Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Έλλειμμα – μαμούθ παραδίδει η κυβέρνηση Παπαδήμου

SHARE
Στα 7.302 εκατ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ στα 365 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα, σύμφωνα με τα προσωρινά..
στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ, μειωμένα κατά 167 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου των 12.975 εκατ. ευρώ, εμφανίζονται τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού την ίδια περίοδο.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα για το τρίμηνο ανήλθαν στα 12.808 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11.437 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2012, παρουσιάζοντας μικρή υστέρηση κατά 166 εκατ. έναντι του στόχου (11.603 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η υστέρηση αυτή οφείλεται στη μείωση των εσόδων του Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, κυρίως λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων, και κυρίως της βενζίνης, και στη μείωση των εσόδων από το Φ.Π.Α. εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης. Παράλληλα, σε 1.371 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1.372 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως σημειώνει πάντως το ΥΠΟΙΚ, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε «στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων καθώς και στις εισπράξεις από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού».
Την ίδια ώρα, μειωμένες κατά 1.461 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (21.571 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012 είναι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο, οι οποίες ανήλθαν στα 20.110 εκατ. ευρώ
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως στον περιορισμό των δαπανών τακτικού προϋπολογισμού (μειωμένες 999 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο) «που είναι αποτέλεσμα του αυστηρού ελέγχου των πρωτογενών δαπανών ύψους 12.222 εκατ. ευρώ- 593 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου». Σημειώνεται ότι σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, κινήθηκαν τόσο οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα (116 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), όσο και η δαπάνη για τόκους σε καθαρή βάση (260 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο).
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επίσης περιορίστηκαν σε σχέση με το στόχο των 950 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, φτάνοντας τα επίπεδα των 488 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού έως το Μάρτιο 2012 παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 3.597 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: