Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Σκληρά διλήµµατα µέχρι το τέλος

SHARE
Ολα θα κριθούν το βράδυ των εκλογών της Κυριακής, σχετικά µε το αν θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεµβρίου. Αυτό αποφασίστηκε χθες σε κλειστή σύσκεψη κορυφαίων στελεχών που πραγµατοποιήθηκε στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, έπειτα από επισταµένη εξέταση όλων των πιθανών σεναρίων σχετικά µε το εκλογικό αποτέλεσµα της 7ης Νοεµβρίου.
Παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να κρατηθεί µυστική η υπό τον Γιώργο Παπανδρέου σύσκεψη, όπως και το περιεχόµενό της, έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκειά της κατέστη σαφές πως η χώρα είναι ένα βήµα πριν από τις πρόωρες εκλογές. Με τη συναίνεση και τη σύµφωνη γνώµη των περισσοτέρων που παραβρέθηκαν σε αυτήν (µετείχαν µεταξύ των άλλων οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Φ. Πετσάλνικος, Δ. Δρούτσας, Τ. Χυτήρης, Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Ρ. Βάρτζελη), ο κ. Παπανδρέου φέρεται να υποστήριξε ότι η κρισιµότητα των επιλογών που πρέπει να γίνουν τον επόµενο χρόνο επιβάλλουν να έχει λυµένα χέρια και ελευθερία κινήσεων, και όχι µια µετωπική αντιπολίτευση η οποία σε κάθε ευκαιρία θα υπονοµεύει την προσπάθεια που γίνεται. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προκηρύξει εκλογές τόσο σύντοµα, όµως δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερµηνείες στους συνεργάτες του. «Αν το εκλογικό αποτέλεσµα της Κυριακής καταγράφει µια οπισθοχώρηση των δυνάµεων της προόδου, προσωπικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τον λαό να κρίνει πλέον εκείνος αν επιθυµεί τη συνέχιση της προσπάθειας που κάνουµε για τη διάσωση της χώρας ή την επιστροφή στην καταστροφική περίοδο των προηγούµενων χρόνων», φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για την πιθανότητα εκλογών.
Κυβερνητικό στέλεχος που µετείχε στη σύσκεψη, και ζητήθηκε η άποψή του για το πόσο κοντά είναι οι εκλογές, δήλωσε αργότερα στα «ΝΕΑ» ότι κατά την εκτίµησή του «είναι πιο πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές από το να µην πραγµατοποιηθούν». Κατά το ίδιο στέλεχος, ο Πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να αφήσει καµιά εκκρεµότητα», ούτε όπως είπε – «να σέρνεται το θέµα για εβδοµάδες». Θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, το βράδυ της Κυριακής, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσµα.
Ο πρόεδρος της Βουλής
Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Πετσάλνικο να απορρίπτει κατηγορηµατικά την πιθανότητα διπλής κάλπης στις 12 Δεκεµβρίου, µε ταυτόχρονη αναβολή του β’ γύρου των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών που είναι προγραµµατισµένες να γίνουν στις 14 Νοεµβρίου. «Πρόκειται για ακραία διαχείριση των θεσµών» φέρεται να υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής που λέγεται ότι επικαλέστηκε προς τούτο γνωµατεύσεις συνταγµατολόγων οι οποίοι απορρίπτουν κάθε τέτοια πιθανότητα.
Κατά τις γνωµατεύσεις αυτές, η αναβολή του β’ γύρου θα πρέπει να γίνει µε νόµο της Βουλής, αλλά κάτι τέτοιο δεν µπορεί να υλοποιηθεί αφού λογικά η Βουλή θα διαλυθεί το βράδυ της Κυριακής.
Για τα νοµοσχέδια
Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι στη χθεσινή σύσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος απάντησε σε όλα τα διαδικαστικά θέµατα που τέθηκαν αναφορικά µε την πιθανή προκήρυξη των Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διέψευσε ότι ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να προωθήσει επείγοντα προς ψήφιση νοµοσχέδια, και ο ίδιος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου που ρωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» δήλωσε ότι «πρόκειται για µυθεύµατα, καµιά τέτοια πρωτοβουλία δεν ανέλαβα». Ωστόσο καλά πληροφορηµένες πηγές έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι ο κ. Πετσάλνικος έφτασε την νύχτα της Τετάρτης στο γραφείο του στη Βουλή όπου µαζί µε τους συνεργάτες του µελετούσε τις νοµοθετικές εκκρεµότητες της κυβέρνησης ώς τις πρώτες πρωινές ώρες.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: