Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ...

ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ...


Πυκνώνουν οι διεργασίες και οι προβληματισμοί στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τον χαρακτήρα και το σκηνικό του συνεδρίου. Ο προβληματισμός σχετίζεται με το ερώτημα
κατά πόσο σήμερα στο ΠΑΣΟΚ αποδέχονται ότι το ζητούμενο είναι η επανάκτηση της ιδρυτικής του φυσιογνωμίας στη σύγχρονη εποχή και όχι η μετάλλαξή του σε κάτι άλλο, που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.
Ο κ. Βενιζέλος, αναφέρει σε συνεργάτες του ότι από το συνέδριο θα προκύψει κάτι νέο, δεν λέει όμως ποιο θα είναι αυτό το νέο, με αποτέλεσμα να προκαλείται προβληματισμός σε διάφορα στελέχη.
Στελέχη που συμμετέχουν σε διάφορες διεργασίες σημειώνουν ότι ενώ οι εκλογές, τα δημοσκοπικά ευρήματα αλλά και η εναπομείνασα βάση του ΠΑΣΟΚ έδειξαν ότι το ζητούμενο είναι να προσδιοριστεί με αυτοκριτική και πάλι στον κεντροαριστερό πόλο το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία επιμένει να δείχνει, όπως λένε, έναν άλλον δρόμο, διαφορετικό απ΄ ότι επιθυμεί η βάση.
Ίσως όντως, αναφέρουν, ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσει την κρίση του, μαζί με την κρίση της χώρας συμμεριζόμενοι τις απόψεις του κ. Βενιζέλου, ωστόσο επισημαίνουν ότι ένα κόμμα με βαθιές κεντροαριστερές ρίζες δεν μπορεί να λοξοκοιτάζει προς το νεοφιλελεύθερο χώρο του κ. Σαμαρά με τους εκφραστές υπουργούς στα κυριότερα παραγωγικά και κοινωνικά υπουργεία.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πυκνώνουν οι συναντήσεις στελεχών και ομάδων του κεντροαριστερού χώρου με ανάλογα περιεχόμενα προβληματισμού τα στελέχη αυτά διερωτώνται γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί πόσες και πού είναι οι οργανώσεις και ποια είναι τα μέλη και ο αριθμός των αντιπροσώπων που θα βγάλουν με έγκαιρη και κλειστή ανάρτηση στο διαδίκτυο τον αριθμό των συνέδρων.Ζητούν επίσης να αναρτηθούν στο διαδίκτυο ο αριθμός των διορισμένων συνέδρων
και επισημαίνουν την ανάγκη να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για τα εξής πολιτικά ερωτήματα: Στροφή της πολιτικής με επανασύνδεση του διαλόγου με τις υπαρκτές δυνάμεις της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ με τις ριζοσπαστικές αναφορές συνεισφορά της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη επαναπροσδιορισμός άμεσα της σχέσης του ΠΑΣΟΚ με τη κυβέρνηση Σαμαρά, στρατηγική επανασύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, επιμονή για μια νέα συμπόρευση με κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες χωρίς αποκλεισμούς στο χώρο της κεντροαριστεράς, συνέδριο με κεντροαριστερό στίγμα απέναντι στη πολιτική της Μέρκελ και των νεοφιλελεύθερων.
"ΚΟΥΜΠΑΡΑ" ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ... 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ..."ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡ"

"ΚΟΥΜΠΑΡΑ" ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ... 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ..."ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡ"

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας 
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Ένα ταξίδι... που σίγουρα ολοκληρώθηκε με ΕΠΙΤΥΧΙΑ ήταν η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ μαζί με τους Έλληνες επιχειρηματίες...
αφού ο στόχος για σύσφιξη θέσεων μεταξύΕλλάδος και Κατάρ επιτεύχθηκε και με το παραπάνω...!
Η συνάντηση του... Αντώνη Σαμαρά με τον Εμίρη του Κατάρ... Τζασίμ αλ Τάνι ξεπέρασε κάθε.... "προηγούμενο ενδοιασμό" που υπήρχε σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα!
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι... "παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας των δύο χωρών για τα επενδυτικά προγράμματα"και δήλωσε σχετικά:
Αντώνης Σαμαράς
  • Παρουσιάσαμε μια νέα ατζέντα προγραμμάτων με συγκεκριμένες προθεσμίες και σε αυτά θα συνεχιστεί η συζήτησή μας.
  • Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ!

Οι συζητήσεις πάντως με το αραβικό εμιράτο θα... συνεχιστούν στη βάση του... σχεδίου αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ενώ ο Κοινός κουμπαράς ύψους πάνω από 2 δις μεταξύ Ελλάδος και Καταρ θεωρείται από τα ξένα μέσα... μεγάλη επιτυχία παρα την... καχυποψία των Ελληνικών ΜΜΕ...
Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Εμίρη του Κατάρ συνοδεύτηκε όπως έχουμε αναφέρει από μια καταρχήν συμφωνία για τη δημιουργία ενός... κοινού ταμείου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ενώ όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του Κατάρ οδηγός γι' αυτή τη συμφωνία θα είναι το... κοινό ταμείο που δημιούργησε το εμιράτο με την Ιταλία τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσκεψη στη Ντόχα του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Μόντι!
Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ...επενδυτικές προτάσεις σε... ενεργειακά, σε τουριστικά και μεγάλης κλίμακας έργα real estate κατέθεσε η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών με τηνκαταριανή κυβέρνηση.
Ενώ απηύθυνε πρόσκληση προς το Εμιράτο για να συμμετάσχει σε εταιρεία δημιουργίας μεγάλου πλωτού σταθμού... Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Βόρεια Ελλάδα.
Στόχος είναι αφού το αέριο αυτό υγροποιηθεί να προωθηθεί στη βουλγαρική αγορά μέσω του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB που βρίσκεται στα σκαριά...
Επίσης η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να συμμετάσχει το Κατάρ και στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για την πώληση του ομίλου ΔΕΠΑ.
Τώρα το Καταρ δείχνει ενδιαφέρον.... για τον Αστέρα Βουλιαγμένης παρότι θα προτιμούσε κάποιου είδους απευθείας διακρατική συμφωνία και σε αυτή την περίπτωση.
Ενώ το Ελληνικό από το οποίο το Κατάρ αποχώρησε προ εβδομάδων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Εμιράτο δεν δείχνει πρόθεση να... επιστρέψει.
Πάντως... ο αγώνας για... επενδύσεις τώρα ξεκίνησε ενώ η υποδοχή του πρωθυπουργου και των Ελλήνων... επιχειρηματιών ήταν εντυπωσιακή...
Με... προβληματίζει μόνο η... "στάση των Ελληνικών ΜΜΕ" που μου θυμίζει το... "θρίλερ" που έβλεπαν πρόσφατα στο... Eurogroup και στην χρηματοδότηση της Ελλάδας και το πως.... ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ όλοι μετά τις ΘΕΤΙΚΕΣ εξελίξεις...!
Εγώ θα το ξαναπώ ο... Αντώνης Σαμαράς το έργο το ξέρει καλά κάτι ξέρουν οι ξένοι...!
Διαβάστε λίγο... Bloomberg βρε παιδιά...μήπως από την... αφάνεια θα έρχονταν οι ...επενδύσεις στην χώρα μας χρειάζεται ...εξωστρέφεια δε νομίζετε ;
Σας ευχαριστώ...

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ..

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ..


Ανησυχία και δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις των πληρωμών τις Κυριακές και τις αργίες, εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων.
«Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού...
κ. Κώστα Τζαβάρα, ότι μετά τις Δημοσιευθείσες Εγκριτικές Αποφάσεις και την απαραίτητη δέσμευση των κονδυλίων που απαιτούνται, για την πληρωμή μας κατά τις Κυριακές/Αργίες και πέραν του 5νθημέρου, θα ακολουθούσαν άμεσα όλες οι διοικητικές ενέργειες που πρέπει για να συνεχίσουν να καταβάλλονται αυτές οι αμοιβές, δυστυχώς διαπιστώνουμε πλήρη στασιμότητα. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη είμαστε 3 μήνες χωρίς πληρωμή» αναφέρει η Π.Ε.Υ.ΦΑ.
Αν ύστερα από όλα αυτά δεν υπάρξει άμεση λύση στο θέμα, θα αναγκασθεί να επανέλθει στην πρότερη ειλημμένη απόφασή της, για αποχή των αρχαιοφυλάκων από την παροχή εργασίας τους κατά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, με αποτέλεσμα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να είναι κλειστοί για το κοινό.
Σημειώνει, μάλιστα, ότι «είναι αδιανόητο και πέρα από κάθε λογική, να υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια, για την λειτουργία των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων και να μην υπάρχει τρόπος πληρωμής».
Τέλος, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, η Π.Ε.Υ.Φ.Α. είναι αντίθετη στην επιχειρούμενη διάλυση του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία θα έχει «απρόβλεπτες συνέπειες στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στην ασφάλεια – ομαλή λειτουργία, των Αρχαιολογικών Χώρων».
ΤΟ FORUM '' ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ''...

ΤΟ FORUM '' ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ''...


Σε ενάμιση μήνα θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό σχηματισμό το forum "Ελλήνων Πρωτοβουλία" το οποίο ιδρύθηκε σήμερα και τότε αναμένεται να υπάρξει η ιδρυτική διακήρυξη της νέας δομής.
Το πολιστικό forum, φιλοδοξεί να...
διαδραματίσει παρεμβατικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα έχοντας αντιμνημονιακή ατζέντα, και απευθυνόμενο στον «πατριωτικό κεντροδεξιό και κεντροαριστερό χώρο», σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος που μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα 21 ιδρυτικά του μέλη εκπροσωπούν, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση και γεωγραφική κατανομή της χώρας, ενώ πρόεδρος είναι ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Γ. Βάμβουκας.
Στο ιδρυτικά μέλη συμμετέχουν μόνο δύο πολιτικά πρόσωπα. Ο Δημήτρης Σταμάτης ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες  δεν πρόκειται να πολιτευθεί, και ο πρώην γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μιχάλης Γιαννάκης, ο οποίος συμμετέχει «για να σηματοδοτήσει την προέλευση των βασικών στελεχών του forum».
Από την πλευρά του, ο Κώστας Μαρκόπουλος -ο οποίος δεν συμμετέχει τουλάχιστον μέχρι στιγμής στο εγχείρημα- είναι σκεπτικός για την Κίνηση που ιδρύθηκε σήμερα και θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς. Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομιλητές του κ.Μαρκόπουλου, ο πρώην υπουργός και πρώην κορυφαίο στέλεχος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων «θα το παρακολουθήσει με συμπάθεια αφού είναι φίλοι του αυτοί που το ίδρυσαν». Σε αυτή τη φάση ο Κώστας Μαρκόπουλος θα επιλέξει το δρόμο του ανεξάρτητου βουλευτή, αφού εκτιμά ότι δεν υπάρχει χώρος για νέους σχηματισμούς αυτή τη στιγμή, και δεν είναι ευνοϊκή η συγκυρία, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, όπως λέει στους συνομιλητές του.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κ.Μαρκόπουλος φέρεται να έχει «πολύ μεγάλη δυσκολία να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του ότι πάει κάπου, σε κάποιο σχηματισμό, από το να τους εξηγήσει γιατί μένει παρατηρητής».

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΟΥ...

ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΟΥ...


Η δημιουργία μικρής κι ευέλικτης ομάδας, παρά τω πρωθυπουργώ, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργείων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, σχεδιάζεται με τη βοήθεια της Task Force ... 
και ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε ο Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.
Κάθε μέλος της συγκεκριμένης ομάδας θα επιφορτιστεί με τις αρμοδιότητες ενός υπουργείου, ενώ επικεφαλής προβλέπεται να τεθεί Γενικός Γραμματέας, ο οποίος θα αναφέρεται απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ένα άλλο κεφάλαιο που απασχόλησε την Ομάδα Δράσης, στο πλαίσιο αναβάθμισης του κράτους, ήταν η επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης, εξέλιξη που εκτός των άλλων θα λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ ενός θετικού και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Για την προώθηση αυτού του στόχου, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων με τους οποίους έγινε ανταλλαγή απόψεων. Οι δικαστικοί επέμειναν στην ανάγκη καλύτερης μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων και γενικότερα στην ηλεκτρονική οργάνωσή τους- ακόμη διανύουμε την εποχή της καθαρογράφησης των αποφάσεων- καθώς και στην επέκταση του θεσμού της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, που θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια από πολυάριθμες μικρές υποθέσεις.
Στο μεταξύ, ο Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης είχε την πρώτη επαφή με τα θεσμικά όργανα της Βουλής, κατά τη συνάντησή του με τις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με τους οποίες αντάλλαξε απόψεις σχετικά με το έργο της Ομάδας Δράσης στους αντίστοιχους τομείς.
Την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Ράιχενμπαχ θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραστεί σε συνέδριο για την Αγροτική Ανάπτυξη του Economist και θα έχει συναντήσεις με τον δήμαρχο της πόλης, τα τοπικά επιμελητήρια, τον περιφερειάρχη και τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης.
ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.


Αναπτυξιακό πλάνο έως το 2020 καταρτίζει η κυβέρνηση και οι βασικοί άξονές του τέθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.
Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, μετά τη σύσκεψη, ... 
ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ουσιαστικά τέθηκαν τρία βασικά ερωτήματα: Πώς θέλουμε να είναι η οικονομία το 2020 με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία, με ποιον τρόπο θα φτάσουμε στην ανάπτυξη και πώς θα συνδυαστούν αυτά με βάση το ΕΣΠΑ και το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης 2014- 2020.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, προκειμένου αυτό να στηρίζεται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και την τόνωση των εξαγωγών και να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Κομβικής σημασίας είναι ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και οι προτεραιότητες για το νέο κοινοτικό πακέτο στήριξης 2014- 2020. Όπως, χαρακτηριστικά ανέφεραν οι δύο υπουργοί, «δεν θα υποδείξουμε στους επιχειρηματίες, δεν είμαστε διευθυνόμενη οικονομία, αλλά κοιτάμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα διοικητικής φύσης προβλήματα που δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις και πώς θα αξιοποιήσουμε τα «εργαλεία» που έχει στην διάθεση του το κράτος, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, κ.λπ».
Στη σύσκεψη ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να καταθέσουν ολοκληρωμένα σχέδια και προτάσεις για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου. Αποφασίστηκε να ανατεθεί στο ΚΕΠΕ και στο ΙΟΒΕ η διενέργεια ολοκληρωμένης μελέτης (με 5μηνο ορίζοντα για την ολοκλήρωσή της), ενώ αμέσως μετά θα υπάρξει διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα.
Η μελέτη θα στηριχτεί σε παλαιές και νέες προτάσεις και σχέδια για επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς, που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση, προκειμένου η ελληνική οικονομία να κινηθεί με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω από 3% όπως απαιτεί το Μνημόνιο, τα επόμενα χρόνια.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΟΙ ΤΑΜΙΕΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ...

ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΟΙ ΤΑΜΙΕΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ...


Ως ύποπτοι έχουν κληθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη οι ταμίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Βηματοδότη.
Πρόκειται για τους ταμίες, ή τους οικονομικούς
διαχειριστές των δύο κομμάτων που είχαν διαπραγματευθεί τις δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες την τελευταία δεκαετία.
Ο ένας από τους ταμίες αυτούς, σημειώνει η στήλη, κατέχει σήμερα σημαντική κυβερνητική θέση και δεν ήταν καθόλου ευχάριστο για το κόμμα που τον τοποθέτησε να αναγκάζεται σήμερα να δίνει εξηγήσεις στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ '' BULLYING '' ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ...

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ '' BULLYING '' ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ...


Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει το φαινόμενο "bullying", δηλαδή ο εκφοβισμός και πολλές φορές ξυλοδαρμός μαθητών από συμμαθητές τους στα ελληνικά σχολεία. Περιστατικά σχολικού εκφοβισμού δεν σημειώνονται μόνο στις...  τάξεις του λυκείου και του γυμνάσιου, αλλά ακόμα και στην πρώτη δημοτικού.
Αποκαλυπτικές είναι έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 50 σχολεία και έδειξε ότι 1 στα 5 παιδιά έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ τα ευρήματα δεύτερης έρευνας, που έγινε από το "Χαμόγελο του Παιδιού" ήταν ακόμα πιο τρομακτικά, καθώς 1  στα 3 παιδιά απάντησαν ότι έχουν πέσει θύματα  εκφοβισμού ή ξυλοδαρμού από συμμαθητές τους

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Πάμε για τρεις κάλπες το 2014

Πάμε για τρεις κάλπες το 2014

Το σενάριο της «τριπλής κάλπης» τον Ιούνιο του 2014, εξετάζουν πολύ σοβαρά στους σχεδιασμούς τους οι κυβερνητικοί εταίροι. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός για τη στάση «αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης» που έχει επιλέξει η ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ ικανοποίηση επικρατεί για τη σταθεροποίηση, έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρει στην εφημερίδα Real News κορυφαίος υπουργός που συζήτησε πρόσφατα το θέμα με τον πρωθυπουργό ο εκλογικός κύκλος θα ανοίξει εκτός απροόπτου το 2014 καθώς τυχόν κάλπες το 2013 θα οδηγούσαν σε πολιτική αποσταθεροποίηση τη χώρα. Οι τρεις αρχηγοί έχουν ενημερωθεί αρμοδίως ότι τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο δεν θα τεθεί πιεστικά από τους εταίρους το θέμα λήψης νέων έκτακτων μέτρων, παρά τις μικρότερες ή μεγαλύτερες αστοχίες του προϋπολογισμού αρκεί βεβαίως να προχωρήσουν αποφασιστικά οι αποκρατικοποιήσεις. Οι τρεις κοινοβουλευτικοί εταίροι αρχίζουν να σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο τριπλής κάλπης τον Ιούνιο του 2014, ο οποίος δείχνει να είναι και ο απώτερος εκλογικός χρόνος. Τον Ιούνιο του επόμενου έτους άλλωστε μαζί με τις ευρωεκλογές είναι προγραμματισμένες και οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μάλιστα, δείχνει να απορρίπτει πιεστική εισήγηση της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειαρχών να αναβληθεί η εφαρμογή του νόμου Ραγκούση που προβλέπει την ταυτόχρονη πλέον διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών με τις ευρωεκλογές, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα να στηθούν διπλές κάλπες. Το θέμα ωστόσο, αναμένεται να επανέλθει.
ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ...

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ...


Σημαντικές απώλειες στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ φέρνει η εφαρμογή της παρακράτησης φόρου με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που τέθηκε από... την 1η Ιανουαρίου 2013 σε ισχύ.
Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες για μισθωτούς με παιδιά και χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ οι πιο κερδισμένοι από τη νέα παρακράτηση είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά και εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Και φέτος άλλωστε, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα παρακρατούν σε μηνιαία βάση την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.


Πώς υπολογίζεται η παρακράτηση φόρου 
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα προσδιορίσουν, το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.
Διευκρινίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος δεν εμπίπτει στην έννοια των κρατήσεων που βαρύνουν το δικαιούχο και συνεπώς δεν εκπίπτει από το ακαθάριστο ποσό του μηνιαίου ή του ετήσιου εισοδήματος του μισθωτού ή του συνταξιούχου.

Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος περιλαμβάνεται η σύνταξη, ο μισθός και οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές της ίδιας περιόδου (υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυκτερινή - Κυριακών - αργιών κτλ.), που συνεντέλλονται (δηλαδή συνεκκαθαρίζονται) μαζί, σε μία μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό.
Στη συνέχεια οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κάθε μήνα θα διενεργούν αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου.
Ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 12 μηνιαίους μισθούς, συν καταβαλλόμενο σε εκείνους που το δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.

• Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν κατά την πληρωμή των αποδοχών του Ιανουαρίου, μικρές αυξήσεις αποδοχών έως 28 ευρώ το μήνα, για ετήσιο εισόδημα της τάξης των 9.000-10.000 ευρώ.
• Μεγάλοι χαμένοι στο μέτωπο της μηνιαίας παρακράτησης, είναι οι οικογενειάρχες. Η κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου των 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο φέρνει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Αναλυτικά παραδείγματα 

Μισθωτός με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ: Ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα του 2012 είναι 300 ευρώ αλλά κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, ο φόρος αυξάνεται σε 540 ευρώ, όπως ακριβώς και για ένα μισθωτό χωρίς παιδιά.

Το πρακτικό αποτέλεσμα σε επίπεδο παρακράτησης είναι από τον Ιανουάριο του 2013, να αφαιρείται από το μισθό του προκειμένου να αποδοθεί στην Εφορία, ποσό 28 ευρώ έναντι 21,1 ευρώ σήμερα και οι μηνιαίες του αποδοχές να μειωθούν κατά 16,9 ευρώ.

Οι απώλειες στο μηνιαίο μισθό, για μισθωτούς με ένα παιδί ξεκινούν από το επίπεδο ετήσιων μικτών αποδοχών ύψους 8.000 ευρώ, για μισθωτούς με δύο παιδιά από τα 12.000 ευρώ και πάνω και για μισθωτούς με τρία παιδιά από ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και πάνω.
Έστω ότι μισθωτός του Δημοσίου λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.650 ευρώ (σταθερές για όλους τους μήνες του 2013).
Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.650=19.800 ευρώ
Ετήσιος φόρος (βάσει κλίμακας και βάσει των μειώσεων της παρ.2 του άρθρου 9): 4.356-2.100=2.256 ευρώ

Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 2.256*1,5%=33,84 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα: 2.256- 33,84=2.222,16/12=185,18 ευρώ

Μηνιαία παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011

Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.650=19.800 (1%)

Συνεπώς, 1.650*1%=16,50 ευρώ
Έστω ότι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.650 ευρώ (σταθερές για όλους τους μήνες του 2013), το Δεκέμβριο καθαρό δώρο Χριστουγέννων 1.650 ευρώ, τον Απρίλιο καθαρό δώρο Πάσχα 825 ευρώ και τον Ιούλιο καθαρό επίδομα αδείας 825 ευρώ.

Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100 ευρώ
Ετήσιος φόρος (βάσει κλίμακας και βάσει των μειώσεων της παρ.2 του
άρθρου 9): 5.082-1.900=3.182 ευρώ

Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 3.182*1,5%=47,73 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα:3.182- 47,73=3.134,27/14=223,88 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων: 3.134,27/14=223,88 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Πάσχα: 3.134,27/28=111,94 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του επιδόματος αδείας: 3.134,27/28=111,94 ευρώ

Ποσά που πρέπει να παρακρατηθούν έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011

Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100 (2%)

Συνεπώς:
Παρακράτηση κατά την καταβολή του μηνιαίου μισθού,1.650*2%=33ευρώ
Παρακράτηση κατά την καταβολή δώρου Χριστουγέννων,1.650*2%= 33ευρώ
Παρακράτηση κατά την καταβολή δώρου Πάσχα,825*2%=16,50 ευρώ
Παρακράτηση κατά την καταβολή επιδόματος αδείας,825*2%=16,50 ευρώ
Έστω ότι ο μισθωτός της προηγούμενης περίπτωσης (β) λαμβάνει κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2013 ένα έκτακτο εφάπαξ ποσό 3.000 ευρώ το οποίο συνεντέλλεται με τις τακτικές αποδοχές.
Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100+3.000=26.100ευρώ
Ετήσιος φόρος (βάσει κλίμακας και βάσει των μειώσεων της παρ.2 του άρθρου 9): 5.852-1.600=4.252 ευρώ
Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 4.252*1,5%=63,78 ευρώ
Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί, πέραν της μηνιαίας παρακράτησης ΦΜΥ του μήνα Σεπτεμβρίου, κατά την καταβολή του έκτακτου εφάπαξ ποσού: 4.252-63,78=4.188,22-(223,88*14)=1.053,90 ευρώ
Ποσό έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 που πρέπει να παρακρατηθεί, πέραν της μηνιαίας παρακράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ίδιου άρθρου και νόμου του μήνα Σεπτεμβρίου, κατά την καταβολή του έκτακτου εφάπαξ ποσού

Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα:14*1.650=23.100+3.000=26.100 (2%) Συνεπώς, 3.000*2%=60 ευρώ.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

'' ΒΡΗΚΑΜΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΥΤΙΑ ''...

'' ΒΡΗΚΑΜΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΥΤΙΑ ''...


«Bρήκαμε ανοικτά αυτιά. Παρά τις διαφορές μας, βρήκαμε κάποια σημεία επαφής και προσδιορίσαμε ένα πλαίσιο συζήτησης, συμφωνώντας στο βασικό: ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, είναι αναποτελεσματικό», είπε ο πρόεδρος ...
του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «θετική» την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
«Αποδαιμονοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική μας πρόταση, γιατί οι συνομιλητές μας είδαν ότι αυτή έχει πολιτική βάση», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης.
Τόνισε ότι «μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε με σαφήνεια την εναλλακτική μας πρόταση. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον Κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι στόχος της επίσκεψης ήταν η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ευρώ είπε: «Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ. Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή».
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο State Department και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ότι οι θέσεις που παρουσίασε κινήθηκαν σε τρεις άξονες:
-Τερματισμός προγράμματος λιτότητας.
-Σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για να δοθεί τέλος σ' αυτή την αδιέξοδη πολιτική με τη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας.
- Ανάπτυξη.
 «Η κρίση είναι δομική και αφορά την Ευρώπη. Εγκυμονεί κινδύνους αν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας. Υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι  «μέχρι να γκρεμίσουμε τον καπιταλισμό, πρώτη προτεραιότητά μας είναι πως θα σταματήσει αυτή η τραγωδία.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική και «για να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να συνεργαστούμε συλλογικά». «Σύνθημά μας είναι: Αλληλεγγύη για όλους. Και το υποστηρίζουμε με ένα δίκτυο σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερωτήσεις που αφορούν στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς, για «ακροδεξιούς συμβούλους στην κυβέρνηση», όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική κατάσταση είναι πολύ ρευστή και ότι επαναπροσδιορίζεται η πολιτική συνείδηση των πολιτών, αποφεύγοντας να κάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις για ζητήματα συγκυβέρνησης και συνεργασιών μετά από μελλοντικές εκλογές.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ ΦΠΑ...

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ ΦΠΑ...



Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο ελέγχου και επιστροφών του ΦΠΑ, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε ... 
απόψε στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Χ. Σταϊκούρας, βασικός στόχος είναι να πιστώνεται γρηγορότερα ο ΦΠΑ στους συνεπείς επιχειρηματίες, αλλά και να ελέγχονται, από τις φορολογικές αρχές, όσοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
«Πρόθεσή μας είναι να αξιολογείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο τρόπος επιστροφής», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση, με θέμα: "Προκλήσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη το 2013», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Επίσης, επανέλαβε ότι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης παραμένει και η αλλαγή φορολόγησης στο χώρο της εστίασης, με μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε θα αποφασιστεί.
Όπως παραδέχθηκε, με τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 23% "δεν είχαμε τα αναμενόμενα έσοδα, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ενισχύθηκε η φοροδιαφυγή, ενώ έκλεισαν και επιχειρήσεις". Έκανε επίσης γνωστό ότι υπέγραψε τις αποφάσεις για επιστροφές ΦΠΑ, άνω των 300.000 ευρώ, σε δικαιούχους , ενώ για ποσά μικρότερα των 300.000 ευρώ, είπε ότι η διαδικασία ελέγχων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες από τις ΔΟΥ της χώρας.
Αντίθετα, ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερωτήματα βιομηχάνων, υπεραμύνθηκε του μέτρου για την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επαναλαμβάνοντας ότι η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης όχι μόνον δεν μείωσε τα δημόσια έσοδα αλλά καταγράφηκε και αύξηση, κατά 20%, το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.
Στην ομιλία του, τόνισε ότι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2013 είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, η επιτάχυνση της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, η επανέναρξη των μεγάλων δημοσίων έργων, κυρίως στους 4 οδικούς άξονες της χώρας, η πιο ορθολογική αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

'' ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 12.000 ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ''...

'' ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 12.000 ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ''...


Στις δικαστικές αρχές παρέπεμψε η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία περίπου 12.000 φυσικά πρόσωπα, καθώς εντόπισε αδήλωτα φορολογητέα εισοδήματα ύψους άνω των 56 δις. ευρώ το 2012. Οι πράκτορες της Οικονομικής Αστυνομίας...
εντόπισαν 8.617 «αγνώστους» φοροφυγάδες, οι οποίοι δεν δήλωναν κανενός είδους εισόδημα, ενώ τα αποκρυβέντα έσοδα τους έφθαναν τα 22,7 δις. ευρώ.
Η αστυνομία εντόπισε επίσης τα ίχνη άλλων 17,1 δις. ευρώ που θεωρούνται ως προϊόν διεθνούς φοροδιαφυγής, δηλ. της αποφυγής φορολόγησης μέσω επιχειρήσεων-'βιτρινών' σε φορολογικούς παραδείσους.
Οι 'Κίτρινες Φλόγες' (fiamme gialle), όπως είναι επίσης γνωστοί οι άνδρες του σώματος από τα διακριτικά των στολών τους, εντόπισαν επιπλέον «16,3 δις. ευρώ που αντιστοιχούν σε άλλα φαινόμενα της φοροδιαφυγής», ανεβάζοντας σε 56,1 δις. ευρώ το συνολικό ποσόν των αδήλωτων αυτών κερδών.
Το σώμα κατήγγειλε στις δικαστικές αρχές 11.769 φυσικά πρόσωπα, που θεωρούνται υπαίτια για διάφορες φορολογικές παραβάσεις, προστίθεται στον σχετικό απολογισμό.
Η αδιάλειπτη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, που αποτελεί μία από τις πληγές της οικονομίας στην Ιταλία, αποτελούσε έναν από τους πυλώνες της πολιτικής του Μάριο Μόντι, αφότου, το φθινόπωρο του 2011, ανέλαβε πρωθυπουργός επικεφαλής μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών. Παρά τα επιτεύγματα που καταγράφηκαν από την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, απομένει να γίνουν πολλά ακόμη ώστε να βελτιωθεί η είσπραξη φόρων στη χώρα, σχολιάζουν αναλυτές.
«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την δράση μας για την είσπραξη των κλεμμένων πόρων του Κράτους», είπε ο διοικητής της Guardia di Finanza στρατηγός Σαβέριο Καπολούπο.
Η οικονομική αστυνομία εντόπισε περίπου 30.000 παράνομα εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 16.233 ήταν αδήλωτοι και κατέσχεσε πάνω από ένα δις. ευρώ σε περιουσιακά αγαθά των σχετικών παραβατών.
ΔΝΤ - ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΕ ΚΟΥΡΕΜΑ...

ΔΝΤ - ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΕ ΚΟΥΡΕΜΑ...


Συμφωνούν σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, διαφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα. Αυτό προκύπτει από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, στην Ουάσιγκτον με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, παρουσία του Πολ Τόμσεν...
και άλλων αξιωματούχων του Ταμείου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατανοεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει χωρίς γενναίο κούρεμα», υποστήριξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ενώ τόνισε ότι «δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα 13ου και 14ου».
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:
"Είναι γνωστό και προφανές ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις. Από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ότι μπορεί να είναι προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με δραματικό τρόπο. Ιδιαίτερα, μετά τις δηλώσεις Μπλανσάρντ για το λάθος της εκτίμησης του πολλαπλασιαστή της ύφεσης. Διαπιστώνουμε ότι ένα τεχνοκρατικό λαθάκι έχει στοιχίσει πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι από τη σημερινή μας συζήτηση με την ηγεσία του ΔΝΤ διαπιστώνουμε πρώτον: ότι ακόμη και το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο. Δηλαδή, ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους. Και δεύτερο, ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα 13ου και 14ου. Γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, πρώτον: έκρυβαν στα συρτάρια τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους και δεύτερον: τους έκαναν το χατίρι να κόβουν τον 13ο και 14ον μισθό προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ταυτόσημα, ακέραια, πολύ μεγάλη ευθύνη για τις σκληρά ταξικές τους επιλογές και για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός", είπε ο κ. Τσίπρας  και πρόσθεσε:
"Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε υπόψη της ηγεσίας του ΔΝΤ τις ενστάσεις μας για το γεγονός ότι στην τελευταία τους έκθεση υπεισέρχονται στην ελληνική πολιτική σκηνή με ένα ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο. Η Δημοκρατία δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο. Και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα πρέπει να δώσει θετική διέξοδο".

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ...

ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ...


Τον Οκτώβριο του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση του 51% της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες - ενώ στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος του 2014... 

Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Παράλληλα, έδωσε το στίγμα της επιτάχυνσης του έργου που έχει αναλάβει, σημειώνοντας πως η αργή πορεία του, έχει δυσαρεστήσει την Τρόικα.
«Από την ημέρα που συστάθηκε το Ταμείο και μέχρι σήμερα, αντιμετώπισε πολύ μεγάλες αντιξοότητες, γιατί έχουμε πάνω από 100.000 ακίνητα βεβαρημένα από χίλια δύο προβλήματα. Δεν είναι εύκολο να το ξεκαθαρίσει κανείς. Εταιρείες όπως η ΕΑΣ είναι μικρές «Ολυμπιακές» - και είναι πάρα πολύ δύσκολο να δούμε ποια στοιχεία τους έχουν αξία και ποια όχι. Κι αυτό, γιατί το κράτος συνηθίζει να μην αφήνει να πεθαίνουν τμήματα που δεν έχουν αξία, με συνέπεια να βαρύνει το κόστος την Πολιτεία» ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος.
«Η πορεία του Ταμείου έχει δυσαρεστήσει τους ξένους. Το Δημόσιο δεν είναι ο αδιαμφισβήτητος κύριος της περιουσίας του. Οι ξένοι έχουν δίκιο - αλλά το Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί, και θα σας δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματα. Φέτος θα ξεκινήσουμε όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έχουμε στα χαρτοφυλάκιά μας, με στόχο στο τέλος του 2014 να έχουμε ολοκληρώσει το έργο, εκτός της ακίνητης περιουσίας που θα πάρει πάρα πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί», πρόσθεσε.
'' ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ''...

'' ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ''...

«H Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ακριβή σε βασικά αγαθά, παρά την ύφεση, την πτώση των εισοδημάτων και την ανεργία. Με βάση διάφορες έρευνες που διεξάγονται κατά καιρούς, οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών στην εγχώρια ... 
αγορά παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με άλλες χώρες, ακόμα και όταν η σύγκριση γίνεται με κράτη που βρίσκονται υπό καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας». Αυτό αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (EΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ακόμα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι τιμές είναι χαμηλότερες (-8%), το «άνοιγμα της ψαλίδας» δεν δικαιολογείται, αν ληφθούν υπόψη οι μισθολογικές περικοπές και οι φορολογικές επιβαρύνσεις.
«Ακόμη, δηλαδή, και εκεί που παρατηρείται πτώση των τιμών, αυτές δεν είναι του μεγέθους που αναμενόταν σύμφωνα με τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης», και όπως διαπιστώνεται η ΕΣΕΕ, οι σταθερά υψηλές τιμές, σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ανάγκασαν τους καταναλωτές να μειώσουν τον αριθμό και την αξία των προϊόντων που αγοράζουν και να στραφ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

'' ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ''...

'' ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ''...


«Η Γαλλία και η Γερμανία φρόντισαν από κοινού για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, απαριθμώντας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων,...
τα επιτεύγματα της γαλλογερμανικής συνεργασίας των τελευταίων μηνών.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη «χημεία» μεταξύ των δύο ηγετών, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε αστειευόμενη ότι «ίσως το γεγονός ότι υπάρχει μεταξύ μας "χημεία| να είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό μας».
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμβολή των δύο χωρών στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση».
«Τι έχει επιτευχθεί; Πάρτε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τίποτε δεν θα ήταν εφικτό, αν η Γαλλία και η Γερμανία δεν είχαν λάβει από κοινού τόσο ξεκάθαρη θέση. Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και η επικύρωσή του στη Γαλλία και στη Γερμανία - και αυτό ήταν απόδειξη εμπιστοσύνης. Ακολούθησε η τραπεζική ένωση, της οποίας οι αρχές έχουν συμφωνηθεί, ενώ οι λεπτομέρειες χρειάζονται ακόμη χρόνο. Μαζί εργαστήκαμε για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αν λοιπόν μετράει κάνεις τη "χημεία" με τα αποτελέσματα, τότε θα διαπιστώσει ότι η "χημεία" είναι σωστή - σίγουρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ.
ΣΤΑ ΙΣΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ...

ΣΤΑ ΙΣΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ...


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MARC
Δεν έχουμε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο πολιτικό ρεπορτάζ του Alpha, επειδή, όμως, δεν πρόκειται για το φαιδρό δελτίο του, αλλά για την εκπομπή της Κάτιας Μακρή, η δημοσκόπηση... 
έχει την σημασία της. Η Marc ήταν η πρώτη εταιρεία που μετά τις εκλογές έβγαλε τον ΣΥΡΙΖΑ με τεράστια διαφορά από τη ΝΔ. Σήμερα προφανώς έχει άλλα ερεθί

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

'' ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ '' ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ...

'' ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ '' ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ...


Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν όσοι έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό και έλαβαν ειδοποίηση από την εφορία προσδιορίζει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. 
Σε αυτή σημειώνεται ότι ο φορολογούμενος...
για να δικαιολογήσει τα ποσά θα πρέπει να προσκομίσει εντός της οριζόμενης προθεσμίας από την πρόσκληση, που στάλθηκε από τη Γ.Γ.Π.Σ., και να καταθέσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, που θα περιλαμβάνει:

1. Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή να τεκμηριώνουν ότι αυτό δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των τραπεζών καθώς και πλήρη στοιχεία των συνδικαιούχων του εμβάσματος.

2. Όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των εκκαθαριστικών που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το οικον. έτος 2004, εφόσον επικαλείται διαθέσιμα κεφάλαια για τα έτη αυτά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 19 ν.2238/1994.

3. Τυχόν αντίγραφα αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν με την ανωτέρω διαδικασία με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

4. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι στην ειδική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. θα συμπληρώσουν αθροιστικά το οικ. έτος 2000 στοιχεία και προηγούμενων χρόνων (1999, 1998 κ.λπ.) όπως αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, στο φάκελο δικαιολογητικών που θα υποβάλουν στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να συμπεριλάβουν και χειρόγραφη κατάσταση όμοια με αυτήν της ειδικής ως άνω εφαρμογής, στην οποία θα εμφανίζονται αναλυτικά ανά έτος τα ποσά που αναγράφονται συγκεντρωτικά το οικ. έτος 2000.
'' ΔΕ ΘΑ ΜΕ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ''..

'' ΔΕ ΘΑ ΜΕ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ''..


Την άποψη ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα τον ενοχλούσε, εφόσον οι Έλληνες δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, σε συνέντευξή του στην αυστριακή...
εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός αναρωτιέται στη συνέντευξη, γιατί θα πρέπει μια χώρα, όπως η Σλοβακία, όπου ο μέσος μισθός είναι 500 έως 600 ευρώ και ο συνταξιούχος λαμβάνει 300 ευρώ, να πληρώνει τα πάντα στους Έλληνες, όταν οι συμπατριώτες του βλέπουν ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να εκπληρώσουν, ούτε καν τις βασικές υποχρεώσεις τους.
Ήδη, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βιέννη πριν μία εβδομάδα και στις συνομιλίες του με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο κ. Φίτσο είχε ζητήσει από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και είχε προσθέσει ότι δεν μπορεί να γίνεται δεκτή η ανευθυνότητα και πως όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν προτιμότερη.
Σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη και της αναστολής των δημοσίων έργων και παράλληλα να ελπίζεται επιστροφή στην ανάπτυξη, διότι θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι το φάρμακο που παρέχεται ενάντια στην κρίση, δρα επίσης κατά της ανάπτυξης.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, μπορεί να πρέπει να τεθούν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, αλλά αν συνεχιστεί έτσι, τότε η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει τόσο εύκολα.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ...

ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ...


Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έδωσε απόψε στη δημοσιότητα , το υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο, που συνδέεται με την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, έστειλε το υπουργείο,... 
για διαβούλευση, στις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών,Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), ζητώντας τις απόψεις τους, εντός δεκαπέντε ημερών, δηλαδή ως το τέλος Ιανουαρίου.
 Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο «το περιεχόμενο του κειμένου αυτού αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την αξιολόγηση, που αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών διαδικασιών. Βασικός σκοπός είναι η βελτίωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της Εκπαίδευσης, η ορθολογική διαχείριση των πόρων, η κατάλληλη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και η ανάπτυξη σχέσεων και δικτύων συνεργασίας, μεταξύ των συντελεστών της Εκπαιδευτικής Κοινότητας.
Τελικός στόχος της αξιολόγησης είναι η ανταπόκριση του εκπαιδευτικού συστήματος στις αυξανόμενες απαιτήσεις της Εκπαίδευσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι για την αξιολόγηση χρησιμοποιείται τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα. Η ένταξη του αξιολογούμενου σε βαθμίδα της περιγραφικής κλίμακας συνεπάγεται τον ποιοτικό του χαρακτηρισμό ως ακολούθως: «ελλιπής», «επαρκής», «πολύ καλός» ή «εξαιρετικός».

Οι ποιοτικοί χαρακτηρισμοί που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο αντιστοιχίζονται με βαθμολογική κλίμακα, στην οποία κατώτατος βαθμός είναι το 0 και ανώτατος το 100, ως εξής: α) «ελλιπής»: 0 έως 30 βαθμοί,β) «επαρκής»: 31 έως 60 βαθμοί ,γ) «πολύ καλός»: 61 έως 80 βαθμοί και δ) «εξαιρετικός»: 81 έως 100 βαθμοί. Ο αξιολογητής στην οικεία έκθεση αξιολόγησης αναγράφει, για κάθε αξιολογούμενο κριτήριο, τον ποιοτικό χαρακτηρισμό και την βαθμολογία του αξιολογούμενου. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των επιμέρους κριτηρίων κάθε κατηγορίας αποτελεί τη βαθμολογία της οικείας κατηγορίας κριτηρίων, από την οποία προκύπτει ο αντίστοιχος ποιοτικός χαρακτηρισμός.
Όσον αφορά στη διαδικασία με την οποία διενεργείται η αξιολόγηση ακολουθούνται τα παρακάτω στάδια:
:α) Ο αξιολογούμενος συμπληρώνει και υποβάλλει έκθεση αυτοαξιολόγησής του το αργότερο εντός πέντε (5) ημερών, πριν από την έναρξη της αξιολογικής περιόδου. Η έκθεση αυτοαξιολόγησης απευθύνεται προς τον αξιολογητή και κατατίθεται στη γραμματεία της σχολικής μονάδας ή του σχολικού συμβούλου ή της κεντρικής ή αποκεντρωμένης υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο αξιολογητής. Παράλειψη υποβολής της έκθεσης αυτής σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη διαδικασία της αξιολόγησης. β) Οι αξιολογητές πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσκαλούν εγγράφως τους αξιολογούμενους σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα σε συνάντηση συζήτησης αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση. Η πρόσκληση κοινοποιείται στον αξιολογούμενο τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν από την ημέρα της συνάντησης. Η παράλειψη πρόσκλησης του αξιολογούμενου στη συνάντηση και μη προσέλευσή του επιφέρει ακυρότητα της έκθεσης αξιολόγησης. Η ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης καθώς και οι υπογραφές του αξιολογητή και του αξιολογούμενου σημειώνονται στον οικείο χώρο του εντύπου της έκθεσης αξιολόγησής του.γ) Οι αξιολογητές μετά το πέρας της διαδικασίας συντάσσουν εκθέσεις αξιολόγησης. Οι εκθέσεις γνωστοποιούνται αποδεδειγμένα, το αργότερο εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη σύνταξή τους, στους αξιολογούμενους. Σε περίπτωση νόμιμης απουσίας του αξιολογούμενου από την υπηρεσιακή μονάδα που υπηρετεί ή πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του υποχρεωτικού του ωραρίου η έκθεση αξιολόγησης αποστέλλεται στην κατοικία του ταχυδρομικά, επί αποδείξει ή με κάθε άλλο νόμιμο μέσο. Οι αξιολογικές εκθέσεις γνωστοποιούνται εντός της αξιολογικής περιόδου ή το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από τη λήξη της.

Επίσης, η διοικητική αξιολόγηση είναι ετήσια ενώ η εκπαιδευτική αξιολόγηση, διενεργείται μία, τουλάχιστον, φορά ανά τριετία . Οι αξιολογούμενοι δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση ενώπιον δευτεροβαθμίων οργάνων αξιολογικής κρίσης εφόσον :α) η συνολική τους βαθμολογία είναι μικρότερη από 45 μονάδες ή β) η διαφορά στη βαθμολογία των επιμέρους κριτηρίων της ίδιας κατηγορίας είναι μεγαλύτερη από 45 μονάδες.
Παράλληλα, τέλος, αξιολογούνται και οι δόκιμοι εκπαιδευτικοί ως εξής : Για τους δόκιμους εκπαιδευτικούς συντάσσονται κατά τη διάρκεια της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας δύο (2) εκθέσεις διοικητικής και δύο (2) εκθέσεις εκπαιδευτικής αξιολόγησης. Οι πρώτες εκθέσεις αξιολογήσεις συντάσσονται ,εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών ,μετά τη συμπλήρωση ενός ημερολογιακού έτους υπηρεσίας του εκπαιδευτικού-(ενδιάμεσες εκθέσεις αξιολόγησης- και οι δεύτερες εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών μετά τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας.
Προσλαμβάνουν security για να γλιτώσουν απο τους κλέφτες

Προσλαμβάνουν security για να γλιτώσουν απο τους κλέφτες

Παρατημένες στην τύχη τους δείχνουν ότι είναι οι περισσότερες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, όπου λόγω των περικοπών σε προσωπικό και υποδομές στα αστυνομικά τμήματα, οι δείκτες της εγκληματικότητας έχουν φτάσει στο ζενίθ. Οι καθημερινές εισβολές σε σπίτια και επιχειρήσεις, οι ανθρωποκτονίες, οι ζωοκλοπές και οι έφοδοι κακοποιών ακόμη και σε δημοτικά κτίρια έχουν φέρει στο αμήν τους κατοίκους, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να προφυλαχθούν. Δεκάδες χωριά, όπως γράφει η Κυριακάτικη Δημοκρατία, έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι γενικές συνελεύσεις κοινοτήτων και οικισμών αποφασίζουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε στη Βουλή στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα αιτήματα για έκδοση άδειας οπλοφορίας αυξήθηκαν κατά 48% το 2012.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ


Ρεπορτάζ : Σ. Νίκας, Πρ. Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Κόκκινες γραμμές θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα. Από την έκθεσή του, αλλά και από τις δημόσιες τοποθετήσεις της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ προκύπτει ότι το... 
Ταμείο «υποχώρησε» τόσο στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους όσο και στην εφαρμογή του Μνημονίου. Ωστόσο, καθιστά σαφές πλέον ότι από τούδε και στο εξής σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο θέμα του χρέους, της πάταξης της φοροδιαφυγής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί εν αμφιβόλω η εκταμίευση δόσεων και η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στη μέση μιας κόντρας Ευρωζώνης - ΔΝΤ. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια μη υλοποίησης των μνημονιακών στόχων. Υπενθυμίζεται ότι για να παρασχεθεί περαιτέρω βοήθεια στη μείωση του χρέους θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα. Πλέον η μείωση των δαπανών δεν είναι αυτή που θα «σώσει την πατρίδα», αλλά ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Θεωρείται ούτως ή άλλως μονόδρομος η πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς και στο εσωτερικό της χώρας οι πολιτικές δυνάμεις δεν θα συναινούσαν σε μια νέα μείωση μισθών και συντάξεων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί ποσοτικοί στόχοι για συγκεκριμένους ελέγχους που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013. Ταυτόχρονα αναμένεται η κατάρτιση νομοσχεδίων για την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης, το νέο ποινολόγιο και την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Κριτική αλλά ηπιότερη ασκεί το ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις στο σκέλος της διαχείρισης των δαπανών. Και στο θέμα αυτό εντοπίζονται καθυστερήσεις (για παράδειγμα το υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα έχει υπογράψει 10 από τα 12 Μνημόνια συνεργασίας με τα υπόλοιπα υπουργεία για τη δημοσιονομική τους διαχείριση) αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι στο σκέλος των εσόδων όπου καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και αυτοαπασχολούμενοι έχουν εισοδήματα έως και 2,5 φορές υψηλότερα από αυτά που δηλώνουν. Συνολικά το αδήλωτο ανέρχεται στο 6% του ΑΕΠ ή διαφορετικά στα 12 δισ. ευρώ περίπου. Ενα ακόμα μήνυμα που στέλνει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση είναι ότι δεν προτίθεται να κάνει εκπτώσεις στο θέμα των απολύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι στην έκθεσή του, ξεκαθαρίζει στην κυβέρνηση ότι εάν δεν θέλει να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες «υποχρεωτικών αποχωρήσεων» από το Δημόσιο. Εφόσον εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι παραπάνω προβλέψεις του επικαιροποιημένου Μνημονίου, τότε η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να βοηθήσει την Ελλάδα με νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, ενώ πρώτη φορά διατυπώνει επισήμως, ως εναλλακτική πρόταση, το «κούρεμα» κατά 25% της ονομαστικής αξίας των ευρωπαϊκών δανείων. Είναι ξεκάθαρο από την έκθεση πως η κόντρα για το ελληνικό χρέος μαίνεται μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ. Το Ταμείο ήθελε από το καλοκαίρι να πραγματοποιηθεί ένα «κούρεμα» των δανείων της Ευρωζώνης, ωστόσο υποχώρησε μετά την άτεγκτη στάση των ευρωπαϊκών χωρών (κυρίως της Γερμανίας) στο θέμα αυτό. Αγορά και θεσμικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές που θα διεξαχθούν το προσεχές φθινόπωρο, θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.