Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ο Γιουνκέρ μιλάει για ήπια αναδιάρθρωση

SHARE
Εδώ κι ένα χρόνο η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης και ειδικά του Γ. Παπανδρέου είναι ότι έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων, ότι εμπιστεύονται τις κυβερνητικές επιλογές, ότι ανακτήθηκε η αξιοπιστία της χώρας και άλλα πολλά.Οι τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν αυτό που φαινόταν εδώ και λίγο καιρό. Ότι πλέον η Κομισιόν και φυσικά και το ΔΝΤ έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν τους εμπιστεύονται πλέον και αναζητούν λύσεις για να προχωρήσουν κάποια πράγματα στην Ελλάδα που έχουν βαλτώσει.
Βλέποντας τα οικονομικά στοιχεία, την αδυναμία να μειωθεί το έλλειμμα, την έκρηξη της ανεργίας, τη βαθιά ύφεση και τη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος που δεν μπορεί να αποφασίσει ούτε για τα αυτονόητα χωρίς να τσακωθεί κάποιος υπουργός, οι ξένοι πλέον δείχνουν ότι θέλουν να βάλουν στην άκρη την κυβέρνηση.
Αυτό είναι το νόημα της συναίνεσης που ζητούν από την Ελλάδα. Διότι αν δεν θεωρούσαν ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι για τα… μπάζα, τότε γιατί να ζητήσουν και την ψήφο των άλλων κομμάτων; Θα άφηναν τον κ. Παπανδρέου να ψηφίζει ότι θέλει, όποτε θέλει και με όποιον τρόπο θέλει, όπως έκανε άλλωστε τόσο καιρό.
Η στάση του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δείχνει ότι θεωρούν τον πρωθυπουργό “τελειωμένο”, είτε αυτό γίνει τώρα, είτε λίγο αργότερα.
Οι πιέσεις, οι εκβιασμοί και η αναφορά του για πρώτη φορά στην αναδιάρθρωση χρέους, δείχνουν ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις του με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας σε ένα σεμινάριο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο Γιούνκερ είπε ότι ίσως είναι απαραίτητο να γίνει μια «ήπια αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους. Πρόσθεσε ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ελλάδας οφείλει να είναι η συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και η χρήση αυτών των κεφαλαίων για την αποπληρωμή μέρους του χρέους, που φθάνει σχεδόν το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Σε αντάλλαγμα, είπε ο Γιούνκερ, μπορεί να εξεταστεί κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους. «Εάν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε πρέπει να δούμε εάν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αντιτίθεμαι αυστηρά σε μια μείζονα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή ο Eπίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εξεταστεί «αναδιάταξή» (reprofiling) του, ενώ ζήτησε διακομματική συναίνεση για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου
Η αλλαγή στη στάση του Eurogroup είναι σημαντική για το ελληνικό πρόβλημα και προοιωνίζεται σημαντικές εξελίξεις.
Η μπάλα πάει πλέον στον Αντώνη Σαμαρά και στο πώς θα διαχειριστεί την αλλαγή πλεύσης των Ευρωπαίων. Η πρώτη κίνησή του, να συναινέσει μόνο σε μέτρα που είναι για το εθνικό καλό, κρίνεται σωστή. Η επόμενη θα είναι σαφώς να αλλάξουν όλες εκείνες οι εξωφρενικές ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Είναι αυτό που έλεγε τόσο καιρό, ότι μόνο η επαναδιαπραγμάτευση είναι η μόνη λύση.
Α.Ψ.
ΥΓ. Και να πούμε και κάτι άλλο: Καταφεύγουν στον Σαμαρά και τη ΝΔ επειδή ξέρουν ότι αν η κυβέρνηση περάσει αυτά τα μέτρα θα πέσει από το … ΠΑΣΟΚ
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: