Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

0+0% για πάγωµα απολύσεων

SHARE
Συµβάσεις εργασίας για πάγωµα µισθών, αλλά µε αντάλλαγµα τη διατήρηση του 13ου και 14ου µισθού ή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας υπογράφουν τα εργατικά συνδικάτα, ακολουθώντας τη γραµµή της ΓΣΕΕ µε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας 2010-2012 (ΕΓΣΣΕ)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
Παράλληλα, η οικονοµική κρίση έχει ανατρέψει τα πάντα στην αγορά εργασίας όπου µαζί µε τις καθηµερινές απολύσεις καθιερώθηκαν _ από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να µη βάλουν λουκέτο _ µειωµένες αποδοχές, ελαστικά ωράρια εργασίας µε λιγότερες ώρες ή ηµέρες απασχόλησης, τρίµηνη διαθεσιµότητα του προσωπικού, καθώς και εκ περιτροπής εργασία. Με βάση την ΕΓΣΣΕ 2010-2012, τα όρια του κατώτατου µισθού και του κατώτατου ηµεροµισθίου θα παραµείνουν έως και τον Ιούνιο του 2011 στα 739,56 ευρώ και 33,04 ευρώ αντίστοιχα. Θα διαµορφωθούν στα 750,65 ευρώ και 33,53 ευρώ αντίστοιχα τον Ιούλιο, αν δοθεί αύξηση 1,5% και στα 763,41 ευρώ και 34,10 ευρώ τον Ιούλιο του 2012, αν δοθεί αύξηση 1,7% (σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πληθωρισµού).
Μέχρι τώρα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΓΣΕΕ (παρ’ όλο που πολλές κλαδικές συµβάσεις δεν έχουν κλείσει), στις συµβάσεις που έχουν συνοµολογηθεί προβλέπονται παγωµένες αποδοχές για εφέτος και µικρές αυξήσεις από τον Ιούνιο του 2011, µε αντάλλαγµα τη διατήρηση των δώρων όπως για παράδειγµα στον χώρο του µετάλλου και των ξενοδοχείων. Διετές πάγωµα µισθών µε αντάλλαγµα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή για οικονοµοτεχνικούς λόγους προβλέπει επιχειρησιακή σύµβαση που υπέγραψαν φέτος οι εργαζόµενοι και η εταιρεία Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε. Επίσης, η ΟΤΟΕ διεκδικεί τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στη διαπραγµάτευσή της µε τους εργοδότες, ενώ στον χώρο των ΔΕΚΟ, όπου έχουν παγώσει µε νόµο οι αυξήσεις, θα επιδιωχθεί η συνοµολόγηση συµβάσεων µε θεσµικά µόνο αιτήµατα.
Εντός του Νοεµβρίου έρχεται πάντως η νοµοθετική παρέµβαση του υπουργείου Εργασίας για το καυτό ζήτηµα των επιχειρησιακών συµβάσεων. Η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι δεν θα αλλάξει ο νόµος που έχει ψηφιστεί και δίδει τη δυνατότητα να αποκλίνουν οι επιχειρησιακές συµβάσεις έναντι των κλαδικών και της ΕΓΣΣΕ, όµως θα πρέπει να προβλεφθούν και θα προβλεφθούν κριτήρια µε ειδική νοµοθετική ρύθµιση.
Καταργούν τον κατώτερο µισθό
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι εργοδότες, οχυρωµένοι πίσω από το Μνηµόνιο και τον νόµο 3845/2010, που επιτρέπει οι επιχειρησιακές συλλογικές συµβάσεις να αποκλίνουν έναντι των κλαδικών ή της ΕΓΣΣΕ και µε τον εκβιασµό των απολύσεων, άνοιξαν ήδη τον δρόµο για την κατάργηση του κατώτερου εγγυηµένου µισθού των 740 ευρώ, µε επιχειρησιακή σύµβαση στην G 4S Secure Solutions SΑ, που έχει αναλάβει το έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ, η οποία προβλέπει εισαγωγικό µηνιαίο µισθό 640 ευρώ (σ.σ.: αντί των 739,56, που είναι ο κατώτατος µισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας, κάλεσε το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΗΣΑΠ να µην αποδεχθούν την εφαρµογή της συµφωνίας γιατί «στις εργολαβίες η νοµοθεσία απαιτεί την πλήρη τήρηση της εργατικής νοµοθεσίας και των κλαδικών ΣΣΕ, οι οποίες δεν µπορούν να υπολείπονται από την ΕΓΣΣΕ».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: