Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σ’ έναν αγώνα δρόμου προς τα πίσω

SHARE

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και την αντίδραση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρόσφατα υφυπουργού Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ κ. Μανιάτη, που επιβεβαίωσε το κοινό σκεπτικό και την πολιτική τους στην Ενέργεια, η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ζωή Βροντίση, δήλωσε σχετικά:
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε επιβεβλημένη την αποφασιστική και ξεκάθαρη στροφή του ενεργειακού μας μοντέλου στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ, πράγμα που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη προηγμένης εγχώριας βιομηχανίας ΑΠΕ η οποία με τη σειρά της θα προσφέρει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας.
Ας μη λησμονείται ότι η εξόρυξη των συμβατικών καυσίμων συνοδεύεται και με απώλειες θέσεων απασχόλησης από άλλες δραστηριότητες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν μ’ αυτή. Ταυτόχρονα χρειάζεται να δρομολογηθούν άμεσα δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον δημόσιο, βιομηχανικό και κτιριακό τομέα ώστε να ανασάνει το συντομότερο δυνατό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. πολύ πριν υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών. Ο κίνδυνος για τις θάλασσες, τις ακτές και τις τοπικές οικονομίες είναι πολύ μεγαλύτερος από τα όσα μπορούν να προσφέρουν οι εξορύξεις. Επιτέλους ας σκεφτούμε στρατηγικά και όχι κοντόφθαλμα».Η συμφωνία των δυο κομμάτων στην ενεργειακή πολιτική πιστοποιήθηκε πρόσφατα με την εξαγγελία των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, αφού ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να τις χαρακτηρίσει “ως αντιγραφή των θέσεων του Κινήματος”. Πρόκειται για τις επίσημες απόψεις των δυο κομμάτων, που ουσιαστικά ενστερνίζονται το σημερινό ενεργειακό μοντέλο και μίγμα, ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες και παρενέργειες. Βασικό σημείο της συμφωνίας και του ανταγωνισμού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποτελεί η διατήρηση του κυρίαρχου ρόλου του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων. Κοιτώντας προς τα πίσω τα δυο κόμματα παραβλέπουν την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ενεργειακή  πολιτική κατεύθυνση, ξεχνώντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι εξοικονόμηση, ενεργειακή αποδοτικότητα και έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία.
Η επιμονή τους στον απαρχαιωμένο σχεδιασμό που στηρίζεται σε ορυκτά καύσιμα βοηθά στην ενίσχυση μεγάλων ενεργειακών κολοσσών στη χώρα χωρίς κανένα ορατό όφελος για τους πολίτες (ενδεικτική είναι η περίπτωση του Πρίνου). Τα δύο κόμματα φαίνεται να αγνοούν τα πολλαπλασιαζόμενα σημάδια της Κλιματικής Αλλαγής που είναι πλέον παρούσα πλήττοντας το περιβάλλον, την υγεία των πολιτών και την αγροτική, δασική και θαλάσσια παραγωγή της χώρας. Οι προτάσεις και επιλογές τους δείχνουν επακριβώς την προσκόλληση σ΄αυτό το ενεργειακό μοντέλο που δημιούργησε την Κλιματική Αλλαγή.
Καταδικάζουν έτσι τη χώρα σε περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά και σε τεράστια οικονομική ζημιά. Πρόσφατες άλλωστε μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ήδη σημαντικά φθηνότερες των συμβατικών, αν συνυπολογισθούν όλα τα “κρυφά” εξωτερικά κόστη που η κοινωνία τελικά πληρώνει από τη χρήση τους. http://www.dw.de/dw/article/0,,16244783,00.html
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν αυτές τις αντιλήψεις ως παρωχημένες και μη παραγωγικές. Η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με την παράλληλη περιστολή της ενεργειακής σπατάλης είναι ο βέλτιστος δρόμος προς την περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση της χώρας και των πολιτών της και  μπορούν να αποτελέσουν μοχλό διεξόδου σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: