Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Διφορούμενα μηνύματα για την Ευρωζώνη;

SHARE
Κοντά στο τέλος της χειρότερης φάσης της κρίσης χρέους φτάνει η ευρωζώνη, δήλωσε ο διαμορφωτής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Άσμουσεν στην εφημερίδα The Wall Street Journal. «Την μπάλα την έχουν οι κυβερνήσεις, πρέπει να αναλάβουν δράση», είπε χαρακτηριστικά. Εντωμεταξύ, τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας αυξάνονται στο 6% αλλά ο κ. Άσμουσεν θεωρεί ότι θα υπάρξει μια σταθεροποίηση των χρηματαγορών. «Το χειρότερο μέρος της κρίσης μοιάζει να έχει τελειώσει, αλλά η κρίση του κρατικού χρέους και του χρέους των ιδιωτών σε ορισμένες χώρες της περιοχής του ευρώ ξεκάθαρα δεν έχει τελειώσει», επισήμανε.
Όσον αφορά την εκτόξευση του πληθωρισμού λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ο κ. Άσμουσεν εκτίμησε πως ο κίνδυνος να έχει περιοριστεί προς το παρόν: «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2% την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε. «Ως τώρα δεν βλέπουμε ενδείξεις περαιτέρω συνεπειών από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου».
Σε δηλώσεις του, πάντως, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, ανέφερε ότι η κρίση δημόσιου χρέους δεν έχει ξεπεραστεί και πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο κ. Νοβότνι δεν παρέλειψε να τονίσει τη σπουδαιότητα των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις αρχές Μαΐου στην Ελλάδα, αφού θα καθορίσουν τη συνέχιση του οικονομικού προγράμματος. Για την την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι υπήρξε βελτίωση, ενώ στην Ιταλία και στην Ισπανία έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και που χρειάζονται ένα χρονικό περιθώριο για να αποδώσουν.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: