Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΕΣΕΕ: Έρχεται εσωτερική στάση πληρωμών στην αγορά

SHARE
Το ελληνικό εμπόριο πορεύεται ασθμαίνοντας, καταγράφοντας καθημερινά σημαντικές αριθμητικές απώλειες μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων. Όσο διαρκεί το κυβερνητικό αδιέξοδο η ελληνική οικονομία και η αγορά θα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση, ενεργοποιώντας τα σενάρια εξόδου από το ευρώ και της άτακτης χρεοκοπίας, ενώ ο λογαριασμός της ακυβερνησίας είναι ήδη πολύ βαρύς για την ελληνική αγορά, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να αντιδράσει με ηρεμία, ώστε να αποτραπεί η επερχόμενη εσωτερική στάση πληρωμών.
Αυτά αναφέρονται σε επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου προς τους πολιτικούς αρχηγούς με την οποία τους γνωστοποιούν οι έμποροι τους επισημαίνουν δέκα σημεία επισημάνσεων και απαιτούμενων που εκφράζουν τη μεγάλη ανησυχία των Ελλήνων εμπόρων σε συνδυασμό με την αδυναμία συγκρότησης μιας σταθερής κυβέρνησης για να οδηγήσει τη χώρα μπροστά και να επαναφέρει την ομαλότητα και την ηρεμία στην αγορά.
Συγκεκριμένα καταγράφονται τα εξής:
Επισημάνσεις
Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι στον χώρο των Ελλήνων μικρομεσαίων εμπόρων δεν υπάρχει κανένας που να στέκεται υπέρ του μνημονίου. Για τον λόγο αυτό, οποιοσδήποτε επιχειρεί να διχάσει τον ελληνικό λαό με τέτοιου είδους διλήμματα οφείλει να σταματήσει τώρα.
Είναι ξεκάθαρο ότι λεφτά στην αγορά δεν υπάρχουν όπως και το ότι δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να βρεθούν. Η βάρβαρη φορολογική επίθεση στην αγορά οδήγησε σε αδιέξοδο και οι θυσίες των μικρομεσαίων εμπόρων πήγαν χαμένες.
Η ακυβερνησία έχει εντείνει την πίεση στην αγορά, έχει ήδη επηρεάσει τα ημερήσια δημόσια έσοδα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τις επιχειρήσεις σε αναγκαστική εσωτερική στάση πληρωμών.
Η έναρξη της τουριστικής περιόδου βρίσκει τη χώρα μας σε κατάσταση ανασφάλειας, αβεβαιότητας και ενός περιβάλλοντος που διώχνει τους τουρίστες προς άλλους προορισμούς, στερώντας την οικονομία μας από υπερπολύτιμους πόρους και το εγχώριο εμπόριο από την εξωτερική τουριστική κατανάλωση.
Το ελληνικό εμπόριο αντιμετωπίζει την καχυποψία των συνεργατών του στο εξωτερικό λόγω της αναξιόπιστης μεσολάβησης των ελληνικών τραπεζών. Ως αποτέλεσμα, αντί να ενισχύεται η ρευστότητά του, περιορίζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό θέτοντας τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων σε κίνδυνο.

Απαιτούμενα
Να κυβερνηθεί η χώρα μας άμεσα και αποτελεσματικά από μια κυβέρνηση σοβαρών προθέσεων και υπεύθυνης εκπροσώπησης στο εξωτερικό, με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση των δυσβάσταχτων όρων της δανειακής σύμβασης, σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε καθεστώς διάσωσης, ανάλογα του άρθρου 99 για τις μεγάλες επιχειρήσεις και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τους ιδιώτες. Ταυτόχρονα, να σταματήσουν οι διώξεις, τα αυτόφωρα και οι κατασχέσεις που επιβαρύνουν το κλίμα και σκοτώνουν την αγορά.
Να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις προς τις τράπεζες θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία και να υπάρξει «κούρεμα» των κεφαλαιοποιημένων τόκων καθώς και ρυθμίσεις με μείωση των επιτοκίων πιστωτικών καρτών επιχειρηματικών στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
Να εκλογικευτούν οι φορολογικοί συντελεστές εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων συνδέοντας την απασχόληση με φορολογικά κίνητρα για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
Να υπάρξει άμεση μείωση όλων των συντελεστών του ΦΠΑ, στο πλαίσιο ενός άμεσα εφαρμόσιμου νέου και δίκαιου εθνικού φορολογικού συστήματος.
Να «παγώσουν» όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για όλες τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012, χωρίς πρόσθετα τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις και πανωτόκια, ώστε να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να σταματήσουμε την επιδημία των λουκέτων και της ανεργίας.

Τέλος η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι: «η δυνατότητα ριζικότερης ανάμειξης και πολιτικής τόλμης των εκλεγμένων εκπροσώπων μπορεί να αποτρέψει τις καταστροφικές επαναλαμβανόμενες εκλογές και την παρατεταμένη ακυβερνησία».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: