Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Μείωση τιμών 20% ονειρεύεται η Λ. Κατσέλη

Μείωση τιμών 20% ονειρεύεται η Λ. Κατσέλη

Μείωση τιμών «γύρω στο 20%, αν όχι και περισσότερο» στην αγορά αναμένει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Λούκας Κατσέλη, ως αποτέλεσμα αγορανομικών διατάξεων και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων...
«Με αγορανομικές διατάξεις που έρχονται λέμε ‘καθαρές τιμές’, ‘όλα πάνω στο τιμολόγιο’, κάτι που θα αποτελέσει ένα μεγάλο εξυγιαντικό μέτρο για την αγορά, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές, όπως υπολογίζουμε, γύρω στο 20%, αν όχι και περισσότερο» είπε η κα Κατσέλη.
«Παράλληλα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, υιοθετούμε μέτρα και πολιτικές για την πλήρη διαφάνεια των παροχών του λιανεμπορίου, κυρίως για τη θεσμοθέτηση ειδικού τιμοκαταλόγου, για τη διασφάλιση της παρουσίας στο ράφι, τις προβολές, τις υπηρεσίες κ.ά.», συμπλήρωσε η υπουργός. Γενικότερα για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, η κα Κατσέλη είπε ότι «υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις και εναρμονισμένες πρακτικές σε όλο το φάσμα της αγοράς και με πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις διευκολύνουμε την είσοδο και προχωράμε στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων». Παράλληλα, επεσήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει το πρώτο έργο για τις ηλεκτρονικές προμήθειες. Είναι στόχος μας -πρόσθεσε- μέσα σε ένα χρόνο οι προμήθειες να γίνονται ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να είναι αδιάβλητες και να υπάρχει πολύ χαμηλό κόστος.
Εξάλλου σημείωσε την ενεργοποίηση του νόμου για τη θεσμική κατοχύρωση καθαρών τιμών χονδρικής «διότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά είναι ότι δεν έχουμε καθαρές τιμές ούτε από τους χονδρέμπορους στους λιανέμπορους ούτε από το λιανέμπορο στον καταναλωτή».
Η υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε επίσης ότι την Τετάρτη περνάει από τη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, από 38 μέρες και 15 βήματα που απαιτούνται για να ιδρύσει κάποιος μια επιχείρηση, θα απαιτείται ένα βήμα σε μία μέρα.
Το επόμενο βήμα είναι η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων. Μέσα στους επόμενους ένα ή δυο μήνες , όπως είπε η υπουργός, περνάει το δεύτερο νομοσχέδιο, που αφορά στις μεγάλες επενδύσεις. Ένα πλαίσιο ταχείας αδειοδότησης μεγάλων έργων, μεγάλων επενδύσεων. Και αμέσως μετά, έρχεται το τρίτο νομοσχέδιο για την απλούστευση όλων των διαδικασιών αδειοδότησης πάσης φύσεως επενδύσεων. «Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα ενισχύει πραγματικά την υγιή επιχειρηματικότητα στον τόπο μας», τόνισε η υπουργός.

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

«Συζητείται» το 50+1% για τις δημοτικές

«Συζητείται» το 50+1% για τις δημοτικές

ANOIXTO το ενδεχόμενο να αλλάξει το 50+1% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», μετά από διάλογο με τα κόμματα, άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή με τη ψήφιση επί των άρθρων, μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις που κράτησαν συνολικά τέσσερις ημέρες και χωρίς αλλαγές στον χωροταξικό σχεδιασμό.
Πάντως, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι εφόσον τα κόμματα συμφωνήσουν, το 50%+1 μπορεί να αλλάξει με διάταξη η οποία είναι δυνατόν να κατατεθεί στο πλαίσιο του εκλογικού νόμου τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ν.Δ. είχε κατεβάσει τον πήχυ για την εκλογή των δημάρχων και των νομαρχών από το 50%+1 στο 42%, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποκλείσει συνεργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
ΚΑΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΟΜΜΑ
Εσωκομματικές εκλογές, για την ανάδειξη των προέδρων των ΝΟΔΕ και των μελών των Τοπικών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας διεξάγονται σήμερα, σε όλη την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς έχει αποστείλει επιστολή στους περίπου 965.000 εγγεγραμμένους στα μητρώα του κόμματος, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν. Για να εκλεγεί κάποιος πρέπει να πάρει το 40%. Επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειαστεί, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Κόκκινη" Σαμαρά σε Βουλγαράκη- Ρουσόπουλο

Κόκκινη" Σαμαρά σε Βουλγαράκη- Ρουσόπουλο

«Αν δεν έχετε καταλάβει, εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μια νέα Νέα Δημοκρατία». Με αυτά τα λόγια ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου. Όποιος -το ξεκαθαρίζω- έχει βλάψει την παράταξη δεν θα είναι μαζί μας, αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα. Τίποτε άλλο» συμπλήρωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Σαμαράς. Νωρίτερα, με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, είχε γίνει γνωστό πως με απόφαση του κ. Σαμαρά συγκροτείται η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αναλαμβάνει την αποστολή της διαρκούς αξιολόγησης και της ανανέωσης των στελεχών της ΝΔ, με στόχο ένα κόμμα αξιών και αξίων. Στην επιτροπή μετέχουν υπό τη θεσμική τους ιδιότητα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Δήλωση Ρουσόπουλου:
"Από την σημερινή δήλωση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας είναι φανερό ότι ο ίδιος δεν σέβεται τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και έχει εκδώσει ήδη τις αποφάσεις του. Δεν ζήτησα ποτέ και από κανέναν, ούτε από τον κ.Σαμαρά, να απολογηθεί για εμένα. Η αλήθεια και το ήθος μου δεν έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους υπερασπίσεις. Προσδοκώ να κριθώ από την δικαιοσύνη και όχι από κομματικούς μηχανισμούς και τις σκοπιμότητές τους. Θα το επιδιώξω μέχρι τέλους. Και θα δικαιωθώ πλήρως. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κύριε Σαμαρά και εσείς αυτό το γνωρίζετε."
Υ.Γ Nαι κύριε Θεόδωρε, όταν πάψεις να απολαμβάνεις την ωραία σου πισίνα και το σπίτι στο Καπανδρίτι και δεις στα μάτια τον λαό τότε έλα να μας ξαναμιλήσεις....ή όταν δεν θα καλεις πλεον επιχειρηματίες στην βίλα σου...

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Προσφυγή στα δικαστήρια κατά της κυβέρνησης

Προσφυγή στα δικαστήρια κατά της κυβέρνησης

Έτοιμη να προσφύγει κατά της κυβέρνησης στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αλλά και σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δικαστήρια δηλώνει η ΓΣΕΕ, καταγέλλοντας ωμή παρέμβαση στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και παραβίαση συνθηκών και νόμων. Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, η Ολομέλεια της Διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι θέτει σε άμεση προτεραιότητα τη διεκδίκηση της υπογραφής ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και χαρακτηρίζει απαράδεκτες και καταδικαστέες τις απαιτήσεις της Τρόικας τις οποίες υιοθετεί η κυβέρνηση.
Ακόμη, η Συνομοσπονδία αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα του υπουργού Εργασίας για την έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά, χαρακτηρίζοντας τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα ως “ακραία και αντεργατικά”. Επανέλαβε δε, την πρόθεση της να μην προσέλθει σε καμιά διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, παρά μόνο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η ΓΣΕΕ, όπως έχει ήδη αποφασίσει την πραγματοποίηση από κοινού με την ΑΔΕΔΥ πανεργατικού συλλαλητηρίου το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010 στην Πλατεία Κοτζιά, στις 11:00 πμ, ενώ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των βασικών και θεμελιωδών οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

H εθνική και πολιτική μας μιζέρια

H εθνική και πολιτική μας μιζέρια

Έως τον Κόφι Ανάν, οι Γενικοί Γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών τηρούσαν στάση Πόντιου Πιλάτου στο Κυπριακό. Προσπαθώντας να διατηρήσουν λεπτές ισορροπίες μεταξύ των δύο πλευρών, κατέληγαν να αδικούν το θύμα και να θωπεύουν τον δράστη. Σχεδόν ουδέποτε η τουρκική εισβολή και κατοχή υπήρξε γι' αυτούς σημείο αναφοράς και επίκρισης. Την αγνοούσαν παντελώς, μαζί με όλες τις εγκληματικές συνέπειές της, και απομόνωναν το Κυπριακό, ως θέμα διαφοράς μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Σε αυτή βεβαίως τη συμπεριφορά τούς οδηγούσε και η πολιτική Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα της κυπριακής ηγεσίας, η οποία επικεντρωνόταν πάντα στο διακοινοτικό διάλογο, ως το Κυπριακό να ήταν θέμα διαφοράς μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και όχι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από μια ξένη δύναμη, σε βάρος ενός άλλου ανεξάρτητου κράτους.
Ο Κόφι Ανάν ούτε καν προσχήματα Πιλάτου δεν τήρησε. Προχώρησε σε μια εντελώς φιλοτουρκική θεώρηση του Κυπριακού, και υπό την καθοδήγηση των αγγλοαμερικανών, προχώρησε στην υποβολή του ρατσιστικού σχεδίου του. Προχωρώντας μάλιστα αργότερα, και μετά την απόρριψή του από την ελληνοκυπριακή πλευρά, στην εκδικητική έκθεσή του διά της οποίας ζητούσε την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
Τώρα, έχουμε ενώπιόν μας τον Μπαν Κι Μουν. Ο άνθρωπος, εκτός του ότι αγνοεί πλήρως -ή υποκρίνεται ότι αγνοεί- ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει τουρκική κατοχή και παραβίαση κάθε αρχής δικαίου και των καταστατικών προνοιών του Χάρτη του Οργανισμού του οποίου προΐσταται, επιδεικνύει και προκλητική τουρκολαγνία. Η πραγματική, ή τεχνητή, αχαμπαροσύνη του Γ.Γ., κατ’ αρχήν, αποδεικνύεται, από την ακράτεια των λόγων του. «Στην Κύπρο βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία»(!), δήλωσε με στόμφο στη «Χουριέτ». Για να προσθέσει σε ομιλία του σε Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης: «Σχηματίζεται μια σύγκλιση απόψεων».
Πού είδε ο Γ.Γ. την επικείμενη συμφωνία, μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Και πώς βιάζεται να σχηματίσει άποψη περί συγκλίσεων, όταν τα μεγάλα θέματα δεν έχουν ακόμη συζητηθεί και ο Έρογλου είναι έτοιμος να ανατινάξει και τις όποιες συγκλίσεις υπήρξαν μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ;
Όμως ο Μπαν Κι Μουν παίζει τα παιγνίδια του, ή χορεύει στους ρυθμούς που του παίζουν από τα παρασκήνια οι γνωστοί-άγνωστοι προστάτες του. Με το βάρος του κύρους που εκπέμπει το αξίωμά του, και μιλώντας συνεχώς για επερχόμενη λύση και αόρατες συγκλίσεις, προδιαθέτει τη διεθνή κοινή γνώμη υπέρ της Τουρκίας.
Την αποενοχοποιεί, τη διευκολύνει στην ευρωπαϊκή πορεία της και γενικά την αφήνει εκ των προτέρων έξω από κάθε ευθύνη, σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών. Να είναι βέβαιος από τώρα ο Πρόεδρος Χριστόφιας ότι εάν ο διάλογος καταλήξει σε αδιέξοδο, δεν θα βρει σύμμαχο τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε θα υπάρξει άνθρωπος στη Νέα Υόρκη που θα ενοχοποιήσει την τουρκική πλευρά. Όλες οι ευθύνες της αποτυχίας θα φορτωθούν πάνω του και στην ελληνοκυπριακή πλευρά γενικότερα.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Εντοπίστηκαν εφοριακοί με τεράστιες περιουσίες

Εντοπίστηκαν εφοριακοί με τεράστιες περιουσίες

- 'Ελεγχος - σκούπα του υπ. Οικονομικών έβγαλε "λαβράκια"
- Εφοριακοί με εισόδημα 50.000 ευρώ το χρόνο έχουν ακίνητα 3 εκατ. ευρώ!
- 234 υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών δεν έκαναν φορολογική δήλωση!
- Καρατομήθηκαν 20 διευθυντές εφοριών γιατί δεν έπιασαν τους στόχους των εσόδων
Τον γρίφο πως ένας υπάλληλος εφορίας, με έσοδα 50.000 ευρώ το χρόνο διαθέτει ακίνητη περιουσία που φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, προσπαθούν να λύσουν στο υπουργείο Οικονομικών. Από έναν πρώτο έλεγχο της ακίνητης περιουσίας όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι 70 υπάλληλοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία από 800 χιλ. ευρώ ως και 3 εκ. ευρώ.
Οι υπάλληλοι αυτοί διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας κατά μέσο όρο 1.228.337 ευρώ και αντίστοιχα δηλούμενο εισόδημα κατά μέσο όρο 50.834 ευρώ. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έλεγχο πόθεν έσχες.
Τα "περίεργα", δεν τελειώνουν εδώ.
Εχει ήδη διαταχθεί έλεγχος πόθεν έσχες σε 234 υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εμφανίζονται να ΜΗΝ έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση την περίοδο 2007-2008 ή δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται κι ένας αριθμός υπαλλήλων, ανεξαρτήτως των φορολογικών τους δηλώσεων, για τους οποίους θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος πόθεν έσχες.
Ξηλώθηκαν οι πρώτοι 20 διευθυντές εφοριών
Τους πρώτους 20 προϊσταμένους ΔΟΥ που δεν έπιασαν τους στόχους που τέθηκαν, “καρατόμησε” η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Οι συγκεκριμένες Εφορίες όχι μόνον δεν έπιασαν τους στόχους, αλλά εμφάνισαν επιπλέον καθυστερήσεις στην απόδοση εσόδων.
Οι Δ.Ο.Υ. αυτές είναι: ΙΕ’ Αθηνών, ΚΑ’ Αθηνών, ΙΣΤ’ Αθηνών, ΚΒ’ Αθηνών, Κορωπίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Α’ Θεσσαλονίκης, Δ’ Θεσσαλονίκης, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Α’ Καλλιθέας, Α’ Πατρών, Ρεθύμνου, ΦΑΒΕ Αθηνών, Μοσχάτου, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας και Α’ Περιστερίου.
Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) μετά από καταγγελίες πολιτών. Συγκεκριμένα για τη διερεύνηση επωνύμων και ανωνύμων καταγγελιών πολιτών, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1517, αρχίζουν 50 έρευνες κατά υπαλλήλων σε 31 Δ.Ο.Υ., 10 Τελωνεία, Σ.Δ.Ο.Ε., Π.Ε.Κ., Κτηματικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
Οι καταγγελίες που θα διερευνηθούν αφορούν σε χρηματισμό, παράνομη οικονομική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό και καταγγελίες για μεγάλο ύψος καταθέσεων, παραλείψεις ελέγχου παραστατικών επιχειρήσεων, ευνοϊκότερο υπολογισμό φόρων φυσικών ή νομικών προσώπων, παράνομη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, πλαστά στοιχεία, πλημμελή παραστατικά τελωνειακών ελέγχων, παράνομους εκτελωνισμούς, ενδεχομένως λαθρεμπόριο, διαφυγόντα έσοδα από δασμούς, χρηματισμό από διερχόμενα τα σύνορα φορτηγά, χρηματισμό κατά τον εφοδιασμό πλοίων κλπ.

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Οι λίστες της φοροδιαφυγής

Οι λίστες της φοροδιαφυγής

Ομάδες υπαλλήλων της ΥΠΕΕ έχουν «δέσει» με στοιχεία τραγουδιστές φίρμες, ποδοσφαιριστές και γνωστούς δικηγόρους. Φορο-κυνηγητό έχουν εξαπολύσει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) και ο αρμόδιος για τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος εισαγγελέας, με στόχο ηχηρά ονόματα από τον χώρο της σόου μπιζ, του ποδοσφαίρου, αλλά και της «νύχτας»
Μετά τον Τόλη Βοσκόπουλο και τους γιατρούς, στον κύκλο των προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή βρίσκονται τουλάχιστον τρεις γνωστοί τραγουδιστές, τρεις ποδοσφαιριστές, τέσσερις δικηγόροι, ένας μεγαλοϊδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, εταιρείες διοργάνωσης συναυλιών και εταιρείες παραγωγής από τον χώρο του θεάματος καθώς και μία από τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες με πάρα πολλές διακρίσεις.
Οι λίστες της φοροδιαφυγής
Ομάδες εφοριακών, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο για τα φορολογικά αδικήματα εισαγγελέα Παρασκευά Αδάμη, έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω τους και σε αυτή τη φάση ελέγχουν και διασταυρώνουν καταγγελίες, αξιολογούν μαρτυρίες, κάνουν φύλλο και φτερό βιβλία εσόδων - εξόδων, «ξεσκονίζουν» συμβόλαια και συμβάσεις, ενώ προχωρούν στο άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Στο μικροσκόπιο της έρευνας έχουν μπει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που ελέγχονται, ενώ -όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές- για πρώτη φορά το? άγρυπνο μάτι των Ράμπο της εφορίας ελέγχει και συγκρίνει ακόμη εάν ο τρόπος ζωής όλων αυτών που έχουν μπει στο στόχαστρο της ΥΠΕΕ είναι ανάλογος με αυτά που δηλώνουν ως πραγματικά τους εισοδήματα. Οπως έλεγαν στο «Εθνος της Κυριακής» οι ίδιες πηγές, «δεν είναι δυνατόν να δηλώνει για παράδειγμα κάποιος δικηγόρος 16.203 ευρώ ετήσιο εισόδημα και να διαθέτει πολυτελή αυτοκίνητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ». Σε ερώτησή μας τι μπορεί να κάνει ο έλεγχος εάν ο ελεγχόμενος ισχυριστεί ότι τα πολυτελή αυτοκίνητα είναι... δώρα πελατών του, η απάντηση ήταν αποστομωτική και ενδεικτική του πόσο έχει... αγριέψει το φοροκυνηγητό:
Παρελθον οι προτάσεις περι φίμωσης των blogs"

Παρελθον οι προτάσεις περι φίμωσης των blogs"

"Φαίνεται πως επικράτησε τελικά η λογική και η κυβέρνηση βάζει φρένο στην προσπάθεια κάποιων κύκλων (πολιτικών αλλά και άλλων..) για θέσπιση νόμου που θα περιόριζε την λειτουργία των blogs.
Όπως μαθαίνουμε από αξιόπιστη πηγή .. συνειδητοποιήθηκε γρήγορα πως ανάλογα μέτρα θα είχαν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.Ο Πρωθυπουργός μάλιστα φέρεται να έδωσε εντολή στον κ.Πεταλωτή ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις επ'αυτού άμεσα.
Άλλωστε όποιος έχει τις στοιχειώδεις απαιτούμενες γνώσεις καταλαβαίνει πως είναι πρακτικά ανεφάρμοστο να επιβληθεί στα blogs η άρση της ανωνυμίας ,τουλάχιστον για όσο απ΄αυτά φιλοξενούνται στην πλατφόρμα της Google (blogspot.com) και για τα οποία ισχύει η αμερικανική νομοθεσία που επιτρέπει μεν την άρση της ανωνυμίας για σοβαρά αδικήματα ,εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο απ΄τις δικαστικές αρχές της εκάστοτε χώρας αλλά στα σοβαρά αυτά αδικήματα δεν περιλαμβάνεται ούτε η συκοφαντική δυσφήμιση ούτε η διασπορά ψευδών ειδήσεων ούτε άλλων πλημμελημάτων για τα οποία κάποιοι στην Ελλάδα απαιτούν την κεφαλή του κάθε blogger επί πίνακη.
Ο κάθε ..υπέργηρος διαπλεκόμενος "μιντιάρχης" ή πολιτικός που δεν μπορεί να σηνειδητοποιήσει τι εστί ίντερνετ θα πρέπει τουλάχιστον να αντιληφθεί πως επειδή ένα blog γράφεται στα Ελληνικά δε σημαίνει πως γράφεται και στην Ελλάδα.Είναι γνωστό π.χ. πως το Greece-Salonika γράφεται απ΄τη ...Γη του Πυρός,το troktiko από τη Ζουαζιλάνδη,το ellinasblog από την Κουάλα Λουμπούρ,το agiosgr απ'την Ανταρκτική κλπ.Μήπως τα Ελληνικά δικαστήρια και οι Ελληνικές διωκτικές αρχές έχουν αποκτήσει κάποιο είδος εξουσιοδότησης για διαπλανητικές διώξεις και δεν το ξέραμε;;
Aς σοβαρευτούμε λοιπόν."

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Την 1η Ιουνίου κάνουμε... επανάσταση

Την 1η Ιουνίου κάνουμε... επανάσταση

Το παρόν άρθρο αποτελεί ανασκευασμένο κείμενο από βίντεο του you tube. Συμφωνούμε με το πνεύμα του και το δημοσιεύουμε βάζοντας και… ημερομηνία:
Θυμάστε τότε που ο Τράγκας είπε να μποϊκοτάρετε τα ολλανδικά προϊόντα και όλοι σας το κάνατε; Αυτό ήταν κάθε μέρα το πρώτο θέμα στις ολλανδικές ειδήσεις γιατί ένα μεγάλο μέρος της ολλανδικής οικονομίας κόντευε να καταστραφεί. Πως το ξέρω αυτό;;; Έμενα στην Ολλανδία τότε… Είχαν πάθει πανικό….
Θέλετε τώρα να παρθούν τα μέτρα λιτότητας πίσω και να μας κάνει δώρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όλο μας το δημόσιο χρέος; Θέλετε να νικήσετε τους διεφθαρμένους πολιτικούς και να έχετε κράτος δικαίου;
Θέλετε να ποδοπατήσετε τα ΜΑΤ χωρίς να τους πετάτε πέτρες και βόμβες; Θέλετε να βάλετε τους υπευθύνους πολιτικούς στην φυλακή χωρίς να κάνετε επιδρομή στην Βουλή;
ΝΑ ΠΑΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΑΣ.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΑΛΗΨΗ. ΕΑΝ ΠΑΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ.
ΔΕΝ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ;;;;;
Κάντε αναζήτηση στο google: “bank run”. Τότε θα καταλάβετε ότι ο πρωθυπουργός δεν φοβάται ούτε μολότοφ, ούτε πέτρες, ούτε βόμβες και πολύ περισσότερο δεν φοβάται το βρισίδι που τρώει κάθε μέρα. Αυτό που φοβάται, αυτό που τρέμει, αυτό που τον κάνει να μην κοιμάται, είναι ο εφιάλτης ενός “bank run”!
Τι είναι αυτό;;;
RUN=ΤΡΕΧΩ & BANK=ΤΡΑΠΕΖΑ. Δηλαδή να τρέξουν όλοι στην τράπεζα και να πάρουν τις καταθέσεις τους!
Γιατί; Είναι πολύ απλό: Έχετε την εντύπωση ότι οι τράπεζες σας δανείζουν χρήματα που έχουν από τις καταθέσεις των άλλων; Σας δανείζουν, με τοκογλυφικό επιτόκιο και με τις πλάτες της κυβέρνησης, λεφτά που ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει! Όταν εσύ συνάπτεις ένα δάνειο αυτοί πατάνε μερικά κουμπιά στο πληκτρολόγιο και “εξ’ ουρανού” χιλιάδες ευρώ μπαίνουν στον λογαριασμό σου. ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ…
Γιαυτό και αν πάνε όλοι ταυτόχρονα να σηκώσουν τα λεφτά τους, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑ ΔΩΣΟΥΝ και σε χρεώνουν με αστρονομικά επιτόκια για λεφτά που ΕΣΥ δανείστηκες από κεφάλαια που ΑΥΤΟΙ δεν έχουν! Απλά στηρίζονται στο γεγονός ότι ποτέ δεν θα πάνε όλοι ταυτόχρονα να σηκώσουν τα λεφτά τους από τους λογαριασμούς τους…

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Μειώθηκε κατά 41,5% το έλλειμμα

Μειώθηκε κατά 41,5% το έλλειμμα

Πάνω από τον ετήσιο στόχο που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) διαμορφώθηκε η μείωση του ελλείμματος κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου της χρονιάς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού...
Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου στα 6.313 εκατ. ευρώ από 10.791 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 41,5% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 35,1% που προβλέπεται στο ΠΣΑ, περιλαμβανομένων και των μέτρων που ελήφθησαν το Μάρτιο του 2010.
Όπως τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου τετραμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε η Κυβέρνηση τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2010. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 10,0%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ταμειακές μηχανές σε περίπτερα και καντίνες

Ταμειακές μηχανές σε περίπτερα και καντίνες

ΚΑΛΑ αυτοί στο τέλος...θα φορολογήσουν και την φυσική μας ανάγκη!!! Αποδείξεις υποχρεούνται να εκδίδουν από την 1η Ιουλίου τα περίπτερα, οι κινητές καντίνες, καθώς και όσοι πωλούν εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας.
Ταμειακές μηχανές μπαίνουν και στις λαϊκές αγορές αλλά από την 1η Οκτωβρίου, ύστερα από αίτημα του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων (Σ.Ε.Κ.Τ.) με το οποίο επικαλείται αδυναμία άμεσου εφοδιασμού των λαϊκών αγορών με φορητές ταμειακές μηχανές. Υπενθυμίζεται ότι πρατήρια υγρών καυσίμων κόβουν αποδείξεις από την 1η Απριλίου για τις πωλήσεις βενζίνης και πετρελαίου κίνησης. Αναλυτικά με αποφάσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου από 1η Ιουλίου επεκτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων και υποχρεώνονται να κόβουν αποδείξεις:
Οι επιτηδευματίες που διαθέτουν λιανικώς στο κοινό εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας.
Οι εκμεταλλευτές περιπτέρου και κινητής καντίνας.
Από την 1η Οκτωβρίου θα υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις οι πωλητές οπωρολαχανικών, νωπών αλιευμάτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές ή πλανοδίως, καθώς και ο αγρότης που πωλεί τα προϊόντα παραγωγής του από λαϊκές αγορές.
Αλλαγές στον Καλλικράτη από Ραγκούση

Αλλαγές στον Καλλικράτη από Ραγκούση

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» και επί της αρχής και στα άρθρα, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση να αποφασίζει αλλαγές με βάση παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων.
Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν επί της αρχής και επιφυλάσσονται στην Ολομέλεια να λάβουν θέση επί των άρθρων.
Ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε αλλαγή ....... σύμφωνα με την οποία καθορίζεται μεταβατική περίοδος έως το 2011 από την έναρξη της εφαρμογής του «Καλλικράτη», κατά την οποία δεν θα ισχύει το ασυμβίβαστο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000.
Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε αλλαγές σε έδρες δήμων (κατόπιν αιτημάτων όλων των βουλευτών) και συγκεκριμένα:
- Στον δήμο Βοΐου του Ν. Κοζάνης, ως έδρα ορίστηκε η Σιάτιστα αντί για την Νεάπολη, η οποία γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.
- Στον δήμο Δωρίδος του Ν. Φωκίδος, ως έδρα ορίζεται το Λιδορίκι, αντί για το Ευπάλιο, το οποίο γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.
Αλλαγές
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών:
Στο νομό ΑΡΚΑΔΙΑΣ ο Δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται σε Δήμο Νότιας Κυνουρίας, ενώ οι δήμοι Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας χαρακτηρίζονται ορεινοί.
Στον νομό ΑΡΤΑΣ ο δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη θα έχει ως έδρα την Άνω Καλεντίνη και ιστορική έδρα τις Πηγές Τετραφυλίας
Στον νομό ΒΟΙΩΤΙΑΣ ο δήμος Διστόμου, Αραχώβης, Αντίκυρας θα έχει έδρα το Δίστομο και χαρακτηρίζεται ως ορεινός.
Στο νομό ΕΥΒΟΙΑΣ ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννης
Στο νομό ΗΛΕΙΑΣ ο δήμος Κυλλήνης μετονομάζεται σε δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ήλιδας και ο δήμος Ανδρίτσαινας με έδρα τα Κρέστενα αποκτά ιστορική έδρα την Ανδρίτσαινα
Στο νομό ΗΜΑΘΙΑΣ ο δήμος Βεροίας θα έχει ιστορική έδρα τη Βεργίνα
Στο νομό ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ο δήμος Ηρακλείου θα έχει ιστορική έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό. Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων θα έχει ιστορικές έδρες τα Πεζά, τις Αρχάνες και τον Πύργο. Ο δήμος Μινώα Πεδιάδας θα έχει ιστορικές έδρες το Καστέλλι και το Αρκαλοχώρι
Στο νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ο δήμος Λαγκαδά, με έδρα τον Λαγκαδά, θα έχει ιστορική έδρα τον Λαχανά
Στο νομό ΚΥΚΛΑΔΩΝ ο δήμος Τήνου θα έχει ιστορική έδρα τον Πάνορμο
Στο νομό ΛΑΚΩΝΙΑΣ ο δήμος Σπάρτης θα έχει ιστορική έδρα το Μυστρά
Στο νομό ΛΑΣΙΘΙΟΥ ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμο Αγίου Νικολάου
Στο νομό ΠΕΛΛΑΣ ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμο Πέλλας
Στο νομό ΠΙΕΡΙΑ ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας-Κολινδρού
Στο νομό ΠΡΕΒΕΖΑΣ ο δήμος Πάργας θα έχει ιστορική έδρα την Πάργα
Στο νομό ΣΑΜΟΥ ο δήμος Σάμου με έδρα τη Σάμο αποκτά ιστορική έδρα το Πυθαγόρειο
Στο νομό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ο δήμος Καλλικράτειας -Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμο Νέας Προποντίδας
Στο νομό ΧΑΝΙΩΝ οι νέοι δήμοι Σφακίων και Καντάνου-Σέλινου χαρακτηρίζονται ορεινοί.

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Όργιο σπατάλης από τα golden boys στα ΕΛΤΑ

Όργιο σπατάλης από τα golden boys στα ΕΛΤΑ

Όργιο σπατάλης εκατομμυρίων ευρώ σε ταξίδια (υπαρκτά και ανύπαρκτα), σε καλλυντικά, διασκεδάσεις σε κέντρα πολυτελείας στην Αράχοβα, στο Καρπενήσι, στην Ερέτρια, στη Βουλιαγμένη, παράνομες απευθείας αναθέσεις έργων- ανάμεσά τους και στη Siemens-, στημένοι διαγωνισμοί προμηθειών, ανακαινίσεις εξοχικών οικιών και κατασκευές πισίνων ζητείται τώρα να ελεγχθούν ύστερα από καταγγελίες στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).
Ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γ. Σχοινιωτάκης με έγγραφό του προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών επισυνάπτει καταγγελίες με τις οποίες ζητείται να ανοίξουν οι λογαριασμοί συνολικά 84 στελεχών των ΕΛΤΑ, στην περίοδο 2004-2009, τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών της προηγούμενης διοίκησης και «80 golden boys και golden girls », ώστε, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «να ελεγχθεί η περιουσιακή τους κατάσταση (ακίνητα, κινητά, αξιόγραφα πάσης φύσεως, συμμετοχή σε επιχειρήσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς κτλ.)».
Κάτι δεν πήγαινε καλά
Ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Ν. Σηφουνάκης κάλεσε τους ορκωτούς λογιστές να εισέλθουν στα ΕΛΤΑ και να «κάνουν φύλλο και φτερό» τα οικονομικά τους στοιχεία επειδή οι καταγγελίες είναι σοβαρές. Ο νέος πρόεδρος των ΕΛΤΑ κ. Π. Βουρνάς αποκάλυψε στο «Βήμα» ότι ήδη απολύθηκε ένα διευθυντικό στέλεχος και ότι όλη η υπόθεση συντόμως θα οδεύσει προς τον εισαγγελέα. Ο κ. Βουρνάς δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, είχαμε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά στα ΕΛΤΑ. Πώς είναι δυνατόν από 7 εκατ. ευρώ κέρδη που παρουσίαζαν τα ΕΛΤΑ το 2004 να φθάσουν το 2009 στα 37 εκατ. ζημιές;».
ΕΛΤΑ και Siemens
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος , ο οποίος είναι ένας από τους παραλήπτες του εγγράφου του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήλωσε στο «Βήμα» ότι «τα πράγματα ήδη έχουν πάρει τον δρόμο τους για τους ενδεικνυόμενους ελέγχους και την απόδοση ευθυνών».
Οι «αμαρτίες» των Ελληνικών Ταχυδρομείων δεν έχουν τέλος, αφού στο έγγραφο ζητείται να υπάρξει από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακούς) και έλεγχος των καταγγελιών για:
* Τα 100 εκατ. ευρώ των διαγωνισμών των ΕΛΤΑ, αφού κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.
* Το υβριδικό ταχυδρομείο στη Siemens, που δόθηκε χωρίς διαγωνισμό, να ελεγχθεί αν έχει λειτουργήσει.
* Τον ρόλο που έπαιξε σύζυγος στελέχους που είχε τοποθετηθεί στην Επιτροπή Προμηθειών που ήταν και πρώην στέλεχος της Siemens.
* Τα χρήματα που δόθηκαν για το έργο «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αν είχε γίνει ή όχι διαγωνισμός.
Και τα ταχυδρομεία έχουν τον Μπάμπη τους
Στο έγγραφο με το οποίο ζητούνται έλεγχοι προκύπτει ότι και τα ΕΛΤΑ έχουν τον δικό τους... Μπάμπη, αφού υπήρξαν καταγγελίες «για δεκάδες διπλοπληρωμένα τιμολόγια για καύσιμα και για ανύπαρκτα ταξίδια», όπως συνέβη με τον... Μπάμπη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Όπως επίσης ζητείται να υπάρξει έλεγχος για να διαπιστωθεί «ποιο ποσό πήγε για ανακαινίσεις σπιτιών, προσωπικές γιορτές, πάρτι, καλλυντικά, ταξίδια και έξοδα για οικογενειακές διακοπές και ταξίδια».
Ο γενικός επίτροπος ζητεί ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών: «Για τις πράξεις και τις αποφάσεις σας επί των άνω ελεγκτικών θεμάτων και περί τυχόν καταλογισμών που θα αποφασίσετε σχετικώς».
Τα 5 ερωτήματα που θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο
1 Πώς ξαφνικά τα 7 εκατ. ευρώ κέρδη, με την αλλαγή της κυβέρνησης έγιναν 37 εκατ. ζημιές.
2 Ποιες είναι οι αμοιβές των 80 golden boys και golden girls και τι έργο έκανε ο καθένας τους.
3 Αν υπήρξαν αμοιβές που υπερέβαιναν τις αμοιβές του προέδρου και πόσα θα πρέπει να επιστραφούν.
4 Τι έγιναν τα αποθεματικά των 60 εκατ. ευρώ. 5 Πόσο στοίχισαν στους φορολογούμενους οι δεκάδες, όπως καταγγέλλεται, εκδηλώσεις σε κέντρα και ξενοδοχεία πολυτελείας (Βaraonda, Cine Ψυρρή, Αράχοβα, Μοντάνα Καρπενήσι, Ερέτρια, Βουλιαγμένη, Καισαριανή και πολλά άλλα στην Αθήνα και αλλού). Δίνεται επιπλέον εντολή να ελεγχθεί η Διεύθυνση Οικονομικών όπου υπάρχουν αποδείξεις από πάγιες προκαταβολές και αποφάσεις και ακόμη να εξακριβωθεί αν υπήρξε ως τώρα κάλυψη αυτών των δαπανών.
του Ν. Χασαπόπουλου, από την εφημερίδα "Το Βήμα"

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Τι διδάσκονται οι Τούρκοι στο σχολείο

Τι διδάσκονται οι Τούρκοι στο σχολείο

Ενώ το βιβλίο Ιστορίας που διδάσκονται τα Ελληνόπουλα στη ΣΤ' Δημοτικού επευφημεί τις «προοδευτικές» προσπάθειες των Οθωμανών να ενισχύσουν την εκπαίδευση των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία το αντίστοιχο βιβλίο των Τούρκων διδάσκει στους μαθητές ότι:
-Σελίδα19: «Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή».
-Σελίδα 21: «Η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει.. στο Αιγαίο την ειρήνη». (!!!)
-Σελίδα 65: «Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια στην Ασία είναι δυνατόν να διατηρηθεί με την επιστροφή αυτών των νησιών στην Τουρκία».
-Σελίδα 110: «Η Τουρκία καθόρισε τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια το 1930. Έτσι η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.Το δικαίωμα κυριαρχίας μιας χώρας στα δικά της χωρικά ύδατα της επιτρέπει να ασκεί τα ίδια δικαιώματα στα νησιά που βρίσκονται σε αυτά τα ύδατα».
Αυτά και άλλα πολλά αντιλαμβάνεται κάποιος από την πρώτη κιόλας ανάγνωση του βιβλίου Ιστορίας (έκδοση 1996) το οποίο διδάσκεται σήμερα συστηματικά στις μεγαλύτερες τάξεις του τουρκικού σχολείου. Το συγκεκριμένο σύγγραμμα που τιτλοφορείται τα «Τα δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο» (EgeDenizinde TurkHaklari) και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1955! με την υπογραφή του Τούρκου καθηγητή Ιστορίας Μεχμέτ Σακά.
Βάση των αυθαίρετων ιστορικών θεωριών τις οποίες σήμερα διδάσκονται στις ιστορικές ακαδημίες και στις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας, όλοι οι πολιτισμοί του Αιγαίου-μεταξύ αυτών και ο ελληνικός- ήταν τουρκικής προέλευσης!
Φτάνουν στον παραλογισμό να θεωρούν Μινωίτες, Μυκηναίους, Ίωνες, Τρώες και Πελασγούς προτουρκικές φυλές που κατοικούσαν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτές τις απίστευτες θεωρίες, οι Έλληνες δεν ήταν παρά ένα μικρό παρακλάδι του «μεγάλου τουρκικού λαού»,του «μοναδικού που είχε τη δύναμη να δημιουργεί μεγάλα κράτη και πολιτισμούς»!
Ακόμη πιο προχωρήμενη είναι η εργασία του Σελαχατίν Σαλιζίκ (Turk Yunaniliskilerive filiki eteria) όπου περιλαμβάνονται αλλόκοτοι ισχυρισμοί όπως ότι ο ελληνικός πολιτισμός ήρθε από την Ασία και δεν είχε κανένα πρωτότυπο στοιχείο, ότι οι Τούρκοι ήρθαν στο Αιγαίο το...2480 π.Χ. και ότι ο Δημόκριτος, Ηρόδοτος, Ιπποκράτης,Πυθαγόρας και Όμηρος ήταν όλοι τους τουρκικής καταγωγής. Η εργασία του εγκρίθηκε απ' το τουρκικό υπουργείο Παιδείας και διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία...

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Παγκόσμια διακυβέρνηση; Ποιοι Έλληνες πολιτικοί την ασπάστηκαν;

Παγκόσμια διακυβέρνηση; Ποιοι Έλληνες πολιτικοί την ασπάστηκαν;

Χωρίς να διακατέχομαι από διάθεση συνωμοσιολογίας, είμαι πεπεισμένος πλέον ότι βαδίζουμε ως χώρα αλλά πολύ περισσότερο ως παγκόσμια κοινωνία στο τελευταίο στάδιο της επικράτησης της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ή NEW WORLD ORDER.
Πρόκειται για την πλέον στυγνή και απάνθρωπη μορφή παγκόσμιας καπιταλιστικής διακυβέρνησης. Είναι πασιφανής η στόχευση του κεφαλαίου να μπορεί να ελέγχει και να εκμεταλλεύεται όλο και μεγαλύτερα τμήματα της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτό στους περασμένους αιώνες ήταν η αιτία των διαφόρων συρράξεων, αποικιοκρατικών πολέμων, πολέμων ανεξαρτησίας και παγκοσμίων πολέμων.
Ενώ ο άνθρωπος θα έπρεπε να ασχολείται με την ανάπτυξη του πνεύματός του, ώστε να μπορεί να εκπληρώσει τον προορισμό του στη ζωή, και για να το κάνει θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα εφόδια, στέγη, τροφή, συντροφικότητα και γνώση, επιχειρείται να μετατραπεί πλέον σε ένα ενεργούμενο από διάφορα κέντρα που πλέον αποκαλύπτονται.
Ενώ η ΠΤΠ ή NWO σαν θεώρηση πραγμάτων αλλά και επιδιωκόμενος στόχος είχε πρωτοεμφανιστεί στα μέσα του περασμένου αιώνα (πρωτοαναφέρεται από Γουίλσον και Τσώρτσιλ, αμέσως μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, για να εξισορροπηθούν υποτίθεται οι εξουσίες) και αμέσως μετά ξεκίνησαν διαδικασίες συγκρότησης των παγκόσμιων θεσμικών οργάνων που θα βοηθούσαν στην επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού ( όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ , το σύστημα του Bretton Woods, η Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) κά) δεν υπήρχε δυνατότητα επιβολής της, καθόσον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διεθνούς κοινωνίας ήταν -μέχρι το '90-στο κομμουνιστικό στρατόπεδο.
Εν τούτοις προχώρησε στην σύσταση του κεντρικού διευθυντικού υπερκρατικού πυρήνα (ενός διεθνούς διευθυντήριου) τον Μάϊο του 1954, της λέσχης Bilderberg ...(ονομασία που προήλθε από το όνομα του ξενοδοχείου της Ολλανδικής πόλης του Άρνεμ, όπου και η ιδρυτική συνάντηση του διεθνούς καπιταλισμού). (Βλέπε οργάνωση και σκοποί και συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις της λέσχης Bilderberg).
H NWO είναι η επικράτηση της υπερεθνικής αστικής τάξης σε βάρος όλου του πλανήτη. Είναι η πλήρης επικράτηση του κεφαλαίου, με την πιο ακραία και άγρια έκφρασή του, πάνω στα δικαιώματα των τοπικών - κρατικών κοινωνιών. Είναι ο πλήρης έλεγχος στην οικονομία και μέσω αυτής στην εναρμόνιση και πατενταρισμένο καθολικισμό στην πληροφορία, ελευθεριά, διατροφή, υγεία, πολιτική, πολιτισμό. Τελικός στόχος η ποδηγέτηση των κοινωνιών από μια ηγετική ομάδα καπιταλιστών.
Τα πρώτα στάδια αυτής της επιβολής τα έχουμε δει από χρόνια με τις επεμβάσεις στρατιωτικού χαρακτήρα. Πλέον αυτές πέρασαν στην ιστορία καθώς οι ηγέτες της NWO και της Bilderberg κατέληξαν από χρόνια, μετά την διάλυση του ανατολικού μπλογκ που από αυτούς υποκινήθηκε - αν δεν προγραμματίστηκε - στην οικονομική επιβολή τους μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι σκόπιμα αυξημένες και πλασματικές καταναλωτικές ανάγκες των πολιτών του Δυτικού κόσμου καθοδηγήθηκαν από τους κεντρικούς τραπεζίτες, κατόπιν υποδείξεων των ετήσιων συνεδρίων της λέσχης, με στόχο να αυξηθούν τα χρέη των κρατών για να μπορέσουν να κάνουν πλέον οι "αγορές" (οι ίδιοι δηλαδή) την επίθεσή τους με στόχο να στοιχειοθετηθεί η αναπόφευκτη αναγκαιότητα του περιορισμού των εισοδημάτων, της αύξησης των φόρων και απώτερο και κυρίαρχο στόχο την πλήρη - σε επόμενη φάση - κατάργηση των ελευθεριών.
Προσβλέποντας στον έλεγχο έχουν συμπαραστάτες εκτός από τους πολιτικούς και τραπεζίτες και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης (τύπο, τηλεόραση και προσεχώς και έλεγχο στο διαδίκτυο), εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της λέσχης.
Και για να φτάσουμε στους Έλληνες που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της λέσχης Bilderberg, και άρα είναι υποστηρικτές της New World Order, θα πρέπει να αναφέρουμε τα ονόματά τους: Πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα σε ημερίδα του Economist δήλωσε με στεντόρια φωνή: "Χρειαζόμαστε μια Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Χρειαζόμαστε μια Παγκόσμια Οικονομική Διακυβέρνηση και την χρειαζόμαστε γρήγορα"
Συμμετείχε τέσσερις φορές.
Άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι, πολλάκις συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις της λέσχης και ένθερμοι υποστηρικτές της NWO:
Κώστας Καραμανλής
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Ντόρα Μπακογιάννη
Αντώνιος Σαμαράς
Γιώργος Αλογοσκούφης
Άννα Διαμαντοπούλου
Θεόδωρος Πάγκαλος
Αλέξης Παπαχελάς
Γιάννης Παπαθανασίου
Θάνος Βερεμής
Γιώργος Δαβίδ

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Μάθανε ότι χρεοκοπούμε, και πλάκωσαν κι οι Τούρκοι

Μάθανε ότι χρεοκοπούμε, και πλάκωσαν κι οι Τούρκοι

Μάθανε ότι χρεοκοπούμε, και πλάκωσαν κι οι Τούρκοι. Σε αυτό συνοψίζονται τα πρώτα συμπεράσματα από την επίσκεψη του Νταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ως δείχνουν οι μέχρι στιγμής δηλώσεις Παπανδρέου-Ερντογάν- Πάγκαλου και άλλων αξιωματούχων:
1. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ήλθε στην Ελλάδα, με εμφανή πρόθεση να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει στον οικονομικό τομέα. Ως εκ τούτου και το «ιδανικό» κλίμα (Γιώργο μου - Νταγίπ μου) που φρόντισαν και οι δύο άνδρες, από την πρώτη στιγμή να καλλιεργήσουν. Ως εκ τούτου και η «γενναιοδωρία» Ερντογάν, που εκφράστηκε με την πρόταση για επιστροφή των «Ρωμιών» στην Τουρκία, όπου, σύμφωνα με τον ίδιον, «εφόσον είναι Τούρκοι υπήκοοι» θα έχουν την ίση μεταχείριση με τους Τούρκους πολίτες.
Στo ίδιο πλαίσιο και η δρομολογούμενη εδώ και καιρό επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Στην περίπτωση του Πατριαρχείου, ο Ερντογάν έκανε και μια «κουτοπονηριά». Είπε ότι ήθελε να έλθει στην Ελλάδα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν. Είναι φανερό ότι ο Πατριάρχης αντελήφθη την παγίδα και δεν δέχθηκε.
2. Ο Ερντογάν παραμένει αμετακίνητος στις πάγιες και διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο. Δια της πλαγίας, γνωστής ανατολίτικης τακτικής, βέβαια, προσπάθησε να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο. Έτσι, δήθεν κόμισε πρόταση αποκλιμάκωσης της έντασης στο Πέλαγος, λέγοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά θα πετούν στο Αιγαίο χωρίς να φέρουν οπλισμό. Δηλαδή, ουσιαστικά ζήτησε να δεχθεί η Ελλάδα να κάνουν σουρωτήρι τα τουρκικά αεροπλάνα τον ελληνικό εναέριο χώρο και το FIR, αλλά μας κάνουν τη χάρη να μην είναι οπλισμένα. Δεν του είπαν άραγε, ότι αυτό είναι μια πάρα πολύ παλιά ιστορία, την οποία παραβίασε ωμά η ίδια η Τουρκία; Δεν ήξερε τίποτε για το «μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ» που ακριβώς αυτό προέβλεπε;
Το ότι η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη, επιβεβαιώνεται και από τη θέση του για το casus beli, το οποίο, όπως είπε, είναι και από τη μεριά της Ελλάδας και από την πλευρά της Τουρκίας. Ως γνωστόν, το δικαίωμα της Ελλάδας, βάσει των διεθνών κανόνων, για επέκταση των χωρικών υδάτων της, αποτελούσε ανέκαθεν για την Τουρκία, casus beli. Άραγε, τώρα απειλεί ο Ερντογάν ότι το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Τουρκία;
Γενικότερα, όλα δείχνουν ότι θέτει συνολικά ζήτημα Αιγαίου, αποστρατιωτικοποίησης, και κατόπιν συγκυριαρχίας.
3. Για την Κύπρο επιμένει στις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα - Τουρκία) και θέλει, όπως είναι η πάγια θέση της Τουρκίας, να βάλει στο παιχνίδι και τις ΗΠΑ. Ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται πως δεν το δέχτηκε και του είπε ότι θέση της κυβέρνησης, είναι να τα βρουν μόνες τους οι δύο κοινότητες.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Απίστευτες δηλώσεις Παπανδρέου για το Κυπριακό

Απίστευτες δηλώσεις Παπανδρέου για το Κυπριακό


Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο CNN Turk και τον δημοσιογράφο Αλί Μπιράντ. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία.
Α. BIRAND: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ. Ξέρω ότι είστε πολύ απασχολημένος, αλλά βρήκατε, παρόλα αυτά, χρόνο να μας διαθέσετε. Αυτό είναι θαυμάσιο.
Μπορείτε λοιπόν να μας πείτε, ποια είναι η σημασία αυτής της επίσκεψης; Πρόκειται για επίσκεψη ρουτίνας; Πώς θα την ονομάζατε; Πώς θα μας την περιγράφατε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω, κύριε Ali Birand, φίλε Ali. Έχουμε κάνει πολλές συνεντεύξεις μαζί και είμαι πολύ ευτυχής που είμαστε πάλι μαζί και θα έχω την ευκαιρία, μέσω υμών, να επικοινωνήσω με τον Τουρκικό λαό και να στείλω και πάλι ένα μήνυμα φιλίας. Βέβαια, όπως γνωρίζετε, όλα αυτά τα χρόνια, έχω δουλέψει σκληρά, ως Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως αντιπολίτευση στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσω τις σχέσεις μας και να προχωρήσουμε, κάτι που πιστεύω μπορεί να είναι πολύ παραγωγικό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Έχουν περάσει λοιπόν δέκα χρόνια από την εποχή που ήμουν Υπουργός Εξωτερικών και είχαμε αυτή την αλλαγή στις σχέσεις μας και στην πολιτική μας, με την Τουρκία να είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και μέσω της διπλωματίας, που ξεκίνησε πριν από τους σεισμούς. Κατόπιν, οι σεισμοί αποτέλεσαν τμήμα αυτής της διπλωματίας. Επίσης, ακολουθήσαμε μια πολιτική, με τον Ισμαήλ Τζεμ, ώστε να εργαζόμαστε πάνω σε θέματα που δεν ήταν επίμαχα, αλλά ήταν αμοιβαίως αποδεκτά και ωφέλιμα για τις δύο χώρες μας.
Σήμερα, λοιπόν, δέκα χρόνια αργότερα, θεωρώ σημαντικό -και αυτό είπα στον Πρωθυπουργό Ερντογάν, όταν τον προσκάλεσα - να κάνουμε έναν απολογισμό, μια αξιολόγηση. Πόσο έχουμε προχωρήσει αυτά τα δέκα χρόνια;
Πρέπει να είμαστε πολύ ανοιχτοί και ειλικρινείς για ό,τι θετικό πετύχαμε, διότι έχουμε πετύχει πολλά θετικά πράγματα, όμως, υπάρχουν και θέματα στα οποία μείναμε πίσω και τα οποία πρέπει να προωθήσουμε, να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να ενισχύσουμε και να χτίσουμε τη σχέση μας πάνω σε ισχυρά θεμέλια.
Α. BIRAND: Υπήρξαν κάποιες επικρίσεις για την πρόσκληση που απευθύνατε στον Τούρκο Πρωθυπουργό, αλλά και επικρίσεις στην Τουρκία, που έλεγαν, «γιατί πάτε εκεί;» Πιστεύετε ότι είναι χειρονομία φιλίας από την τουρκική πλευρά το γεγονός ότι έρχεται με δέκα υπουργούς; Αυτό είναι κάτι που....
δεν το έχω ξαναδεί.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι ασφαλώς χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά του Τούρκου Πρωθυπουργού και της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το γεγονός ότι έρχονται τόσο πολλοί υπουργοί είναι μια χειρονομία που εκτιμούμε και την οποία θα ανταποδώσουμε, με στενές επαφές και διμερείς συναντήσεις για κάθε διαφορετικό τομέα. Δεν θα είναι μόνο η οικονομία, ή μόνο τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και πολλοί άλλοι τομείς - περιβάλλον, γεωργία, επικοινωνίες, μεταφορές και ενέργεια - που είναι πολύ σημαντικοί και στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό δείχνει πως θα χρειαστεί και οι δύο πλευρές να προχωρήσουμε με πιο δυναμικό τρόπο. Θέλω να προσθέσω, επίσης, ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση θεμάτων, τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη, την οικονομική συνεργασία και την επίλυση θεμάτων, όπως αυτά του περιβάλλοντος, παραδείγματος χάρη. Η Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας, γι’ αυτό θεωρώ ότι αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε.
Α. BIRAND: Ας έλθουμε τώρα στα μεγάλα θέματα, το Αιγαίο. Θα σταματήσουμε τις υπερπτήσεις, τις αψιμαχίες, την ένταση στο Αιγαίο; Θέλω να πω, θα προκύψει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και θα σταματήσουν οι συγκρούσεις στον ουρανό του Αιγαίου;
Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα θέλαμε να έχουμε - αυτός ήταν πάντα ο στόχος μας - ειρηνικές σχέσεις, βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στον σεβασμό των εκατέρωθεν δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς επίσης και να αντιμετωπίσουμε θέματα, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα που αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το οποίο αναγνωρίζουμε ως θέμα. Και πάλι, αν τεθεί ως θέμα, μπορούμε να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτησή της. Αυτή είναι η πρότασή μας. Μόλις πρόσφατα, δώσαμε νέα ώθηση στις επονομαζόμενες «διερευνητικές συνομιλίες» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση να προχωρήσουμε και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε τελική διευθέτηση.
A. BIRAND: Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι θα προσπαθήσετε να καθιερώσετε την άρση των θεωρήσεων για ημερήσιες επισκέψεις στα νησιά, για την επερχόμενη θερινή περίοδο ή για πότε; Αυτό είναι ένα από τα χειροπιαστά αποτελέσματα.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σωστά. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη ενέργεια, που θα προσπαθήσω να προωθήσω στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα σας υπενθυμίσω, ίσως θα το θυμάστε, ότι το εφαρμόσαμε σε πιλοτική βάση για ένα καλοκαίρι.
Βέβαια, μετά άλλαξε η κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως, δεν δόθηκε συνέχεια.
Αυτό το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι οι εισερχόμενοι θα είναι τουρίστες, και ότι δεν θα επιτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη. Επομένως, θα πρέπει να έχουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, να συνεργαστούμε με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, να εγγυηθούν αυτοί και να εγγυηθούμε ως χώρα και εμείς, ότι θα πρόκειται για τουρίστες, και όχι για παράνομους μετανάστες.
Αν το καταφέρουμε, τότε πιστεύω ότι θα πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πιο ανοιχτή στο θέμα, να προβλέψει μια πιο συγκεκριμένη, αλλά και πολύ πιο απλή διαδικασία και, ενδεχομένως, να έχουμε εξαίρεση από την υποχρέωση θεώρησης για τις ημερήσιες μετακινήσεις. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα θετικό και για τον τουρκικό και για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για τις σχέσεις μας.
A. BIRAND: Για τις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο, θα ληφθεί κάποια απόφαση, θα καταλήξετε σε κάποια συμφωνία, να δίνει η Τουρκία πρόγραμμα πτήσεων; Μπορούμε να περιμένουμε κάτι συγκεκριμένο από αυτή την επίσκεψη;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα ήθελα να δημιουργήσω προσδοκίες. Σίγουρα, αυτά είναι θέματα προς συζήτηση και, όλα τα χρόνια, ανταλλάσουμε απόψεις για το ζήτημα αυτό.
Νομίζω ότι υπάρχουν απλές λύσεις, αρκεί να σεβαστούμε το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό, μπορεί να γίνει με τρόπο που θα μειώσει τις εντάσεις και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Τώρα, υπάρχουν άλλα μείζονα ζητήματα: η Κύπρος
A. BIRAND: Θα έρθω και σε αυτό. Αλλά τώρα
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι, η ένταση στο Αιγαίο και το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, είναι θέματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σαν καλοί γείτονες, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.
A. BIRAND: Πολύ ενδιαφέρον. Εννοώ ότι η φόρμουλα της Χάγης έχει συζητηθεί, αλλά τώρα έχω την εντύπωση ότι είστε έτοιμοι να πάτε στη Χάγη με την Τουρκία γι’ αυτά τα θέματα.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, αυτή ήταν ανέκαθεν η άποψή μου. Ήταν και η άποψη όλων των κυβερνήσεων, στις οποίες συμμετείχα όλα αυτά τα χρόνια, ξεκινώντας από την Κυβέρνηση του πατέρα μου?.
A. BIRAND: Επομένως, αν οι Τούρκοι συμφωνήσουν, είστε διατεθειμένοι να πάτε?
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Απολύτως. Και αυτό είναι ένα θέμα που θα εξετασθεί στο πλαίσιο των διερευνητικών συζητήσεων.
A. BIRAND: Πιστεύετε ότι οι πτήσεις πάνω από το Αιγαίο θα πρέπει να σταματήσουν ή να περιοριστούν;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Απολύτως. Νομίζω ότι το απλούστερο είναι να γίνει σεβαστό το γεγονός ότι έχουμε διεθνείς κανόνες FIR, που είναι κανόνες τους οποίους ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) έχει θέσει, ως προς το πού οριοθετούνται οι εναέριες ζώνες. Και αν σεβαστούμε στην πράξη τους κανόνες αυτούς, το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος θα έχει λυθεί.
A. BIRAND: Θα το ζητήσετε αυτό από την τουρκική πλευρά;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ζητάμε συνεχώς, αλλά είναι βέβαια θέμα πολιτικής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν θέλω να δημιουργήσω φρούδες ελπίδες, ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα την Παρασκευή ή σήμερα ή αύριο, αλλά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, για να δούμε το θέμα αυτό από άλλη σκοπιά, και να αναγνωρίσουμε το αμοιβαίο συμφέρον να προχωρήσουμε.
A. BIRAND: Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουν τουλάχιστον συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τον περιορισμό των αμυντικών κονδυλίων, των αμυντικών δαπανών;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτός είναι ο στόχος. Αυτός είναι ο προορισμός των σχέσεών μας - μια ειρηνική συνεργασία.
Αυτό σημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε και ένα πλαίσιο και να επιλύσουμε τα προβλήματα που μας ταλανίζουν όλα αυτά τα χρόνια και που δημιούργησαν αυτές τις εντάσεις.
Επομένως, πιστεύω ότι αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε. Πρέπει όμως να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, έτσι ώστε οι λαοί μας να αισθάνονται ασφαλείς.
Έχω τονίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει φόβος στην Ελλάδα. Υπάρχει ένας φόβος. Έχουμε εξασφαλίσει την άμυνά μας, φυσικά. Όμως, με χιλιάδες νησιά στη δική μας πλευρά, και με έναν τεράστιο στρατό απέναντί μας, πολλοί στα νησιά αναρωτιούνται: «τι θα συμβεί αν, όπως είδαμε την εισβολή στην Κύπρο, δούμε μια εισβολή σε ένα νησί, ένα ελληνικό νησί, ένα μικρό ελληνικό νησί;».
Για το λόγο αυτό, αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε ισχυρή άμυνα.
Και ξέρετε τι μου είπε ο Ισμαήλ Τζεμ; Είπε, εντάξει, εσείς φοβάστε, αλλά όταν συνομιλώ με τους Τούρκους στρατιωτικούς, μου λένε ότι και αυτοί φοβούνται, γιατί λένε ότι η Τουρκία είναι περικυκλωμένη από το Ορθόδοξο τόξο, από την Αρμενία μέχρι την Ελλάδα, και κάτω, μέχρι την Κύπρο.
Αυτοί είναι νομίζω μύθοι που πρέπει να ξεπεραστούν. Μπορούμε να προχωρήσουμε, χωρίς αυτούς τους μύθους. Πρέπει να ενδυναμώσουμε το αίσθημα ότι έχουμε πολλά κοινά, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο. Είναι προς όφελος όλων μας να συνεργαστούμε και να ξεπεράσουμε αυτούς τους φόβους. Και επιπρόσθετα, τα οικονομικά οφέλη από τη δυνατότητα να επενδύσουμε στα σχολεία μας, τα νοσοκομεία μας και την κοινωνική πρόνοια, αντί σε αμυντικές δαπάνες, θα είναι τεράστια. A. BIRAND: Μια συνέντευξη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς την Κύπρο. Η Ελλάδα θα αναμειχθεί περισσότερο στην ανεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μέσω μιας τετραμερούς διάσκεψης για παράδειγμα, ή θα αφήσετε τις κοινότητες να βρούνε μια λύση στο πρόβλημα;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχάς, η ιδέα της τετραμερούς διάσκεψης έχει συζητηθεί πολλές φορές, και το συζητήσαμε και με τον κύριο Ερντογάν. Υπάρχει όμως ένα σαφές πρόβλημα. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Δημοκρατία της Κύπρου. Οι υπόλοιπες χώρες δεν αναγνωρίζουν την επονομαζόμενη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Επομένως, τίθεται θέμα καθεστώτος. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Θα ήθελα να είμαι σαφής. Η εμπειρία μας, η ελληνική εμπειρία στην Κύπρο, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να αφήσουμε την Κύπρο να λύσει το πρόβλημα μόνη της.
A. BIRAND: Τελευταία, θα έλεγα, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δυσχέρανε κατά τι την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Ο κόσμος τώρα μοιάζει να πιστεύει ότι έχει ήδη αρκετά προβλήματα να τον απασχολούν. «Και άλλη διεύρυνση της ΕΕ; Όχι», λένε. «Και μάλιστα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας; Μα, είναι υπερβολικά μεγάλη», κ.λπ.
Εσείς πιστεύετε ότι η Τουρκία πρόκειται να αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες στα επερχόμενα έτη; Και σας ρωτώ, διότι εσείς συμμετείχατε στη διαδικασία από την αρχή και τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει. Θεωρείτε ότι αυξάνονται οι δυσκολίες;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχήν, ήμουν, είμαι και θα παραμείνω ένθερμος υποστηρικτής της προοπτικής πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., για μια πλειάδα λόγων.
Θεωρώ ότι αυτό θα ήταν θετικό, όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την Ευρώπη και για την Τουρκία.
Όποια και αν είναι η έκβαση των προσπαθειών, πάντως, η Τουρκία αποτελεί - και θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί - στενό εταίρο της Ε.Ε., όπως και εσείς το επιθυμείτε και όπως ισχύει ακόμη και τώρα.
A. BIRAND: Δεν νομίζετε, επομένως, κρίνοντας τα όσα συμβαίνουν και με βάση την πείρα σας, ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό για την Τουρκία να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομικών, κρατώντας μια απόσταση από το γραφειοκρατικό πλαίσιο της Ε.Ε.; Τι θα απαντούσατε τώρα, μετά από όλα όσα είδατε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχήν, πάντοτε ήμουν υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, εφόσον βεβαίως πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.
Θα έλεγα, όμως, ότι οι προϋποθέσεις δεν είναι εις βάρος της Τουρκίας. Αντίθετα, θα έλεγα ότι ευνοούν πολύ θετικές εξελίξεις για την Τουρκία, διότι, κατ’ εμέ, λόγου χάριν, το να μην έχουμε κατοχή στην Κύπρο, το να μην έχουμε προβλήματα σεβασμού απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία, όλα αυτά αποτελούν ζητήματα, το οποία αναβαθμίζουν ουσιαστικά τη θέση της Τουρκίας ανά την υφήλιο και δεν την υποβαθμίζουν. Επιπροσθέτως, όμως, βελτιώνουν και την ατμόσφαιρα εδώ.
A. BIRAND: Ποιος φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κρίση; Οι πολιτικοί, η κοινή γνώμη, η Διεθνής Κοινότητα, οι κερδοσκόποι; Ποιος;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι εδώ έχουμε δύο ζητήματα: το ένα βεβαίως είναι το γεγονός ότι οφείλουμε να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας.
A. BIRAND: Θα είναι εύκολο κάτι τέτοιο; Διότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι συνηθισμένη. Εμείς είμαστε.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν παρόμοιες κρίσεις και γνωρίζουμε πώς είναι. Θεωρώ ότι, σήμερα, ο Ελληνικός λαός είναι περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ, να βγάλει τη χώρα από την κρίση και η Ελλάδα να είναι μια πιο δυνατή χώρα. (...) Και εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις αλλαγές στην Ελλάδα.
A. BIRAND: Είστε βέβαιος γι’ αυτό;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είμαι απόλυτα βέβαιος. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι. Εξίσου αποφασισμένος είναι και ο Ελληνικός λαός.
A. BIRAND: Ο Θεός να δώσει (ινσαλάχ), κ. Πρωθυπουργέ. Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχετε. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ και για τη σημερινή συνέντευξη, και για τους δεσμούς της μακράς προσωπικής φιλίας που μας συνδέουν.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τινάζονται στον αέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις

Τινάζονται στον αέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις

Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση και το υπουργείο να αναβάλει τις προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών σχολείων.
«Απεργούμε από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα όπως ενδοσχολικές εξετάσεις, εργασίες στα βαθμολογικά κέντρα, πανελλαδικές εξετάσεις των τελειοφοίτων των εσπερινών λυκείων κάθε τύπου κ.λπ.», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.
«Δεδομένου ότι η ομοσπονδία δεν επιθυμεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες λόγω της γενικής απεργίας σε σκληρά εργαζόμενους μαθητές, καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναβάλει τις προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών λυκείων. Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για τις συνέπειες θα βαρύνουν το Υπουργείο Παιδείας», συμπληρώνουν.
Αργά το βράδυ, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με γραπτή της δήλωση ξεκαθάρισε ότι το αίτημα αλλαγής της ημερομηνίας των εξετάσεων στα εσπερινά λύκεια δε γίνεται δεκτό και κάλεσε την ΟΛΜΕ να ορίσει προσωπικό ασφαλείας.
«Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μια πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία. Τυχόν αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά το σύνολο των εξετάσεων, μέχρι τη λήξη τους, για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων. Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, καθώς η διαδικασία των εξετάσεων αφορά το μέλλον και τα όνειρα των νέων παιδιών. Γι’ αυτό και, αν και κατανοώ, τις δυσκολίες που προκύπτουν από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 20/5, ευελπιστώ ότι η ΟΛΜΕ με το αίσθημα ευθύνης που τη διακρίνει, θα θεωρήσει ως προσωπικό ασφαλείας τους καθορισμένους επιτηρητές, προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις για τα εσπερινά λύκεια, που είναι προγραμματισμένες εκείνη την ημέρα», αναφέρει η δήλωση Διαμαντοπούλου.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ο διπλός ακρωτηριασμός των συντάξεων

Ο διπλός ακρωτηριασμός των συντάξεων

Του Χρήστου Μέγα από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ασυντόνιστα και υπό το κράτος πανικού οι κυβερνώντες επέπεσαν επί των συντάξεων με αποτέλεσμα τη διπλή αφαίμαξη και την κατακραυγή των πολιτών.
Αν και η προσοχή των ασφαλισμένων ήταν στραμμένη στο Ασφαλιστικό και τις επερχόμενες αλλαγές, προηγήθηκαν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής του κ. Παπακωνσταντίνου μέσω των οποίων καταργήθηκαν τα Δώρα στις συντάξεις. Σε σημείο όπου τώρα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, καίτοι οδηγεί σε μείωση των αποδοχών για ασφάλιση από 25 έως και 35 έτη, να έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα. Στη σημαντική μείωση των ετήσιων αποδοχών, μέσω των Δώρων και των επιδομάτων («όφελος 2 δισ. τον χρόνο), τα οποία περιορίστηκαν συνολικά στα 800 ευρώ για κύριες συντάξεις έως 2.500 ευρώ τον μήνα, ήρθε να προστεθεί και η περικοπή των μηνιαίων αποδοχών μέσω του νέου ΛΑΦΚΑ (οικονομίες 270 εκατ. ετησίως).
Η επιβληθείσα διπλή περικοπή οδηγεί σε μείωση των ετήσιων αποδοχών από 170 ευρώ για τις κατώτατες αποδοχές του ΙΚΑ (με 15ετία) έως και τα 5.800 ευρώ για σύνταξη 2.327 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η περικοπή αφορά 1.927 ευρώ το Δώρο Χριστουγέννων και 2.854, συνολικά, μαζί με το Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Το δεύτερο πλήγμα
Τη δεύτερη επίθεση στο εισόδημα τη δέχονται οι συνταξιούχοι μέσω των υψηλών (και για το σύνολο του εισοδήματος) συντελεστών του νέου ΛΑΦΚΑ. Οι οποίοι, ναι μεν ξεκινούν να επιβάλλονται στα 1.400 ευρώ και πάνω (3% σ' αυτή την περίπτωση), αλλά επεκτείνεται στο σύνολο των αποδοχών. Σε μια ακραία περίπτωση, η εισφορά ανέρχεται στο 9% (2.901 ευρώ και πάνω) στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών. Δηλαδή με 2.400 ευρώ (μικτή) σύνταξη (συντελεστής 8%) η μηνιαία εισφορά είναι 192 ευρώ. Ποσό, ακόμη και μετά τον φόρο που έτσι... γλιτώνει ο συνταξιούχος, δεν μοιάζει με εισφορά αλληλεγγύης αλλά για κανονικό χαράτσι. Πρόκειται για αντικατάσταση της ευθύνης του κράτους έναντι των συντάξεων (μεταβίβαση του κόστους στους άλλους απόμαχους).
Αναδιανομή φτώχειας
Η τακτική τού «όποιος προλάβει κόβει για να περιορίσει τα δημόσια ελλείμματα» έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων προς την κυβέρνηση. Σε τέτοιο σημείο που έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα αυτό καθ' εαυτό το Ασφαλιστικό. «Η απαράδεκτη επαναφορά του ΛΑΦΚΑ επιχειρεί την αναδιανομή της φτώχειας των συνταξιούχων, επιδεινώνοντας τις ήδη κουτσουρεμένες συντάξεις», επισημαίνει η ΓΣΕΕ.
Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού οδηγούν σε μείωση των αποδοχών έως και τα 35 έτη ασφάλισης. Ουσιαστικά περιορίζονται οι αποδοχές στη «μεσαία» κατηγορία συνταξιούχων, προκειμένου να στηριχθούν οι συνταξιούχοι των 18 έως 25 ετών με χαμηλά εισοδήματα (κλιμάκωση πάνω από την κατώτατη ώστε να λειτουργήσει σαν κίνητρο παραμονής).

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Πρόβλεψη σοκ από το ΔΝΤ για 15% ανεργία

Πρόβλεψη σοκ από το ΔΝΤ για 15% ανεργία

Εφιαλτικές διαστάσεις θα προσλάβει η μάστιγα της ανεργίας στην χώρα μας, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Συγκεκριμένα, σε ειδική αναφορά με σειρά ερωταπαντήσεων για το ελληνικό πρόβλημα , τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν ότι το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει στο 15% την επόμενη διετία και θα υποχωρήσει όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών στην Ελλάδα. 
 

Πάντως στην έκθεση αναφέρεται ότι η προσαρμογή της χώρας μας είναι πρωτοφανής, αλλά βιώσιμη, ενώ τονίζεται πως η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε της Ευρωζώνης. Ειδικά για το χρέος αναφέρεται ότι θα φτάσει το 150% του ΑΕΠ το 2013, πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται. 
 

Παράλληλα, σε ό, τι αφορά τους όρους αποπληρωμής του δανείου, επισημαίνεται πως κάθε πληρωμή αποπληρώνεται σε οκτώ ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις, αρχίζοντας 3 ¼ χρόνια μετά την καταβολή κάθε πληρωμής. Με τις ερωταπαντήσεις, ακόμη, εξηγείται για ποιο λόγο θα πρέπει να κοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στο Δημόσιο, αλλά εκτιμάται ότι «με την αποτελεσματική εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών, καθώς και με την υποστήριξη από τον ελληνικό λαό, η οικονομία θα βρεθεί σε πολύ καλύτερη θέση για τη δημιουργία υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας σε σύγκριση με το παρελθόν».

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η Megaλη παράσταση του τρόμου

Η Megaλη παράσταση του τρόμου

«Πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι»… λέει ο λαός. Οι προδότες παραμένουν πάντα προδότες. Οι παράγοντες, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης μάς έχουν καθηλώσει στην αθλιότητα και τη διαφθορά —και οι οποίοι είναι οι ίδιοι, που κάποτε μας είχαν οδηγήσει στην εμφύλια αιματοχυσία— δείχνουν ότι είναι πραγματικά αμετανόητοι. Το παρακράτος της Δεξιάς και των δωσίλογων μαζί και το ΚΚΕ δείχνουν ότι …ένας προδότης είναι πάντα προδότης. Βγήκαν ξανά από τους «τάφους» τους και προσπαθούν – ως αιμοδιψείς «βρικόλακες» – να ξαναβυθίσουν τον ελληνικό λαό στον τρόμο. Συνεργάζονται εκ νέου, για να τον οδηγήσουν στον τρόμο, ο οποίος οδηγεί στην υποταγή. Στον τρόμο, ο οποίος υποτάσσει στα αφεντικά των βρικολάκων.
Θα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, για να καταλάβει ο αναγνώστης σε τι ακριβώς αναφερόμαστε. Αναφερόμαστε στον Αποστάτη και το ΚΚΕ, που —Πέμπτη, 29 Απριλίου, στο δελτίο ειδήσεων του Mega— συγκρούστηκαν για τα «μάτια» του λαού. Συγκρούστηκαν, για να μας αποδείξουν ποιος από τους δύο μάς «αγαπάει» περισσότερο και αγωνιά περισσότερο για τα συμφέροντά μας. Συγκρούστηκαν οι αυτόκλητοι εκφραστές του ελληνικού λαού. Τα «τίποτε»…, τα οποία αυθαίρετα εμφανίζονται να μας εκφράζουν. Το γνωστό «δίδυμο» των φασιστικών άκρων του πολιτικού μας συστήματος, που μας οδήγησε κάποτε στον εμφύλιο. Ο Μητσοτάκης από την πλευρά των «νοικοκυραίων» δοσίλογων των ξένων ιμπεριαλιστών και το ΚΚΕ από την πλευρά των ξενοκίνητων αργυρώνητων «επαναστατών». Τα «τίποτε» εμφανίστηκαν σαν εκφραστές του «όλου» του ελληνικού λαού. Ο Μητσοτάκης, του 40% της Νέας Δημοκρατίας, που, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν παραπάνω από μερικές εκατοντάδες κρατικοδίαιτων μισθοφόρων χαφιέδων παραδικαστικών, παραεφοριακών, παραδημοσιο­ϋπαλ­λήλων, παραεπιχειρηματιών, «παραοτιδήποτε» υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και το ΚΚΕ του αμφισβητήσιμου 7%, το οποίο δήθεν εκφράζει την αχανή κοινωνική τάξη των εργατών, αλλά που μυστηριωδώς, όποτε κινητοποιείται, δεν γεμίζει ούτε ένα «ταξί». Αυτήν την «γιγαντομαχία» είδαμε στην τηλεόραση …ο γνωστός ηγέτης του παρακράτους «εναντίον» των παλιών και φθαρμένων «βρακολάστιχων» του Ζαχαριάδη. Από τη μία πλευρά ο μπαμπάς της Ντόρας και του Κυριάκου. Ο κολλητός της Siemens και «προστάτης» του Σανιδά. Ο Αποστάτης, που μας οδήγησε στη Χούντα. Ο Εφιάλτης της μεταπολίτευσης. Ο «δημοφιλής» Έλληνας, ο οποίος απασχολεί δεκάδες αστυνομικούς για τη φύλαξή του …από τους Έλληνες. Από την άλλη το ΚΚΕ. Το κρατικοδίαιτο ΚΚΕ. Το ΚΚΕ των χαφιέδων της βασιλοχουντικής κρατικής ασφάλειας. Το ΚΚΕ των μισθοφόρων «θαλαμοφυλάκων» των Μακρόνησων. Το ΚΚΕ των «αγωνιστών», που επί δεκαετίες συντηρούνταν με ρωσικά ρούβλια και κινούνταν με ρωσικές εντολές. Το ΚΚΕ, το οποίο δεν θέλει να ελεγχθούν τα οικονομικά του. Το ΚΚΕ, το οποίο έχει καταγγελθεί ότι έχει πάρει χρήματα από τον Σόρος και άρα από τα αφεντικά του ίδιου του ΔΝΤ. Τι έκανε πάλι αυτός ο «θαυμάσιος» Έλληνας; Ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε και πάλι στον γνωστό του ρόλο. Στον ρόλο, που τον θέλει να βάζει «πλάτη» στα ανθελληνικά σχέδια όλων των εχθρών των Ελλήνων. Στον ρόλο, που γνωρίζει καλά και είναι να «τρομάζει» και να «απειλεί» τον λαό. Όπως έκανε και με το Σχέδιο Ανάν, όπου, μαζί με τον Giorgo Papandreou, «έσπρωχναν» τους Κυπρίους στο ανθελληνικό «ΝΑΙ». Τραγικό και μόνον να σκεφτεί κάποιος ότι οι δύο μεγαλύτεροι πολιτικοί εκφραστές και προπαγανδιστές του ανθελληνικού Σχεδίου Ανάν πρωταγωνιστούν και σήμερα στην υπόθεση του ΔΝΤ. Αυτοί, οι οποίοι «έσπρωχναν» τους Κυπρίους στην αποδοχή του καταστροφικού Σχεδίου Ανάν, είναι οι ίδιοι, που σήμερα «σπρώχνουν» τους Έλληνες στο Σχέδιο ΔΝΤ. Αλλάξανε κάποια από τα πόστα τους, αλλά τίποτε άλλο. Ο «τουρίστας» Giorgo κυβερνάει πλέον την Ελλάδα, «υπερασπιζόμενος» τα εθνικά συμφέροντά μας και ο Αποστάτης «βοηθάει» σ’ αυτήν τη διακυβέρνηση. Ο λαός πιέζεται να «εμπιστευτεί» αυτούς, που, επειδή ακριβώς την τελευταία φορά δεν τους εμπιστεύτηκε, σώθηκε. Τι είδαμε λοιπόν χθες στο Megaλο κανάλι της διαπλοκής; Τη γνωστή παράσταση της Μεταπολίτευσης. Τη δήθεν «κόντρα» του αστικού κράτους με το ΚΚΕ. Είδαμε κάποιους αυθαίρετα να παρουσιάζονται σαν εκφραστές της δημοκρατικής νομιμότητας και το ΚΚΕ να εμφανίζεται προβοκατόρικα ως ένας δηλωμένος και φανατικός εχθρός αυτής της νομιμότητας. Εκφραστής της δημοκρατικής νομιμότητας ο Αποστάτης και «επαναστάτης» υπέρ του ελληνικού λαού το πρώην ιδιόκτητο «σκυλί» του Στάλιν και νυν ενοικιαζόμενο «κοπρόσκυλο» για κάθε χρήση. Έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε άλλα κείμενά μας για τον ύπουλο ρόλο του ΚΚΕ. Συνοπτικά θα πούμε ότι το ΚΚΕ είναι χρήσιμο για το φασιστικό σύστημα, γιατί του δίνεται η αλήθεια, για να την «ακυρώσει», αποκαλύπτοντάς την. Ό,τι λέει το ΚΚΕ είναι αλήθεια, αλλά, επειδή το λέει το ΚΚΕ, η αλήθεια παύει να έχει πρακτικό νόημα και βέβαια εφαρμογή. Το φασιστικό ΚΚΕ δίνει τη δυνατότητα στα αστικά κόμματα να λειτουργούν απόλυτα φασιστικά. …»Αυτά τα λέει το ΚΚΕ …και άρα είναι κομμουνιστικά. Εμείς, οι «δημοκράτες», πρέπει να ενεργήσουμε με διαφορετικό τρόπο» …Ξαφνικά εμφανίζονται σαν δημοκράτες —εμμέσως και από «σπόντα»— όλοι όσοι έχουν ιδεολογική διαφορά με το ΚΚΕ και άρα και οι αστοί φασίστες που μας κυβερνούν. Στην καλοστημένη αυτήν «παράσταση» του Mega είδαμε ολόκληρο το ελληνικό παρακράτος σε πλήρη δράση. Είδαμε την αγωνία του να «πείσει» τον λαό να δεχθεί τη σφαγή του. Είδαμε τη «βία», που χρησιμοποιεί το παρακράτος, προκειμένου να πείσει. Γιατί «βία»; Γιατί δεν είναι τυχαίο που ο Μητσοτάκης μίλησε για απειλή «εμφυλίου» πολέμου. Αυτό άφησε να εννοηθεί, αναφερόμενος στους Έλληνες, οι οποίοι αντιδρούν στο ΔΝΤ και τις πρακτικές του. Απείλησε ευθέως όλους όσους αντιδρούν στο ΔΝΤ. «Προφήτευσε» μάλιστα εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους «λογικούς» και τους «νοικοκυραίους» Έλληνες, που το αποδέχονται και στους «παράλογους» και τους «κοπρίτες», οι οποίοι δεν το αποδέχονται. Σ’ αυτήν την επίθεση τρομοκρατίας είδαμε όλα τα μέσα, που χρησιμοποιεί το ελληνικό παρακράτος. Τα υλικοτεχνικά του μέσα και τους «υπαλλήλους» του. Η εμφάνιση του Μητσοτάκη στην τηλεόραση αποκαλύπτει την αγωνία των κρατούντων να περάσουν τα μέτρα του ΔΝΤ. Βλέπουν ότι ο Giorgo είναι «λίγος» και προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Όμως, η εμφάνιση αυτή είναι αποκαλυπτική και για έναν άλλο λόγο. Δείχνει ότι υπάρχει «εναλλακτική» διέξοδος για τον λαό και οι σύγχρονοι δωσίλογοι τρέχουν να τη «σφραγίσουν» πριν αυτή αρχίσει να γίνεται γνωστή και άρα επικίνδυνη. Αυτή η αγωνία συνδέει όλους τους παράγοντες του «παρακράτους» μεταξύ τους. Συνδέει το μπομπολικό Mega της διαπλοκής με τον Μητσοτάκη του παρακράτους και το χαφιεδομάγαζο του Περισσού. Αυτό είδαμε σ’ αυτήν την «παράσταση».

Η Megaλη παράσταση τρομοκρατίας και ο τεξανικός φράκτης.
Θα ξεκινήσουμε από τα απλά, για να πάμε στα πιο σύνθετα. Πώς αποκαλύπτεται ότι πρόκειται περί «στημένης» παράστασης; Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει περίπτωση σε «διάγγελμα» του Αποστάτη να δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους θιγόμενους να «απαντήσουν». Δεν έγινε ποτέ κάτι ανάλογο στο παρελθόν και δεν υπήρχε λόγος να γίνει εξαίρεση σ’ αυτήν την περίπτωση. Δεν δόθηκε σε κανέναν Κύπριο η δυνατότητα να «απαντήσει» στον Αποστάτη, όταν αυτός κατηγορούσε τους Κύπριους για την αντίστασή τους στο Σχέδιο Ανάν και δεν θα δινόταν σε κανέναν Έλληνα η δυνατότητα να απαντήσει στον ίδιο άνθρωπο όταν αυτός κατηγορούσε τους Έλληνες για την αντίστασή τους στο ΔΝΤ. Ο Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός του ελληνικού παρακράτους και όταν εμφανίζεται στα κανάλια υπάρχει σοβαρός λόγος για να το κάνει. Όταν αυτός ο σκοτεινός υπερπαράγοντας του παρακράτους μιλάει, κάνει «διαγγέλματα», τα οποία δεν χωράνε αμφισβητήσεις. Ανακοινώσεις κάνει …και δεν συζητά. Άρα, όταν έχουμε μια ψευδοσυζήτηση, αυτό γίνεται εκ του πονηρού. Αυτό γίνεται, για να μεθοδευτούν «στημένες» συγκρούσεις. Η «νόμιμη» πλευρά, δηλαδή, να μεταβιβάσει τη «νομιμότητα» και σ’ αυτόν που θέλει να έχει απέναντί της σαν εχθρό. Ο αρχηγός του Παρακράτους να «συζητήσει» εγκαίρως με αυτόν που θέλει να έχει ο ίδιος απέναντί του σαν εχθρό και όχι όποιον τύχει και άρα είναι απρόβλεπτος. Αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοια δυνατότητα «αποκατάστασης» της «αλήθειας» δίνεται μόνον και εφόσον οι συμμετέχοντες στην «παράσταση» έχουν προσυνεννοηθεί μεταξύ τους γι’ αυτό το πράγμα. Είναι προφανές λοιπόν ότι είχε προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ του ΚΚΕ και του Αποστάτη. Μια συνεννόηση εύκολη, εφόσον στην πραγματικότητα πρόκειται περί «αφεντικού» Μητσοτάκη και «υπαλλήλου» ΚΚΕ. Σε άλλα κείμενά μας έχουμε αναφερθεί εκτενώς σ’ αυτήν την «ανίερη» σχέση μεταξύ του Αποστάτη και του γνωστού χαφιεδομάγαζου του Περισσού. Ο αναγνώστης μπορεί, αν θέλει, να το ψάξει περισσότερο σε προηγούμενα κείμενά μας. Γι’ αυτούς, που γνωρίζουν τι συμβαίνει, ο Μητσοτάκης από το 1991 και εντεύθεν είναι το πραγματικό αφεντικό του ΚΚΕ. Γιατί; Γιατί αυτός το χρηματοδότησε —προκειμένου να επιβιώσει—, όταν οι μοσχοβίτες ιδιοκτήτες «πατερούληδες» το εγκατέλειψαν. Αυτός του εξασφάλισε «ύποπτες» χρηματοδοτήσεις και ως εκ τούτου μπορεί και το εκβιάζει, προκειμένου να το ελέγχει απόλυτα. Είναι βέβαιον ότι ο Μητσοτάκης έχει λόγο στα συμβαίνοντα στο ΚΚΕ. Είναι βέβαιον ότι αυτός επέβαλε στην ηγεσία του την κοντή «πάπισσα» με την κολεγιοκόρη. Πάνω σ’ αυτά τα «δημοσιοποιημένα» μυστικά και ψέματα της μεταπολίτευσης στήθηκε η χθεσινή «παράσταση» του Mega. Μια παράσταση τρομοκρατίας, εφόσον έβαλαν σε «παράσταση» σύγκρουσης δύο παράγοντες, οι οποίοι, όταν συγκρούστηκαν στο παρελθόν, μας οδήγησαν στην αιματοχυσία. Θα δούμε παρακάτω γιατί έγινε αυτό και γιατί το «υπογράμμισε» ο Αποστάτης, μιλώντας απευθείας για εμφύλιο και εισπράττοντας από τους «απέναντι» προβοκάτορες τη βολική γι’ αυτόν θέση της «απείθειας» του ΚΚΕ ως προς τη συνταγματική τάξη και νομιμότητα.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Προς επιτάχυνση του «αργού οικονομικού θανάτου»

Προς επιτάχυνση του «αργού οικονομικού θανάτου»

Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου γίνεται δεκτός με εγκωμιαστικά σχόλια απ’ όλους τους ηγέτες της Ε.Ε. και τα διεθνή ΜΜΕ. Αντιμετωπίζεται ως ένας ηγέτης που έχει όραμα και ευρύτερη αντίληψη των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημιουργία, σε χρόνο-ρεκόρ, του λεγόμενου μηχανισμού που εξασφαλίζει στην Ελλάδα πιστώσεις ύψους 110 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης τριετίας είναι ένα... διπλωματικό επίτευγμα του Γιώργου Παπανδρέου.
Η αμφισβήτηση
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα του κ. Παπανδρέου στο εσωτερικό της Ελλάδας. Εξακολουθεί να έχει εξαιρετικά υψηλή δημοτικότητα, έχει αρχίσει όμως η συστηματική αμφισβήτηση των επιλογών και της μεθοδολογίας του.
Οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τη μετατροπή του πολυσυζητημένου μνημονίου σε νόμο του κράτους και διαγράφηκαν με συνοπτικές διαδικασίες μπορεί να αναδειχθούν σε εκφραστές της δυσαρέσκειας της κοινωνικής και εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ με τις επιλογές της ηγεσίας.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τα δύο κόμματα της Αριστεράς, τη ΝΔ, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα των στελεχών και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι η αμφισβήτηση του κ. Παπανδρέου θα κλιμακωθεί μαζί με την εφαρμογή των σκληρών έως ισοπεδωτικών μέτρων του μνημονίου. Στο μνημόνιο περιγράφονται, με κάθε λεπτομέρεια, τα μέτρα που θα πρέπει να παίρνει κάθε τρίμηνο και για τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Τα μέτρα κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου και την πολιτική, κοινωνική παράδοση του ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα που μεσουράνησε επιδοτώντας πλουσιοπάροχα το κράτος πρόνοιας και δίνοντας οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες στους λεγόμενους μη προνομιούχους μετατρέπεται σε χρόνο-ρεκόρ σε «ταμία» των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου και σε εκτελεστή της πολιτικής που διαμορφώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει γενικευτεί η λαϊκή διαμαρτυρία για την κυβερνητική πολιτική και στις αρχές του 2011 η ελληνική κοινωνία θα συγκρουστεί μετωπικά με το σύστημα εξουσίας. Μια απλή ανάγνωση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής τους διευκολύνει τον προσδιορισμό των πολιτικών εξελίξεων.
Το πολιτικό κόστος
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δηλώνει έτοιμος να αναλάβει το πολιτικό κόστος της εφαρμογής των μέτρων σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε, μιλώντας στη Βουλή, πως προτιμά να θυσιάσει μια δεύτερη τετραετία παρά να αφήσει την εθνική οικονομία απροστάτευτη. Η επιχειρηματολογία του κ. Παπανδρέου έχει δύο αδύνατα σημεία. Δίνει σε αυτή τη φάση μαθήματα υπευθυνότητας στους πολιτικούς αντιπάλους του έχοντας ακολουθήσει μία αρκετά ανεύθυνη πολιτική διαδρομή. Συμμετείχε στα συστήματα εξουσίας που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του οικονομικού και δημοσιονομικού αδιεξόδου.
Η θεωρία σύμφωνα με την οποία «για όλα φταίει ο Καραμανλής» γοητεύει ακόμα τους περισσότερους πολίτες, δεν εξηγεί όμως μία εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση. Σε κάθε προσπάθεια του κ. Καραμανλή να πάρει κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ελληνικής οικονομίας από τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο κ. Παπανδρέου απαντούσε με ένα καθολικό «όχι» και ένα μπαράζ παροχολογίας. Διεκδίκησε και πήρε την εξουσία διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι «υπάρχουν λεφτά» και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το ξεκίνημα της νέας τετραετίας για να βάλει κάποια τάξη. Αντίθετα, έχασε πολύτιμο χρόνο αναζητώντας τη σωστή οικονομική πολιτική, επιλέγοντας τα στελέχη για τον κρατικό μηχανισμό και προβάλλοντας, σε διεθνές επίπεδο, θεωρίες χρεοκοπίας, ναυαγίου, ανυποληψίας της Ελλάδας, με τεράστιο κόστος σε ό,τι αφορά τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.
Ο κ. Παπανδρέου επικαλείται σήμερα τη συνέπεια που δεν επέδειξε κατά την κρίσιμη περίοδο της διεκδίκησης της εξουσίας και στο ξεκίνημα της πρωθυπουργικής του θητείας. Η συμφωνία για τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας ανέβασε τη δημοτικότητά του και περιόρισε την αποτελεσματικότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τώρα όμως που γίνεται γνωστό το περιεχόμενο του μνημονίου και τα δρακόντεια μέτρα αρχίζουν σιγά σιγά να περνάνε στην καθημερινότητα των εργαζομένων και των νοικοκυριών, ο κ. Παπανδρέου κινδυνεύει να βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτική θέση. Άλλα έλεγε και άλλα κάνει, ενώ ο διπλωματικός του θρίαμβος στηρίζεται σε μέτρα που θα ρίξουν κατά 20%-25% το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων.
Η νέα Αργεντινή
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που αυξάνουν τις πιθανότητες πραγματοποίησης του σεναρίου πολιτικής απαξίωσης του κ. Παπανδρέου. Η διάρκεια των μέτρων που περιγράφονται στο πολυσυζητημένο μνημόνιο ξεπερνάει κατά πολύ τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου. Μέχρι τα τέλη του 2014 είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα δρακόντειας λιτότητας που δεν θα λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν υπάρχει κυβερνητική παράταξη που μπορεί να αντέξει μια τόσο μεγάλη περίοδο φθοράς, ούτε φυσικά κοινωνία πρόθυμη να δεχτεί την τιμωρία της σε βάθος χρόνου. Είναι φανερό ότι το μνημόνιο επιβλήθηκε στην ελληνική πλευρά χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση. Στην αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα είχε φροντίσει να προστατέψει, ως ένα βαθμό, την πολιτική προοπτική της.
Το χειρότερο είναι ότι η πολιτική που καλούμαστε να εφαρμόσουμε ίσως επιταχύνει την πορεία μας προς τη χρεοκοπία. Οι αναλυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης προειδοποιούσαν πριν από λίγους μήνες ότι η Ελλάδα κινδύνευε με τον λεγόμενο αργό οικονομικό θάνατο. Θα εξυπηρετούσαμε το δημόσιο χρέος για μερικά χρόνια και στη συνέχεια θα διαπιστώναμε την αδυναμία μας να καταβάλλουμε σε ετήσια βάση το 7%-8% του ΑΕΠ μόνο για τόκους. Η μετατροπή του δημόσιου χρέους σε μια μαύρη τρύπα που καταβροχθίζει όλους τους οικονομικούς μας πόρους οδηγεί αναπόφευκτα στη στάση πληρωμών.

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους εγκρίθηκε η Γερμανική βοήθεια

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους εγκρίθηκε η Γερμανική βοήθεια

Τα νομοθετικά σώματα της Γερμανίας, Bundestag και Bundesrat, ενέκριναν σήμερα το νομοσχέδιο για την εκταμίευση της γερμανικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους . Με 391 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 602 παρόντων βουλευτών, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα. 72 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ 139 ψήφισαν "λευκό". Τρεις ώρες αργότερα και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) υπερψήφισε το νομοσχέδιο.
Το ύψος των πιστώσεων, που θα χορηγήσει η κρατική τράπεζα KfW και θα εγγυηθεί το γερμανικό δημόσιο, ανέρχεται σε 22,4 δισ. ευρώ.
Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση ενόψει της ψηφοφορίας, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την καγκελάριο Μέρκελ για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της ελληνικής κρίσης. Ιδιαίτερα επικριτική έναντι της καγκελαρίου, ήταν η Ρενάτε Κύναστ. Η πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων επέρριψε στην κα Μέρκελ παρελκυστική τακτική στο θέμα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα το κόστος του πακέτου να ανέβει στα ύψη.
Στα 8 δισ. η συνεισφορά των γερμανικών τραπεζών
Το ύψος της εθελοντικής συμμετοχής γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα ανέλθει σε 8 δισ. ευρώ περίπου, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι στο Βερολίνο εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών.

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

«Βροχή» ταξιδιωτικών οδηγιών

«Βροχή» ταξιδιωτικών οδηγιών

Νέο χτύπημα δέχθηκε, χθες, ο ελληνικός τουρισμός, ένα μήνα πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, με το θάνατο των τριών ανθρώπων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι ταξιδιωτικές οδηγίες από βασικές χώρες προέλευσης τουριστών άρχισαν να «πέφτουν βροχή» αμέσως μετά τη διάδοση των γεγονότων.
Η Αγγλία, πρώτη έσπευσε να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, καλώντας τους Βρετανούς που βρίσκονται στην Αθήνα, να μην μετακινούνται. «Συνιστάται στους Βούλγαρους να αποφύγουν τις επισκέψεις και τα ταξίδια στην Ελλάδα για μικρό χρονικό διάστημα», τονίζεται στην ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Σόφια. Σημειώνεται, οι βουλγαρικοί σιδηρόδρομοι έχουν ήδη ακυρώσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις προς την Ελλάδα, αλλά τα συνοριακά φυλάκια παραμένουν ανοικτά για τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία.
Ταξιδιωτική οδηγία προς τους υπηκόους της να αποφύγουν να κυκλοφορούν στα σημεία των κινητοποιήσεων στην Αθήνα εξέδωσε χθες και η Ρουμανία. «Το υπουργείο Εξωτερικών εφιστά την προσοχή των Ρουμάνων πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελληνική Δημοκρατία ή βρίσκονται στα εδάφη αυτής της χώρας να αποφύγουν τις περιοχές που πραγματοποιούνται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ιδιαιτέρως τις πλατείες Συντάγματος και Ομόνοιας, στην Αθήνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρουμανικού ΥΠΕΞ.
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ετοιμάζουν την αντίστοιχη ταξιδιωτική οδηγία και γίνεται διπλωματική μάχη να είναι ήπια και όχι απαγορευτική για τους τουρίστες που έχουν προγραμματίσει διακοπές στην Ελλάδα.
Πάντως, οι ξενοδόχοι του κέντρου των Αθηνών, αλλά και της περιφέρειας γενικότερα, εκφράζουν φόβο για το άμεσο μέλλον τους, καθώς εάν οι ταξιδιωτικές οδηγίες συνεχισθούν με την ίδια ταχύτητα που εκδίδοντο από χθες, θα υπάρξουν μαζικές ακυρώσεις σε ήδη υπάρχουσες κρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις σε αναστολή της λειτουργίας τους. πηγη

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Έχει και η κουκούλα την ιστορία της

Έχει και η κουκούλα την ιστορία της

Ναι έχει και η κουκούλα την ιστορία της. Και είναι βουτηγμένη στο αίμα. Είτε τη φορούσαν δήμιοι, είτε γερμανοτσολιάδες, είτε προβοκάτορες. Χθες δεν ξέρω ποιοί κρύβονταν από κάτω της. Αντιεξουσιαστές, φασίστες, μπάτσοι;
Τι σημασία έχει;
Η κουκούλα δεν χρειάζεται πρόσωπα. Γράφει ιστορία ως κουκούλα. Το κίνημα πάλι, η οργή που παλεύει την αδικία και όχι φαντάσματα, η ανάγκη που είναι ανάγκη των ανθρώπων και όχι των σκοπιμοτήτων, έχει ανάγκη τα πρόσωπα. Καθαρά, όμορφα, έτοιμα να αλλάξουν τα πάντα και όχι να τα καταστρέψουν. Ναι, κάποια στιγμή οι άνθρωποι και οι κουκούλες συναντιώνται. Αλλά συνήθως είναι απέναντι.
Κάτι τέτοιες στιγμές θυμάμαι τον παππού μου-όσο τον θυμάμαι-παλιό αριστερό της ζωής και όχι των θεωριών, που κατουρούσε αίμα από το ξύλο και έφτυνε δόντια. Μπορούσε να φορέσει κι αυτός μια κουκούλα. Κάτι να κρύψει ή κάτι να ρουφιανέψει. Δεν το έκανε. Όπως χιλιάδες σημερινοί παπούδες πια. Στάθηκαν όρθιοι και κατουρούσαν αίμα. Και έφτυναν δόντια. Εκεί με τους ανθρώπους. Να δείχνουν το πρόσωπο για να ξέρουν τι πρόσωπο έχουν να αντιμετωπίσουν οι άλλοι. Καθαρό με πείσμα. Με απειλή δηλαδή. Γιατί αυτή είναι η πραγματική απειλή. Τ ακούς ρε εσύ με την κουκούλα; Αυτή είναι η απειλή.Τα πρόσωπα. Τα καθαρά πρόσωπα.
Έχεις;


Κώστας Βαξεβάνης
http://www.koutipandoras.gr/

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Ο λογαριασμός να πάει στους πολιτικούς…

Ο λογαριασμός να πάει στους πολιτικούς…

Οργισμένοι οι πολίτες ζητούν τιμωρία. Λεηλάτησαν τη χώρα. Βύθισαν στην απελπισία τους Έλληνες. Στο ζενίθ βρίσκεται η κοινωνική δυσαρέσκεια έναντι των πολιτικών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Η οργή που κορυφώθηκε μετά και την εξαγγελία των αιματηρών μέτρων που καλούνται να υποστούν οι πολίτες αποτυπώνεται στα μηνύματα που στέλνουν τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ως τέτοιο μεταφράζεται και η επίθεση που δέχτηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης στην πορεία της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στην πορεία δεν εμφανίστηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η οργή των πολιτών για τους πολιτικούς-Του Βαγγέλη Πλάκα
Η επίθεση που δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά τη διάρκεια της πορείας της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να φυγαδευτεί αρχικά από πολίτες και εν συνεχεία από αστυνομικούς, αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία απέναντι στους πολιτικούς.
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές πολιτών στο διαδίκτυο, στα μπλογκ και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύσσεται θερμός πολιτικός διάλογος που συγκλίνει στην απαξίωση των πολιτικών, ειδικά των εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Καταγράφεται οργή, η οποία βεβαίως πολλές φορές οδηγεί σε άδικες γενικεύσεις και ισοπεδωτικές αντιλήψεις. Φράσεις, όπως “να παραιτηθούν πολιτικοί”, “να πληρώσουν όσοι δημιούργησαν την κρίση”, “να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι” ή “όλοι είναι ίδιοι και μας κοροϊδεύουν”, δείχνουν πως η κοινωνική δυσαρέσκεια βρίσκεται στο ζενίθ και πως η εμπιστοσύνη τους προς το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του έχει φτάσει στο ναδίρ. Προειδοποιούν μάλιστα πως όχι απλώς θα στείλουν το μήνυμα με την ψήφο τους αλλά και πως θα εκφράσουν με δυναμικό τρόπο την απαρέσκειά τους προς τις παγιωμένες πολιτικές πρακτικές.
Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η απουσία, για πρώτη φορά, από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αφουγκραζόμενοι το βαρύ κλίμα και τις κοινωνικές διαθέσεις, θέλοντας να αποφύγουν διαμαρτυρίες και ενδεχόμενες πιο θερμές αντιδράσεις εις βάρος τους και για να μη λειτουργήσουν ως “κόκκινο πανί” -καθώς λίγες ώρες μετά την Πρωτομαγιά η κυβέρνηση ανακοίνωνε τα πιο σκληρά μέτρα στην οικονομία που λήφθηκαν ποτέ στη χώρα- προτίμησαν να απουσιάσουν.
Το κλίμα αυτό βέβαια αφορά και τους βουλευτές της ΝΔ. Πρόσφατα βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Θεσσαλονίκη αποδοκιμάστηκε προσερχόμενος σε εκδήλωση και ύστερα από λίγο αποχώρησε. Δύο στους τρεις πολίτες, άλλωστε, σε πρόσφατη δημοσκόπηση επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της οικονομίας.
Το συμπέρασμα που ανακύπτει από τη στάση των πολιτών είναι πως ο κοινωνικός θυμός αυτή τη φορά δεν μπορεί να αμβλυνθεί με επικοινωνιακές κινήσεις, όπως μείωση βουλευτικών αποδοχών, που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση, ή αποσπασματικές θυσίες στην αρένα του πολιτικού λαϊκισμού, όπως η “φυλάκιση των υπευθύνων πολιτικών”, που ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Οι ρίζες είναι βαθιές και ως εκ τούτου απαιτούνται ρηξικέλευθες τομές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Αίσχος! 10 δις από το δάνειο πάνε στις ελληνικές Τράπεζες...

Αίσχος! 10 δις από το δάνειο πάνε στις ελληνικές Τράπεζες...

Στην ιστοσελίδα της Le Monde σε άρθρο σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα αναφέρεται πως από τα 110 δις τα 10 δις θα πάνε στις ελληνικές τράπεζες. Οι τράπεζες μας είχαν υπερκέρδη όλα τα χρόνια, έχουν μεγάλη περιουσία και πήραν και 28 δις μόλις πέρυσι. Δραχμή δεν πρέπει να πάρουν από το ληστρικό δάνειο, που θα το πληρώσουμε εμείς. Μάθανε οι κλέφτες ότι έρχονται λεφτά και πλακώσανε σαν τα κοράκια. Τώρα που πληρώνει και άλλος τον λογαριασμό τί καλύτερο; Εάν θέλουν δάνειο να πάει ο Λάτσης και ο Σάλλας να τα ζητήσουν από τους φίλους τους και να το πληρώσουν αυτοί. Να πουλήσουν τα υπερπολυτελή τους κότερα, την ακίνητη περιουσία που έχει η τράπεζα, τις επιχειρήσεις τους και να βουλώσουνε μόνοι τους τις τρύπες. Ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώσει κανέναν τυχοδιώκτη. Μην διανοηθούνε να...
δώσουνε χρήματα από το τοκογλυφικό δάνειο σε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ. Δεν θα πληρώσουμε εμείς ούτε την χασούρα του Attika, ούτε τα θαλασσοδάνεια που έδινε η Eurobank χωρίς να ελέγχει την δυνατότητα αποπληρωμής. Απόλυτη διαφάνεια στην διαχείριση του δανείου. Κοντά τα χέρια των τραπεζιτών. Αλλιώς να φτάχνουν από τώρα όλοι τα σάβανα τους. Άντε, γιατί το παραξηλώσανε. Δεν έχει ο κόσμος να φάει και αυτοί κοιτάνε πως θα βάλουνε τα δις στην τσέπη.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Η Αφροδίτη της Μήλου ζητιάνα!

Η Αφροδίτη της Μήλου ζητιάνα!

Με ένα νέο προκλητικό εξώφυλλο, το περιοδικό «Focus» επιστρέφει: αυτή την φορά, απεικονίζει την Αφροδίτη της Μήλου με το χέρι παρατεταμένο σε στυλ ζητιάνας και τιτλοφορείται «Η Ελλάδα και τα λεφτά μας». Σύμφωνα με... ...την προαναγγελία του τεύχους, που θα κυκλοφορήσει την προσεχή Δευτέρα, το κύριο άρθρο του περιοδικού θα παρουσιάσει τις δραματικές συνέπειες της ελληνικής κρίσης για το ευρώ και τους Γερμανούς φορολογούμενους.
Κι αν το προκλητικό εξώφυλλο μας ενοχλεί ξανά, ίσως θα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε ποιοί και πώς μας έφεραν σε αυτό το σημείο και έπειτα να αρχίσουμε το παραλήρημα για τις επιθέσεις που δεχόμαστε και μας σπιλώνουν...Σε μια επιφανειακή, πρόχειρη και εμπαθή ανάλυση στις εσωτερικές σελίδες το περιοδικό επιχειρεί μια ανάλυση της οικονομικής κρίσης, συγκρίνει τους Γερμανούς και τους Έλληνες, σχετικά με τον τρόπο ζωής τους εκφράζοντας φόβους για το πως θα χρησιμοποιηθεί η οικονομική βοήθεια, αν θα επεκταθεί η κρίση, και λοιπά γνωστά που διαβάζουμε αυτό τον καιρό στον σοβαρό αλλά και λαικό ευρωπαικό Τύπο.
Αν αξίζει κάτι από την όλη ιστορία, είναι η βεβαιωμένη πλέον κακογουστιά και κακεντρέχεια του συγκεκριμένου περιοδικού, αποθέωμα του κιτρινισμού και της εύπεπτης ανάλυσης.