Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Κομισιόν: Χωρίς δουλειά 750.000 Έλληνες το 2011

Κομισιόν: Χωρίς δουλειά 750.000 Έλληνες το 2011

Έκρηξη ανεργίας στο 15,2% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη χρονιά. Για μετά τον Ιούνιο του 2011 μετατίθεται η ανάκαμψη.
Εκτίναξη της ανεργίας στο 15% το 2011 και ακόμη υψηλότερα, στο 15,2% το 2012, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα. Στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα φτάσει στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 7,6% το 2012. Προβλέπει ύφεση 3% για το 2011 και επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2012.
Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Βέβαια, η όποια ανάκαμψη δεν θα φανεί αρκετή στο να περιορίσει την έκρηξη της ανεργίας. Οι περιορισμένες θέσεις εργασίας που εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει ο δημόσιος τομέας (απομάκρυνση συμβασιούχων, ο κανόνας της
μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις κλπ) θα οδηγήσει τον επίσημο δείκτη της ανεργίας στο 15%, ποσοστό στο οποίο εκτιμάται ότι θα παραμείνει και το 2012.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι στη διετία 2011-2012 θα υπάρξει και μείωση του εργασιακού κόστους . Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα θα “προσαρμοστούν” στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον με τις απολύσεις και τη μείωση της ζήτησης. Πρακτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται σε μείωση μισθών, η οποία μάλιστα εκτιμά ότι θα συμβάλλει στο να μετριαστούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα εκτιναχτεί στο 156% του ΑΕΠ μέχρι το 2012, ενώ το έλλειμμα αναμένεται να κλείσει γύρω στο 7,5% τόσο το 2011 όσο και το 2012. Η μείωση του ελλείμματος κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, θα γίνει -όπως φάνηκε και από τον κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή η ελληνική κυβέρνηση- με τη λήψη μέτρων που αντιστοιχούν στο 5,75% του ΑΕΠ.
Τέλος, για το 2011 αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,2%, καθώς θα σταματήσουν να επιδρούν τα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν μέσα στο 2010 (αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης, ΦΠΑ κλπ). Για το 2012, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διολισθήσει περαιτέρω στο 0,5% του ΑΕΠ.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων του Αιγαίου και του Ιονίου

Εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων του Αιγαίου και του Ιονίου

Οι Αμερικάνοι εντόπισαν 16 τρισ. κυβικά φυσικού αερίου νότια της Κρήτης!
Η νότια Κρήτη, μεταξύ διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, ξαναμπαίνει στο προσκήνιο, σχετικά με την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αφού αποκαλύφθηκαν τρισεκατομμύρια κυβικά!
Στο μεταξύ όπως είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός θα επικαιροποιηθεί νόμος για την εκμετάλλευση των πιθανών ενεργειακών πόρων του Αιγαίου, του Ιονίου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης.
“Μεγάλες και σοβαρές εταιρείς της Αμερικής έχουν εκπονήσει μελέτες που δείχνουν ότι στο τρίγωνο Αιγύπτου-Κρήτης-Λιβύης έχουν εντοπιστεί 16 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου’! Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο τεχνικός συνεργάτης των ΕΛΠΕ κ. Κωνοφάγος που επισημαίνει ότι πρέπει η Ελλάδα να τακτοποιήσει την οικονομική της ζώνη όπως έκανε η Κύπρος που για τα επόμενα
100 χρόνια θα λύσει το πρόβλημά της για τα επόμενα 100 χρόνια!
"Τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί νοτίως της Κρήτης επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια" είπε στον ‘Φλας’ ο κ. Κωνοφάγος.
Στο μεταξύ το «πράσινο φως» για ……την εκμετάλλευση των πιθανών ενεργειακών πόρων του Αιγαίου, του Ιονίου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας πως θα επικαιροποιηθεί ο σχετικός νόμος που υπήρχε παλαιότερα, διότι –όπως είπε– υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις όχι μόνο στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο. Hδη, είναι ένα αντικείμενο που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια περί συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου, ωστόσο κατέστησε σαφές πως η χώρα μας ενδιαφέρεται για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες – ΑΟΖ) με όλες τις γειτονικές μας χώρες. Eφερε, μάλιστα, το πρόσφατο παράδειγμα της σχετικής συμφωνίας με την Αλβανία, τις συζητήσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, ενώ εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Τουρκία και την Κύπρο. «Το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε, «εξελίσσεται και προφανώς και εμείς από την πλευρά μας λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις εξελίξεις». Διευκρίνισε, πάντως, πως «οι ΑΟΖ δεν είναι –όπως είπε– κάποιο μαγικό χαρτί, με υπερφυσικές ιδιότητες που λύνει όλα τα προβλήματα».
Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στην Ωρα του Πρωθυπουργού σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία, εφόσον υπάρχει η απειλή του «casus belli», επίσης γιατί αμφισβητούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα με τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις, επειδή δεν έχει αναγνωρίσει η Τουρκία το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας και, τέλος, γιατί δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης.
Απέδωσε, μάλιστα, την ανακίνηση του θέματος σε επικοινωνιακούς λόγους που εκπορεύονται από την τουρκική πλευρά. Παρά ταύτα, ο Γ. Παπανδρέου έκανε γνωστό ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας θα ζητηθεί να γίνει ανοικτή συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Eνωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον η γειτονική χώρα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί στον οδικό της χάρτη. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει αν υπάρχει «μυστική διπλωματία» και «μυστικές συνομιλίες» με την Τουρκία.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οι 59 νόμοι που ζητάει επειγόντως το Μνημόνιο

Οι 59 νόμοι που ζητάει επειγόντως το Μνημόνιο

Οι στόχοι του Μνημονίου που πρέπει να κλείσουν για να μην κινδυνεύσει η εκταμίευση τον ερχόμενο Μάρτιο της τέταρτης δόσης του δανείου της τρόικας συζητήθηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να ζητάει από τους υπουργούς να του υποβάλουν σήμερα κιόλας ιεραρχημένο χρονοδιάγραμμα.
Ολοι αυτοί οι στόχοι δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο. Μέχρι το τέλος......
του Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 44 νομοσχέδια και δράσεις των «μνημονιακών» υπουργείων (21 μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και 23 μέχρι τον Μάρτιο). Συνολικά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 59 νομοσχέδια και λοιπές δράσεις. Πρόκειται για μια βιομηχανία νομοσχεδίων που ενδεχομένως να μπλοκάρει τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα είπε ότι μερικά νομοσχέδια θα έχουν προτεραιότητα ενώ άλλα (σ.σ. εκτός Μνημονίου) νομοσχέδια, που προωθούν αλλαγές οι οποίες ήδη καλύπτονται από υπάρχουσες νομοθετικές προβλέψεις, θα πάνε λίγο πίσω.
Νέες συγκρούσεις
Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι οι αλλαγές, που απορρέουν από το Μνημόνιο μέσα στο 2011, θα συναντήσουν αντιστάσεις και θα προκαλέσουν νέες συγκρούσεις. Ζήτησε όμως από τους υπουργούς, όσο δύσκολες κι αν είναι οι αποφάσεις, να προχωρήσουν γρήγορα γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αναγνώρισε ότι μέσα στο 2010 δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της αύξησης των εσόδων, επιτεύχθηκε όμως, είπε, ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 6%.
Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου ανέπτυξε στους υπουργούς τούς στόχους που απορρέουν από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και τους μοίρασε σημείωμα με τις εκκρεμότητες που έχει ο καθένας να κλείσει και μέχρι πότε (βλέπε στην ίδια σελίδα). Αναφερόμενος στην πορεία των εσόδων τόνισε ότι έχουν εισπραχθεί από την περαίωση 453 εκατ. ευρώ και έχουν βεβαιωθεί 890 εκατ.
Το υπουργικό συμβούλιο εκτός από τα θέματα του Μνημονίου αποφάσισε ευρείες αλλαγές σε λειτουργίες του δημόσιου τομέα, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων ορισμένων υποδομών του κράτους, ενώ επιχείρησε να κλείσει και ανοιχτά θέματα από το παρελθόν όπως είναι η αξιοποίηση του προσωπικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Στο πλαίσιο αυτό των αποφάσεων:
* Διαλύεται η αγροφυλακή, που είχε επανασυσταθεί από τη Ν.Δ. Οι αγροφύλακες μεταφέρονται στις δασικές υπηρεσίες.
* Είσοδος ιδιωτών στα περιφερειακά (39) αεροδρόμια (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 4).
* Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των εποχικών πυροσβεστών, που είχαν οκτάμηνες συμβάσεις. Μετονομάζονται σε επικουρικούς πυροσβέστες και θα υπογράψουν στο εξής πενταετή σύμβαση εργασίας.
* Τα αθλητικά κέντρα και γήπεδα από τους Ολυμπιακούς μεταφέρονται στην αυτοδιοίκηση, ενώ το ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ θα δοθεί σε ιδιώτες.
Σύνδεσμος με γ.γ.
* Συστήνεται υπηρεσιακό συμβούλιο που θα εξετάσει τις ανάγκες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλων υπουργείων ούτως ώστε να αξιοποιηθούν οι μηχανικοί και οι πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας (π.χ. το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χρειάζεται πιλότους για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα).
* Αναδιαρθρώνεται ο ΟΣΕ και οι αστικές συγκοινωνίες.
Το συντονισμό των δράσεων του Μνημονίου αναλαμβάνει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου συνεπικουρούμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ενώ διασύνδεση με όλα τα υπουργεία θα έχει και το υπουργείο Οικονομικών μέσω του γενικού του γραμματέα κ. Πλασκοβίτη. Σε κάθε «μνημονιακό» υπουργείο την καθημερινή υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου θα «τρέχουν» οι γενικοί γραμματείς που θα ενημερώνουν τον κ. Πλασκοβίτη.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Πρώην υπουργός με 180 off-shore!

Πρώην υπουργός με 180 off-shore!

Δόκανα έχει στήσει το ΣΔΟΕ για πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ‘80 και μάλιστα από εκείνους που θεωρούνταν «έντιμοι» άνθρωποι και «αδιάφθορα» στελέχη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Ισοτιμίας» Η υπόθεση αφορά σε φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων και έφτασε στην υπηρεσία με τη μέθοδο της μαρτυρίας από πολίτες.
Ο συγκεκριμένος πρώην υπουργός έχει τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση, ελέγχονται οι κινήσεις του και όλες οι δοσοληψίες του, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τους λογαριασμούς του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτει 180 πολυτελή ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ισάριθμες εξωχώριες εταιρείες real estate. Κάθε εταιρεία είχε κεφάλαιο 90.000 ευρώ, αλλά όλες εμφανίζονται ζημιογόνες. Παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν στερήθηκε τη δανειοδότηση από τις τράπεζες, έχοντας μια περίεργη ευχέρεια ως προς αυτό.
Η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά και ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επίκειται η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα. Το ΣΔΟΕ εξετάζει επίσης 31 φακέλους με στρατιωτικές προμήθειες, καθώς είναι σοβαρές οι ενδείξεις ότι υπάρχουν και φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ψαλίδι έως 26% στους μισθούς

Ψαλίδι έως 26% στους μισθούς

Οι υποκινητές της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, της διαγραφής του δικαιώματος του εργαζομένου να επιλέγει την ευνοϊκότερη σύμβαση και της μη καταβολής του «συνήθους μισθού» στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων σύμφωνα με πηγή που μετείχε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι οι τραπεζίτες, ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι μεγάλες εταιρείες.
«Επιβλήθηκαν τον Αύγουστο, με την πρώτη αναθεώρηση του Μνημονίου, από τους τραπεζίτες, ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις μεγάλες εταιρείες», επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" που επικαλείται πηγή που μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Δεν διαπραγματευόμουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά με συμφέροντα στην Ελλάδα. Σιγά μην εμπνεύστηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν τις αμοιβές για τις Ελληνίδες καμαριέρες», σημείωσε.
Με την πρόβλεψη περί υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων, κάτω από ορισμένες συνθήκες, να περιλαμβάνεται στη δεύτερη αναθεώρηση του Μνημονίου, το ζήτημα θα κριθεί στο Κοινοβούλιο.
Η σχετική ρύθμιση της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, αναμένεται να κατατεθεί πριν από το τέλος του έτους στη Βουλή και σε μία προσπάθεια να εντοπίσει τυχόν σημεία συμφωνίας έχει εξαγγείλει επαφές μεταξύ των κοινωνικών ανταγωνιστών (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και Έμποροι). Στο σχέδιο νόμου προβλέπonται: 1) η σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης διάρκειας έως 24 μηνών, 2) υποχώρηση μισθών έως και 20% έναντι των κλαδικών, 3) επαναφορά των αμοιβών αμέσως μετά την πάροδο δύο ετών
Οι μικροί εργοδότες από την πλευρά τους θέτουν το ζήτημα εγγύησης του ανταγωνισμού, φοβούμενοι ότι η ειδική σύμβαση ενδεχομένως αποτελέσει κοινωνικό ντάμπινγκ και μειωμένες τιμές στην αγορά.
Είτε μία εταιρεία επιλέξει την ειδική σύμβαση είτε κάνουν χρήση του προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών που τρέχει από τον ΟΑΕΔ μέσω του οποίου μπορούν να επιτύχουν οικονομίες άνω του 20% επί του συνολικού μισθολογικού κόστους θα απαγορεύονται οι απολύσεις για όσο διαρκεί το πρόγραμμα ή η ειδική σύμβαση.
Σε περίπτωση που μία επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, τότε θα βρίσκει πεδίο εφαρμογής η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπερισχύει των κλαδικών και θα προβλέπει μείωση των αμοιβών, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτρουμάνης.
Στο ζήτημα της ισχύος των συμβάσεων υπάρχουν δύο ακόμη εμπόδια. Αυτό της μη επέκτασης των συμβάσεων στους εργαζομένους μιας επιχείρησης που δεν ανήκει στην αντίστοιχη εργοδοτική ένωση και αυτό της υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης όπου δεν υπάρχει σωματείο.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η εκπαίδευση στο μάτι του κυκλώνα

Η εκπαίδευση στο μάτι του κυκλώνα

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δέχονται την πιο βάναυση επίθεση σε δικαιώματα και κεκτημένα ενός αιώνα, η όποια προσπάθεια αντίστασης βρίσκει αναχώματα όχι μόνο σε επίπεδο δρόμου από τις δυνάμεις καταστολής, αλλά και από την ίδια την συνδικαλιστική ηγεσία. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ καθυσηχάζει την τρόικα και την κυβέρνηση ότι οι απεργίες δε θα συνεχιστούν, εφόσον το μνημόνιο και τα νέα μέτρα είναι πλέον γεγονός, διαδραματίζοντας το ρόλο του ταξικού προδότη. Εκμεταλλευόμενη το κλίμα αβεβαιότητας και απογοήτευσης και πιεζόμενη από την αστική τάξη, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τις αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, την ίδια στιγμή που η μαζικότητα της πορείας του πολυτεχνείου έδειξε ότι ο αγώνας είναι η μόνη λύση.
Η ανάγκη για προλεταριοποιημένη διανόηση και ταυτόχρονα για όλο και περισσότερη εξειδίκευση από μεριάς της αστικής τάξης , είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο ο τομέας της εκπαίδευσης επιλέγεται ως ένας τομέας συνεχών μεταρρυθμίσεων και καταλήγει να βρίσκεται πάντα στο στόχαστο των αστικών κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα υλοποιείται και ο στόχος της κυβέρνησης και της αστικής τάξης για όσο το δυνατόν λιγότερη χρηματοδότηση όσον αφορά την εκπαίδευση.
Η Άννα Διαμαντοπούλου και το επιτελείο τεχνοκρατών που την πλαισιώνει, σκοπεύουν όχι μόνο να αναμορφώσουν τη δομή και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και να αλλάξουν άρδην τη φύση του εκπαιδευτικού συστήματος στο σύνολό του. Στο στόχαστρο δεν μπαίνει μόνο η τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Η αντι-μεταρρύθμιση διαπερνά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκινόντας από την προσχολική αγωγή, που μέσω της εφαρμογής του Καλλικράτη γίνεται το πέρασμα των προσχολικών και σχολικών μονάδων από το υπουργείο παιδείας στους δήμους και τις περιφέρειες, όσον αφορά τη διοίηση και τη χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να καταστρέψει από τη ρίζα τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
Το «νέο σχολείο» κάτεργο για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την παιδείατην άνοιξη του 2010, γίνεται φανερό ότι η επίθεση στην εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε όλες τις βαθμίδες. Εισάγεται η αξιολόγηση των σχολείων βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων, από την οποία θα απορρέει η πενιχρή χρηματοδότηση που πλέον θα καλύπτουν μόνο οι Δήμοι και ιδιώτες. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολείων που συμπλέουν και με τον Καλλικράτη, σε συνδυασμό με την αύξηση των υποχρεωτικών ωρών παρακολούθησης θα δημιουργήσουν το νέο σχολείο-κάτεργο τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Επιτρέπεται σε όποιον το επιθυμεί (ιδιωτική εταιρεία, δημοτική αρχή, φιλανθρωπικό ίδρυμα, σύλλογο γονέων) να ιδρύσει σχολείο λαμβάνοντας επιχορήγηση από τον δήμο. Αυτού του τύπου τα σχολεία έχουν προφανώς το δικαίωμα να επιλέγουν μόνα τους εκπαιδευτικούς, αλλά ακόμα και τους μαθητές, προκειμένου να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες ομαλότητας, που θα τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη δημοτική χρηματοδότηση, μέσω της αξιολόγησης από κάποια δημόσια σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να μπει και τέλος στις κινητοποιήσεις τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί – λάστιχο καλούνται να καλύπτουν θέσεις διαφόρων σχολείων, με συνεχείς μετακινήσεις, πολλές φορές ακόμα και χωρίς πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως οι ωρομίσθιοι και οι αναπληρωτές.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αποκαλύπτονται τα κρυφά μέτρα του μνημονίου

Αποκαλύπτονται τα κρυφά μέτρα του μνημονίου

Από 16% έως 40% του κλαδικού τους μισθού θα χάσουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση που κερδίσει η Κατσέλη και δεν θα πέσουν οι αμοιβές κάτω από το κατώφλι της ΓΣΕΕ.
Η σύγκρουση για το περιεχόμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου μεταξύ ΓΣΕΕ και τρόικας, με υποκινητή τον... ΣΕΒ, πέρασε χθες και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με αφορμή τη δημοσίευση άρθρου της κ. Λούκας Κατσέλη. Κάτι που αποκαλύπτει και ανασφάλεια μεταξύ υπουργών για τυχόν ταύτισή τους με τις προβλέψεις του Μνημονίου.
Παρά τις ενδοκυβερνητικές τριβές και τα σενάρια για τους ακριβείς λόγους που πυροδότησε η μετάθεση κατά 24 ώρες της συνέντευξης της τρόικας -εάν αφορά τις ΔΕΚΟ και τον Κ. Ρέππα ή τις εργασιακές σχέσεις και την κ. Κατσέλη- η εντολή του πρωθυπουργού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι η αναζήτηση λύσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Χωρίς όμως δημόσιες τοποθετήσεις ενόσω διαρκεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Ετσι, εντός των προσεχών ημερών, η κ. Κατσέλη αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση για διάλογο προς τη ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ και τους Εμπόρους. Η υπό διαμόρφωση ατζέντα της διαπραγμάτευσης ωστόσο μοιάζει ανισομερής στο βαθμό που ο ΣΕΒ έχει με το μέρος του την πρόβλεψη του Μνημονίου για γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών -έναντι των κλαδικών- συμβάσεων και αμοιβές κάτω ακόμη και από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ για τους μισθούς ασφάλειας. Στόχος των συνδικάτων πάντως είναι να καταδειχτεί η εμμονή του ΣΕΒ για διάλυση του δικτύου ασφάλειας στον ιδιωτικό τομέα και, εν τέλει, η μείωση των αποδοχών σε ποσοστό άνω του 40%.
Σπιράλ καθόδου
Η υπουργός Εργασίας επιχειρεί να απαλείψει τη διάταξη που επιτρέπει στις επιχειρησιακές συμβάσεις να πέσουν κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ προτείνει ορισμένα στάδια πριν από την υπογραφή υποδεέστερης -της κλαδικής- συλλογικής σύμβασης, όπως είναι μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρείας, η εμφάνιση ζημιών κ.ά. Η δε διάρκεια της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα δυο χρόνια. Ωστόσο και παρά τις δικλίδες ασφαλείας που επιχειρεί να θέσει τώρα, με μεγάλη καθυστέρηση, η υπουργός Εργασίας, το σπιράλ της καταστροφικής καθόδου των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μόλις αρχίζει. Για παράδειγμα: Ενα σουπερμάρκετ επικαλείται οικονομικά προβλήματα και επιτυγχάνει την, με επιχειρησιακή σύμβαση, μείωση των μισθών κατά 20%. Το μέτρο, πέραν του προβλήματος στις οικογένειες των εργαζομένων, θα συμπαρασύρει σε αθέμιτο ανταγωνισμό τα γειτονικά μπακάλικα. Οι ιδιοκτήτες των οποίων θα ζητήσουν από τους μη συνδικαλισμένους εργάτες να συνάψουν συλλογική σύμβαση χωρίς να υπάρχει... σύλλογος. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν μανδύα συλλογικής σύμβασης οι ατομικές συμβάσεις που υπογράφονται ομαδικά (από 3 ή 5 άτομα). Είναι προφανές ότι πρόκειται για κατρακύλισμα των αμοιβών και, συνακόλουθα, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ετσι, και εάν ακόμη διατηρηθεί ο ισχύς του μισθού ασφαλείας, εάν υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις οι εμποροϋπάλληλοι από 903 ευρώ θα παίρνουν 740 ευρώ, οι σερβιτόροι θα πρέπει να ξεχάσουν τα 880 ευρώ, οι ρεσεψιονίστ τα 920, οι ναυτιλιακοί πράκτορες τα 1.250 και οι τραπεζοϋπάλληλοι τα 1.000 ευρώ.
Ζητείται υπέρβαση
Πέραν των αντιδράσεων των συνδικάτων, οι οποίες διαθλώνται λόγω των παραταξιακών-κομματικών αντιθέσεων στο εσωτερικό τους και της αναγκαίας συμμαχίας μεταξύ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) αυτή η εξέλιξη και η πρωτοφανής προοπτική να μην υπάρχει κανένα δίχτυ ασφαλείας στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει συνδικαλιστικές δυνάμεις διατεθειμένες να υπερβούν τα παραταξιακά όρια. Ο γραμματέας της ΟΙΥΕ Θ. Βασιλόπουλος περιγράφει στην «Ε» πρωτοβουλίες και δυναμικές ενέργειες προκειμένου να τεθεί ένα τελευταίο ανάχωμα στη διάλυση κάθε δικτύου προστασίας της εργασίας στην Ελλάδα του Μνημονίου

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οδηγός “χρεοκοπίας”- η αλήθεια για το χρέος

Οδηγός “χρεοκοπίας”- η αλήθεια για το χρέος

“Οι ωραίοι έχουν χρέη” και οι ωραίοι ως Ελληνες ακόμη περισσότερα. Πλέον μπήκε στη ζωή των νοικοκυριών και το περίφημο σπρέντ. Λίγοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς σημαίνει, πολύ περισσότεροι όμως το νιώθουν ή θα το νιώσουν στην τσέπη τους. Το χρέος μας σε χρυσάφι ξεπερνά σε ύψος τον Πύργο του Αϊφελ, αλλά η ελληνική οικονομία μοιάζει με τον Πύργο της Πίζας. Πέφτει, δεν πέφτει, πέφτει, δεν πέφτει!
“Χρωστάμε και της Μιχαλούς”, λέει η παροιμία. Ποια είναι όμως η σύγχρονη Μιχαλού; Πόσα χρωστάμε και που; Ποιοι είναι οι δανειστές μας; Τι δόση πληρώνουμε, τι σημαίνει χρεοκοπία, ποιες είναι οι επιπτώσεις σε καταθέσεις και αποταμιεύσεις, ποιός χάνει, ποιός κερδίζει; Απλές ερωτήσεις, δύσκολες απαντήσεις.
Τί είναι δημόσιο χρέος;
Όταν οι ανάγκες μιας χώρας δεν καλύπτονται από το ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) αυτή χώρα καταφεύγει στον δανεισμό. Το ποσό που χρωστάει είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο συνήθως εκφράζεται σε ποσοστό του ΑΕΠ.
Χρέος είναι αυτό που χρωστάμε σήμερα συνολικά και προέρχεται από την συσσώρευση των ελλειμμάτων διαχρονικά. Συνήθως το χρέος αυξάνεται πιο γρήγορα από το άθροισμα των ελλειμμάτων, γιατί πολλές φορές τα ελλείμματα δεν περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες. Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις, «έστειλαν» το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 12,7% του ΑΕΠ
Πόσα χρωστάμε ως χώρα; Πόσο χρεωμένος είναι κάθε πολίτης; Ως χώρα χρωστάμε κάτι παραπάνω από την αξία που έχει όλος ο χρυσός των ΗΠΑ. Σε χρυσάφι, χρωστάμε δύο φορές το ύψος του Πύργου του Άιφελ.
Πάρτε μολύβι, χαρτί και …κομπιουτεράκι:
326 δισ. ευρώ χρέος του Ελληνικού Δημοσίου για το 2010
+ 30 -40 δισ. ευρώ ομόλογα του Δημοσίου, που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άλλοι φορείς του Δημόσιου τομέα (το λεγόμενο ενδοκυβερνητικό χρέος- απαιτείται μάλιστα «επικαιροποίηση» του ποσού αυτού)
+25 δισ. ευρώ δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο
+8 δισ. ευρώ χρέη για «δεδουλευμένα» προς κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές των νοσοκομείων και άλλους φορείς
+ 1,7 δισ. ομόλογα που θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για χρέη προς αυτήν
+1,3 δισ. κόστος αποζημιώσεων εργαζομένων στην Ολυμπιακή
+1,0 δισ. κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων
ΣΥΝΟΛΟ: 390 δισ. ευρώ χρέος, δηλαδή 120.000 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια. Αρα κάθε παιδί που γεννιέται χρωστά περί τα 30.000 ευρώ!
Στα 390 δις ευρώ πρέπει να προσθέσουμε και 450 δις ευρώ, το αναλογιστικό άνοιγμα των Ασφαλιστικών Ταμείων Επιπλέον, 280 δισ. ευρώ που αποτελούν τα χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις τράπεζες. Με λίγα λόγια χρωστάμε ένα σύνολο της τάξης του 1,1τρις. ευρώ!
Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους μέχρι 28 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θεωρείται κάποιας μορφής «επένδυση» στο κεφάλαιο των τραπεζών, ενώ κάποιο άλλο μέρος αποτελείται από εγγυήσεις που θα αναγκασθεί να καλύψει το κράτος.
Τα ελλείμματα αφορούν τη διαφορά εσόδων – εξόδων (στα έξοδα δεν περιλαμβάνονται τα χρεολύσια) κάθε χρόνο. Ενώ κάθε νοικοκύρης προγραμματίζει τις δαπάνες του ανάλογα με τα έσοδα που εύλογα προσδοκά, στο Δημόσιο πρώτα θεσμοθετούμε παροχές και μετά αναζητούμε τους πόρους.
Εάν δηλαδή αθροίσουμε τις υποχρεώσεις του Δημοσίου Χρέους σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Οικονομικής Δραστηριότητας, τότε η πραγματική υποχρέωση του Κράτους αντιστοιχεί στο 400% του ΑΕΠ, ποσοστό συγκλονιστικό.
Λογιστικά, τώρα, ο υπολογισμός του Δημοσίου Χρέους, σύμφωνα με τον επίσημο τρόπο καταμέτρησής του, ανέρχεται τώρα στο 133,6% του ΑΕΠ. Να θυμήσουμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη το παρέδωσε στο 107% και η κυβέρνηση Καραμανλή στο 120%. Ωστόσο, αυτή η εικόνα είναι απλώς λογιστική. Το επί της ουσίας σύνολο των υποχρεώσεων του Δημοσίου ανέρχεται στο τετραπλάσιο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος!
Πού χρωστάμε; Ποιοι είναι οι δανειστές μας;
Ο δανεισμός του κράτους γίνεται κυρίως μέσω των εκδόσεων κρατικών ομολόγων και μέσω του ΟΔΔΗΧ, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Εκδίδονται πενταετή, δεκαετή, ακόμα και 30ετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Δανειστές μας είναι μεγαλοεπενδυτές που δρουν μέσω επενδυτικών οίκων ανά τον κόσμο, χρηματοοικονομικοί οίκοι και τράπεζες, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ενώ τα ομόλογα κρατών αγοράζονται επίσης και από άλλα κράτη. Πάντως, οι περισσότερες αγορές ομολόγων γίνονται από το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου στη Μεγάλη Βρετανία, το γνωστό City. Με άλλα λόγια αυτοί οι Οικοι που μας υποβαθμίζουν, αυτοί και μας δανείζουν με το επιτόκιο στα ύψη.
Τί δόση πληρώνει το ελληνικό κράτος για την αποπληρωμή;
Ζούμε με δανεικά. Ακόμα και για να αγοραστεί ένα φωτοτυπικό μηχάνημα από μία δημόσια υπηρεσία, το κράτος πρέπει να δανειστεί.
Από τα 57 δισ. ευρώ φόρους που «θέλει» να εισπράξει το Δημόσιο – θεωρητικά –το 2010, τα 40 δισ. ευρώ και πλέον, θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Τα υπόλοιπα, δεν φθάνουν ούτε για τους μισθούς και τις συντάξεις.
Το ποσό που καταβάλλεται κάθε χρόνο για την αποπληρωμή των «δανεικών», είναι μεγαλύτερο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από όσες δαπάνες αναλογούν σε σημαντικά υπουργεία, όπως το Άμυνας, της Ανάπτυξης κ.λπ.
Η απότομη αύξηση του κινδύνου που συνοδεύει τον ελληνικό δανεισμό, δηλαδή της διαφοράς αποδόσεων 10ετών ελληνικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, το spread, διαφοροποιεί κάθε φορά το ποσό που πρέπει να αποπληρώσουμε για τον δανεισμό μας. Για παράδειγμα, η αύξηση του spread κατά 0,10%, μπορεί να απαιτήσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ ετησίως.
Θυμίζουμε ότι μέχρι πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες κερδοσκοπούσαν (carry trade) αγοράζοντας τους ομολογιακούς τίτλους που εξέδιδε το ελληνικό κράτος με 4,5% και καταθέτοντάς τους ακολούθως ως ενέχυρο δανείζονταν με 1% από την ΕΚΤ, ώστε να συνεχίσουν τις επενδύσεις αυτές καρπούμενες τη διαφορά. Όμως, οι αγορές μακροχρόνιων τίτλων αποτελούν μεσομακροχρόνια επένδυση, ενώ ο δανεισμός των ίδιων των τραπεζών είναι βραχυχρόνιος. Τώρα, λοιπόν, που πρέπει να αποπληρώσουν την ΕΚΤ, οι εγχώριες τράπεζες χάνουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα. Κάμψη της ζήτησης ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους διάθεσής τους (επιτόκιο) στη διεθνή αγορά.
Είναι δυνατόν να μηδενίσουμε το δημόσιο χρέος;
Όχι. Η αύξηση του κόστους του ελληνικού κρατικού δανεισμού, θεωρείται βέβαιη και θα έχει ανοδική συνέχεια γιατί η ελληνική οικονομία παραμένει στην ύφεση και έχει πέσει στην παγίδα του χρέους.
Δηλαδή, δανείζεται για να εξυπηρετήσει τα χρέη της τα οποία έχουν αποκτήσει αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική, αφού δεν παράγονται πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο μόνος δρόμος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι αυτός των ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα είναι να περιοριστούν οι σπατάλες του δημοσίου και να αναδιαρθρωθούν οι περιβόητοι και διαβόητοι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.
Εάν η «λυπητερή» που αναπόφευκτα θα πληρώσει το ελληνικό κράτος δεν επιμερισθεί με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ώστε να αλλάξει και ο τρόπος λειτουργίας της οικονομίας, τότε η χώρα θα κινδυνεύει να βυθιστεί σε παρατεταμένη κρίση.
Υπάρχει χώρα που δεν χρωστά; Ποια χρωστά τα λιγότερα;
Τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην ΕΕ εμφάνισαν η Ιρλανδία (7,1% του ΑΕΠ), η Μεγάλη Βρετανία (5,5%), η Ρουμανία (5,4%), η Ελλάδα (5%), η Μάλτα (4,7%), η Λετονία (4%) και η Πολωνία (3,9%).
Πλεονάσματα παρουσίασαν το 2008 η Φινλανδία με 4,2%, η Δανία με 3,6%, το Λουξεμβούργο με 2,6%, η Σουηδία με 2,5%, η Βουλγαρία με 1,5%, η Ολλανδία με 1% και η Κύπρος με 0,9%.
Τι σημαίνει χρεοκοπία;
Χρεοκοπία σημαίνει παύση πληρωμών των υποχρεώσεων. Μια χώρα πληρώνει κεφάλαιο και τόκους από τα δάνεια που έχει πάρει έχοντας δυο βασικές πηγές: Τους φόρους και τον νέο δανεισμό.
Συνήθως όταν κάποιος δηλώνει παύση πληρωμών, παρεμβαίνει το ΔΝΤ και γίνεται κάποια ρύθμιση. Υποχρεούται να καταβάλει ένα μέρος για να μπορεί να μετέχει των διεθνών συναλλαγών. Αυτό όμως έχει και τις συνέπειές του, διότι το ΔΝΤ επιβάλλει τους όρους του και στην ουσία είναι αυτό που ασκεί την οικονομική πολιτική.
Ποιοι χάνουν:
α) Οι πρώτοι που χάνουν από μια χρεοκοπία πάντα είναι οι δανειστές.
β) Μετά χάνει αυτός που χρεοκοπεί. Κατʼ αρχήν δεν είναι αξιόχρεος και δεν τον δανείζει κανένας. Μόνο τοκογλύφοι και αυτοί με υψηλά επιτόκια και σοβαρές εμπράγματες εγγυήσεις. Ομόλογα του ελληνικού κράτους έχουν: ξένοι ιδιώτες και θεσμικοί και Έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί. Όλοι αυτοί χάνουν. Μεγάλες ποσότητες ομολόγων του ελληνικού κράτους έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα γράψουν μεγάλες ζημιές σε μια περίοδο που χάνουν και από αλλού. Αυτό ενδεχομένως θα δημιουργήσει πανικό στους αποταμιευτές που θα τρέξουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Εικόνες κατάρρευσης. Αυτός είναι και ο λόγος που σε κρίσιμες περιόδους οι αρχές κλείνουν τις τράπεζες για όσο χρειαστεί. Χωρίς τραπεζική ρευστότητα όμως η οικονομική δραστηριότητα της χώρας μειώνεται δραματικά. Άρα, μειώνονται τα έσοδα από φόρους. Χωρίς χρήματα από δάνεια ή από φόρους το κράτος δεν μπορεί να εκπληρώσει βασικές λειτουργίες.
Κινδυνεύουν καταθέσεις & μετοχέςοι ιδιωτικές καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Ουσιαστικά όμως σε μια κρίση πανικού αν πάμε αύριο όλοι να ζητήσουμε τις καταθέσεις μας από τις τράπεζες αυτές δεν υπάρχουν.
Η αξία των μετοχών σε ένα τέτοιο περιβάλλον πέφτει δραματικά. Κάποιες εταιρείες βάζουν λουκέτο. Το πρόσφατο παράδειγμα στη χρεοκοπία της Αργεντινής είναι χαρακτηριστικό. Το κόστος για την ευρωζώνη θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να τείνουν χείρα βοηθείας. Χείρα βοηθείας βέβαια θα σημάνει και επίτροπο δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Σύμφωνα με το Foreign Policy (τεύχος Ιαν/Φεβ 2009) οι 5 χώρες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να ακολουθήσουν την Ισλανδία στο δρόμο της χρεοκοπίας είναι κατά σειρά: Μεγ. Βρετανία, Λετονία, Ελλαδα, Ουκρανία, Νικαράγουα.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Τριπλασιάστηκαν σε 5 χρόνια οι τιμές στα διόδια

Τριπλασιάστηκαν σε 5 χρόνια οι τιμές στα διόδια

Αυξήθηκαν 300% σε 5 χρόνια, οι τιμές των διοδίων στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Νέοι σταθμοί και αυξήσεις στις τιμές από τα ξημερώματα της Τρίτης σε Κόρινθο - Καλαμάτα και Αθήνα - Λαμία.
Κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του αντιτίμου των διοδίων, διοργάνωσαν στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης και στην Λεπτοκαρυά Πιερίας η " Επιτροπή Ακρίβεια - Stop", η "Επιτροπή Αγώνα κατά των νέων διοδίων στην Πιερία" και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας. Τα μέλη των επιτροπών κατέλαβαν για περίπου δύο ώρες τα διόδια των Μαλγάρων και της Λεπτοκαρυάς, αφήνοντας τους οδηγούς να περνούν χωρίς την καταβολή αντιτίμου.
Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη ξεκινούν τη λειτουργία τους τα διόδια της Αγίας Τριάδας στη Φθιώτιδα, που βρίσκονται κοντά στις Θερμοπύλες. Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο διόδια που θα λειτουργήσουν πριν και μετά τη Λαμία με την ολοκλήρωση των έργων στον εθνικό δρόμο. Στο νέο σταθμό τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 1,55 €, τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1,10 €, τα φορτηγά και λεωφορεία με λιγότερους από τέσσερις άξονες θα καταβάλουν 4 € για τη διέλευσή τους, ενώ τα βαριά οχήματα θα καταβάλουν 5,6 €.
Στα συγκεκριμένα διόδια θα εισπράττεται το τίμημα για τη χρήση της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος της Σκάρφειας, λίγο μετά τα Καμένα Βούρλα και μέχρι την είσοδο της Λαμίας.
Παράλληλα προετοιμάζονται για να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα και πλευρικά διόδια τόσο στην περιοχή του Μώλου, αλλά και στην περιοχή των Θερμοπυλών στον κόμβο μεταξύ της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας και της εθνικής οδού Θερμοπυλών - Άμφισσας Ιτέας.
Τα συγκεκριμένα διόδια υπήρχε πρόβλεψη να λειτουργήσουν από τον περασμένο Απρίλη. Η ολοκλήρωση των έργων κατασκευής τους έχει γίνει από τον Αύγουστο και μπαίνουν σε λειτουργία από την Τρίτη.
Πάντως μέσα στα όρια της Φθιώτιδας θα είναι ο τρίτος σταθμός μετωπικών διοδίων που θα λειτουργεί μετά τα διόδια της Τραγάνας και τα διόδια της Πελασγίας, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων της παράκαμψης της Στυλίδας, που καθυστερεί, θα λειτουργήσει ένας ακόμη σταθμός διοδίων 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Λαμίας προς τη Στυλίδα.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Κάρτα υγείας στους μαθητές από το 2011

Κάρτα υγείας στους μαθητές από το 2011

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2011-2012, κάθε μαθητής θα λαμβάνει την προσωπική του κάρτα «Δείκτη Μάζας Σώματος». Με την κάρτα αυτή, η οποία θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, θα παρακολουθείται η πορεία σωματικής ανάπτυξης των παιδιών, με στόχο την πρόληψη της παχυσαρκίας και βελτίωση της υγείας τους. Παράλληλα προβλέπεται αύξηση των ωρών υποχρεωτικής γυμναστικής.....
Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας καθιερώνουν τη διανομή κάρτας «Δείκτη Μάζας Σώματος» (ΔΜΣ) σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων από το Σεπτέμβρη. Τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν το βάρος, το ύψος και την περίμετρο μέσης των μαθητών/-τριών και θα ανανεώνονται στην αρχή κάθε σχολικού έτους, από την Α Δημοτικού και έπειτα. Έτσι δάσκαλοι, γονείς αλλά και το υπουργείο θα έχουν μία εικόνα για την εξέλιξη της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών, ώστε να παρακολουθείται και να προλαμβάνεται η παιδική παχυσαρκία. Όπως δηλώνει στο Βήμα ο υφυπουργός Υγείας Χρ. Αηδόνης «Θα πρέπει να παρακολουθείται η ανάπτυξη αλλά και το βάρος των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία και αυτό αποτελεί μέριμνα της πολιτείας».
Το σύστημα αυτό περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αξιολόγησης σωματικής διάπλασης, διατροφικών συνηθειών και σωματικής δραστηριότητας μαθητών» του υπουργείου Παιδείας. Σκοπός της αξιολόγησης είναι η βελτίωση της υγείας των παιδιών και η μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής στα σχολεία.
Οι εκπαιδευτές φυσικής αγωγής και οι δάσκαλοι των Γ΄ και Δ΄τάξεων πρέπει, σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει σταλεί από το Μάιο, να αναλάβουν τις μετρήσεις, ενώ όλα τα σχολεία πρέπει να εφοδιαστούν με ζυγαριές και μετροταινίες. Παράλληλα με την απόκτηση της κάρτας ΔΜΣ, θα παρέχονται στους γονείς πίνακες με τα επιτρεπτά όρια βάρους και ύψους των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία τους. Εάν παρουσιαστεί κάποια μεγάλη απόκλιση από αυτά, οι γονείς θα ενημερώνονται για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό και τους τρόπους αντιμετώπισης. Έτσι η αύξηση βάρους θα γίνεται αντιληπτή πριν λάβει τη μορφή παχυσαρκίας.
Όσον αφορά στο ανάστημα, η ενδοκρινολογική μονάδα της Α΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία) πραγματοποίησε έρευνα, σύμφωνα με την οποία επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ενώ κατά κύριο λόγο εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η διατροφή, οι γενετικές συνθήκες διαβίωσης, η καταπολέμηση ασθενειών και οι ψυχοκοινωνικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ανάστημα ενός παιδιού. Αντίστοιχα, βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του γενετικά προβλεπόμενου αναστήματος.

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Nέα σκληρά μέτρα 6,1 δις ΕΚΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Nέα σκληρά μέτρα 6,1 δις ΕΚΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο προϋπολογισμός του 2011, καθώς και ο ισολογισμός-απολογισμός του οικονομικού έτους 2009. Ο Προϋπολογισμός, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, θα συζητηθεί ξεχωριστά.
Σε έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ το 2011 (έναντι στόχου 7% στο προσχέδιο και 7,6% στο Μνημόνιο) από 9,4% το 2010, στοχεύει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Προβλέπεται επίσης ύφεση 3%, έναντι πρόβλεψων για ύφεση 2,6% στο προσχέδιο και το Μνημόνιο.
Ο προϋπολογισμός του 2011 θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. 130 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, περιλαμβάνει:
-Μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ των δαπανών της υγείας, μέσω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και των προμηθειών στα νοσοκομεία,
- Μείωση κατά 800 εκ. ευρώ από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ,
-Μείωση κατά 100 εκ. ευρώ από την περαιτέρω μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο τομέα,
-Μείωση κατά 150 εκ ευρώ των οικογενειακών επιδομάτων,
-Μείωση περί το 1 δισ. 590 εκ ευρώ από την περαιτέρω πάταξη της φοροδιαφυγής.
Επιπλέον, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μεταξύ των οποίων η επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου Αθηνών ,καθώς και η ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας και η πώληση συχνοτήτων.
Θα προβλέπει ακόμα τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή του 11% στο 13% και από την παράλληλη μείωση του ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και φάρμακα στο 6,5%, καθώς και τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων για τα αδιανέμητα κέρδη τους από το 24 στο 20%.
Τα βασικά μεγέθη
Έλλειμμα: Από 9,4% του ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί σε 74% του ΑΕΠ το 2011, για να σπάσει το φράγμα του 3% με συρρίκνωση στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014. Ενδιάμεσοι σταθμοί, έλλειμμα 6,5% το 2012 και 4,9% το 2013. Οι προβλέψεις αυτές σημαίνουν αντίστοιχα δημοσιονομική προσαρμογή 4,9 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2011 ( από τα 21,9 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ), 2,1 δισ. ευρώ το 2012 ( συρρίκνωση στα 14,9 δις ευρώ) 3,5 δις ευρώ το 2013 ( στα 11,4 δις ευρώ) και 5 δις ευρώ το 2014 ( στα 6,4 δις ευρώ).
Ανάπτυξη: Στο 4,2% θα φτάσει η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 2010 ενώ το 2011 προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 3%. Το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται το 2012 με ανάπτυξη 1,1% η οποία θα επιταχυνθεί σε 2,1% το 2013.
Πληθωρισμός: Μετά από έκρηξη στο 4,2% το 2010 θα αποκλιμακωθεί στο 2,2% το επόμενο έτος και θα συρρικνωθεί περαιτέρω σε 0,5% και 0,7% αντίστοιχα τη διετία 2012-2013.
Ανεργία: Το ανώτατο ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να καταγραφεί το 2012 όταν θα φτάσει το 14,8% του εργατικού δυναμικού μετά από 12,1% φέτος και 14,6% το 2011. Το 2013 η ανεργία θα υποχωρήσει οριακά στο 14,3% του εργατικού δυναμικού.
Επενδύσεις: Δραματική βουτιά επενδύσεων τετραετούς διάρκειας δείχνει ο προϋπολογισμός. Από -11,4% το 2009, οι επενδύσεις μειώνονται περαιτέρω κατά 17,4% φέτος και υποχωρούν κατά 7,5% το 2011, μειώνονται 2,6% το 2012 και αυξάνονται κατά 1,1% το 2013.
Ιδιωτική κατανάλωση: Κάθετη η πτώση και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,1% φέτος και -4,3% το 2011 πριν ανακάμψουν κατά 0,5% το 2012 και 1,1% το 2013.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Προϋπολογισμός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

«Φόρος αίματος»...για την Ελλάδα

«Φόρος αίματος»...για την Ελλάδα

Του Δημήτρη Καζάκη, οικονομολόγου - αναλυτή
Με τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο οι εργαζόμενοι Έλληνες καλούνται σε αιματηρές «θυσίες» προκειμένου να συνεχίσει η χώρα να δανείζεται επ' άπειρον και να πληρώνει τον φόρο αίματος τους διεθνείς κερδοσκόπους δανειστές της, αλλά προετοιμάζεται και η εκχώρηση της χώρας με αποικιοκρατικές συμβάσεις στους διεθνείς κερδοσκόπους επενδυτές. Αυτό είναι το κυρίως γεύμα για το οποίο ετοιμάζονται όλοι: τραπεζίτες, κερδοσκόποι, επενδυτές και επίτροποι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται ήδη στον διεθνή οικονομικό Τύπο η οργανωμένη εκποίηση της χώρας προς όφελος των δανειστών της από το καθεστώς κηδεμονίας από την Ε.Ε. και την Κομισιόν περιλαμβάνει:
1. Την τιτλοποίηση των βασικών χρηματικών ροών του ελληνικού κράτους. Αυτό σημαίνει ότι μια σειρά σταθερές χρηματικές ροές του δημοσίου (δημόσια έσοδα) θα δεσμευτούν από τράπεζες και αγορές προκειμένου να εκδοθούν ομόλογα που θα βοηθήσουν το κράτος να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα δάνειά του. Η τιτλοποίηση αυτή δεν γνωρίζει όρια. Πρακτικά όλα τα πραγματικά και εν δυνάμει έσοδα του δημοσίου μπορούν να τιτλοποιηθούν.
Για παράδειγμα μια ιδέα που αρέσει ιδιαίτερα στις αγορές είναι η παλιά σκέψη του υπουργού Οικονομίας των κυβερνήσεων Σημίτη, Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος είχε θελήσει να τιτλοποιήσει τα έσοδα από την Ακρόπολη.
Τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά και τουριστικά αξιοθέατα της χώρας είναι πρώτα στις λίστες των διεθνών επενδυτών για τέτοιου τύπου συμφωνίες (business deals). Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί η τυπική κυριότητα να παραμένει στο ελληνικό δημόσιο, αλλά ο επενδυτής έχει καθοριστικό λόγο στην αξιοποίηση του τιτλοποιημένου παγίου, ώστε να εισπράξει τουλάχιστον αυτά που του έχουν υποσχεθεί.
2. Τη μετοχοποίηση του δημοσίου, των οργανισμών και των υπηρεσιών του. Αυτό που ζητούν επισταμένα οι συντελεστές του σχεδίου «διάσωσης» είναι όχι μόνο η διάθεση του πακέτου των μετοχών που κατέχει το δημόσιο, αλλά και η δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου, στις οποίες θα ανατεθεί η διαχείριση δημόσιων οργανισμών, υποδομών και παρεχομένων υπηρεσιών.
Τυπικό παράδειγμα η ανακοινωθείσα από την κυβέρνηση εταιρεία χαρτοφυλακίου (holding) που θα αναλάβει τα λιμάνια του Πειραιά, της Ελευσίνας, του Λαυρίου και της Ραφήνας. Οι εταιρείες αυτές διεθνώς στήνονται για δυο λόγους:
* Πρώτον, επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και αξιοποίησης υποδομών, οργανισμών και έργων με μόνη την παραχώρηση ενός πακέτου μετοχών σε ιδιώτες με συμφωνίες συχνά κάτω από το τραπέζι.
* Δεύτερον, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των πιο κερδοσκοπικών κεφαλαίων διεθνώς, που αποβλέπουν σε μια γρήγορη μπάζα παίζοντας με την χρηματιστική αξία της επένδυσης και όχι με το όποιο τυχόν επιχειρηματικό κέρδος. Η πράξη έχει αποδείξει ότι οι εταιρείες αυτές, μαζί με τις υπεράκτιες εταιρείες (off shore), είναι οι καλύτεροι τρόποι ξεπλύματος πολιτικού και μη χρήματος διεθνώς. Ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε μορφή επένδυσης.
Στις υπερχρεωμένες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής εταιρείες holding, μέσω των οποίων το κράτος εγγυάται τα κέρδη των ιδιωτών επενδυτών, χτίζονται νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια κ.ο.κ.
3. Την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την οποία οι εκτιμήσεις της αγοράς ανεβάζουν στα 300 δισ. ευρώ. Κι εδώ δεν πρόκειται απλώς για κτήρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά και για το σύνολο της δημόσιας γης. Εδώ εντάσσεται και η απαίτηση για πώληση των ακατοίκητων νησιών της χώρας, η οποία δεν είναι τωρινή πρόταση.
Αυτός που πρώτος την έθεσε στο τραπέζι ήταν ο Στ. Μάνος ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος θεώρησε ότι έτσι όχι μόνο θα εισέρρεαν λεφτά για τους δανειστές, αλλά θα ξεκαθάριζε μια και καλή το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και των «γκρίζων ζωνών» με την όμορη Τουρκία.
Μια άλλη πρόταση που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι και συζητά σοβαρά η αγορά είναι ο δανεισμός του κράτους με εγγύηση τη δημόσια γη. Στο πακέτο περιλαμβάνονται και προτάσεις αξιοποίησής της με ποικίλους τρόπους από θεματικά πάρκα μέχρι ιδιωτικά θέρετρα. Σε αυτή την περίπτωση η γη θα δεσμευτεί εξαρχής από τους επενδυτές προς αξιοποίηση μέχρις ότου το κράτος αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
4. Την εφαρμογή καθεστώτος Fast Track για ιδιωτικές επενδύσεις στον ελληνικό χώρο. Αυτό σημαίνει την αξιοποίηση της Ελλάδας για ιδιωτικές επενδύσεις υψηλής όχλησης για το περιβάλλον και την κοινωνία. Πρόκειται για επενδύσεις που κανονικά η εθνική νομοθεσία θα απαγόρευε ρητά την υλοποίησή τους για λόγους δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος, ή ωμής παραβίασης των ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων.
Η νομοθεσία Fast Track ψηφίστηκε ήδη το προηγούμενο καλοκαίρι από την κυβέρνηση Καραμανλή και με βάση αυτή κινείται η Λούκα Κατσέλη, που αναζητά τέτοιου είδους επενδύσεις ανά τον κόσμο.
Με βάση αυτόν τον νόμο οι προσφυγές πολιτών, αλλά και οι αποφάσεις των δικαστηρίων, μπορούν να παρακάμπτονται ως «γραφειοκρατικά εμπόδια» προκειμένου να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις γρήγορα. Στη διεθνή αγορά σήμερα ακμάζει η έκδοση ομολόγων για την υποστήριξη της βιομηχανίας μεταποίησης πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων.
5. Την εκχώρηση των πιο σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας. Σ’ αυτούς εντάσσεται πρώτα και κύρια ο ορυκτός πλούτος. Τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο έγινε άτυπη σύσκεψη επενδυτών όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ενδιαφέρον για την ιδιωτική αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων της Ελλάδας. Για τον σκοπό αυτόν προτάθηκε να συσταθούν εταιρείες με έδρα το Μπαχρέιν και τα Αραβικά Εμιράτα.
Αυτού του τύπου τις επενδύσεις προτίθεται να προσελκύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ιδιώτες κερδοσκόπους που θα αναλάβουν να πουλούν στην Ελλάδα τον δικό της φυσικό πλούτο. Αν και το κύριο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα γνωστά, αλλά και στα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και αλλού.
Ενδιαφέρον γι’ αυτά εκδηλώνουν κατά κύριο λόγο αμερικανικές εταιρείες που θεωρούν ότι σ’ αυτό το επίπεδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, αλλά και στην προοπτική ανόδου της, ακόμη και κοιτάσματα που είχαν εκτιμηθεί παλιότερα ως ασύμφορα προς εκμετάλλευση σήμερα κρίνονται διαφορετικά.
6. Την ιδιωτικοποίηση ολόκληρων περιφερειών της χώρας, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια σε μια σειρά υπερχρεωμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, όπου εκχωρείται σε πολυεθνικές ή σε διεθνείς οίκους η διαχείριση και εκμετάλλευση περιοχών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την παγκόσμια αγορά.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η περίφημη αξιοποίηση των «πράσινων νησιών» του κ. Παπανδρέου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση βιάζεται να προωθήσει το σχέδιο «Καλλικράτης», μιας και η επιβολή καθεστώτος περιφερειακής αυτονομίας ή ημιαυτονομίας – «τοπικών κυβερνήσεων» – υπήρξε πάντα το πρώτο βήμα γι’ αυτού του είδους τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» δεν αποδυναμώνει την κεντρική εξουσία υπέρ μιας δήθεν αποκέντρωσης των περιφερειών. Στην πραγματικότητα έχει στόχο να δυναμώσει τον αντικοινωνικό χαρακτήρα της κεντρικής εξουσίας, απαλλάσσοντάς την από την υποχρέωσή της να ασκεί εθνική πολιτική υγείας, παιδείας, πρόνοιας και υποδομών. Έτσι οι περιφέρειες θα πρέπει να κόψουν τον λαιμό τους να βρουν χρήματα για να ασκήσουν πολιτικές υγείας, παιδείας, πρόνοιας και για να επενδύσουν σε αναγκαίες υποδομές. Με αυτόν τον τρόπο η κεντρική εξουσία θα απομείνει ένας καθαρός φοροεισπρακτικός μηχανισμός χωρίς κοινωνικές ή εθνικές υποχρεώσεις.
Στον διεθνή οικονομικό Τύπο δημοσιεύονται όλο και περισσότερες πληροφορίες για συμφωνίες που βρίσκονται στα σκαριά σχετικά με ορισμένες περιφέρειες της χώρας, ιδίως για εκείνες με υψηλή τουριστική ανάπτυξη, όπως π.χ. είναι τα Δωδεκάνησα, αλλά και για περιοχές ιδιαίτερου στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. είναι η Θράκη.
Ο «Καλλικράτης» έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τέτοιου είδους συμφωνίες. Διαμελίζει το ενιαίο της ελληνικής επικράτειας, της ασκούμενης εθνικής κυριαρχίας, και διευκολύνει έτσι την αποδέσμευση εθνικού εδάφους πρώτα και κύρια για οικονομικούς λόγους.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Καταιγίδα περικοπών με γερμανική συνταγή...

Καταιγίδα περικοπών με γερμανική συνταγή...

Μειώσεις ως και 40% των επιδομάτων στις ΔΕΚΟ- Απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα.
Σε περικοπές των επιδομάτων των 26.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ ως και 40% με αρχή τις συγκοινωνίες και σε απομάκρυνση των συμβασιούχων μετά τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας από ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μεγάλων περικοπών δαπανών που έρχονται με τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση του ύψους του ελλείμματος και του χρέους για το 2010 από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και τις ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων που κινούνται στη γραμμή της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Εurogroup) αποφάσισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιστρέψει στους στόχους του μνημονίου εντός του 2011.
Έτσι, τον επόμενο χρόνο έρχεται καταιγίδα περικοπών στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία και στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, ενώ όσες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου λήγουν δεν θα ανανεώνονται.
Παράλληλα, για την αύξηση των εσόδων αποφασίστηκε να αυξηθεί από το 11% στο 13% ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ για βασικά είδη κατανάλωσης και να επισπευσθεί και να ισχύσει από την Πρωτοχρονιά η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης- κίνησης, ώστε να αποτραπεί το λαθρεμπόριο που οργιάζει στον χώρο των καυσίμων.
Ο στόχος είναι ένας και δεσμευτικός: να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι στόχοι του μνημονίου και να καταφέρει η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα στο 7,6% από 9,4% που διαμορφώνεται για εφέτος.
Οι περικοπές σύμφωνα με τη «γερμανική συνταγή» που προβλέπονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 πρέπει να οδηγούν σε απόλυτους αριθμούς στη μείωση του ελλείμματος από τα 22 δισ. ευρώ εφέτος στα 17 δισ. ευρώ το 2011.
Μετά τη θύελλα που προκλήθηκε από την πιεστική στάση του αυστριακού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος απείλησε να «φρενάρει» την καταβολή της τρίτης δόσης της βοήθειας, η κυβέρνηση ανέλαβε ρητή δέσμευση ότι μέσα στο 2011 θα τα καταφέρει πάση θυσία να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου.
Έτσι, προχωρεί στην ενίσχυση του προγράμματος λιτότητας, δηλαδή σε σημαντικό ύψος περικοπών 4 δισ. ευρώ που αφορούν τον στενό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πάντως, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το βάρος του προϋπολογισμού μετατοπίζεται στον περιορισμό των πάσης φύσεως δαπανών και λιγότερο στα έσοδα, καθώς με βάση τη δέσμευση της κυβέρνησης δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι. Σε ό,τι αφορά τις περικοπές των δαπανών, στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,5 δισ. ευρώ, των νοσοκομείων κατά 1 δισ. ευρώ και μετά τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ 1 δισ. ευρώ. Επίσης, σημαντική οικονομία θα γίνει και στις εξοπλιστικές δαπάνες, ενώ από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση προσδοκά περικοπές δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Τέλος, νέες περικοπές θα προκύψουν και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την αναθεώρηση από τη Εurostat των στοιχείων για το έλλειμμα, θα γίνει εξ ολοκλήρου το 2011. Δεδομένου ότι το μνημόνιο προβλέπει ήδη μέτρα ύψους 9,15 δισ. ευρώ, στον νέο προϋπολογισμό αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ.
Σύσκεψη Παπακωνσταντίνου με Παπαδήμο
Τα μέτρα κλείδωσαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (αριστερά), παρουσία για πρώτη φορά του ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού σε θέματα Οικονομίας και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμου και των μελών της τρόικας. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών επι σκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ότι υπήρξε συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα που αφορούν τις δαπάνες καθώς και για τα έσοδα, και φυσικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την τρίτη δόση της βοήθειας. Αλλωστε όλα τα μέτρα θα περιγράφονται αναλυτικά στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, το οποίο δεν θα αναφέρεται καθόλου σε μέτρα όπως είναι οι περικοπές μισθών και συντάξεων ή η πρόσθετη φορολογία, πέραν αυτής που προβλέπεται στο μνημόνιο.
Αυξήσεις τιμών σε καταναλωτικά αγαθά
Από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 11% που είναι σήμερα για δεκάδες καταναλωτικά αγαθά, όπως τυποποιημένα τρόφιμα, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, είδη ατομικής καθαριότητας και φροντίδας κτλ., σε 13%, με παράλληλη μείωση σε 6,5% ορισμένων υπηρεσιών που αφορούν τον πολύπαθο τουριστικό κλάδο (ξενοδοχεία κτλ.) και των φαρμάκων.
Δεν προβλέπεται να σημειωθεί μετακίνηση συντελεστών ΦΠΑ κάποιων προϊόντων (όπως το ψωμί κ.ά.) από 11% σε 23%, πρόταση που είχε υποβληθεί κατά τις συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα. Οπως αναφέρει μιλώντας προς «Το Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου η πρόταση αυτή δεν προκρίθηκε καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας αντιλήφθηκαν ότι κάτι τέτοιο θα επέφερε σημαντική επιβάρυνση στα νοικοκυριά και περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Επίσης, αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα από τις αρχές του 2011 η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι όσα νοικοκυριά προμηθευτούν από τον Ιανουάριο του 2011 πετρέλαιο θέρμανσης θα τους επιβληθεί πρόσθετη επιβάρυνση σε σχέση με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, περίπου 60 λεπτά το λίτρο. Από τη νέα αυτή φορολογία θα εξαιρεθούν ορισμένες κατηγορίες πολιτών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κ.ο.κ. Πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει η κυβέρνηση από τις «φοροδίκες εξπρές» καθώς για να προσφύγει κανείς στα φορολογικά δικαστήρια θα πρέπει να καταβάλει το 25% του προστίμου που του έχει επιβληθεί από τις ΔΟΥ, τα τελωνεία ή το ΣΔΟΕ.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Κ. Παπούλιας: «Ανατροπές με συμμετοχή, αγώνα και αφοσίωση»

Κ. Παπούλιας: «Ανατροπές με συμμετοχή, αγώνα και αφοσίωση»

Φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου απέτισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του εορτασμού για την 37η επέτειο...της εξέγερσης.
Σε μήνυμά του ο κ. Παπούλιας, αναφέρεται στην φετινή επέτειο, η οποία όπως τονίζει, συμπίπτει με μια δύσκολη χρονιά στην οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά.
«Πρώτα-πρώτα πόσα θα είναι τα πέτρινα χρόνια για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται, αλλά επίσης πότε και πώς η πολιτική θα ανακτήσει την κυριαρχία της επί των αγορών, πότε και πώς το πολιτικό σύστημα θα βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών», σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσθέτει:
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο της ιδιώτευσης.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας θυμίζει επίσης ότι το σύνθημα του τότε παραμένει, με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα: Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από την δημοσιονομική αναγκαιότητα. Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε πιο καθαρά τον ορίζοντα και πιο ζωντανή την ελπίδα».
ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καλεί, με ανακοίνωσή του, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, "να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να πορευτούν προς την αμερικανική πρεσβεία συμμετέχοντας στο μεγάλο κοινό λαϊκό αγωνιστικό μπλοκ στο οποίο θα κυματίζουν οι σημαίες του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, οι σημαίες της ελπίδας, της αντεπίθεσης, της προοπτικής". Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι "οι άγριες θυσίες που επιβάλλουν στο λαό δεν θα έχουν τέλος, ούτε αποτέλεσμα γι’ αυτόν".
"Δρόμος προς τα πίσω -τονίζει το ΚΚΕ- δεν υπάρχει. Μόνο η διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό μπορεί να ορθώσει εμπόδια στο βάρβαρο μνημόνιο διαρκείας που καταδικάζει μόνιμα το λαό στη φτώχεια και τη ζωή χωρίς δικαιώματα. Μόνο η ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ΚΚΕ, της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία, σε βάρος των κομμάτων του συστήματος μπορεί να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης για τη λαϊκή ευημερία".
Το ΚΚΕ αναφέρει ακόμη πως "το πλήγμα που δέχτηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές πρέπει να γίνει εφαλτήριο μαζικού απεγκλωβισμού του λαού από τα αντιδραστικά τους ιδεολογήματα, τις αυταπάτες και τη μοιρολατρία. Να εκφραστεί σε μαζική συμμετοχή στο εργατικό λαϊκό κίνημα και στους αγώνες".
ΣΥΝ
Η εξέγερση του 1973 ζει στους αγώνες του σήμερα, για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική απελευθέρωση, τονίζει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του για την 37η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και προσθέτει:
"Το μήνυμα το δικό μας, το μήνυμα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έδωσε τη δικιά της ανεπανάληπτη συνεισφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη, ιδιαίτερα προς τους νέους και τις νέες, είναι μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου μέσα από ενωτικές προσπάθειες για ν' αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και χειραφέτησης".
"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διεξάγει σήμερα την πιο σκληρή επίθεση ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία. Ο μηχανισμός ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ δεν προσφέρει τίποτα άλλο, πάρα τη μεγάλη ευκαιρία στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις να αποτελειώσουν το κοινωνικό κράτος και τις λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών", αναφέρει ο ΣΥΝ, προσθέτοντας ότι η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι η οργανωμένη πάλη και η αντίσταση, η ρήξη και η συλλογική δράση.
Δημοκρατική Αριστερά
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για τους σημερινούς αγώνες του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:
"Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης, απόρροια του μεταπολιτευτικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, η καλύτερη τιμή στους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι η δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας και απαλλαγή της χώρας από τις ασφυκτικές δεσμεύσεις του Μνημονίου".

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Μέρκελ: «Κακώς βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη»

Μέρκελ: «Κακώς βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη»

H Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, το σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον τότε υπουργό Οικονομικών Χανς Άιχελ για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Οι σοσιαλδημοκράτες, που βρίσκονται σήμερα στην αντιπολίτευση, έδρασαν επιπόλαια», ανέφερε η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στη Καρλσρούη. ”Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου”, είπε, μεταξύ άλλων, η καγκελάριος της Γερμανίας.
“Ήταν μια πολιτική απόφαση. Οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι”, πρόσθεσε.
Μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο του CDU, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα.
Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει”, είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη προς τους συνέδρους των Χριστιανοδημοκρατών.
“Η ιδέα των ευρωπαϊκών αξιών και της ενότητας θα έχουν αποτύχει. Μια ιδέα που έδωσε ισχύ και ευημερία στην ήπειρό μας, μετά τους πολέμους και την καταστροφή του προηγουμένου αιώνα. Εναπόκειται σε εμάς. Εναπόκειται σε εμάς η δημιουργία μιας νέας άγκυρας, μιας κουλτούρας σταθερότητας στην Ευρώπη”, είπε η καγκελάριος.
Οι προσπάθειες του Βερολίνου να επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικές κρίσεις, μέσω της ανάληψης από τον ιδιωτικό τομέα μέρους του κόστους αναδιάρθρωσης χρέους κρατών μελών της Ευρωζώνης, έχει προκαλέσει τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού στην Ευρώπη, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters. “Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον ώστε μια κρίση να μην ξανασυμβεί”, είπε στη διάρκεια της ομιλίας της.
Δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία “δεν ανέχεται να τιμωρείται για τις επιτυχίες της”, αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
“Δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθούμε για κάτι που κάνουμε καλά”, είπε η Μέρκελ. “Δεν θα επιτρέψουμε να μαστιγωθούμε επειδή εξάγουμε καλά προϊόντα, κατασκευασμένα στην Γερμανία, σε ολόκληρο τον κόσμο”.
Η Μέρκελ επανεξελέγη επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών
Η Άνγκελα Μέρκελ επανεξελέγη σήμερα στην ηγεσία του κόμματος, Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ανατροπές, εκπλήξεις, αλλά και μεγάλη αποχή

Ανατροπές, εκπλήξεις, αλλά και μεγάλη αποχή

Οι ανατροπές στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, που άλλαξαν χέρια και "πέρασαν" στους κ. κ. Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερα, αλλά και του Πειραιά, που "πέρασε" στον υποστηριχθέντα από την ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκο, η μεγάλη νίκη του Γιάννη Σγουρού στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, καθώς και οι 8 περιφέρειες που κερδήθηκαν από τους υποψηφίους που στήριξε το ΠΑΣΟΚ έναντι 5 που κερδήθηκαν από τους υποψηφίους που στήριξε η ΝΔ, είναι τα βασικά συμπεράσματα από το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ωστόσο, η αποχή παρέμεινε εκ νέου σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από το 50%, που σημαίνει πως ένας στους δύο πολίτες "γύρισε την πλάτη" στην εκλογική διαδικασία και αυτό, προβληματίζει εντόνως όλα τα κομματικά επιτελεία, καθώς όλοι συνομολογούν ότι δείχνει την κλιμακούμενη αποστροφη της κοινωνίας προς την πολιτική των κομμάτων.
Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα - τα οποία δύσκολα θα ανατραπούν- το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 8 από τις 13 Περιφέρειες, ενώ η ΝΔ τις άλλες πέντε Περιφέρειες.
Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με τον Αρ. Γιαννακίδη, της Αττικής με το Γιάννη Σγουρό, του Βορείου Αιγαίου με το Νάσο Γιακαλή, της Δυτικής Ελλάδας με τον Απ. Κατσιφάρα,της Κρήτης με το Σταύρο Αρναουτάκη (είχε εκλεγεί την πρώτη Κυριακή) του Νοτίου Αιγαίου με το Γιαννη Μαχαιρίδη (είχε εκλεγεί την πρώτη Κυριακή) της Πελοποννήσου με τον Πέτρο Τατούλη (είχε υποστηριχθεί και από τον ΛΑΟΣ) και της Στερεάς Ελλάδος με τον Κλέαρχο Περγαντά.

Η ΝΔ κερδίζει τη Δυτική Μακεδονίαμε το Γ. Δακή, την Ήπειρο με τον Αλ. Καχριμάνη (είχε υποστηριχθεί και από τον ΛΑΟΣ), τη Θεσσαλία με τον Κ. Αγοραστό, των Ιονίων Νήσων με το Σπ. Σπύρου (είχε υποστηριχθεί και από τον ΛΑΟΣ) και της Κεντρικής Μακεδονίας με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Οι 6 από τους εκλεγέντες περιφερειάρχες είναι σήμερα και μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2011 Νομάρχες, οπότε θα αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα: Πρόκειται για τους κ. κ. Γιάννη Σγουρό, Γιώργο Δακή, Αλέξανδρο Καχριμάνη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, Γιάννη Μαχαιρίδη και Κλέαρχο Περγαντά.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Χρεοκοπία της Ελλάδας βλέπουν οι ξένοι επενδυτές !!

Χρεοκοπία της Ελλάδας βλέπουν οι ξένοι επενδυτές !!

Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών,με ποσοστό 71%,ψήφισε πως η οικονομία μας θα χρεοκοπήσει ,σε σχετικό παγκόσμιο δημοψήφισμα του Bloomberg.!!
Δεύτερη με μεγάλη διαφορά από εμάς στις πιθανότητες χρεοκοπίας ακολουθεί η Ιρλανδία με 51% και ακολουθεί η Πορτογαλία με 38%. Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά,όταν ακόμα και σήμερα,που η Ιρλανδική οικονομία κλυδωνίζεται,βλέπει μεν τα spreads των ιρλανδικών ομολόγων σε ιστορικά υψηλά τα οποία όμως δεν συγκρίνονται με τα αντίστοιχα δικά μας τα οποία στις 10.04 έφταναν στις 951,20 μονάδες βάσης. Μάλιστα σε αντίθεση με εμάς η Ιρλανδία έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τα μέσα του 2011,συνεπώς δεν αντιμετωπίζει άμεσα πρόβλημα ρευστότητας. Πάντως η κατάσταση της ιρλανδικής οικονομίας μονοπωλεί τις συζητήσεις των ηγετών στη σύνοδο της G20 στη Ν.Κορέα,με καθησυχαστικές εως τώρα δηλώσεις όπως της Α.Μέρκελ.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Η γενιά των 592 ευρώ είναι εδώ

Η γενιά των 592 ευρώ είναι εδώ

Ανατροπές σε μισθούς και ωράρια προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Μεταξύ των αλλαγών, που προωθούνται είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές χαμηλότερες των κλαδικών συμβάσεων είτε της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης /
Μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας, με τη χρήση «ευέλικτων» ωραρίων για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων χωρίς πρόσθετη αμοιβή για τον εργαζόμενο, καθώς και στους μισθούς, με καταβολή χαμηλότερων μισθών με επιχειρησιακές συμβάσεις, προβλέπει το νέο ρυθμισιτκό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Κατά την ομιλία της, σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, την Τετάρτη, η Λούκα Κατσέλη είπε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα προωθήσει στη Βουλή ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αφορά, μεταξύ άλλων:
1) Τις συλλογικές συμβάσεις και τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα μπορεί οι επιχειρησιακές συμφωνίες να προβλέπουν την καταβολή χαμηλότερων (από τις κλαδικές και ενδεχομένως από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) αποδοχών.
Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με την Ημερησία, προβλέπει τον έλεγχο των σχετικών επιχειρησιακών συμβάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να δικαιολογείται η καταβολή χαμηλότερου μισθού.
2) Την παραχώρηση στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαχείριση των ωρών εργασίας.
Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα, κατόπιν συμφωνιών, για την εφαρμογή 10ωρης εργασίας, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, όπως και για την εφαρμογή τετραήμερης εργασίας.
3) Την αλλαγή στο καθεστώς της δυνατότητας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
5) Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σενάρια μείωσης των ασφαλισιτκών εισφορών μαζί με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού τους.
Οι πρώτες συζητήσεις άρχισαν σε επίπεδο ΙΚΑ και τα τρία σηµεία του σεναρίου προβλέπουν:
1) Μια εταιρεία θα έχειτη δυνατότητα έκπτωσης στο ύψος των εισφορών, που καταβάλλει στο ΙΚΑ, εφόσον µπορεί να προπληρώσει συνολικά τις εισφορές των ασφαλισµένων της για ένα έτος.
Την αλλαγή αυτή ήδη προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ ,Ρ.Σπυρόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως αν µια εταιρεία αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές ενός µήνα, θα µπορεί να τις επιµερίσει στους επόµενους έξι, µε µικρό επιτόκιο.
2) Αλλαγή στον τρόπο υπολογισµού των εισφορών στο ΙΚΑ.
Θα µείνουν µόνο 5 πακέτα ασφάλισης αντί των 800, έως τον Ιούλιο 2011.
Επίσης θα υπολογίζονται οι εισφορές, σε µηνιαία βάση και όχι σύµφωνα µε τα ηµεροµίσθια και θα κατηγοριοποιηθούν οι εισφορές των εργαζοµένων ανάλογα µε το ύψος των αποδοχών (όχι µε τις 800 περιπτώσεις ειδικοτήτων και άλλων κατηγοριών ασφάλισης) και σε µικρό αριθµό ασφαλιστικών κλάσεων.
Το σκεπτικό του µέτρου είναι ότι αυτό θα διευκολύνει, όχι µόνο τον τρόπο υπολογισµού αλλά και την αύξηση των εσόδων (µε το σηµερινό σύστηµα, οι περισσότεροι δηλώνουν µειωµένη απασχόληση, για να καταβάλουν µειωµένες εισφορές).
3) Μείωση του κόστους των επιχειρήσεων για την υποβολή των δηλώσεών τους προς τα ασφαλιστικά ταµεία και όχι µόνο.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Γέμισε κοκαΐνη η Ευρώπη

Γέμισε κοκαΐνη η Ευρώπη

Στοιχείο... επιτυχίας θεωρούν ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι τη χρήση κοκαΐνης, τάση που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αύξηση και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς μόνο το 2008 κατεγράφησαν στην Ε.Ε. περίπου 1.000 θάνατοι συνδεόμενοι με τη χρήση κοκαΐνης.
Η κάνναβη ωστόσο παραμένει η δημοφιλέστερη ουσία με 75.500.000 Ευρωπαίους να έχουν δοκιμάσει (22,5% του πληθυσμού), από τους οποίους οι 17.000.000 είναι μεταξύ 15-34 ετών. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση για την Κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ευρώπη για το 2010. Σύμφωνα με την έκθεση:
Κοκαΐνη έχουν δοκιμάσει περίπου 14.000.000 (4,1%), ενώ 3.000.000 από αυτούς βρίσκονται ηλικιακά μεταξύ 15 και 34 ετών. Τα τελευταία χρόνια, είναι εμφανής και στην Ελλάδα η αύξηση χρήσης κοκαΐνης.
Η ηρωίνη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη: περίπου 1.350.000 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (το 0,4% των ενηλίκων) υπολογίζεται ότι είναι προβληματικοί χρήστες οπιοειδών. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ε.Ε. που η ηρωίνη είναι η βασική ουσία εξάρτησης. Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν επίσης οι νέες συνθετικές ουσίες. Το 2008 εντοπίστηκαν 24 νέες ουσίες, από τις οποίες τα συνθετικά κανναβοειδή (spice) και η μεφεδρόνη είναι οι πλέον δημοφιλείς.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε πως μέχρι το 2011 θα έχει απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος της λίστας αναμονής στον ΟΚΑΝΑ, με τη λειτουργία των 17 νέων θεραπευτικών μονάδων.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Αιμορραγεί η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση

Αιμορραγεί η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση

«Μεταναστεύει» όλο και μεγαλύτερος αριθμός ελληνικών υπηρεσιών στο εξωτερικό σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου...
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, περισσότερες από 1.500 ΑΕ και ΕΠΕ μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές της Ελλάδας χώρες γεγονός που προκαλεί "ακατάσχετη αιμορραγία" στην ελληνική αγορά, αφού οι επιχειρηματίες όχι μόνο στερούν από έσοδα την οικονομία αλλά δεν πρόκειται να επαναπατρίσουν στην πορεία τα κέρδη τους καθώς τους ζητείται για την επιστροφή κεφαλαίων να πληρώσουν επιπλέον φόρο 5%.
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι σήμερα επτά στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, δύο στις δέκα έβαλαν λουκέτο ενώ αρκετοί είναι οι έμποροι που για να αποφύγουν το κλείσιμο σκέπτονται τη φυγή.
"Δυστυχώς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, κερδοφόρες και μη, αντί να επενδύσουν στην έδρα τους και στη χώρα που αναπτύχθηκαν, μεταναστεύουν αλλού πριν κλείσουν, πριν υπαχθούν στο άρθρο 99 και πριν αδειάσουν τα ταμεία τους, ενώ η περιοριστική πολιτική που ακολουθείται στην ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν διευκολύνει τη διαμόρφωση ενός αισιόδοξου κλίματος, αλλά στην ουσία οδηγεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία σε επιδείνωση'' υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ.
"΄Είναι προτιμότερο η αναζήτηση της πολυπόθητης συναίνεσης να γίνει όχι προτάσσοντας διλήμματα, αλλά αξιοποιώντας, για παράδειγμα, τους θεσμούς κοινωνικού διαλόγου. Η ελληνική κοινωνία, σε αυτήν την φάση, χρειάζεται θετικές προτάσεις και όχι αποστροφές. Χρειάζονται ισχυρά κίνητρα παραμονής των επιχειρήσεων στην χώρα μας, ώστε να αποτραπεί η φυγή και η μετεγκατάστασή τους με την υιοθέτηση ενός «fast track», για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας, επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά επιχειρηματικό πατριωτισμό" επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.
Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα μετράμε 82.500 λιγότερους εργαζόμενους, 45.000 λιγότερους εργοδότες, ενώ 15.000 απασχολούμενοι έχασαν τη δεύτερη δουλειά τους, οι υποαπασχολούμενοι μαζί με τους ανέργους έφτασαν τους 815.000, οι συμβάσεις χρόνου τις 344.000 (αύξηση κατά 4.000 σε σχέση με πέρυσι), 25.000 προστέθηκαν στους μακροχρόνια άνεργους που έφτασαν τους 80.000, ενώ οι άνεργοι άνω του ενός έτους ξεπέρασαν τους 277.000. Πάνω από 200.000 νοικοκυριά, ποσοστό 10% δεν έχουν εισόδημα από εργασία, καθώς κανένα από τα μέλη τους δεν εργάζεται.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Γιουνκέρ: Η Ελλάδα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα

Γιουνκέρ: Η Ελλάδα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα

«Το αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστο» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του...Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος, εκ νέου, στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», καθώς οι ελληνικές αρχές, όπως είπε, είναι αποφασισμένες να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup αφού επισήμανε την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2010, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιμείνει στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του, σχετικά με τη σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλουν οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Το ηχηρό µήνυµα από την αποχή - ρεκόρ

Το ηχηρό µήνυµα από την αποχή - ρεκόρ

«Ψήφο αντοχής» έδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου το εκλογικό σώµα, κι εκείνος, διαβάζοντας επακριβώς το µήνυµα της κάλπης, µε δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι δεν προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, συνεχίζει την προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας και προχωρεί σε αλλαγές παντού.
Της απόφασης του Πρωθυπουργού για µη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές προηγήθηκε ένα δραµατικό παρασκήνιο µε αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Ιπποκράτους και στο Μέγαρο Μαξίµου, όπου σχεδόν το σύνολο των στελεχών τού συνέστηνε να µην προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες.
Το ΠΑΣΟΚ πάντως, µε την επίκληση του διλήµµατος των εθνικών εκλογών, κατάφερε να διατηρήσει την ηγεµονική του θέση µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων έστω και µε σηµαντική µείωση της εκλογικής του δύναµης σε σχέση µε τον περσινό του θρίαµβο στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο κανείς δεν µπορεί να παραγνωρίσει την αντοχή που επέδειξε η Ν.Δ., η οποία ωστόσο δεν κατέφερε να ξεπεράσει το ιστορικό χαµηλό των εθνικών εκλογών.
Πάντως, το πολυσήµαντο µήνυµα της κάλπης δεν αφήνει ανέγγιχτο κανέναν. Το τεράστιο ποσοστό της αποχής – το µεγαλύτερο από τη µεταπολίτευση – αφορά το σύνολο των πολιτικών δυνάµεων, καθώς από τη µια πλευρά βρισκόταν το δίληµµα του ΠΑΣΟΚ κι από την άλλη το άτυπο αντιµνηµονιακό µέτωπο της αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσµα ήταν ένας στους δυο ψηφοφόρους να γυρίσει την πλάτη στις κάλπες.
Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να προηγείται σε 7 από τις 13 εκλογικές περιφέρειες και να είναι οριακά δεύτερο σε µία, αλλά µια απλή άθροιση των ψήφων φανερώνει ότι σε σχέση µε τις περσινές εθνικές εκλογές απώλεσε σε απόλυτους αριθµούς περίπου 1 εκατοµµύριο ψηφοφόρους. Αλλες 600.000 ψηφοφόρους απώλεσε η Νέα Δηµοκρατία, παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα που επιχείρησε να δώσει για το εκλογικό αποτέλεσµα ο πρόεδρος του κόµµατος Αντώνης Σαµαράς. Από τα αξιοσηµείωτα της χθεσινής εκλογικής αναµέτρησης ήταν η δήλωση Σαµαρά ότι η Ν.Δ. αποτελεί πλέον «αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση» εξουσίας, παρά το γεγονός ότι σύµφωνα µε τις αναλύσεις του αποτελέσµατος η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν συγκεντρώνει πανελλαδικά πάνω από 31-32%.
Αλλωστε, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν έθεσε θέµα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε αντίθεση µε τα µικρότερα κόµµατα και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, που διά του προέδρου του Αλ. Τσίπρα µίλησε για κυβέρνηση η οποία δεν διαθέτει πλέον δηµοκρατική νοµιµοποίηση. Αναµφισβήτητα, στους νικητές της χθεσινής εκλογικής αναµέτρησης συµπεριλαµβάνεται το ΚΚΕ που σηµείωσε αύξηση των εκλογικών του ποσοστών, και στους χαµένους ο ΛΑΟΣ τα ποσοστά του οποίου εµφανίζονται συµπιεσµένα, δείγµα ότι πλήρωσε τόσο τη συµπόρευσή του µε τη Ν.Δ. σε αρκετές περιφέρειες όσο και τη στήριξη του Μνηµονίου.
Η µεγάλη ανατροπή
Εχει τη σηµασία του το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε τη µεγάλη ανατροπή στη µάχη της Αττικής, καθώς ο υποψήφιό ς του Γιάννης Σγουρός κατάφερε να κερδίσει όχι µόνο τον κύριο αντίπαλο υποψήφιο της Ν.Δ. Βασ. Κικίλια, όσο και τον προερχόµενο από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο Γιάννη Δηµαρά, ο οποίος µόλις πριν από µερικές ηµέρες προηγούνταν σε όλες τις δηµοσκοπήσεις.
Στις µικρές νίκες του ΠΑΣΟΚ ασφαλώς συγκαταλέγεται και το ότι τελικά έµεινε εκτός β’ γύρου ο αντάρτης υποψήφιος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Γ. Καλούδης παρά τα όσα υποστήριζαν οι δηµοσκοπήσεις των τελευταίων ηµερών.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Ολα τα στελέχη εισηγήθηκαν στον Πρωθυπουργό να µην προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
Σκληρά ντέρµπι στον β'' γύρο
ΟΛΑ ΤΩΡΑ παραπέµπονται στον β’ γύρο, όπου ήδη από χθες το βράδυ τα κόµµατα άρχισαν παρασκηνιακές διαπραγµατεύσεις προκειµένου να εξασφαλιστεί η στήριξη των υποψηφίων τους, καθώς την επόµενη Κυριακή θα κριθούν οι 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας – το ΠΑΣΟΚ φαινόταν τις πρώτες πρωινές ώρες να κερδίζει δύο, την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αντίθετα, κανείς από τους τρεις µεγάλους δήµους δεν κρίθηκε χθες και όλα παραπέµπονται στην αναµέτρηση της προσεχούς Κυριακής, που µπορεί να κρύβει µεγάλες εκπλήξεις, όπως για παράδειγµα στον Δήµο Αθηναίων όπου ο Γ. Καµίνης συγκέντρωσε ένα αξιοσηµείωτα µεγάλο ποσοστό και πλέον αντιµετωπίζει τον Νικ. Κακλαµάνη, ο οποίος παρουσίασε µεγάλη φθορά, ουσιαστικά από µηδενική βάση. Στη Θεσσαλονίκη, ο υποψήφιος της Ν.Δ. Κ. Γκιουλέκας έχει προβάδισµα από τον Γ. Μπουτάρη, αλλά όλα είναι ανοιχτά για τον β’ γύρο, ενώ αµφίρροπη φαίνεται ότι θα είναι η αναµέτρηση στον Πειραιά, όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γ. Μίχας δεν φάνηκε να δικαιώνει την επιλογή του και τον θόρυβο που την ακολούθησε µε τον αποκλεισµό του νυν δηµάρχου Π. Φασούλα, καθώς έλαβε ένα ποσοστό σηµαντικά κατώτερο του αναµενόµενου.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Τα… εύκολα τα λόγια, τα μεγάλα…

Τα… εύκολα τα λόγια, τα μεγάλα…

Από μεγάλα λόγια και σʼ αυτές τις εκλογές δεν πήγαμε πίσω. Στα προγράμματα κάποιων παρατάξεων που καλύτερα να μην τις μνημονεύσουμε εδώ και μας κατηγορήσουν κιόλας την ύστατη στιγμή ως… …προβοκάτορες, είδαμε «έργα» που φιγουράρουν εδώ και δεκαετίες στις εξαγγελίες διαφόρων συνδυασμών στην Ηλεία. Τι σου είναι ρε παιδί μου αυτές οι εκλογές! Θέλουν πάντα μεγάλες ιδέες, μεγάλα λόγια. Οι περισσότεροι συναγωνίζονται σε μεγαλοιδεατισμό ακόμη και τον Περικλή, του Χρυσού Αιώνα! Η λέξη «φειδώ» είναι άγνωστη στους συντάκτες των προεκλογικών προγραμμάτων.
Κάνε ρε φίλε μια δέσμη εξαγγελιών εφαρμόσιμη και ρεαλιστική, μην μπαίνεις στον πειρασμό της παροχολογίας, κράτα «πισινή», που λέει ο λαός. Τα γραπτά μένουν, θα εκτεθείτε!
Έτσι λοιπόν εμείς μαζέψαμε όσα προεκλογικά προγράμματα μπορέσαμε για το αρχείο μας, προκειμένου να δούμε στη λήξη των θητειών των νέων δημάρχων αν και πόσα θα έχουν υλοποιηθεί. Διότι, κάποια απ’ αυτά που εξαγγέλθηκαν, έχουμε την αίσθηση ότι ούτε σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο δεν πρόκειται να μπουν…

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Προειδοποίηση ΟΗΕ για το κλίμα

Προειδοποίηση ΟΗΕ για το κλίμα

Αποφασιστική δράση απαιτεί η κλιματική αλλαγή και οι κίνδυνοι που θα προκληθούν από αυτή, αφού αναμένεται να επιφέρει «βαθιά αναστάτωση», στο μέλλον της ανθρωπότητας, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).
Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να εμποδίσει την ανθρώπινη ανάπτυξη και ότι αυτή συνιστά μείζονα δοκιμασία για την ανθρώπινη κοινότητα. «Είμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις, που σχετίζονται με τα αποθέματα νερού, την υποβάθμιση των χερσαίων εκτάσεων, την κλιματική αλλαγή και τη γενικευμένη εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων», υπογραμμίζεται στην έκθεση. «Αυτές οι προκλήσεις εγείρουν καινούργια εμπόδια στην προώθηση της ανάπτυξης και την πρόοδο της ανθρώπινης ανάπτυξης. Αρκεί μία κακοδιαχείριση των φυσικών πόρων για να υποχρεώσει το περιβάλλον τους φτωχούς να καταβάλουν το μεγαλύτερο τίμημα».

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Σκληρά διλήµµατα µέχρι το τέλος

Σκληρά διλήµµατα µέχρι το τέλος

Ολα θα κριθούν το βράδυ των εκλογών της Κυριακής, σχετικά µε το αν θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεµβρίου. Αυτό αποφασίστηκε χθες σε κλειστή σύσκεψη κορυφαίων στελεχών που πραγµατοποιήθηκε στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, έπειτα από επισταµένη εξέταση όλων των πιθανών σεναρίων σχετικά µε το εκλογικό αποτέλεσµα της 7ης Νοεµβρίου.
Παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να κρατηθεί µυστική η υπό τον Γιώργο Παπανδρέου σύσκεψη, όπως και το περιεχόµενό της, έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκειά της κατέστη σαφές πως η χώρα είναι ένα βήµα πριν από τις πρόωρες εκλογές. Με τη συναίνεση και τη σύµφωνη γνώµη των περισσοτέρων που παραβρέθηκαν σε αυτήν (µετείχαν µεταξύ των άλλων οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Φ. Πετσάλνικος, Δ. Δρούτσας, Τ. Χυτήρης, Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Ρ. Βάρτζελη), ο κ. Παπανδρέου φέρεται να υποστήριξε ότι η κρισιµότητα των επιλογών που πρέπει να γίνουν τον επόµενο χρόνο επιβάλλουν να έχει λυµένα χέρια και ελευθερία κινήσεων, και όχι µια µετωπική αντιπολίτευση η οποία σε κάθε ευκαιρία θα υπονοµεύει την προσπάθεια που γίνεται. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προκηρύξει εκλογές τόσο σύντοµα, όµως δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερµηνείες στους συνεργάτες του. «Αν το εκλογικό αποτέλεσµα της Κυριακής καταγράφει µια οπισθοχώρηση των δυνάµεων της προόδου, προσωπικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τον λαό να κρίνει πλέον εκείνος αν επιθυµεί τη συνέχιση της προσπάθειας που κάνουµε για τη διάσωση της χώρας ή την επιστροφή στην καταστροφική περίοδο των προηγούµενων χρόνων», φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για την πιθανότητα εκλογών.
Κυβερνητικό στέλεχος που µετείχε στη σύσκεψη, και ζητήθηκε η άποψή του για το πόσο κοντά είναι οι εκλογές, δήλωσε αργότερα στα «ΝΕΑ» ότι κατά την εκτίµησή του «είναι πιο πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές από το να µην πραγµατοποιηθούν». Κατά το ίδιο στέλεχος, ο Πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να αφήσει καµιά εκκρεµότητα», ούτε όπως είπε – «να σέρνεται το θέµα για εβδοµάδες». Θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, το βράδυ της Κυριακής, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσµα.
Ο πρόεδρος της Βουλής
Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Πετσάλνικο να απορρίπτει κατηγορηµατικά την πιθανότητα διπλής κάλπης στις 12 Δεκεµβρίου, µε ταυτόχρονη αναβολή του β’ γύρου των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών που είναι προγραµµατισµένες να γίνουν στις 14 Νοεµβρίου. «Πρόκειται για ακραία διαχείριση των θεσµών» φέρεται να υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής που λέγεται ότι επικαλέστηκε προς τούτο γνωµατεύσεις συνταγµατολόγων οι οποίοι απορρίπτουν κάθε τέτοια πιθανότητα.
Κατά τις γνωµατεύσεις αυτές, η αναβολή του β’ γύρου θα πρέπει να γίνει µε νόµο της Βουλής, αλλά κάτι τέτοιο δεν µπορεί να υλοποιηθεί αφού λογικά η Βουλή θα διαλυθεί το βράδυ της Κυριακής.
Για τα νοµοσχέδια
Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι στη χθεσινή σύσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος απάντησε σε όλα τα διαδικαστικά θέµατα που τέθηκαν αναφορικά µε την πιθανή προκήρυξη των Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διέψευσε ότι ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να προωθήσει επείγοντα προς ψήφιση νοµοσχέδια, και ο ίδιος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου που ρωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» δήλωσε ότι «πρόκειται για µυθεύµατα, καµιά τέτοια πρωτοβουλία δεν ανέλαβα». Ωστόσο καλά πληροφορηµένες πηγές έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι ο κ. Πετσάλνικος έφτασε την νύχτα της Τετάρτης στο γραφείο του στη Βουλή όπου µαζί µε τους συνεργάτες του µελετούσε τις νοµοθετικές εκκρεµότητες της κυβέρνησης ώς τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Οραματίζονται....την 'Μεγάλη Αλβανία'

Οραματίζονται....την 'Μεγάλη Αλβανία'

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η έντονη δραστηριότητα κάποιων ευφάνταστων στα Τίρανα που τα τελευταία εικοσιτετράωρα οραματίζονται τη «Μεγάλη Αλβανία», η οποία και θα είναι πραγματικότητα μέχρι το 2013!
Μάλιστα οι εμπνευστές της ιδέας περί επέκτασης της γειτονικής χώρας με την προσάρτηση εδαφών από την Ελλάδα, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ, για να μην προκαλούν κάνουν λόγο για «Κατάλογο της Φυσικής Αλβανίας» (List of natural Albania), τον οποίο παρουσίασε σε συγκέντρωση στα Τίρανα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακών Προγνώσεων και πρώην σύμβουλος τριών Αλβανών πρωθυπουργών, Κότσο Ντανάι.
Στη συγκέντρωση παρέστησαν εκπρόσωποι των Αλβανών από όλες τις γειτονικές χώρες (αλλά και από τη Γερμανία, τη Δανία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ), οι οποίοι άκουσαν τον κ. Ντανάι να τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ενιαίου κράτους όλων των Αλβανών στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι «ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειρηνικό τρόπο, μέσω συνομιλιών με τις γειτονικές χώρες». Ζήτησε μάλιστα καταχειροκροτούμενος την αναθεώρηση της Συνθήκης του Λονδίνου του 1913,
η οποία, όπως είπε, «διέσπειρε τον αλβανικό λαό σε πέντε κράτη». Εκτίμησε δε ότι «το νέο αλβανικό κράτος, το οποίο θα συμπεριλάβει περιοχές με αλβανικό πληθυσμό στην Αλβανία, στο Κόσοβο, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, πρόκειται να ιδρυθεί το πολύ σε τρία χρόνια από σήμερα, με προηγούμενη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος μεταξύ των Αλβανών σε αυτές τις χώρες», καθώς και ότι αναμένει η απόφαση αυτή να ληφθεί σύντομα από τους Αλβανούς του Κοσόβου! Το πρώτο εύκολο… θύμα σε μια τέτοια περίπτωση θα φάνταζε η Σερβία, γι’ αυτό και η Γενική Εισαγγελία της εν λόγω χώρας διεξάγει ήδη έρευνα για τη συμμετοχή Αλβανών πολιτικών από τη νότια Σερβία στην παρουσίαση του σχηματισμού «Κατάλογος της Φυσικής Αλβανίας».