Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΩ ΤΟΥ 1,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

SHARE
Παρά τη μικρή βελτίωση των εσόδων του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους, συνεχίζουν να παρουσιάζουν υστέρηση άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα τον Απρίλιο παρουσίασαν αύξηση 3% και διαμορφώθηκαν στα...
3,95 δισ. ευρώ έναντι 3,84 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Ωστόσο, η συνολική εικόνα των δημοσίων εσόδων παραμένει προβληματική και άκρως ανησυχητική, αναγκάζοντας την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να διατηρεί κλειστή τη στρόφιγγα και να μην καταβάλει επιχορηγήσεις σε φορείς του Δημοσίου και να παραμένει ασυνεπής έναντι των προμηθευτών του.
15,08 αντί 16,39 δισ.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, στο τετράμηνο του έτους εισήλθαν στον κρατικό κορβανά 15,08 δισ. ευρώ έναντι στόχου που έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το διάστημα αυτό 16,39 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στο τετράμηνο του έτους τα έσοδα συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα περυσινά έσοδα είναι μειωμένα κατά 5,3%. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, οι εισπράξεις του πρώτου τετραμήνου του τρέχοντος έτους θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 8,5%, σε σύγκριση με τις εισπράξεις του πρώτου τετραμήνου του 2010, και να είχαν ανέλθει σε 17,2 δισ. ευρώ.
Οι βασικές αιτίες για τις οποίες τα έσοδα του Δημοσίου υστερούν σημαντικά έναντι των στόχων που έχουν τεθεί με τον προϋπολογισμό είναι:
– Τα μειωμένα έσοδα στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων. Ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα για το τρέχον έτος από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι από την ανωτέρω πηγή θα καταγραφούν απώλειες που θα προσεγγίσουν το ένα δισ. ευρώ. Και αυτό διότι οι επιχειρήσεις το 2010 κατέγραψαν ζημίες ή χαμηλά κέρδη.
Ανέφικτος στόχος
Οσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα ύψους 10,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο έτος είχε υπολογίσει την είσπραξη 9,95 δισ. ευρώ και τελικά εισήλθαν στον κρατικό κορβανά 9,43 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν το στόχο των 10,6 δισ. ευρώ ανέφικτο εξαιτίας τη μείωσης των εισοδημάτων σε σχέση με το περυσινό έτος τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Και σε αυτή την κατηγορία οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν απώλειες ύψους ενός δισ. ευρώ.
– Το οικονομικό επιτελείο υπολόγιζε αρχικώς πρόσθετα έσοδα από την εφαρμογή των τεκμηρίων ύψους 700 εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες ωστόσο, εκτιμούν ότι θα υπάρχουν απώλειες περίπου 300 εκατ. ευρώ από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.
– Οι άδειες για τα τυχερά και τεχνικά παίγνια οι οποίες όπως φαίνεται θα δοθούν το 2012. Και αυτό διότι άργησε να γίνει ο νόμος και κατ’ επέκταση να αποσταλεί στην Κομισιόν.
– Η καθυστέρηση ανασυγκρότησης του ελεγκτικού μηχανισμού που περιορίζει τις προσπάθειες αύξησης των δημοσίων εσόδων μέσω της περιστολής της φοροδιαφυγής. Για το τρέχον έτος η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει εγγράψει έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: