Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Πιθανή ελληνική έξοδος θα επιδεινώσει την ανεργία στην Ευρώπη

SHARE
Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει επιπτώσεις για την απασχόληση σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, εκτιμά ο νέος διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (International Labour Organization- ILO), Γκι Ριντέρ. Σε συνέντευξή....του στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα «Agence Europe», ο Γκι Ριντέρ κάνει αναφορά σε εκτίναξη της ανεργίας και σε χώρες όπως η Γερμανία.
Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή του σε σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην Ελλάδα, όπως η εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές διαπραγματεύσεις και στο σύστημα κατώτατων αμοιβών ή η μείωση μισθών προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γκι Ριντέρ επισημαίνει ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που γίνονται στην Ελλάδα, πρέπει να εξεταστούν και πάλι. Δεν πρόκειται μόνο για τον κατώτατο μισθό, που έχει μειωθεί κατά πολύ. Ο κατώτατος μισθός καθοριζόταν, μέχρι σήμερα, μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτή η διαδικασία αλλάζει. Έχουμε μία κατάσταση στην οποία ουσιαστικά η όλη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταρρέει».
«Φοβάμαι και ελπίζω ότι αυτό γίνεται χωρίς πρόθεση, ότι οι συνέπειες των αλλαγών που έχουν γίνει απλά θα θέσουν στο περιθώριο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, συνολικά. Εάν φθάσουμε σε αυτό, θα είναι εξαιρετικά βλαπτικό» τονίζει ο νέος διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Ο κ. Ριντέρ διαπιστώνει πως «συναφές με την πολύ οδυνηρή και δύσκολη κατάσταση είναι το γεγονός ότι έχουμε μία διάσπαση του κοινωνικού διαλόγου. Η κυβέρνηση δεν συνομιλεί με τα σωματεία και τις ενώσεις και κανείς δεν μιλά με κανέναν».
Εκτιμά ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για τη, σε μεγαλύτερο βαθμό, σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα. «Φοβάμαι ότι αυτά που συμβαίνουν σε μερικές χώρες, που έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση, αποτελούν βήματα στην αντίθετη κατεύθυνση» λέει.
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που θα είχε στην αγορά εργασίας, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Γκι Ριντέρ απαντά ότι «με βάση τις προβολές που έχουν γίνει από τη Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, είναι σαφές ότι εάν η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από την ευρωζώνη, αυτό θα είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη».
Διευκρινίζει ότι «οι ίδιοι υπολογισμοί δείχνουν ότι η ανεργία, σε αυτή την περίπτωση, θα ανέβαινε από τα σημερινά επίπεδα σε πάνω από 17% σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτό όμως που είναι πιο εντυπωσιακό είναι ότι χώρες σαν τη Γερμανία θα επηρεάζονταν επίσης. Θα είχαμε ως επίπτωση την άνοδο της ανεργίας στη Γερμανία κατά 26% από σήμερα έως το 2014. Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή απεικόνιση του κοινού συμφέροντος που υφίσταται στην ΕΕ».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: