Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Η γενιά των 592 ευρώ είναι εδώ

SHARE
Ανατροπές σε μισθούς και ωράρια προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Μεταξύ των αλλαγών, που προωθούνται είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές χαμηλότερες των κλαδικών συμβάσεων είτε της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης /
Μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας, με τη χρήση «ευέλικτων» ωραρίων για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων χωρίς πρόσθετη αμοιβή για τον εργαζόμενο, καθώς και στους μισθούς, με καταβολή χαμηλότερων μισθών με επιχειρησιακές συμβάσεις, προβλέπει το νέο ρυθμισιτκό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Κατά την ομιλία της, σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, την Τετάρτη, η Λούκα Κατσέλη είπε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα προωθήσει στη Βουλή ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αφορά, μεταξύ άλλων:
1) Τις συλλογικές συμβάσεις και τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα μπορεί οι επιχειρησιακές συμφωνίες να προβλέπουν την καταβολή χαμηλότερων (από τις κλαδικές και ενδεχομένως από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) αποδοχών.
Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με την Ημερησία, προβλέπει τον έλεγχο των σχετικών επιχειρησιακών συμβάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να δικαιολογείται η καταβολή χαμηλότερου μισθού.
2) Την παραχώρηση στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαχείριση των ωρών εργασίας.
Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα, κατόπιν συμφωνιών, για την εφαρμογή 10ωρης εργασίας, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, όπως και για την εφαρμογή τετραήμερης εργασίας.
3) Την αλλαγή στο καθεστώς της δυνατότητας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
5) Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σενάρια μείωσης των ασφαλισιτκών εισφορών μαζί με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού τους.
Οι πρώτες συζητήσεις άρχισαν σε επίπεδο ΙΚΑ και τα τρία σηµεία του σεναρίου προβλέπουν:
1) Μια εταιρεία θα έχειτη δυνατότητα έκπτωσης στο ύψος των εισφορών, που καταβάλλει στο ΙΚΑ, εφόσον µπορεί να προπληρώσει συνολικά τις εισφορές των ασφαλισµένων της για ένα έτος.
Την αλλαγή αυτή ήδη προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ ,Ρ.Σπυρόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως αν µια εταιρεία αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές ενός µήνα, θα µπορεί να τις επιµερίσει στους επόµενους έξι, µε µικρό επιτόκιο.
2) Αλλαγή στον τρόπο υπολογισµού των εισφορών στο ΙΚΑ.
Θα µείνουν µόνο 5 πακέτα ασφάλισης αντί των 800, έως τον Ιούλιο 2011.
Επίσης θα υπολογίζονται οι εισφορές, σε µηνιαία βάση και όχι σύµφωνα µε τα ηµεροµίσθια και θα κατηγοριοποιηθούν οι εισφορές των εργαζοµένων ανάλογα µε το ύψος των αποδοχών (όχι µε τις 800 περιπτώσεις ειδικοτήτων και άλλων κατηγοριών ασφάλισης) και σε µικρό αριθµό ασφαλιστικών κλάσεων.
Το σκεπτικό του µέτρου είναι ότι αυτό θα διευκολύνει, όχι µόνο τον τρόπο υπολογισµού αλλά και την αύξηση των εσόδων (µε το σηµερινό σύστηµα, οι περισσότεροι δηλώνουν µειωµένη απασχόληση, για να καταβάλουν µειωµένες εισφορές).
3) Μείωση του κόστους των επιχειρήσεων για την υποβολή των δηλώσεών τους προς τα ασφαλιστικά ταµεία και όχι µόνο.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: