Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Η νύχτα βγάζει...ανασχηματισμό και η μέρα αποκαίδια!

SHARE
Ποια θέματα κυριαρχούν: Ο ευρείας κλίμακας ανασχηματισμός στην κυβέρνηση, στον οποίο προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αλλαγές στο κόμμα και 12 επιπλέον μέλη στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι πρώτες εκτιμήσεις τόσο από κυβερνητικά στρατόπεδα, όσο και από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, καθώς και τα νέα δεδομένα στο φορολογικό σύστημα με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανασχηματισμός με... διαρροές. Θρίλερ: Ο πρωθυπουργός έψαχνε για υφυπουργούς". Η εφημερίδα γράφει ότι "άρον άρον έκλεισε, χθες, την εκκρεμότητα του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός, στον απόηχο του "φιάσκου" με τις υποψηφιότητες για την Αυτοδιοίκηση, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις "τραυμάτισε" το κύρος του και "βάρυνε" το κλίμα στο κυβερνών κόμμα. Παρά το γεγονός ότι οι σχετικές αποφάσεις του κ. Παπανδρέου οριστικοποιήθηκαν το απόγευμα, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις έως τα μεσάνυχτα, επιτρέποντας έτσι στις διάσπαρτες πληροφορίες και διαρροές από την πλευρά των απερχόμενων και των νέων κυβερνητικών στελεχών να συνθέσουν το "παζλ" των αποφάσεων του πρωθυπουργού".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Υπουργοί του μεσονυχτίου. Για γέλια και για κλάματα: Στη 1:30 το πρωί ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της κυβέρνησης".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε νυχτερινό θρίλερ εξελίχθηκαν οι αλλαγές που υποχρεώθηκε να δρομολογήσει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να παρουσιάσει "ανανεωτικό προφίλ" στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου εν όψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Το νέο σχήμα του Υπουργικού Συμβουλίου έχει σε διαφορετικά πόστα πολλούς ίδιους υπουργούς και το άλλοθι της ανανέωσης αναδεικνύεται από τους υφυπουργούς του".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αλλαγή πολιτικής πριν βουλιάξει η Οικονομία και η χώρα. Ραγκούσης, Χρυσοχοϊδης και Παπακωνσταντίνου στους κρίσιμους τομείς της νέας κυβέρνησης".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η αλλαγή πολιτικής σε κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας είναι επιβεβλημένη πριν βουλιάξει η Οικονομία και η χώρα. Ο ανασχηματισμό, της κυβέρνησης δεν λύνει από μόνος του το πρόβλημα αν δεν συνοδευτεί από τολμηρές αποφάσεις. Ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλες οι θυσίες του κόσμου θα πάνε χαμένες".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Κυβέρνηση ρήξεων με ισχυρή πεντάδα. Ο Γιώργος έφερε τα πάνω κάτω - νυχτερινό θρίλερ με τις ανακοινώσεις".
Η εφημερίδα γράφει ότι "δυναμική επανεκκίνηση της κυβέρνησής του, με πρώτο στόχο την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, επιδιώκει ο Πρωθυπουργός με το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου βασίζεται για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε μια ισχυρή πεντάδα υπουργών, η οποία απαρτίζεται από τους κκ Ι. Ραγκούση, Μ. Χρυσοχοϊδη, Α. Λοβέρδο, Γ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Παμπούκη που θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και θα διαχειριστεί τις ρήξεις που προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νυκτωρ ανασχηματισμός. Κινήσεις απελπισίας του πρωθυπουργού".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο Γιώργος Παπανδρέου θεώρησε ότι με την πρωτοτυπία της εν καιρώ νυκτός αναδόμηση της κυβέρνησής του θα καταφέρει να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τις οδυνηρές παρενέργειες του Μνημονίου, τα λουκέτα, την ανεργία και τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, καθώς και τα νέα μέτρα, όπως την εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Αλλά η πραγματικότητα καταρρίπτει όλα τα επικοινωνιακά τρικ του κυβερνώντος κόμματος".
ΕΘΝΟΣ: "Δύναμη κρούσης με τρεις υπερ-υπουργούς. Ριζικές ανατροπές από τον Γιώργο - Κυβέρνηση με 48 υπουργούς και υφυπουργούς".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ισχυρό σχήμα με τρεις υπερυπουργούς, που αναλαμβάνουν την οικονομία, την ανάπτυξη και το κράτος, και άλλα τρία στελέχη σε ειδικές αποστολές, στην υγεία, τις ξένες επενδύσεις και το κόμμα, δημιούργησε ο Γ. Παπανδρέου με τον χθεσινό σαρωτικό ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός άλλαξε ρόλους και σύστημα, κάλεσε ενισχύσεις, επιστρατεύοντας έμπειρα στελέχη, και προσπάθησε να θωρακισθεί εν όψει της κρίσιμης μάχης που έχει μπροστά του".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ιδού το νέο... εκτελεστικό απόσπασμα. Προσανατολισμένος στις επιταγές της Τρόικας ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τώρα αρχίζουν τα... χειρότερα για τον ελληνικό λαό. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε μια κυβερνητική ομάδα "προσηλωμένη" στις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ που θα βγάλει όλη τη "βρώμικη δουλειά". Οι νέοι υπουργοί αναλαμβάνουν ουσιαστικά να "περάσουν" τα πιο αντιλαϊκά μέτρα που γνώρισε ποτέ ο τόπος".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ανασχηματισμός ή πως ο Γιώργος έριξε σφαλιάρα στον εαυτό του. Αναζήτησε σανίδα σωτηρίας σε παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με έναν ανασχηματισμό από τα... παλιά προσπάθησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να αποκαταστήσει το "στραπάτσο" από πολιτική και επικοινωνιακή άποψη στην εικόνα του, μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε με μια κίνηση "αναπαλαίωσης" να ακολουθήσει δοκιμασμένα "μονοπάτια", απογοητευμένος ίσως από την απόδοση νεότερης γενιάς στελεχών που δεν απέδωσαν τόσο πολύ όσο υπολόγιζε ή δεν διακρίθηκαν για το πολιτικό τους κριτήριο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβέρνηση μαύρα μεσάνυχτα και υπουργοί της... πιτζάμας. Νυχτερινό αλαλούμ με τον ανασχηματισμό".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ανακόλουθος με ό,τι επαγγελόταν και διαφήμιζε ως εκσυγχρονιστική επιλογή προεκλογικά περί μικρού, ευέλικτου και ολιγομελούς σχήματος, αποδείχθηκε ο πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. Στο μόνο ανασχηματισμό "που ξεκίνησε Δευτέρα και ανακοινώθηκε Τρίτη" -όπως εύστοχα σημείωνε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χθες βράδυ- και ακολουθώντας πιστά τη συνταγή του πατέρα του "να μένουν όλοι ευχαριστημένοι" αλλά και να τηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, ο Γ. Παπανδρέου πραγματικά πρωτοτύπησε".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα βλέπει η μέρα και γελά. Ο ανασχηματισμός κατέληξε σε μεταμεσονύχτια καμώματα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά ανασχηματισμός γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες. Ύστερα από ένα οργιώδες παρασκήνιο από τ' απόγευμα και μια πρωτοφανή εμπλοκή, ο Γ. Πεταλωτής εμφανίστηκε στις 1.30 τη νύχτα, τρακαρισμένος, και ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησης. Χρειάστηκαν τόσες ώρες και τόσο τηλεοπτικό αλαλούμ για να ανατρέψει ο πρωθυπουργός τη δική του συνταγή, με την οποία σχημάτισε την πρώτη κυβέρνησή του πριν από έναν χρόνο! Τώρα αύξησε τα μέλη του πρώην ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου κατά 12".
ΕΣΤΙΑ: "Μεταμεσονύκτιος ανασχηματισμός. Δείχνει προχειρότητα και έλλειψη σοβαρότητος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι καθαρές δουλειές γίνονται την ημέρα. Την νύκτα γίνονται συνήθως οι σκοτεινές. Είναι συνεπώς απορίας άξιον γιατί έπρεπε να ανακοινωθή ο κυβερνητικός ανασχηματισμός μετά τα μεσάνυχτα. Μία σοβαρή κυβέρνησις προγραμματίζει και αποφασίζει κατά την διάρκεια της ημέρας".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανασχηματισμός με πρόσωπα - κλειδιά. Μεταμεσονύκτιες αλλαγές με έμφαση σε τομείς που χώλαινε η κυβέρνηση -12 επιπλέον μέλη στο νέο σχήμα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μεγάλες αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης, κυρίως σε τομείς όπου ήταν εμφανές ότι χώλαινε, επέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον ...μεταμεσονύκτιο ανασχηματισμό, ο οποίος καλλιέργησε προσδοκίες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο το πολυάριθμο του νέου υπουργικού συμβουλίου -12 μέλη περισσότερα-καθώς και οι επτά αναπληρωτές υπουργοί που ορίστηκαν, προκαλεί εκ των πραγμάτων κινδύνους σύγχυσης αρμοδιοτήτων και εκδήλωσης ενδοκυβερνητικών τριβών".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Νέα κυβέρνηση του ...μεσονυκτίου. Πολυπληθές το νέο σχήμα..."
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "περισσότερα μέλη, αλλά και σημαντικές αλλαγές στις αρμοδιότητες των υπουργείων περιλαμβάνει η νέα κυβέρνηση, το σχήμα της οποία ανακοινώθηκε στη μία και μισή τα ξημερώματα είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας που μία κυβέρνηση ανακοινώνει ανασχηματισμό-και μάλιστα "δομικό"- μετά τα μεσάνυχτα!"
ΤΑ ΝΕΑ: "Οι 3+1 άσοι του Γιώργου. Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με ευρύτατες, δομικές αλλαγές".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε τρεις επιτυχημένους υπουργούς, οι οποίοι αναβαθμίζονται και αναλαμβάνουν υπουργεία - κλειδιά , μαζί με τον υπουργό Οικονομικών θα βασίζεται το νέο, πολυμελές κυβερνητικό σχήμα. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης αναλαμβάνει ευρύτερες αρμοδιότητες, υπουργός Ανάπτυξης γίνεται ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο Α. Λοβέρδος αναλαμβάνει το διευρυμένο υπουργείο Υγείας, 'Αθλησης και Διατροφής και βέβαια ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διατηρεί τη θέση του πανίσχυρου πλέον τσάρου της οικονομίας, ενισχύοντας το υπουργείο του και με άλλον υφυπουργό".
Η ΝΙΚΗ: "Ο παλιός είναι αλλιώς με πολύ άρτσι μπούρτσι και...λουλάς. Ο Γιώργος βρίσκει στηρίγματα στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε θρίλερ, στο οποίο κυριάρχησαν οι συνεχείς διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τους στενούς συνεργάτες του στο γραφεί του στη Βουλή, εξελίχθηκε ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός, που έχει ως στόχο ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντεπίθεση-ξεσηκωμός με το όπλο της πάλης και της ψήφους για να μπει ο λαός στο δρόμο της ευημερίας".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στην ομιλία της, στις εκδηλώσεις του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ- "Οδηγητή" στην Πάτρα, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: Σήμερα, αποκτά βαρύνουσα σημασία το πραγματικό δίλημμα: Συμμόρφωση και πειθαρχία στην εξουσία των μονοπωλίων, ή πάλη για την ανατροπή της; Με την εξουσία των μονοπωλίων ή με την εργατική λαϊκή εξουσία;".
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: