Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ψαλίδι έως 26% στους μισθούς

SHARE
Οι υποκινητές της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, της διαγραφής του δικαιώματος του εργαζομένου να επιλέγει την ευνοϊκότερη σύμβαση και της μη καταβολής του «συνήθους μισθού» στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων σύμφωνα με πηγή που μετείχε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι οι τραπεζίτες, ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι μεγάλες εταιρείες.
«Επιβλήθηκαν τον Αύγουστο, με την πρώτη αναθεώρηση του Μνημονίου, από τους τραπεζίτες, ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις μεγάλες εταιρείες», επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" που επικαλείται πηγή που μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Δεν διαπραγματευόμουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά με συμφέροντα στην Ελλάδα. Σιγά μην εμπνεύστηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν τις αμοιβές για τις Ελληνίδες καμαριέρες», σημείωσε.
Με την πρόβλεψη περί υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων, κάτω από ορισμένες συνθήκες, να περιλαμβάνεται στη δεύτερη αναθεώρηση του Μνημονίου, το ζήτημα θα κριθεί στο Κοινοβούλιο.
Η σχετική ρύθμιση της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, αναμένεται να κατατεθεί πριν από το τέλος του έτους στη Βουλή και σε μία προσπάθεια να εντοπίσει τυχόν σημεία συμφωνίας έχει εξαγγείλει επαφές μεταξύ των κοινωνικών ανταγωνιστών (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και Έμποροι). Στο σχέδιο νόμου προβλέπonται: 1) η σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης διάρκειας έως 24 μηνών, 2) υποχώρηση μισθών έως και 20% έναντι των κλαδικών, 3) επαναφορά των αμοιβών αμέσως μετά την πάροδο δύο ετών
Οι μικροί εργοδότες από την πλευρά τους θέτουν το ζήτημα εγγύησης του ανταγωνισμού, φοβούμενοι ότι η ειδική σύμβαση ενδεχομένως αποτελέσει κοινωνικό ντάμπινγκ και μειωμένες τιμές στην αγορά.
Είτε μία εταιρεία επιλέξει την ειδική σύμβαση είτε κάνουν χρήση του προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών που τρέχει από τον ΟΑΕΔ μέσω του οποίου μπορούν να επιτύχουν οικονομίες άνω του 20% επί του συνολικού μισθολογικού κόστους θα απαγορεύονται οι απολύσεις για όσο διαρκεί το πρόγραμμα ή η ειδική σύμβαση.
Σε περίπτωση που μία επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, τότε θα βρίσκει πεδίο εφαρμογής η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπερισχύει των κλαδικών και θα προβλέπει μείωση των αμοιβών, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτρουμάνης.
Στο ζήτημα της ισχύος των συμβάσεων υπάρχουν δύο ακόμη εμπόδια. Αυτό της μη επέκτασης των συμβάσεων στους εργαζομένους μιας επιχείρησης που δεν ανήκει στην αντίστοιχη εργοδοτική ένωση και αυτό της υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης όπου δεν υπάρχει σωματείο.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: