνδεδεμένο με τον βασικό μισθό της αποστρατείας.
Ειδικότερα, στη βάση υπολογισμού του συμμετέχουν ο βασικός μισθός κατά την ημερομηνία εξόδου, το χρονοεπίδομα, το υψηλότερο επίδομα εξομάλυνσης που έχει λάβει ο δικαιούχος και το επίδομα ευθύνης ή απασχόλησης.
Το άθροισμα το πολλαπλασιάζουμε επί τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας (δεν προσμετρώνται πλασματικά χρόνια), δηλαδή επί τα έτη που συμμετείχε ο δικαιούχος στον Ειδικό Λογαριασμό. Είναι λοιπόν ευνόητο πως η μείωση του ειδικού μισθολογίου που επεβλήθη στους στρατιωτικούς το 2012 επηρεάζει άμεσα και τον υπολογισμό του εφάπαξ.
Λόγω της αναδρομικής ισχύς που είχε ο νόμος, υπήρξαν περιπτώσεις ενστόλων από τους οποίους τα Ταμεία ζήτησαν πίσω χρήματα. Πρόκειται για την κατηγορία εκείνη των στρατιωτικών που έφυγαν μετά την 1/8/2012 και πρόλαβαν να εισπράξουν το εφάπαξ πριν από τον Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος. Ολοι οι υπόλοιποι έλαβαν εφάπαξ μειωμένο κατά 13% μεσοσταθμικά (το ποσοστό είναι διαφορετικό ανάλογα με τον βαθμό), λόγω της μείωσης του στρατιωτικού μισθολογίου.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: