Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε 13 νομούς

SHARE
Πλαφόν στην λιανική τιμή της βενζίνης, αλλά για πρώτη φορά και στην χονδρική, επιβάλλει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Το όφελος για τον καταναλωτή από την επιβολή του πλαφόν αναμένεται να φτάσει το 0,169 ευρώ το λίτρο.
Οι νομοί και οι ανώτατες τιμές πώλησης που ορίστηκαν στην αμόλυβδη βενζίνη είναι οι εξής:
Κυκλάδες (1,724 ευρώ ανά λίτρο), Κεφαλλονιά (1,769), Κέρκυρα (1,765 ευρώ), Λέσβος (1,722 ευρώ), Γρεβενά (1,736), Έβρος (1,744 ευρώ), Ευρυτανία (1,745 ευρώ), Φωκίδα (1,735 ευρώ), Δωδεκάνησα (1,724 ευρώ), Λασίθι (1,788 ευρώ), Ρέθυμνο (1,774 ευρώ), Σάμος (1,734 ευρώ) και Χίος (1,739 ευρώ).
Σε πέντε από αυτούς τους νομούς επιβλήθηκε και ανώτατη τιμή πώληση χονδρικής:
Δωδεκάνησα (1,654 ευρώ), Λασίθι (1,718 ευρώ), Ρέθυμνο (1,704),Σάμος (1,664) και Χίος (1,669 ευρώ). Σήμερα, Τρίτη, η μέση πανελλαδική τιμή σημείωσε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, σκαρφαλώνοντας στο 1,719 ευρώ/λίτρο, ενώ η μέγιστη παρέμεινε σταθερή στο 1,893 ευρώ/λίτρο.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1,684 και 1,682 ευρώ, ενώ οι μέγιστες τιμές είναι 1,779 και 1,749 ευρώ αντίστοιχα. Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου, «το πλαφόν θα αρθεί όταν λυθεί οριστικά το πρόβλημα».

«Η ασυδοσία σταματάει εδώ», είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η διαφορά των τιμών σε σχέση με τη μέση τιμή της Αθήνας ήταν ακόμη και 16,9 λεπτά το λίτρο και η τιμή του πλαφόν που επιβάλλεται, σε κάποιες από τις περιοχές που επιβλήθηκε το πλαφόν, είναι χαμηλότερη ακόμη και από την κατώτατη τιμή που πωλούσαν τα πρατήρια.
Το πλαφόν ισχύει από την Τετάρτη και όπως είπε ο υπουργός, δεν θα αρθεί μέχρι να πέσουν οι τιμές και να λυθούν οριστικά τα προβλήματα που προκαλούνται από συγκεκριμένες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.
«Δυστυχώς μετά από ένα και πλέον μήνα, τα στοιχεία δείχνουν πως κάποιοι δεν θέλησαν να πάρουν το μήνυμα. Κανένα πρόβλημα για την πολιτεία. Η κυβέρνηση διαθέτει και άλλα εργαλεία για να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αυθαιρετούν και να κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και του οικογενειακού τους προϋπολογισμού που δοκιμάζεται καθημερινά», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ακόμη ότι μπορεί η επιβολή πλαφόν να είναι η έσχατη λύση για να ομαλοποιηθεί η αγορά, αλλά σημείωσε ότι δε θα διστάσει να επιβάλει ανώτατες τιμές πώλησης και σε μεμονωμένους πρατηριούχους αλλά κι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που κερδοσκοπούν.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: