Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ο διπλός ακρωτηριασμός των συντάξεων

SHARE
Του Χρήστου Μέγα από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ασυντόνιστα και υπό το κράτος πανικού οι κυβερνώντες επέπεσαν επί των συντάξεων με αποτέλεσμα τη διπλή αφαίμαξη και την κατακραυγή των πολιτών.
Αν και η προσοχή των ασφαλισμένων ήταν στραμμένη στο Ασφαλιστικό και τις επερχόμενες αλλαγές, προηγήθηκαν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής του κ. Παπακωνσταντίνου μέσω των οποίων καταργήθηκαν τα Δώρα στις συντάξεις. Σε σημείο όπου τώρα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, καίτοι οδηγεί σε μείωση των αποδοχών για ασφάλιση από 25 έως και 35 έτη, να έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα. Στη σημαντική μείωση των ετήσιων αποδοχών, μέσω των Δώρων και των επιδομάτων («όφελος 2 δισ. τον χρόνο), τα οποία περιορίστηκαν συνολικά στα 800 ευρώ για κύριες συντάξεις έως 2.500 ευρώ τον μήνα, ήρθε να προστεθεί και η περικοπή των μηνιαίων αποδοχών μέσω του νέου ΛΑΦΚΑ (οικονομίες 270 εκατ. ετησίως).
Η επιβληθείσα διπλή περικοπή οδηγεί σε μείωση των ετήσιων αποδοχών από 170 ευρώ για τις κατώτατες αποδοχές του ΙΚΑ (με 15ετία) έως και τα 5.800 ευρώ για σύνταξη 2.327 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η περικοπή αφορά 1.927 ευρώ το Δώρο Χριστουγέννων και 2.854, συνολικά, μαζί με το Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Το δεύτερο πλήγμα
Τη δεύτερη επίθεση στο εισόδημα τη δέχονται οι συνταξιούχοι μέσω των υψηλών (και για το σύνολο του εισοδήματος) συντελεστών του νέου ΛΑΦΚΑ. Οι οποίοι, ναι μεν ξεκινούν να επιβάλλονται στα 1.400 ευρώ και πάνω (3% σ' αυτή την περίπτωση), αλλά επεκτείνεται στο σύνολο των αποδοχών. Σε μια ακραία περίπτωση, η εισφορά ανέρχεται στο 9% (2.901 ευρώ και πάνω) στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών. Δηλαδή με 2.400 ευρώ (μικτή) σύνταξη (συντελεστής 8%) η μηνιαία εισφορά είναι 192 ευρώ. Ποσό, ακόμη και μετά τον φόρο που έτσι... γλιτώνει ο συνταξιούχος, δεν μοιάζει με εισφορά αλληλεγγύης αλλά για κανονικό χαράτσι. Πρόκειται για αντικατάσταση της ευθύνης του κράτους έναντι των συντάξεων (μεταβίβαση του κόστους στους άλλους απόμαχους).
Αναδιανομή φτώχειας
Η τακτική τού «όποιος προλάβει κόβει για να περιορίσει τα δημόσια ελλείμματα» έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων προς την κυβέρνηση. Σε τέτοιο σημείο που έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα αυτό καθ' εαυτό το Ασφαλιστικό. «Η απαράδεκτη επαναφορά του ΛΑΦΚΑ επιχειρεί την αναδιανομή της φτώχειας των συνταξιούχων, επιδεινώνοντας τις ήδη κουτσουρεμένες συντάξεις», επισημαίνει η ΓΣΕΕ.
Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού οδηγούν σε μείωση των αποδοχών έως και τα 35 έτη ασφάλισης. Ουσιαστικά περιορίζονται οι αποδοχές στη «μεσαία» κατηγορία συνταξιούχων, προκειμένου να στηριχθούν οι συνταξιούχοι των 18 έως 25 ετών με χαμηλά εισοδήματα (κλιμάκωση πάνω από την κατώτατη ώστε να λειτουργήσει σαν κίνητρο παραμονής).
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: