Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Μειώσεις μισθών σε εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση

SHARE
Σε πρόωρη επαναδιαπραγμάτευση ακόμη και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας που ισχύουν και θα έληγαν στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013 προχωρούν οι εργοδοτικές οργανώσεις, ζητώντας την υπογραφή συλλογικών συμφωνιών με τα συνδικάτα για μειώσεις μισθών και επιδομάτων «λόγω αλλαγής των συνθηκών» και «επιδείνωσης της κατάστασης των επιχειρήσεων».
Το πρώτο βήμα έκαναν χθες η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ για τους απασχολούμενους στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους (ενόψει της θερινής περιόδου) και οι Ομοσπονδίες των Εστιατορίων, των Ζαχαροπλαστών και των Καφεπωλών για τους εργαζόμενους στα εργαστήρια και τα καταστήματα.
Πρόωρη καταγγελία
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προχώρησε απευθείας στην καταγγελία της κλαδικής σύμβασης (σε αντίθεση με τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις που ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις χωρίς να καταγγείλουν τις συμβάσεις οι οποίες κανονικά λήγουν στα τέλη του 2012 και τις αρχές του 2013). Και αυτό προκειμένου να αρχίσει να «τρέχει» το τρίμηνο μέσα στο οποίο είτε θα υπογραφεί (αν υπάρξει συμφωνία) νέα κλαδική σύμβαση είτε θα γίνουν οι μειώσεις με το νέο καθεστώς μέσω ατομικών συμβάσεων και με τη διατήρηση του βασικού μισθού της προηγούμενης κλαδικής + λιγότερων επιδομάτων (προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, όπου υπάρχει) στον κλάδο του τουρισμού.
Με δεδομένο ότι η καταγγελία της σύμβασης έγινε χθες, το τρίμηνο λήγει για τα ξενοδοχεία στις 18 Ιουλίου. Η Ομοσπονδία των ξενοδόχων επικαλείται «την αλλαγή των συνθηκών από το χρόνο υπογραφής της κλαδικής σύμβασης» που είχε γίνει το 2010, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο ξενοδοχειακό κλάδο, την κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού, τις δυσκολίες των επιχειρήσεων να καλύψουν τα κόστη λειτουργίας κ.α.
Οπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία των εργαζομένων, η εργοδοτική πλευρά ζητεί μείωση των βασικών μισθών (χωρίς να ορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό), επαναπροσδιορισμό των καταβαλλόμενων επιδομάτων, νέα ρύθμιση για τις προϋποθέσεις της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εποχιακά απασχολούμενων και πιο ευέλικτη διαχείριση του χρόνου εργασίας.
Προθεσμία ενός μηνός
Οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις, όπως εμμέσως είπαν χθες στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, δίνουν προθεσμία ενός μηνός (έως τις 18 Μαΐου) προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να μην καταγγελθεί η κλαδική σύμβαση. Το πλαίσιο της συμφωνίας που περιγράφτηκε προβλέπει μειώσεις βασικών μισθών περί το 8% - 9% κατά πληροφορίες, με διατήρηση της καταβολής του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς και ορισμένων από τα καταβαλλόμενα σήμερα επιδόματα. Στη συνάντηση τονίστηκαν ιδιαίτερα δύο ζητήματα:
Πρώτον, η ανάγκη «να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να? πληρώνουν και οι εργαζόμενοι να μην υποστούν μεγάλες μειώσεις που ζητεί η αγορά».
Δεύτερον, η απόφαση να προβάλλονται οι επιχειρήσεις που θα απασχολούν και θα αμείβουν το προσωπικό τους με βάση τη νέα κλαδική σύμβαση εφόσον υπάρξει συμφωνία (η οποία δεν μπορεί να επιβληθεί στους μη συνδικαλισμένους μέσω της επέκτασης ισχύος όπως συνέβαινε στο παρελθόν). Οι επιχειρήσεις θα φέρουν σήμα στις προθήκες των καταστημάτων ότι «εφαρμόζουν συλλογική σύμβαση»
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: