Σάββατο 28 Απριλίου 2012

18 δισ σε 4 μεγάλες τράπεζες!

SHARE
ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ 18 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες ως ενδιάμεση λύση μέχρι την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Η χορήγηση του ποσού ενδέχεται να γίνει ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας.
Την εισήγηση έκανε ο υπουργός Οικονομικών
Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος αμέσως μετά αναχώρησε για προεκλογική περιοδεία στη Λάρισα.
ΣΥΜΦΩΝΑ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζεται το πλαίσιο για να καταβληθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ποσό των 18 δισ. ευρώ από τα 25 που έχει ήδη στείλει για την ανακεφαλαιοποίηση το EFSF.
Την επόμενη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο σε νέα συνεδρίαση, με απλή απόφασή του, θα προχωρήσει στην εκταμίευση του ανωτέρω ποσού.
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ προβλέπει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω της αγοράς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο με στόχο οι τράπεζες να πετύχουν δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) 9%, ο αξιωματούχος όμως εκτίμησε ότι η διαδικασία πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.
Όπως εξηγούσε νωρίτερα στο Reuters κυβερνητικό στέλεχος «το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει μία ενδιάμεση λύση μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα bridge recapitalisation, το οποίο θα προβλέπει τη μεταβίβαση ομολόγων του EFSF από το ΤΧΣ στις τράπεζες».
«Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή απόφασης νομοθετικού περιεχομένου. Θα απαιτηθεί ωστόσο η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της κάθε τράπεζας ξεχωριστά και του ΤΧΣ και θα απαιτηθεί και νέο υπουργικό συμβούλιο για να λάβει την τελική απόφαση», πρόσθεσε και προσδιόρισε την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού για την επόμενη εβδομάδα ή μετά τις εκλογές.
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ελήφθη απόφαση για την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιστροφή αποδοθέντων ποσών από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες διατάξεις, την οποία εισηγήθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου.
ΣΥΜΦΩΝΑ την ημερήσια διάταξη, ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την πρόοδο της υλοποίησης δράσεων του δεύτερου Οικονομικού Προγράμματος μέχρι το τέλος Απριλίου 2012.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μάκης Βορίδης ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που αφορούν τις συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: