Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Το ηχηρό µήνυµα από την αποχή - ρεκόρ

SHARE
«Ψήφο αντοχής» έδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου το εκλογικό σώµα, κι εκείνος, διαβάζοντας επακριβώς το µήνυµα της κάλπης, µε δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι δεν προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, συνεχίζει την προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας και προχωρεί σε αλλαγές παντού.
Της απόφασης του Πρωθυπουργού για µη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές προηγήθηκε ένα δραµατικό παρασκήνιο µε αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Ιπποκράτους και στο Μέγαρο Μαξίµου, όπου σχεδόν το σύνολο των στελεχών τού συνέστηνε να µην προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες.
Το ΠΑΣΟΚ πάντως, µε την επίκληση του διλήµµατος των εθνικών εκλογών, κατάφερε να διατηρήσει την ηγεµονική του θέση µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων έστω και µε σηµαντική µείωση της εκλογικής του δύναµης σε σχέση µε τον περσινό του θρίαµβο στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο κανείς δεν µπορεί να παραγνωρίσει την αντοχή που επέδειξε η Ν.Δ., η οποία ωστόσο δεν κατέφερε να ξεπεράσει το ιστορικό χαµηλό των εθνικών εκλογών.
Πάντως, το πολυσήµαντο µήνυµα της κάλπης δεν αφήνει ανέγγιχτο κανέναν. Το τεράστιο ποσοστό της αποχής – το µεγαλύτερο από τη µεταπολίτευση – αφορά το σύνολο των πολιτικών δυνάµεων, καθώς από τη µια πλευρά βρισκόταν το δίληµµα του ΠΑΣΟΚ κι από την άλλη το άτυπο αντιµνηµονιακό µέτωπο της αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσµα ήταν ένας στους δυο ψηφοφόρους να γυρίσει την πλάτη στις κάλπες.
Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να προηγείται σε 7 από τις 13 εκλογικές περιφέρειες και να είναι οριακά δεύτερο σε µία, αλλά µια απλή άθροιση των ψήφων φανερώνει ότι σε σχέση µε τις περσινές εθνικές εκλογές απώλεσε σε απόλυτους αριθµούς περίπου 1 εκατοµµύριο ψηφοφόρους. Αλλες 600.000 ψηφοφόρους απώλεσε η Νέα Δηµοκρατία, παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα που επιχείρησε να δώσει για το εκλογικό αποτέλεσµα ο πρόεδρος του κόµµατος Αντώνης Σαµαράς. Από τα αξιοσηµείωτα της χθεσινής εκλογικής αναµέτρησης ήταν η δήλωση Σαµαρά ότι η Ν.Δ. αποτελεί πλέον «αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση» εξουσίας, παρά το γεγονός ότι σύµφωνα µε τις αναλύσεις του αποτελέσµατος η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν συγκεντρώνει πανελλαδικά πάνω από 31-32%.
Αλλωστε, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν έθεσε θέµα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε αντίθεση µε τα µικρότερα κόµµατα και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, που διά του προέδρου του Αλ. Τσίπρα µίλησε για κυβέρνηση η οποία δεν διαθέτει πλέον δηµοκρατική νοµιµοποίηση. Αναµφισβήτητα, στους νικητές της χθεσινής εκλογικής αναµέτρησης συµπεριλαµβάνεται το ΚΚΕ που σηµείωσε αύξηση των εκλογικών του ποσοστών, και στους χαµένους ο ΛΑΟΣ τα ποσοστά του οποίου εµφανίζονται συµπιεσµένα, δείγµα ότι πλήρωσε τόσο τη συµπόρευσή του µε τη Ν.Δ. σε αρκετές περιφέρειες όσο και τη στήριξη του Μνηµονίου.
Η µεγάλη ανατροπή
Εχει τη σηµασία του το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε τη µεγάλη ανατροπή στη µάχη της Αττικής, καθώς ο υποψήφιό ς του Γιάννης Σγουρός κατάφερε να κερδίσει όχι µόνο τον κύριο αντίπαλο υποψήφιο της Ν.Δ. Βασ. Κικίλια, όσο και τον προερχόµενο από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο Γιάννη Δηµαρά, ο οποίος µόλις πριν από µερικές ηµέρες προηγούνταν σε όλες τις δηµοσκοπήσεις.
Στις µικρές νίκες του ΠΑΣΟΚ ασφαλώς συγκαταλέγεται και το ότι τελικά έµεινε εκτός β’ γύρου ο αντάρτης υποψήφιος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Γ. Καλούδης παρά τα όσα υποστήριζαν οι δηµοσκοπήσεις των τελευταίων ηµερών.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Ολα τα στελέχη εισηγήθηκαν στον Πρωθυπουργό να µην προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
Σκληρά ντέρµπι στον β'' γύρο
ΟΛΑ ΤΩΡΑ παραπέµπονται στον β’ γύρο, όπου ήδη από χθες το βράδυ τα κόµµατα άρχισαν παρασκηνιακές διαπραγµατεύσεις προκειµένου να εξασφαλιστεί η στήριξη των υποψηφίων τους, καθώς την επόµενη Κυριακή θα κριθούν οι 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας – το ΠΑΣΟΚ φαινόταν τις πρώτες πρωινές ώρες να κερδίζει δύο, την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αντίθετα, κανείς από τους τρεις µεγάλους δήµους δεν κρίθηκε χθες και όλα παραπέµπονται στην αναµέτρηση της προσεχούς Κυριακής, που µπορεί να κρύβει µεγάλες εκπλήξεις, όπως για παράδειγµα στον Δήµο Αθηναίων όπου ο Γ. Καµίνης συγκέντρωσε ένα αξιοσηµείωτα µεγάλο ποσοστό και πλέον αντιµετωπίζει τον Νικ. Κακλαµάνη, ο οποίος παρουσίασε µεγάλη φθορά, ουσιαστικά από µηδενική βάση. Στη Θεσσαλονίκη, ο υποψήφιος της Ν.Δ. Κ. Γκιουλέκας έχει προβάδισµα από τον Γ. Μπουτάρη, αλλά όλα είναι ανοιχτά για τον β’ γύρο, ενώ αµφίρροπη φαίνεται ότι θα είναι η αναµέτρηση στον Πειραιά, όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γ. Μίχας δεν φάνηκε να δικαιώνει την επιλογή του και τον θόρυβο που την ακολούθησε µε τον αποκλεισµό του νυν δηµάρχου Π. Φασούλα, καθώς έλαβε ένα ποσοστό σηµαντικά κατώτερο του αναµενόµενου.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: