Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

H EΛΛΑΔΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗ ''ΜΑΧΗ'' ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ...

SHARE
Η Ελλάδα φαίνεται ότι τελικά θα κερδίσει τη «μάχη» της ονομασίας της φέτας και σε διεθνές επίπεδο, χάρη στις συντονισμένες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που το έθεσε σε ανώτατο...
πολιτικό επίπεδο, αλλά και της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.
Σύμφωνα με το γραφείο της επιτρόπου, στην τελική διαπραγμάτευση μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά για μια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών, βρέθηκε μια διατύπωση για την ονομασία τυριών που παράγονται στον Καναδά, όπου εισάγεται στη χρήση του όρου φέτα η ρήτρα «κεκτημένων δικαιωμάτων».
Δηλαδή η χρήση του όρου θα επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «τύπου φέτας», «στιλ φέτας», «απομίμηση φέτας» και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευση του προϊόντος. Το ανάλογο προβλέπεται να ισχύσει και για τα άλλα ευρωπαϊκά τυριά ασιάγκο, φοντίνα, γκοργκοντζόλα και μίνστερ.
Οπως αναφέρουν από το γραφείο της επιτρόπου, το θέμα είχε θέσει με ένταση η κα Δαμανάκη στη συνεδρίαση της Κομισιόν πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε έρθει για έγκριση η σύμβαση Ε.Ε. - Καναδά, που στο αρχικό της κείμενο έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν.
Το θέμα είχε θέσει επίσης στον πρόεδρο Μπαρόζο στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα, την τελική διατύπωση διαπραγματεύτηκε απευθείας ο πρόεδρος Μπαρόζο με τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφαν Χάρπερ. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι εξαιρετικά σημαντική και δημιουργεί καλό προηγούμενο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για ζώνη ελευθέρων συναλλαγών της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, καθώς και ασιατικές χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό είχε καταθέσει ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, επικαλούμενος το σχετικό δημοσίευμα της «Ν».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: