Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Συνεδριάζει ξανα...εκτάκτως το ΔΝΤ

Συνεδριάζει ξανα...εκτάκτως το ΔΝΤ

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συζητηθεί ο ρόλος του στο μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα. Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ ενώ στη μέση βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα με τα spreads να παραμένουν στα ύψη.
Φωτιές άναψε η δήλωση του Ντομινίκ Στρος Καν ότι ενδεχόμενη στήριξη της χώρας μας, εφόσον ζητηθεί, θα γίνει με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εν τω μεταξύ, μόλις 390 εκατομμύρια ευρώ κατάφερε να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από την επανέκδοση 20ετους ομολόγου, αν και είχε στόχο το ένα δισεκατομμύριο.
Έτσι, το υποτονικό ενδιαφέρον των επενδυτών προκαλεί νευρικότητα στην αγορά των ομολόγων, με αποτέλεσμα τα spreads να κινούνται και σήμερα πάνω από τις 330 μονάδες βάσης.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Προβληματισμός για την «αδέσποτη» βόμβα

Προβληματισμός για την «αδέσποτη» βόμβα

Τον αποτροπιασμό της πολιτείας και της κοινής γνώμης και τον έντονο προβληματισμό των διωκτικών Αρχών έχουν προκαλέσει τα αιματηρά περιστατικά βίας που εκδηλώθηκαν χθες και προχθές το βράδυ στην Αθήνα και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τριών. Όσον αφορά στο περιστατικό με την έκρηξη στην περιοχή των Κάτω Πατησίων, η Αστυνομία φαίνεται ότι βρίσκεται «στο σκοτάδι» σχετικά με τους δράστες της τοποθέτησης του εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολυθεί για την ανακάλυψη των δραστών δύο ενόπλων ληστειών που έλαβαν χώρα στην περιοχή των Πατησίων και κόστισαν τη ζωή σε 55χρονο.
«Όλα ανοιχτά»
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού προχθές το βράδυ έξω από τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, η έκρηξη του οποίου κόστισε τη ζωή σε ένα 15χρονο Αφγανό μετανάστη και προκάλεσε το βαρύτατο τραυματισμό της 10χρονης αδελφής του (υποβάλλεται σε χειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» προκειμένου να σωθεί η όρασή της και η έως τώρα πρόγνωση δεν είναι θετική) και τον ελαφρύτερο της μητέρας τους.
Στο σημείο της έκρηξης οι διωκτικές Αρχές εντόπισαν εκρηκτική ύλη μέσα σε μεταλλικό σωλήνα, κομμάτια ηλεκτρικού κυκλώματος πυροδότησης και μεταλλικά εξαρτήματα λαμπτήρα, όλα αυτά μέσα σε σάκο που είχε αφεθεί στην είσοδο του κτιρίου. Η Αστυνομία εικάζει ότι η έκρηξη προκλήθηκε όταν ο μικρός Αφγανός, που μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του έψαχναν κάθε βράδυ για παρατημένα μπουκάλια, τα οποία στη συνέχεια επέστρεφαν για ανακύκλωση, ώστε να βγάζουν ένα πενιχρό εισόδημα, άνοιξε το σάκο, πυροδοτώντας κατά λάθος τον εκρηκτικό μηχανισμό.
Αρνούνται οι «Πυρήνες»
Ο μηχανισμός και η συνδεσμολογία του, σύμφωνα με την Αστυνομία, παραπέμπουν σε αντίστοιχο αυτοσχέδιο μηχανισμό που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» σε επίθεση τον Ιούλιο του 2009 στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, αν και χθες το απόγευμα η οργάνωση με προκήρυξή της στο Διαδίκτυο αρνείται κάθε ανάμειξη στη συγκεκριμένη ενέργεια. Η Αντιτρομοκρατική δεν συσχετίζει την τοποθέτηση της βόμβας αυτής με τηλεφώνημα που πραγματοποιήθηκε από άγνωστο στις 8.46 το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, όπου έγινε ενημέρωση ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στην ΕΒΕΕ στα Πατήσια, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε 6 λεπτά, αν και εξετάζει όλα τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που έγιναν την Κυριακή.
«Εγκληματική δράση»
Λίγα λεπτά μετά το τραγικό συμβάν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε από τον τόπο της έκρηξης ότι «απόψε η τρομοκρατία έδειξε το πιο σκληρό, το πιο απεχθές της πρόσωπο. Ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του από παγίδα θανάτου που έστησαν οι τρομοκράτες. Αυτοί οι δολοφόνοι μας θεωρούν όλους εχθρούς τους, είτε πρόκειται για αστυνομικό είτε πρόκειται για μετανάστη είτε για τον οποιονδήποτε πολίτη. Αυτοί οι δολοφόνοι είναι απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία είναι απέναντί τους, γι’ αυτό είναι χρέος μας να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Κάθε φορά που πραγματοποιούν τέτοιου είδους ενέργειες αυτές οι ενέργειες τους ξεγυμνώνουν και πολύ σύντομα θα τους αποκαλύψουν».
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η κυβέρνηση εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του νεαρού και τον αποτροπιασμό της για τέτοιου είδους ενέργειες που λαμβάνουν χώρα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα και με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία ουδόλως νομιμοποιούν οποιαδήποτε δράση, η οποία όχι μόνο δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά αλλά είναι και άκρως εγκληματική».
Πολιτική θύελλα
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά της πολιτικής δημόσιας ασφάλειας της κυβέρνησης. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Ν. Δένδιας δήλωσε ότι «το συνολικό σύστημα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα έχει πλέον καταρρεύσει. Από τη μία, τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα. Από την άλλη, εγκλήματα βίας, καλπάζουσα μικρή και μεσαία εγκληματικότητα, αθρόα εισροή λαθρομεταναστών, πλήρης απαξίωση του Λιμενικού Σώματος. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πλαίσιο που απειλεί το μοντέλο ζωής του Έλληνα. Του ανατρέπει τη δυνατότητα της επιβίωσης με τον τρόπο που την ξέρουμε στις πόλεις της χώρας» και κάλεσε τον κ. Χρυσοχοΐδη «να λάβει τα μέτρα που πρέπει, να ακούσει τον κοινωνικό παλμό και να αντιδράσει. Αλλιώς η ευθύνη βαρύνει απολύτως και μόνο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Αναζητώντας 16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαΐου

Αναζητώντας 16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαΐου

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να δοκιμάσει σύντομα την τύχη της στις αγορές, έστω και με υψηλό κόστος, το οποίο πάντως- όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών- δεν θα είναι το 6% του επιτοκίου των δεκαετών ομολόγων. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές, για δανεισμό είτε με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε με τίτλους μικρότερης διάρκειας- 5ετία, 3ετία ή και 12μηνο- που μπορούν να περιορίσουν το επιτόκιο δανεισμού ακόμη και σε 3,5% έως 4%. Συνολικά, η κυβέρνηση πρέπει να δανειστεί 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, οπότε το στοίχημα της πτώσης των επιτοκίων εκτείνεται πολύ πέραν του προσεχούς διμήνου. Πάντως, από τα 40 δισ. ευρώ τα 16 δισ. ευρώ πρέπει να βρεθούν μέχρι το τέλος Μαΐου.
Ο Παπακωνσταντίνου στα «ΝΕΑ»
Αισιόδοξος ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. «Η απόφαση Τρισέ», λέει στα «ΝΕΑ», «εξασφαλίζει ρευστότητα στις τράπεζες και αυτό αφαιρεί τον κίνδυνο αδυναμίας χρηματοδότησης. Άρα, ο συνδυασμός των δύο αποφάσεων αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων». Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η πτώση των spreads εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά την εξασφάλιση του δανεισμού του προσεχούς δύσκολου διμήνου.
Μείωση των επιτοκίων δανεισμού για δεύτερη ημέρα
Η απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται για ακόμη ένα χρόνο ως εγγύηση ομόλογα χωρών ακόμη και με χαμηλή βαθμολογία, στην κλίμακα του Β, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς αφοπλίζει τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι- παρά τις αποτυχίες τους στην πρόβλεψη της διεθνούς κρίσης- εξακολουθούν να καθορίζουν τις τύχες χωρών όπως η Ελλάδα. Ήδη, τα επιτόκια δανεισμού σημείωναν χθες για δεύτερη ημέρα μείωση και το spread των δεκαετών ομολόγων κυμαινόταν το μεσημέρι στις 303- 306 μονάδες βάσης, έναντι 333 μονάδων μία ημέρα πριν και των περίπου 350 μονάδων βάσης που είχε φθάσει τις προηγούμενες ημέρες.
Παράλληλα ευνοϊκή επίδραση δεχόταν και το ευρώ, η ισοτιμία του οποίου ανέβηκε ελαφρώς σε 1,337 δολ. Πόσο χαμηλότερα θα πέσει το spread δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές το βλέπουν να υποχωρεί σταδιακά στις 200 μονάδες βάσης.
ΝΕΑ

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Οταν η Γερμανία των 4 περιπου εκατομμυρίων Τουρκικής καταγωγής είναι κάθετα αντίθετη με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί εμείς που αντιμετωπίζουμε εκτός των γνωστών προβλημάτων αλλά και την ανεξέλεγκτη δράση εντός της Ελλάδας του Τουρκικού προξενείου στην Θράκη είμαστε οι ποιό ένθερμοι υποστηρικτές;
Αφορμή για τις νέες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ στάθηκε η πρόταση Ερντογάν για δημιουργία τουρκικών λυκείων στη Γερμανία!!!
"Δεν βρίσκω τίποτα θετικό στην ιδέα να φοιτούν σε τουρκικό λύκειο όλοι οι τούρκοι μαθητές της Γερμανίας", δήλωσε η κα Μέρκελ. Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ένταξη των παιδιών "αυτό δε βοηθάει καθόλου τα πράγματα, διότι τα παιδιά και οι έφηβοι τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία πρέπει για λόγους αρχής να φοιτούν σε γερμανικά σχολεία", πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
Η κα Μέρκελ επανέλαβε επίσης την αντίθεσή της στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροτείνοντας ένα καθεστώς προνομιακού εταίρου. "Η γνώμη μου παραμένει σταθερή υπέρ ενός καθεστώτος προνομιακού εταίρου για την Τουρκία" .
Βέβαια τι σημαίνει "καθεστώς προνομιακού εταίρου" δεν μας εξηγούν και δεν μας λένε και απο ποια Ευρωπαϊκή συμφωνία προβλέπεται κατι τέτοιο.
Αρα εδω συμβαίνουν δυο πράγματα είτε προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στην Τουρκία είτε όντως θα βρούν κάποια φόρμουλα για τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.
Πάντως με δεδομένη την αρνητική στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών μελών ο πλέον ηλίθιος φαίνεται η Ελλάδα η οποία όχι μόνο ανέχεται την καθημερινή προκλητικότητα των Τούρκων σε σημείο που ο κόσμος αρχίζει και δυσφορεί. Αλλά στηρίζει και την Ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας στηριζόμενη όμως όχι στην πραγματικότητα που είναι οι προκλήσεις,οι ανυποχώρητες θέσεις στο Κυπριακό αλλά και στο γεγονός της προοπτικής να γίνουν Ευρωπαίοι πολίτες 70 εκατομμύρια μουσουλμάνοι.Παρά μόνο σε ευχολόγια περιμένοντας οι Τούρκοι στρατηγοί και πολιτικοί να "εκπολιτιστούν" εισερχόμενοι σε μια Ευρωπαϊκή που μόνο όμως ένωση δεν είναι.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Παρέλασαν τα νιάτα παρά την οικονομική κρίση της Κυβέρνησης

Παρέλασαν τα νιάτα παρά την οικονομική κρίση της Κυβέρνησης

Xωρίς τον ήχο της ερπύστριας και του κινητήρα των μαχητικών αεροσκαφών που ανατρίχιαζαν τους Έλληνες και τρόμαζαν τους εχθρούς, παρελαύνουν αυτή την στιγμή τα πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων στην πλατεία Συντάγματος.
Απών, πέρα από τα πάσης φύσεως μηχανοκίνητα και τα αεροσκάφη που κόπηκαν λόγω «οικονομικής κρίσης» από την παρέλαση, είναι και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πήγε στην ιδιαίτερη πατρίδα την Θεσσαλονίκη, προφανώς για να συμμετάσχει στις εκεί εορταστικές εκδηλώσεις.
Επίσης, απόντες από τις εορταστικές εκδηλώσεις είναι φέτος τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Και οι δύο βρίσκονται στις Βρυξέλλες, ο μεν Γ.Παπανδρέου για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, ο δε A.Σαμαράς για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κομμάτων που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το πρωί η λοιπή πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας παρακολούθησε την καθιερωμένη δοξολογία για την εθνεγερσία της 25ης Μαρτίου στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.
Πάντως είναι πολλές χιλάδες οι Αθηναίοι που έχουν σπεύσει για να δούν από κοντά τα πεζοπόρα τμήματα τωνΈνόπλων Δυνάμεων να παρελαύνουν. Επειδή κάποιοι θέλουν να αποκόψουν πλήρως τον ιερό δεσμό που ενώνει τον Λαό με τις Ένοπλες Δυνάμεις - είμαστε πεπεισμένοι ότι για άλλους λόγους και όχι οικονομικούς κόπηκαν τα μηχανοκίνητα και τα πολεμικά αεροσκάφη από τις παρελάσεις - παραθέτουμε πέντε αντιπροσωπευτικά βίντεο που δείχνουν το μεγαλείο των ανθρώπων που υπερασπίζονται την ασφάλεια της χώρας.
Ζήτω το Έθνος!

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Θέλουν να μας σύρουν σε θερμό επεισόδιο;

Θέλουν να μας σύρουν σε θερμό επεισόδιο;

Τα ξημερώματα, οι Τούρκοι προχώρησαν ακόμη παραπέρα, κάνοντας έλεγχο στη πορεία ελληνικού πλοίου στη καρδιά του Αιγαίου. Η Άγκυρα σπάνια προχωρά σε οποιαδήποτε κίνηση χωρίς να την έχει σχεδιάσει. Πάντα έχει στόχο και η προσπάθειά της να τον επιτύχει δεν εξαρτάται ποτέ από το ποιος κυβερνά τη γειτονική χώρα. Αυτό διαχρονικά έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί και τη μεγάλη της δύναμη.
Η αγωνία της Άγκυρας να αναβαθμίσει την παρουσία της στο μισό Αιγαίο δεν είναι μυστική. Η προσπάθειά της να το επιτύχει μετά από το 1974,είναι διαρκής και συντονισμένη. Χαμένη δεν βγήκε. Είτε με απειλές όπως το casus beli σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ,είτε αξιοποιώντας τη συμμετοχή της σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ,που για χατήρι του "χρήσιμου" συμμάχου της,της Τουρκίας, έχει εξαιρέσει από κάθε στρατιωτικό του σχεδιασμό τη Λήμνο, η Τουρκία έχει κατορθώσει να επιβάλει πολλές από τις επιδιώξεις της.
Η λεγόμενη "τουρκική απειλή " με την οποία γενιές και γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο ότι εκδηλώνεται με καθαρά στρατιωτικά μέσα. Αυτά περισσότερο χρησιμοποιούνται ως μέσα πίεσης για να επιτύχει η Άγκυρα το στόχο της συνδιαχείρισης του Αιγαίου,σ΄ ένα διαπραγματευτικό τραπέζι κι όχι μέσω μιας ένοπλης σύγκρουσης,που στις ημέρες μας μοιάζει εξωπραγματική.
Η Τουρκία που πολύ πριν από εμάς όχι απλά σκέφτηκε αλλά τελικά μπήκε υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, δεν σκέφτηκε ποτέ να σταματήσει τις σπατάλες για αγορά εξοπλισμών,που τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν μας καλεί να σταματήσουμε,γνωρίζοντας πολύ καλά ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος. Συνήθως δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις αγορές οπλικών συστημάτων που πραγματοποιεί η γειτονική χώρα. Μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα,πολεμικά πλοία και άρματα μάχης, ήταν πάντα στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος. Λίγη σημασία έδινε η Αθήνα στα δισεκατομμύρια που σπαταλούσε αφειδώς η Άγκυρα για τις αγορές συστημάτων και μέσων που είχαν να κάνουν με την έρευνα και διάσωση. Εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία διαθέτει δορυφορικό σύστημα που λαμβάνει τα S.O.S εναέριων και πλωτών μέσων απ΄ όλο το κόσμο,πόσο μάλλον από το Αιγαίο. Έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για να αναβαθμίσει την ακτοφυλακή της με σύγχρονα σκάφη,έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό του πολεμικού της στόλου,έχει προχωρήσει σε αγορές ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν έγινε τυχαία και χωρίς λόγο.
Συνηθισμένοι να φθάνουμε σε κάθε γωνια του Αιγαίου πάντα πρώτοι, δεν δώσαμε ποτέ σημασία στη φρενίτιδα αγορών της γειτονικής χώρας σε μέσα έρευνας και διάσωσης. Αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι κάτι δεν πάει καλά όταν διαπιστώσαμε ότι πλέον ότι σ΄ όλες τις επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης βρίσκαμε τους Τούρκους να μας περιμένουν. Αποκορύφωμα ο εντοπισμός της σορού έλληνα πιλότου που είχε πέσει με το αεροσκάφος του στη Σκύρο, από τουρκική φρεγάτα!
Όχι δεν πρόκειται για ένα απλό αγώνα ταχύτητας. Η υπόθεση της έρευνας-διάσωσης έχει πολύ ουσία για την Άγκυρα και οι "βόλτες" τουρκικών πλοίων μέχρι το Σούνιο, έχουν σχέση. Μεταξύ των πολλών επενδύσεων που έχουν κάνει οι Τούρκοι για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι η κατασκευή και λειτουργία ενός συμπλέγματος παράκτιων σύγχρονων ραντάρ, στα μικρασιατικά παράλια. Οι δοκιμές απόδοσης αυτών των συστημάτων είναι συνεχείς και τα τουρκικά πολεμικά πλοία ,πέρα από τη πρόκληση και την θρασύτατη επίδειξη δύναμης που κάνουν, παίζουν και το ρόλο των "στόχων" των δικών τους ραντάρ,που στο σύστημα έρευνας διάσωσης θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Η προτεραιότητα που δίνει η Άγκυρα για να αναλάβει το πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα διάσωση δεν έχει να κάνει ασφαλώς μόνο για την αγωνία της για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Ο έλεγχος του Αιγαίου, ή έστω του μισού για μία τόσο σημαντική υπόθεση ,αποτελεί πρόκριμα για τον πλήρη έλεγχο που επιδιώκει.
Θέλει να μας σύρει σε θερμό επεισόδιο
Οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί και οι στόχοι της Άγκυρας δεν ακυρώνουν βέβαια τους φόβους πολλών στο ελληνικό Πεντάγωνο,για ένα θερμό επεισόδιο που ενδέχεται να εξελιχθεί σε κρίση. Όλες οι κινήσεις της Τουρκίας το τελευταίο 18μηνο δείχνουν ότι ίσως και να επιδιώκει τη πρόκληση ενός επεισοδίου. Οι Τούρκοι στρατηγοί, αλλά και η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι ενέργειες όπως η αποστολή πολεμικών πλοίων έξω από την Αττική προκαλούν πέρα από όλα τ΄ άλλα και πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου,που αυτή τη περίοδο έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική θύελλα. Η ελληνική κοινή γνώμη που είναι γαλουχημένη με την πεποίθηση ότι όλο το Αιγαίο, ακόμη και τα διεθνή ύδατα είναι ...ελληνικά, δυσφορεί στο άκουσμα κάθε είδησης που έχει να κάνει με αμφισβητήσεις των Τούρκων ,πόσο μάλλον όταν τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες εμφανίζονται στο Σούνιο.
Η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση τις προκλήσεις των Τούρκων, δεν μπορεί να είναι κατακριτέα και φαίνεται ότι δεν εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας η οποία δείχνει με την συμπεριφορά της ότι θέλει να μας σύρει σε ένα σκηνικό έντασης και κρίσης. Σ΄ αυτή της τη προσπάθεια επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τα αντανακλαστικά της ελληνικής γνώμης και να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε πιο σκληρές κινήσεις.
Η εμπειρία των Ιμίων προφανώς μας είναι πολύ χρήσιμη για να διαπιστώσουμε ότι κάθε κινησή μας χρειάζεται πολύ σκέψη. Η αναβολές ταξιδιών κορυφαίων υπουργών στην Άγκυρα είναι μια πολύ καλή και αρκετά ηχηρή απάντηση. Δεν χρειάζεται περαιτέρω κλιμάκωση,γιατί όλα δείχνουν ότι αυτό επιθυμούν οι Τούρκοι.
Από την άλλη βέβαια θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε στα σοβαρά, ότι οι "βόλτες" των τουρκικών πολεμικών πλοίων μέχρι το Σούνιο και τη Ραφήνα καταρρίπτουν πανηγυρικά ένα από τα τουρκικά "επιχειρήματα" για το Αιγαίο. Σε κάθε ευκαιρία οι τούρκοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί "παραπονιούνται" ότι "αυτοί οι Έλληνες, έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε κλειστή ελληνική λίμνη". Όπως αποδείχτηκε η Αθήνα σέβεται απολύτως το διεθνές δίκαιο και επιτρέπει ακόμη και σε πολεμικά πλοία να χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα κάθε γωνιά του πανέμορφου Αιγαίου. Αρκεί να καταλάβουν κι αυτοί ότι ο σεβασμός πρέπει κάποια στιγμή να είναι αμοιβαίος.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Πλαφόν στην τιμή της βενζίνης

Πλαφόν στην τιμή της βενζίνης

Την επιβολή πλαφόν σε οκτώ νομούς της Ελλάδας από την Τετάρτη 24 Μαρτίου, αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας, σε μία προσπάθεια να «φρενάρει» την κερδοσκοπία στην αγορά καυσίμων. Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε την Τρίτη η υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, Λ.Κατσέλη μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (συνεδρίασε για το φορολογικό), καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη σχετική εισήγηση της ΡΑΕ.
Συγκεκριμένα, πλαφόν θα μπει στους τέσσερις ......... νομούς της Κρήτης, στα Δωδεκάνησα, τη Φωκίδα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.
Το πλαφόν θα καλύψει την χρονική περίοδο μέχρι τουλάχιστον το Πάσχα. Η εισήγηση της ΡΑΕ προέβλεπε διαφορετικές μέγιστες τιμές καυσίμων για καθέναν από τους 8 νομούς (ανάλογα με τις αποστάσεις και τα μεταφορικά που ποικίλλουν), όμως με μία κοινή συνισταμένη: το μεικτό περιθώριο κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων (στη χονδρική και τη λιανική) να συμπιεστεί και να κυμαίνεται στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου.
Η μέγιστη δυνατή διάρκεια είναι δύο μήνες. Στους παραπάνω νομούς, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1,50 ευρώ το λίτρο τον τελευταίο μήνα.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Τεκμήρια, στα μέτρα των φοροφυγάδων

Τεκμήρια, στα μέτρα των φοροφυγάδων

Εκτός του (φορολογικού) νόμου υπάρχει κίνδυνος να μείνουν για άλλη μία φορά οι φοροφυγάδες, καθώς τα τεκμήρια τους οδηγούν απλώς σε λίγο υψηλότερα εισοδήματα!
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο ρίσκο, αφού πρέπει να πετύχει τη μεγάλη φορολογική ανατροπή και να πιάσει όσους συνήθιζαν να κρύβουν τα εισοδήματά τους και να «κλέβουν» τους φόρους, για να καταφέρει να μαζέψει τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Τα 9 τεκμήρια προσδιορισμού ελάχιστου εισοδήματος δεν φαίνεται να πετυχαίνουν τον κυβερνητικό στόχο, καθώς οι έχοντες και οι κατέχοντες καθώς και.. οι φοροδιαφεύγοντες παραμένουν στο απυρόβλητο και απλώς θα αναγκαστούν να δηλώσουν λίγα παραπάνω εισοδήματα από αυτά που δήλωναν έως τώρα και τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν ούτε καν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Φορολογούμενοι με βίλα, εξοχικό, σκάφος, αυτοκίνητα και παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία «καλύπτονται», δηλαδή δεν πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, αν δηλώνουν εισοδήματα 20.000 ή 30.000 ή 40.000 ευρώ. Και πρόκειται για φορολογούμενους που διαβιούν πλούσια.
Τα παραδείγματα της «Ε» αποδεικνύουν πως τα τεκμήρια ελάχιστου εισοδήματος είναι χαμηλά για τους «πλούσιους» φοροφυγάδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι, εκτός των 9 τεκμηρίων, το φορολογικό σύστημα δεν υπεισέρχεται στην ουσία, αφού δεν ερευνά την κρυφή περιουσία των εχόντων, όπως τις καταθέσεις, τις επενδύσεις σε ομόλογα, μετοχές, τίτλους και άλλα επενδυτικά προϊόντα. Το διευρυμένο περιουσιακό προφίλ του φορολογούμενου δεν γίνεται πραγματικότητα.
Από την άλλη, με το νομοσχέδιο παραμένει ασαφές αν οι αποδείξεις από οικογενειακές δαπάνες και τις υπόλοιπες εκπιπτόμενες δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο της δήλωσης του φορολογούμενου. Δηλαδή, οι αποδείξεις των 12.000 ευρώ ή από ιατρικά, ασφάλιστρα και άλλες εκπιπτόμενες θα αφαιρούνται του εισοδήματος και το υπόλοιπο θα συγκρίνεται με το τεκμαρτό;
Εκπιπτόμενο ή τεκμαρτό;
Πόσο πραγματικά πιάνονται οι έχοντες που διαβιούν πλούσια; Καθώς ακίνητα ή σκάφη που ανήκουν σε off shore εταιρείες δεν δηλώνονται από τον φορολογούμενο, ο οποίος παραμένει στο απυρόβλητο. Θα πληρώνει βέβαια φόρο 15% επί του ακινήτου που ανήκει σε εξωχώρια εταιρεία μόνο εφόσον το δηλώσει ο ίδιος ή τον πιάσουν...
Το σύστημα των τεκμηρίων από μόνο του δεν μπορεί να λειτουργήσει. Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα και εξονυχιστικοί έλεγχοι αν η κυβέρνηση επιδιώκει να πιάσει τους μεγαλογιατρούς και τους μεγαλοδικηγόρους της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων. Αντιθέτως, κινδυνεύουν να πιαστούν στα τεκμήρια μισθωτοί με περιουσίες από τους γονείς τους που δεν έχουν τα απαιτούμενα υψηλά αποκτηθέντα εισοδήματα κατ' έτος.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, τα 9 τεκμήρια που θα προσδιορίζουν το ελάχιστο εισόδημα και τα οποία πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι αν δεν θέλουν να έχουν μπερδέματα με την Εφορία, είναι:
Η συντήρηση της βίλας
1Το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης υπολογίζεται βάσει δαπανών συντήρησης, επισκευής, πάγιων καταναλώσεων (ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο), λειτουργικών (καθαρίστριες, κηπουροί, ασφάλειες) και συντελεστών βαρύτητας με βάση την τιμή ζώνης της περιοχής. Είναι υψηλότερο για ιδιοκτησίες σε ακριβές περιοχές, καθώς προσαυξάνουν μέχρι 50% όταν η αντικειμενική είναι άνω των 5.000 ευρώ και επιπλέον 20% σε μονοκατοικία.
2 Αυτοκίνητα. Ξεκινούν από 3.000 ευρώ για μέχρι 1.200 κ.εκ. Εξαιρούνται αναπηρικά και αντίκες, ενώ καταργούνται οι μειώσεις για μετοικούντες ή αγορασμένα από ΟΔΔΥ. Με τεκμήριο επιβαρύνονται και μέλη εταιρειών, διαχειριστές ή στελέχη για επιβατικά ιδιωτικής χρήσης που τους χορηγεί η επιχείρηση.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η Διζωνική σηματοδοτεί τον εκτουρκισμό της Κύπρου

Η Διζωνική σηματοδοτεί τον εκτουρκισμό της Κύπρου

Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια γίναμε μάρτυρες των πλέον δυσμενών εξελίξεων στο Κυπριακό που ξεπερνούν ακόμα κι αυτές της δεκαετίας Γλαύκου Κληρίδη. Ενδεικτικά των «επιτευγμάτων» της πολιτικής των προσφορών και των ψευδαισθήσεων του, είναι η κοινή δήλωση Χριστόφια-Ταλάτ της 23ης Μαΐου που μιλά για συνεταιρισμό και συνιστώντα κράτη, η εισήγηση για την ρατσιστική εκ περιτροπής προεδρία, η αποδοχή της παραμονής 50.000 εποίκων, η τελευταία επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στα κατεχόμενα και στο «ψευδοπροεδρικό», καθώς και η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ που εκθεμελιώνει τις βάσεις για σωστή διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας μέσω και της δικαστικής οδού. Το «μεγαλείο» των προεδρικών ψευδαισθήσεων φαίνεται από την εκφρασθείσα ευχή να μην εκμεταλλευθεί ο «σύντροφος Ταλάτ» την απόφαση, επειδή ο ίδιος δεν το έπραξε στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Όραμς (προφανώς δεν το έπραξε γιατί τέτοιες υποθέσεις παρεμβάλλουν κωλύματα στην διζωνικότητα της «λύσης»).
Μόνον η ηγεσία του ΑΚΕΛ και οι καρεκλοκένταυροι της ηγεσίας του ΔΗΚΟ επιμένουν να στηρίζουν τις επιλογές του (ενώ ο λαός στο σύνολο του ανησυχεί τα μέγιστα). Ακολουθήθηκε η πολιτική των γνωστών «προσφορών» (αν είναι ποτέ δυνατόν), προς την τουρκική πλευρά με την ψευδαίσθηση ότι θα ανοίξει ο δρόμος προς την «λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους», ενώ στην ουσία μια νέα έκδοση του σχεδίου Ανάν βρίσκεται επί θύρας. Ακόμα κι η «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» του ΔΗΣΥ βλέποντας πόσο εκτραχύνθηκαν τα πράγματα, (φοβούμενη βεβαίως και την λαϊκή κατακραυγή), τελευταία ανάκρουσε πρύμναν. Φαίνεται σε πόσο οριακό σημείο έχουμε φτάσει, από την αναβαθμισμένη τουρκική αλαζονεία στις νέες προτάσεις των Τούρκων, οι οποίες, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από την πρώτη μέρα της ανάληψης της εξουσίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας βάλθηκε να μας προσγειώσει. Για να «θέλουμε το εφικτό και να μην κυνηγούμε το ευκταίο», κατά τα λεγόμενά του. Όχι μόνον οργώνει την Κύπρο λέγοντας αυτά (τελευταίο βήμα από το οποίο έγινε η προσπάθεια «προσγείωσης» των όσων αιθεροβατούν, το λύκειο στο οποίο φοίτησε), αλλά πραγματοποιεί και πολλά ταξίδια στο εξωτερικό για να «πείσει» διεθνώς για τις θέσεις του (με τραγικές συνέπειες στην υπόθεση της Κύπρου). Σε μιαν από τις τελευταίες αγορεύσεις του, υπέρ του «εφικτού» συνεταιρικού κράτους Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σε εγκαίνια δημοτικού σχολείου, δήλωσε ότι «θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι η ζωή μας θα αλλάξει» και «εξαρτάται από το ποιοι Τουρκοκύπριοι θα κυβερνούν». Αν είναι ο «καλός σύντροφος Ταλάτ» δηλαδή, έχει καλώς, αν όχι, την βάψαμε. Εκτός κι αν έχουμε την τύχη, καλώς εχόντων των υπολοίπων παραμέτρων και των Τουρκικών επιδιώξεων, να μας κυβερνά ένας πολιτογραφημένος «καλός και προοδευτικός Τούρκος έποικος».
Στο σύνολο των κυβερνητικών δηλώσεων επικρέμονται τα ψεύτικα εκβιαστικά διλήμματα και οι απειλές: «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή Διχοτόμηση», «Δεν είμαστε ο ομφαλός της γης», «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να συνεχίσουν να ασχολούνται μαζί μας γιατί υπάρχουν κι αλλού προβλήματα». Στα πλαίσια της προετοιμασίας του εδάφους (της πλύσης εγκεφάλου, λέμε εμείς), η κυβέρνηση κυκλοφόρησε επιμορφωτικό φυλλάδιο για την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που βρίθει από αοριστολογίες, στοιχεία ανακριβή και άσχετα με την περίπτωση της Κύπρου. Κάποιοι νομίζουν ότι με το να παραθέτουν κάποιους ορισμούς και ένα παγκόσμιο χάρτη με σκιασμένες τις χώρες με Ομοσπονδιακό πολίτευμα (άλλου τύπου, και όχι διζωνικού και ρατσιστικού χαρακτήρα και πρόνοιες που καταργούν τα ανθρώπινα δικαιώματα), θα πείσουν τους πολίτες για την ορθότητα των επιδιώξεων τους.
Φαίνεται ότι ο ιστός της αράχνης που θα παγιδεύσει την Κύπρο άρχισε να υφαίνεται με γοργούς ρυθμούς. Το κακό είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να συνεχίζει με γοργά βήματα να κατευθύνεται προς την νέα παγίδα που στήνεται. Ο Πρόεδρος, ίσως ενθαρρυμένος από την παραμονή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση και την έμμεση στήριξη του ΔΗΣΥ, συνεχίζει ακάθεκτος τις συνομιλίες και προβαίνει συνεχώς σε νέες «βαρυσήμαντες δηλώσεις» για να στηρίξει μια ήδη χρεοκοπημένη πολιτική. Ενώ οι υποχωρήσεις στις οποίες προέβηκε είναι γνωστές και αδιαμφισβήτητες, δεν παραλείπει να τονίζει ότι επιδιώκει λύση με αρχές, με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα (το κερασάκι στην τούρτα). Είναι να αναρωτιέται κανείς: τόσο χαμηλό θεωρεί τον δείκτη νοημοσύνης του λαού του, ο Πρόεδρος;

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Φρίκη: το Τέταρτο Ράϊχ δίνει τώρα Ελληνικά νησιά στην Τουρκία

Φρίκη: το Τέταρτο Ράϊχ δίνει τώρα Ελληνικά νησιά στην Τουρκία

Όπως βλέπετε από τον χάρτη, που κυκλοφόρησε στα Γερμανικά με τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (!) και διανέμετε σε πολλά αντίτυπα για την ενημέρωση Γερμανόφωνου Ευρωπαϊκού κοινού, τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα και για στάχτη στα μάτια μας δίνουν την Ίμβρο. Αυτός ο μελετημένος χάρτης, φτιαγμένος από ... επαγγελματίες, είναι καθαρά μία απόδειξη ότι η Τουρκία έχει τους Γερμανόφωνους συμμάχους της εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Αυτό το τρανταχτό στοιχείο, σε συνδυασμό με την Γερμανική εκστρατεία δυσφήμισης του Ελληνικού λαού μπορεί να οδηγήσει σε κάποια εσφαλμένα ή σωστά συμπεράσματα, για μία νέα Γερμανοτουρκική υπόγεια συμμαχία, παρόμοια με αυτές που είχαν οι δύο χώρες τόσες φορές μέχρι τώρα. Η Γερμανική συμπεριφορά της Ντόϊτσε Μπάνκ μόνο Τέταρτο Ράϊχ μπορεί να θυμίσει. Πόλεμο και διάλυση της ΕΕ προβλέπουν σενάρια που πρόσφατα δημοσίευσε η Ντόϊτσε Μπάνκ, και η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα. Η Γερμανία με το ευρώ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξαγωγές της Κίνας, και αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, διότι είναι βιομηχανική χώρα που λόγω σοβαρής αρτηριοσκλήρυνσης στη σκέψη και λόγω μεγάλης πληθυσμιακής γήρανσης, δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου.
Η οικονομική κατάρρευση της Γερμανίας είναι ζήτημα χρόνου, και αυτό προσπαθεί να κρύψει από τον λαό της, ρίχνοντας πρώτα ευθύνες σε άλλους. Αυτό που προβάλει η Γερμανική προπαγάνδα στο κοινό της σαν κύρια πηγή των προβλημάτων της είναι η ενεργειακή της εξάρτηση από άλλους, αλλά πάνω από όλα κατηγορεί τους άχρηστους εταίρους της, τα PIGS, δηλαδή τα γουρούνια όπως λένε του Ευρωπαϊκού νότου. Κάποιοι Γερμανοί έχουν φτάσει και πάλι σε ακρότητες, και πρέπει να ερευνηθεί εάν ανήκουν στους ίδιους κύκλους που αρνούνται τις αποζημιώσεις προς την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να ερευνηθεί κατα πόσο αυτοί οι κύκλοι είναι απευθείας απόγονοι των εγκληματιών εκείνων οι οποίοι έκαναν τα απίστευτα άγνωστα και άγρια μαζικά εγκλήματα σε βάρος του Ελληνικού λαού κατα τη διάρκεια της Κατοχής, εμπνευσμένοι από ρατσιστικές ιδεολογίες. Ας μην ξεχνάμε ότι την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πάλι η Γερμανία την ξεκίνησε, με μεγάλες αποστολές παράνομου οπλισμού και παραστρατιωτικών νεοναζιστών εθελοντών, διότι ποτέ δεν της συγχώρησε την αντίσταση κατα τη διάρκεια του Β πολέμου. Μόνο μετά τις ενέργειες της Γερμανίας μπήκε και η Αμερική στο παιχνίδι, για να πάρει και αυτή μέρος από την πίτα. Άς μη μας πιάνει πανικός για το τι μέλει γενέσθαι.
Όλα δείχνουν ότι η Ναζιστική φιλοσοφία δεν έχει ηττηθεί. Η διάλυση της ΕΕ και ο πόλεμος για την Γερμανία γίνετε και πάλι πιθανή λύση. Άν κάποιοι Γερμανοί και κάποιοι Ρώσοι ίσως, υποκύψουν στον πειρασμό της συμμαχίας με την Οθωμανία, διότι αυτή τους ανοίγει τις μεγάλες Ισλαμικές αγορές τις οποίες έχουν ανάγκη, υπάρχουν αρκετοί ακόμη οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν κάθε όνειρο για διαμελισμό του Αιγαίου. Ας είμαστε ρεαλιστές, η Τουρκία με την υπόθαλψη των τρομοκρατών που επιτίθενται στην Ρωσία και με την τεράστια οικονομική της παρουσία εντός Ρωσίας, πέτυχε να την κάμψει και να την κάνει σύμμαχο. Την άλλη μέρα που η Ρωσία αποφασίσει να κινηθεί ενάντια στην Τουρκία, θα ξεσηκωθεί το Ισλαμικό στοιχείο της Ρωσίας ενάντιά της με πλήθος τρομοκρατικών ενεργειών. Η δυναμική του Ισλαμισμού εντός και νότια της Ρωσίας είναι τεράστια. Μόνο με συμμαχία με το Ισλάμ μπορεί να επιβιώσει η Ρωσία. Προς το παρόν, η στρατηγική ανικανότητα των Αμερικανών πέτυχε να δώσει την Ρωσία στην αγκαλιά του Ισλάμ.
Από την αρχή της Επανάστασης του 1821 μέχρι σήμερα το ζήτημα επιλογής συμμάχων είναι αυτό που συχνά διαιρεί τον Ελληνισμό, με τραγικές συνέπειες. Η όλη αντιπαράθεση μεταξύ Βασιλικών – Βενιζελικών και αργότερα Αριστερών - Δεξιών ήταν ακριβώς αποτέλεσμα επιλογής διαφορετικών συμμάχων (Κεντρικές Δυνάμεις versus Αντάντ, Αγγλοαμερικάνοι versus Ρώσων). Σφαχτήκαμε μεταξύ μας βασικά επειδή πιστέψαμε ότι μόνο με τους μεν ή τους δε μπορεί η Ελλάς να πάει μπροστά, και έτσι τελικά κάναμε εισαγωγή στην Ελλάδα διεθνών κρίσεων και αντιπαραθέσεων. Ένα σημαντικό δεδομένο, το οποίο πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας, είναι ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Τουρκίας. Η Τουρκία παραμένει εχθρός: δεν αναγνωρίζει τις γενοκτονίες, δεν αποζημιώνει, δεν ελευθερώνει την Κύπρο, παραβιάζει, ζητάει συνεχώς επέκταση, δεν εγκαταλείπει τον χώρο τον οποίο κατέλαβε με αλλεπάλληλους συνεχείς και αιματηρούς επεκτατικούς πολέμους. Ελλάδα και Τουρκία ίσως δεν πρέπει να βρίσκονται στις ίδιες συμμαχίες, για τον απλούστατο λόγο του ότι οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται το μέγεθός τους και την σπουδαιότητά τους μέσα στην κοινή συμμαχία, πάντα σε βάρος της Ελλάδας. Από αυτής της πλευράς, η μεταπολεμική μας επιλογή κοινών συμμάχων με την Τουρκία ήταν λανθασμένη, αλλά αναπόφευκτη.
Επιβλήθηκε από όλους τους ξένους, και από τον ίδιο τον Στάλιν, ο οποίος έδωσε την Ελλάδα στην λεγόμενη Δύση για να πάρει άλλα ανταλλάγματα. Η ουσιαστική ατιμωρησία των συνεργατών των Γερμανών και η επιβολή του ανεπιθύμητου βασιλέα ήταν μία τραγική εξέλιξη που οδήγησε στον εμφύλιο και την βίαια πρόσδεση της Ελλάδος στο άρμα της Δύσης, με όλα τα μαζικά βασανιστήρια και τις απίστευτες εκκαθαρίσεις και διώξεις που έγιναν. Η ατιμωρησία των φασιστών δοσίλογων κατά την άποψή μου είναι η πηγή των μεγαλυτέρων προβλημάτων που σήμερα αντιμετωπίζουμε σαν χώρα και κοινωνία και αυτό είναι μεγάλο θέμα για ανάλυση. Το ζήτημα τώρα είναι πως ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και με ποιους συμμάχους. Οι συσχετισμοί αλλάζουν συνεχώς, και δεν πρέπει να είμαστε αγκυλωμένοι και αμετακίνητοι στο θέμα αυτό.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

«Αν αλλάξει η Ελλάδα, τότε θα σωθεί και η Κύπρος»

«Αν αλλάξει η Ελλάδα, τότε θα σωθεί και η Κύπρος»

Η ΚΥΠΡΟΣ πάντοτε κοίταζε προς Δυσμάς. Να δει ελληνικές τριήρεις να πλέουν ως ελευθερώτριες του Ελληνισμού της. Ανέκαθεν, παρά τις συγκρούσεις και τις καχυποψίες, η Κύπρος προσβλέπει στην Ελλάδα ως το στήριγμα, το αποκούμπι και η αδελφική ενίσχυσή μας. Όταν πάσχει η Ελλάδα, υποφέρει και η Κύπρος. Όταν η Ελλάδα κρυολογεί, φταρνίζεται και η Κύπρος. Και όταν η Ελλάδα περιδινείται σε δυσκολίες, η Κύπρος ανησυχεί και συμπάσχει. Ο Γεώργιος Μάτσος είναι νέος, φέρελπις και ικανός δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη. Από πολλών ετών είναι τακτικός, καθημερινός αναγνώστης της «Σ» και της στήλης. Είναι από τους Έλληνες αδελφούς που ανησυχούν, σκέπτονται, προβληματίζονται και ενδιαφέρονται γνήσια για τον Ελληνισμό. Και ειδικά για την Κύπρο. Με αφορμή ανάλυση το γράφοντος για την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στο νησί και την ευθύς αμέσως περίεργη επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη, που ήρθε απρόσκλητη, μου έστειλε τις παρακάτω σκέψεις και προβληματισμούς:
«Θα ήθελα να σας συγχαρώ για το άρθρο σας (5.3.2010) για το νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ποιος έστειλε την Ντόρα στην Κύπρο, αλλά πάντως γνωρίζουμε ποιος έστειλε τον Σαμαρά: Όλοι εκείνοι οι Ελλαδίτες, που με πάθος και ένταση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των τελευταίων δύο δεκαετιών στην Ελλάδα, κατάφεραν, ενάντια στην επιβολή της κ. Μπακογιάννη από κάθε είδους εξουσίες και παραξουσίες, να τον κάνουν αρχηγό ενός ελλαδικού κόμματος εξουσίας, σχεδόν από το πουθενά. »
Είναι ίσως η πρώτη φορά, μετά το 1964, που ένας Ελλαδίτης πολιτικός πρώτης γραμμής βγαίνει με θέσεις πιο “προωθημένες” στο Κυπριακό, από ό,τι ο Κύπριος ομόλογός του. Και, επίσης, είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, που ένας Ελλαδίτης πολιτικός ξεφεύγει από το σύνηθες νερόβραστο και μειοδοτικό, “η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται”. Το μόνιμο, δηλαδή, άλλοθι για να αποφύγει να αναλάβει η Ελλάδα τις ευθύνες της. Η Κύπρος είναι Ελλάδα όσο και το ελλαδικό κράτος, όπως λέγει και ο Άντης Ροδίτης, ο διανοητής, που κυρίως εκπροσωπεί αυτή τη σχολή σκέψης. Δεν μπορούμε να δούμε την Κύπρο να επιβιώνει εθνικά, να επιβιώνει, δηλαδή, ως ελληνικό έδαφος, μακριά από την ελλαδική κρατική υπόσταση. Από αυτή την άποψη, ναι, η ένωση (που, ως λέξη, την προτιμώ με μικρό, ας ξεφύγουμε από την αναπόληση χαμένων ευκαιριών του παρελθόντος) είναι η μόνη επίλυση του Κυπριακού, που μπορεί αντικειμενικά να λειτουργήσει υπέρ των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Όλες οι άλλες λύσεις δεν μπορεί παρά να είναι βλαπτικές. Γιατί ένωση σήμερα, στην ουσία, μπορεί να σημαίνει μόνον απελευθέρωση, καθώς απελευθέρωση δεν μπορεί παρά να σημαίνει και ένωση, αφού κάτι τέτοιο προϋποθέτει τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας.
»Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ουτοπικά ή ρομαντικά, αλλά η ουσία παραμένει ότι η ενδεχόμενη παρουσία Σαμαρά αύριο στο πηδάλιο της Ελλάδας μπορεί να αλλάξει πάρα πολλά πράγματα προς το καλύτερο. Οι εξελίξεις, που εντοπίζετε στο άρθρο σας είναι καταλυτικής σημασίας. Σημαίνουν, ίσως, ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, σύντομα ο ΔΗΣΥ να ξαναμπεί στο πολιτικό παιχνίδι ως πατριωτική δύναμη, μάλιστα, ως η κατεξοχήν πατριωτική δύναμη. Ο ίδιος εντοπίσατε ορισμένες πρόσφατες αντιφατικές δηλώσεις στο άρθρο σας της 27-2-2010 (“Τα πρακτικά για την εκ περιτροπής και μια μυστική συμφωνία”). Σχεδόν αυθόρμητα τείνει να τις συνδυάσει κανείς με την επίσκεψη Σαμαρά. Διότι αφενός δεν μπορεί να δεχθεί εύκολα το κυπριακό φιλότιμο των Συναγερμικών τον καλαμαρά Σαμαρά να έχει πιο πατριωτικές θέσεις από τις δικές τους, ενώ, αφετέρου, δεν έχουμε να κάνουμε με οποιοδήποτε κυπριακό κόμμα, αλλά με τον ΔΗΣΥ, το κατ’ εξοχήν δηλαδή “κόμμα των Ελλήνων” στην Κύπρο (όχι ότι οι άλλοι δεν είναι Έλληνες, αλλά αντιλαμβάνεστε τι εννοώ), που στενάζει όχι μόνον μυστικά, αλλά και φανερά, προς τη μεριά της Μάνας Ελλάδας.
»Αν, λοιπόν, η σταθερότητα, που επέδειξε ο Σαμαράς στις πατριωτικές θέσεις του, δύναται να επιφέρει μεταβολή στη στάση του ΔΗΣΥ απέναντι στην ετοιμαζόμενη νέα προδοσία της Κύπρου, αναρωτιέται κανείς μήπως η Ντόρα ήρθε για να στηρίξει την ηγεσία του ΔΗΣΥ σε φιλο-ανανικές θέσεις. Να είδαν, δηλαδή οι πάτρωνες, της Κύπρου ότι κινδυνεύουν να χάσουν το Συναγερμό από το φιλο-ανανικό μπλοκ, οπότε η πολιτική τους κινδυνεύει, καθώς ο Χριστόφιας θα βρεθεί τότε μόνος του, με μόνο σύμμαχο τον Καρογιάν και ούτε καν, καλά-καλά, το δικό του κόμμα, το ΑΚΕΛ.
»Ας πληροφορηθούν άπαντες, όμως, στην Κύπρο ότι η Ντόρα, όπως και όλη η οικογένεια Μητσοτάκη, είναι τελειωμένη στην Ελλάδα. Έχουν μείνει με μια μικρή ομάδα οπαδών μέσα στο κόμμα της Ν.Δ., με μηδενικό εκτόπισμα στο εκλογικό σώμα. Τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ εξακολουθούν, βέβαια, να την προβάλλουν όσο περισσότερο μπορούν, αλλά μάταια. Η 29η Νοεμβρίου 2009 είναι μια ημερομηνία που, ίσως, η ελληνική ιστορία γράψει κάποτε με χρυσά γράμματα. Είναι η ημερομηνία, στην οποία ένα πλειοψηφικό ρεύμα του ελληνικού λαού, που υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές, έδωσε καίριο χτύπημα στην ιδεολογία του ελλαδικού κοτζαμπασισμού.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ : Αυτοκτονίες, βία, ναρκωτικά, Ψυχοφάρμακα...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ : Αυτοκτονίες, βία, ναρκωτικά, Ψυχοφάρμακα...

Δεν πάμε καλά. Οι αυτοκτονίες ΝΕΩΝ ανθρώπων κάθε μέρα εδώ και λίγο καιρό πέφτουν σαν το...χαλάζι! Μαζί με τα ναρκωτικά - που πουλιούνται σαν...στραγάλια - και τα κρούσματα βίας μέχρι και σε...δεκάχρονα!Στο Μάνεσι στα Καλάβρυτα κρεμάσθηκε προχθές μια 15χρονη (γιατι λέει δεν άντεχε άλλο την πίεση του...
σχολείου και του περιβάλλοντος της), στην Αγ.Πελαγία στο Ηράκλειο χθες 21χρονος κρεμάστηκε απο τη ζώνη του (τον βρήκε η μάνα του), στην Πάτρα πιάσανε χθες 17χρονο αλβανό να μοιράζει(πουλάει) "φιξάκια" σε μαθητές του σχολείου και στα Χανιά μαθητής του Λυκείου στην 5νθημερη εκδρομή τους στην Αθήνα είχε μέσα στο ...σαμπουάν του χασίσι! Αλλο μαθητή τον κατέβασαν με το ζόρι απο το λεωφορείο - της εκδρομής για Ισπανία - γιατί καθύβριζε καθηγητή... Πάλι χθες ενας 21χρονος βίασε εναν 17χρονο στην Κρήτη...Απο που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει. Για τον...Δράκο της Πάτρας που κυνηγάει κοπέλες, για τον καταστηματάρχη που έγινε ληστής για να πληρώσει τα χρέη του, για την 20χρονη που πήγε προχθες να κλειστεί σε μοναστήρι, για τον 15χρονο που συνέλαβε προχθές η αστυνομία στην Ανδραβίδα με...ηρωίνη! Για τις χιλιάδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ληστείες και επιθέσεις κάθε είδους; ΟΛΑ αυτα συνθέτουν ΣΗΜΕΡΑ την εικόνα της...καθημερινότητας μας! Γιατί άραγε; Τι φταίει; Οι αλλοδαποί; Για να μην μιλήσουημε για τους ΤΟΝΟΥΣ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ που καταναλώνονται (τα αποτελέσματα δεν χρειάζεται να πούμε πια είναι).
ΜΕ ΑΥΤΗ την πλευρά σήμερα, ασχολείται κανείς;

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Δίνουν 16 δις στις Τράπεζες...

Δίνουν 16 δις στις Τράπεζες...

Λέμε όχι στο νομοσχέδιο των 28 δις ευρώ, διότι δίνει στις τράπεζες μια μοναδική ευκαιρία να φορτώσουν στο Δημόσιο ό,τι θεωρούν προβληματικό. Ακόμα και πιθανά τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους.
Επιλέξατε λοιπόν, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, την πιο νεοσυντηρητική επιλογή, αυτήν που είχε προτείνει και ο Μπους. Αυτήν, όμως, που και ο ίδιος ο Πόλσον σήμερα αναιρεί. Διότι βλέπει ότι δεν έχει παρά αρνητικά αποτελέσματα. Οι τράπεζες εισπράττουν και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό, χωρίς να τους εξασφαλίζετε αυτά που χρειάζονται: Δάνεια με χαμηλά επιτόκια, για να υπάρξει ανάπτυξη και ζήτηση, για να μην χαθούν και θέσεις εργασίας."
20.11.2008, Βουλή.
Τι γίνεται σήμερα... Αντιγράφουμε από τα χθεσινά Νέα...
Ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, ανοίγοντας και πάλι- με το αζημίωτο για το Δημόσιο - το πακέτο κρατικής βοήθειας των 28 δισ. ευρώ.
Λίγους μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί (έως 31-12-2009) για τη χρήση των κρατικών ενισχύσεων από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και ενώ οι τράπεζες αρχικά γύρισαν την πλάτη σε κεφαλαιακές ενισχύσεις πάνω από 16 δισ. ευρώ (από τα 28 δισ. ευρώ χρησιμοποίησαν μόλις τα 11,3 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση αποφασίζει να ανοίξει εκ νέου το πακέτο προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών που είναι το...
υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα γι΄ αυτές και να περιοριστεί έτσι η έκταση της οικονομικής ασφυξίας της αγοράς.
«Η δημοσιονομική κρίση έχει αγγίξει και το τραπεζικό σύστημα με πιέσεις στον δανεισμό τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης που προωθεί στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα επεκτείνεται η ισχύς του πακέτου των 28 δισ. ευρώ έως τις 30 Ιουνίου 2010.
Ασφυκτικές πιέσεις
Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει γίνει σχεδόν οριακή για τις ελληνικές τράπεζες. Η διατραπεζική αγορά πρακτικά είναι κλειστή για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς το κόστος δανεισμού τους είναι απαγορευτικό (όταν το Δημόσιο δανείζεται με 6,3%, οι τράπεζες αναγκαστικά δανείζονται ακόμα ακριβότερα, αφού το Δημόσιο σε κάθε χώρα θεωρείται ο «ασφαλέστερος» εκδότης χρέους), ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην αγορά των ρέπος, όπου οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις να μη γίνονται αποδεκτοί ως ενέχυρο δανεισμού. Έτσι, μοναδικές πηγές δανεισμού είναι οι εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών από τις ίδιες τις τράπεζες και η προσφυγή στις δημοπρασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου ακόμα τουλάχιστον τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά, ενώ η δεδομένη συγκυρία προφανώς δεν προσφέρεται για άντληση ρευστότητας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, οι ελληνικές τράπεζες από τη μία προχώρησαν ήδη σε αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών και από την άλλη, πρακτικά έχουν «κόψει» σε πολλές περιπτώσεις τη χορήγηση νέων δανείων. Η κατάσταση αυτή, αν δεν εκτονωθούν άμεσα οι πιέσεις στα spreads των ελληνικών ομολόγων (στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου δηλαδή), εγκυμονεί ουσιαστικούς κινδύνους, τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για το μέγεθος της ύφεσης στην οποία θα βυθιστεί η οικονομία καθώς στο σκηνικό λιτότητας έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη δανεικών για επενδύσεις και κατανάλωση.
Έρχεται νομοσχέδιο
Για την εκτόνωση μέρους των πιέσεων που δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπαίνουν αυτές τις ημέρες οι τελευταίες πινελιές σε νομοσχέδιο για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών στο οποίο θα ενσωματωθούν και οι διατάξεις για την ενίσχυση των τραπεζών. Σχεδιασμός για ανακατανομή του πακέτου των 28 δισ. ευρώ δεν φαίνεται να υπάρχει. Το πακέτο θα παραμείνει ως έχει, δίνοντας εγγυήσεις 15 δισ. ευρώ (έχουν ήδη αντληθεί 3 δισ. ευρώ), ειδικά ομόλογα 8 δισ. ευρώ (έχουν ήδη αντληθεί 4,671 δισ. ευρώ) και ενισχύσεις 5 δισ. ευρώ από την έκδοση προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες τις οποίες αγοράζει το Ελληνικό Δημόσιο (έχει ήδη αγοράσει 3,768 δισ. ευρώ). Για τις εγγυήσεις και τα ομόλογα που δίνονται στις τράπεζες, ο νόμος προβλέπει προμήθειες υπέρ του Δημοσίου, ενώ για τις προνομιούχες μετοχές προβλέπεται απόδοση 10% για το Δημόσιο (τα 3,768 δισ. ευρώ θα αποδώσουν 376,8 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο). Με τις νέες διατάξεις, οι αποδόσεις των προνομιούχων μετοχών προβλέπεται να αυξηθούν από το 10% ενδεχομένως στο 12% ή και παραπάνω (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το ποσοστό), ώστε το κόστος να δράσει αποτρεπτικά για τις τράπεζες και «να μην καθήσουν στο πακέτο επί μακρόν», όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Μέρισμα ούτε για το 2009
Με ειδική διάταξη του νομοσχεδίου για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και την ενίσχυση των τραπεζών θα απαγορεύεται η διανομή μερισμάτων και για τη χρήση του 2009 σε όσες τράπεζες έχουν κάνει χρήση του πακέτου, γεγονός που σημαίνει ότι ούτε φέτος θα έχουν το δικαίωμα να διανείμουν μερίσματα.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκαν στη Βουλή τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου με τίτλο «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».
Μεταξύ άλλων εισάγεται νέα φορολογική κλίμακα, χωρίς διακρίσεις ως ... προς την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων, στην οποία προστίθεται νέος συντελεστής για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη συλλογή αποδείξεων, επέρχονται κάποιες αλλαγές: Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο φορολογούμενος χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος του. Από 12.000 και άνω χρειάζεται να προσκομίζει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος για τις πρώτες 12.000 και 30% του εισοδήματος για το τμήμα του εισοδήματος που είναι πάνω από τις 12.000 ευρώ.
Παράλληλα, καταργούνται οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.
Επιπλέον, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες οφείλουν να εκδίδουν αποδείξεις μέσω πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών. Στον κανόνα αυτό υπάγονται, χωρίς εξαιρέσεις, και τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές των λαϊκών αγορών κλπ.
Καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων από το 2011. Ειδικότερα επιβάλλεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των: Ταξί, Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, Λεωφορείων ΚΤΕΛ Ενοικιαζομένων Δωματίων, Κάμπινγκ, Μηχανικοί – Αρχιτέκτονες, Λιανοπωλητές, Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, Βενζινάδικα, Περίπτερα κ.ά. Φορολογούνται με συντελεστή 20% τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των ιερών μονών και φορολογούνται με συντελεστή 5% οι δωρεές ακινήτων και με 10% οι δωρεές μετρητών. Προβλέπονται, επίσης, κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων από την αλλοδαπή στις ελληνικές τράπεζες εντός 6 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί φόρος 5% επ' αυτών.
Θεσπίζεται δε φορολογικός συντελεστής 2% για ακίνητες περιουσίες άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο επαναφοράς του ΦΜΑΠ και κατάργηση του ΕΤΑΚ. Ο συντελεστής αυτός θα ισχύσει για τρία χρόνια. Μειώνεται η φορολογία των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων σταδιακά από 25 σε 20%. Για το 2010 ο συντελεστής του φόρου θα είναι 4%. Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, θεσπίζεται point-system ανάλογα με το βαθμό κινδύνου φοροδιαφυγής με βάση το οποίο θα διενεργούνται οι φορολογικοί έλεγχοι προς νομικά και φυσικά πρόσωπα.
Προβλέπεται, επίσης, η επιβολή προστίμων για φορολογικές παραβάσεις και από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος του καταστήματος σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων για δεύτερη φορά. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις θα χάνουν το αφορολόγητο.

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Mια ρεαλιστική προσέγγιση του Κυπριακού Προβλήματος

Mια ρεαλιστική προσέγγιση του Κυπριακού Προβλήματος

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ήταν φυσικό και επόμενο να μη λάβουν εκτενή δημοσιότητα τα συγκλονιστικά στοιχεία που προέκυψαν από τον αποχαρακτηρισμό των απόρρητων εγγράφων του Foreign Office, το περασμένο Νοέμβριο. Μετά την πάροδο 50 ετών, αντί 30 όπως ισχύει με άλλα απόρρητα βρετανικά έγγραφα, αποκαλύπτεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ, το 1956, είχε πρoτείνει στον Αμερικανό ομόλογό του David Foy Kohler και στο Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, τη διχοτόμηση ως την καλύτερη λύση του Κυπριακού, τη περίοδο δηλαδή που η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) έδινε αιματηρές μάχες για τη πολυπόθητη Ένωση με το εθνικό κέντρο.Στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, στο χωριό Δίκωμο του Πενταδάχτυλου, Διμοιρίες του 361 Τάγματος Πεζικού αντιστάθηκαν επί δύο μέρες απέναντι σε ολόκληρο τουρκικό Σύνταγμα. Σήμερα στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται ο ρίψασπης Δημήτρης Χριστόφιας από το Δίκωμο, που το καλοκαίρι του 1974 "έψαχνε να βρει την μονάδα του να καταταγεί αλλά δεν μπορούσε να εντοπίσει που ήταν" και φυσικά είχε ξεχάσει που βρίσκεται το χωριό του. Την ίδια στιγμή ο -αποκαλούμενος αδικαιολογήτως και Εθνάρχης- Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχοντας στο πλευρό του τον Ευάγγελο Αβέρωφ, διαπίστωνε ότι "η Κύπρος κείται μακράν".
Πρόσφατη δημοσκόπηση της κυπριακής έκδοσης της εφημερίδας Καθημερινή (σ.σ. διεξήχθη πριν την απόφαση του ΕΔΑΔ που αναγνωρίζει την "επιτροπή αποζημίωσεων" των Κατεχομένων) δείχνει ότι ο βαθμός ικανοποίησης για τους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Οι Κύπριοι πολίτες τοποθετούνται με μεγάλη πλειοψηφία κατά της εκ περιτροπής προεδρίας και της παραμονής εποίκων, με το 37% να στηρίζει ως πρόταση επίλυσης τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, το 39% τη διχοτόμηση και το 16% τη μη-λύση της μακροχρόνιας διατήρησης του σημερινού καθεστώτος της de facto διχοτόμησης.Καθώς το Κυπριακό εισέρχεται στη πλέον κρίσιμη φάση της πορείας του με τη διπλωματική στρατηγική των τελευταίων 35 ετών να έχει φθάσει στα όριά της, Ελλάδίτες και Κύπριοι θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε πως ό,τι χάθηκε με αίμα στα πεδία των μαχών δεν επανακτάται με διαπραγματεύσεις στις αίθουσες των διεθνών οργανισμών.
Ως πότε θα μένουν ατιμώρητα τα εγκλήματα του τουρκικού (παρα)κράτους;
Του Μιχάλη Ιγνατίου από την Ημερησία (09/03/2010)
Την ίδια στιγμή που ο «ευγενής» Ταγίπ Ερντογάν φωτογραφιζόταν με τους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους οι οποίοι τον παρουσίασαν ως ένα φιλειρηνικό και φιλήσυχο ηγέτη, η τουρκική αεροπορία παραβίαζε τον ελληνικό εναέριο χώρο... Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που προς το παρόν ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με τους Τούρκους στρατηγούς χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τον νικητή του λυσσαλέου αυτού πολέμου, πέτυχε τον σκοπό του, ο οποίος ήταν ένας και μοναδικός: Να παρουσιαστεί από τους εκστασιασμένους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους ως ο καλός ηγέτης, που επιθυμεί ειρήνη...
Βέβαια, η εικόνα που παρουσίασαν για την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της είναι ψεύτικη και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προσωπική ισλαμική ατζέντα, στην οποία η Κύπρος είναι κομμάτι του «Ισλαμικού Εθνους της Τουρκίας».
Ο σημερινός Τούρκος πρωθυπουργός είναι φανατικός -αν και δεν το δείχνει με την βοήθεια στρατευμένων δημοσιοσχεσιτών- και δεν πρόκειται ποτέ να συνθηκολογήσει ούτε με την Ελλάδα, πολύ περισσότερο δε με την Κύπρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψει καμία συμφωνία εάν δεν εξασφαλίζονται 100% τα κέρδη από την τουρκική εισβολή του 1974.
Δεν θα επιστρέψει ούτε ένα μέτρο εδάφους, εάν δεν ελέγχει το νησί. Οσοι πιστεύουν πως η Αγκυρα θα αφήσει να βασιλεύσει η ειρήνη στην Κύπρο είναι επικίνδυνα αφελείς.
Ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε απόλυτα τις θέσεις του στους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους αφού όλες οι ερωτήσεις τους κρίνοντας από το αποτέλεσμα ήταν παιδικές. Η επιλογή των εφημερίδων και των δύο τουλάχιστον εκ των τριών δημοσιογράφων έγινε από την κολυμβήθρα του Σχεδίου Ανάν. Ηταν τότε φανατικοί υποστηρικτές του αντιδημοκρατικού Σχεδίου Ανάν και σήμερα φιλαράκια του Αλεξάντερ Ντάουνερ ο οποίος τους «έδωσε» με τη διαρροή των εγγράφων του.
Εάν το σκηνικό της «συνέντευξης» του κ. Ερντογάν στήθηκε από τους συνεργάτες του για να επηρεαστεί η κοινή γνώμη στην Κύπρο και την Ελλάδα, ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Αντίθετα έγινε δεκτή η «συνέντευξη» με οργή και βοήθησε τον λαό να αντιληφθεί ότι οι υποσχέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι κάλπικες. Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς τα «όμορφα λόγια» του κ. Ερντογάν, ο οποίος στο κάτω κάτω της γραφής θα μπορούσε να επιτύχει την υπερψήφιση του Σχεδίου Ανάν και από τους Ελληνοκύπριους με μία απλή κίνηση: με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί και την ταυτόχρονη κατάργηση των εγγυήσεων. Δεν το έπραξε διότι η πολιτική της Τουρκίας, ακόμα και αυτή την στιγμή, προβλέπει παραμονή του κατοχικού στρατού και τουρκικές εγγυήσεις επί όλου του νησιού. Και όμως... Οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι μας βεβαίωσαν πως ο Ερντογάν αποδέχεται την αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων για το ασφαλιστικό

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων για το ασφαλιστικό

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και της Μαρίας Βουργάνα
Μαζί με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση προαναγγέλλει την εφαρμογή συνταγής ΔΝΤ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αναμόρφωση του ΓΛΚ και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στους αμέσως επόμενους μήνες. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται στην έκθεση προόδου για την εκτέλεση του ΠΣΑ, που εστάλη τη Δευτέρα στην Κομισιόν, στην οποία η κυβέρνηση δηλώνει ετοιμότητα για πρόσθετες περικοπές δαπανών μόνιμου χαρακτήρα, προαναγγέλλει βαθύτερη ύφεση φέτος και παραθέτει στοιχεία για τα έσοδα πρώτου διμήνου που διαμορφώθηκαν κάτω του προβλεπόμενου στόχου.
Παράλληλα, παραδέχεται ότι θα είναι φέτος αυξημένες πέραν των προβλεπόμενων οι δαπάνες για πληρωμή τόκων. Στην έκθεση, βάσει της οποίας το EcoFin θα διατυπώσει γνώμη για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο, θα προβλέπει:
«Ψαλίδι» στα ανώτερα όρια των συντάξεων, που πρακτικά παραπέμπει σε μείωση των υψηλών συντάξεων.
Σταδιακή αύξηση των νομίμων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και για γυναίκες.
Αλλαγή στη φόρμουλα υπολογισμού των συντάξεων.
2. Η οικονομία φέτος θα αντιμετωπίσει βαθύτερη ύφεση, με το ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ να αναμένεται πλέον τουλάχιστον στο -1,2%, και το πιθανότερο κάτω του -2%. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, υπάρχει ήδη φέτος αρνητική επίπτωση - 0,9% από τη βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση πέρσι, που σημαίνει πρακτικά ότι στην καλύτερη περίπτωση φέτος ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα είναι στην καλύτερη περίπτωση -1,2%. Ο υπουργός Οικονομικών είχε πει προ ημερών ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη, αλλά ο ρυθμός συρρίκνωσης δεν θα ξεπεράσει το - 2%. Σε δημοσκόπηση που διενήργησε χθες το Reuters η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να συρρικνωθεί 1,5% φέτος και να επανέλθει σε ρυθμό ανάπτυξης 0,5% το 2011.
3. Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αναμόρφωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Παράλληλα, υπό εξέταση είναι η υιοθέτηση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου κατάρτισης και ελέγχου του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του οποίου καθίσταται σαφές ότι θα υπάρξουν πρόσθετες περικοπές δαπανών μόνιμου χαρακτήρα, φέτος και τα επόμενα χρόνια. Επίσης προαναγγέλλεται η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και η απελευθέρωση ενός αριθμού κλειστών επαγγελμάτων εντός του τρίτου τριμήνου του 2010.
4. Κάτω από τον προβλεπόμενο στόχο του 9,2% βρέθηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ενσωματώνονται στην έκθεση ο ρυθμός αύξησης των εσόδων διαμορφώθηκε στο 7,9%. Τον Ιανουάριο οι εισπράξεις του Δημοσίου «έτρεξαν» με ρυθμό 9,9%, ενώ το Φεβρουάριο «προσγειώθηκαν» στο 4,5%. Η αρνητική εικόνα που παρουσίασαν τα έσοδα το Φεβρουάριο αποδίδεται κυρίως στις απεργιακές κινητοποιήσεις εφοριακών και τελωνειακών, καθώς επίσης και στην τμηματική καταβολή του ΦΠΑ. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει, μιλώντας στην «Η» ότι η εικόνα του Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι ελαφρώς πιο βελτιωμένη με τα τελικά στοιχεία.
5. Η κυβέρνηση εκτιμά πως η υλοποίηση του ΠΣΑ τρέχει ιδιαίτερα γρήγορα, ταχύτερα από τους στόχους που έχουν τεθεί. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και θα προβλέπει:
Εφαρμογή ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας.
Σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων, αμοιβών.
Τεκμήρια εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αύξηση φορολογίας για τις εταιρείες off – shore.
Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Εφαρμογή point system για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα ελέγχονται από την εφορία.
Ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (στο τέταρτο τρίμηνο του 2010).
Ελαχιστοποίηση των απευθείας συναλλαγών εφοριακών και ελεγχόμενων.
Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και ποσοτικοποίηση των τελευταίων μέτρων, συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ που έλαβε η κυβέρνηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους αυξημένους κινδύνους που διέπουν την υλοποίηση του ΠΣΑ, και έχουν κυρίως να κάνουν με τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση και το υψηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο.
Μείωση ελλείμματος
Σημαντική μείωση σημείωσε στο πρώτο δίμηνο του έτους το ταμειακό έλλειμμα (καθαρές δανειακές ανάγκες) της Kεντρικής Kυβέρνησης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Tραπέζης της Eλλάδος, την περίοδο Iανουαρίου – Φεβρουαρίου 2010 διαμορφώθηκε στα 1.641 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3.403 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009 (μείωση 50,2%).
Tην ίδια περίοδο, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση αυξήθηκαν κατά 6,5% και ανήλθαν σε 8.460 εκατ. ευρώ από 7.943 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 9,1% και διαμορφώθηκαν σε 8.555 εκατ. ευρώ από 9.418 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Eπίσης το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε μείωση και διαμορφώθηκε σε 736 εκατ. ευρώ έναντι 2.223 εκατ. ευρώ το δίμηνο Iανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2009

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Κομμάτιασαν την Ελλάδα και τώρα την μοιράζονται

Κομμάτιασαν την Ελλάδα και τώρα την μοιράζονται


Αναδημοσιεύω από το http://www.kokkinoprasinodiktyo.wordpress.com/ ένα μεγάλο πλήθος αριθμητικών δεδομένων και στοιχείων, τα οποία είναι ημιεπεξεργασμένα, αλλα θα συνεχίσουν να εμπλουτίζονται. Είναι χωρισμένα σε «κεφάλαια» με τρόπο που ευνοεί την κατανόηση της κατάστασης, την πολιτική χρήση τους και προσφέρουν επιπλέον επιχειρήματα για τις οποιεσδηποτε παρεμβασεις...
του Χρήστου Λάσκου
Σεπτέμβριος 2009: Μόνο στις ΗΠΑ, FED και κυβέρνηση έχουν μέχρι στιγμής δεσμεύσει 13.5 τρις. Για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να ανασταλεί η ύφεση, ενώ επίσημη πηγή εκτιμά πως το ποσό θα ανέλθει στα 23 τρις. Μα, αν μιλάμε για 50 και πλέον τρις. σ’ ένα παγκόσμιο ΑΕΠ 55-60 τρις., αυτό σημαίνει πως οδεύουμε σε μια διεθνή δημοσιονομική κρίση μοναδική στα χρονικά με πρώτο θύμα της, φυσικά, τις ήδη υπερχρεωμένες οικονομίες, όπως η ελληνική. Ποιός θα πληρώσει για τα δυσθεώρητα αυτά ποσά αν όχι οι φορολογούμενοι; Και πώς θα ανακάμψουν οι οικονομίες με τους φορολογούμενους υποζύγια; Μάρτιος 2010: Εδώ ήρθαμε! Η κρίση δεν μπορεί παρά να βαθύνει. Δεν υπάρχει διέξοδος –αν είναι και αυτή- από τη διαγραφή χρέους και αναδιαπραγμάτευση –αναδιάρθρωση του εναπομένοντος,
Ε. Κ. Αριστεράς (28 Φεβρ. 2010): Το ελληνικό, το πορτογαλικό, το ισπανικό δεν είναι εθνικά προβλήματα...Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν δικαιολογεί την προπαγάνδα πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της «χρωκοπίας» και δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξωτερική παρέμβαση κ/ή χωρίς κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας.
Κ. Τσουπαρόπουλος (20 Φεβρ. 2010): Οι «συστάσεις» του Ecofin για «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στους μισθούς, στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ασφάλιση έχουν αρχίσει ήδη στην συντριπτική πλειονότητά τους να συζητούνται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία, μάλιστα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και η ΕΕ στα περισσότερα θέματα είναι προσυνεννοημένοι και, προφανώς, συμφωνούσες... Στα ουσιώδη, τα «δομικά» προβλήματα της ελληνικής οικονομίας το Ecofin είναι «πέρα βρέχει»... Από το κείμενο των «συστάσεων» λείπει οποιαδήποτε αναφορά στις ευθύνες των επιχειρήσεων, που δεν πληρώνουν τους φόρους τους, τους φόρους που εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Λείπει οποιαδήποτε αναφορά στα ποικίλα φορολογικά κίνητρα και διευκολύνσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις και στη μεγάλη, μέχρι ασυδοσίας, ελευθερία τους να απολύουν... Στο κεφάλαιο «Μισθοί» αναφέρεται «μείωση μισθών στο Δημόσιο,..., ενίσχυση της ευελιξίας. Αυτή η «ευελιξία» σημαίνει πρόβλεψη τριημέρου και τετραημέρου, προσωρινές συμβάσεις, μερική απασχόληση κλπ. Τα οποία θε αποτελούν τον κανόνα σε μια αγορά εργασίας που είναι ήδη ζούγκλα... Στο κεφάλαιο «Συντάξεις» θα αναγνωρίσουμε, με κάθε λεπτομέρεια, όσα συζητούνται εδώ κι ένα δίμηνο στο υπουργείο Εργασίας.
John Peet –Διευθ. ECONOMIST (7 Φεβρ. 2010): ...τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας είναι αρκετά μικρά... Το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ισπανία. Είναι μια μεγάλη χώρα που δεν δέχεται παρεμβάσεις για αλλαγές, όπως η Ελλάδα. Στις 7 Μαρτίου οι Financial Times διαπιστώνουν πως: «η Ισπανία αντιμετωπίζει με διαφορά τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη, και θα αντιμετωπίσει νέα αμφισβήτηση και πιθανώς υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης. Η Standard and Poors υποβάθμισε την Ισπανία σε «αρνητική βαθμίδα», όπως είχε κάνει με την Ελλάδα το Δεκέμβριο, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου και οδηγώντας το εεληνικό spread στα σημερινά παντελώς αδικαιολόγητα επίπεδα, αναγκάζοντας την Ελλάδα να δανείζεται σήμερα με επιτόκια Ιράκ ή Κολομβίας.
DIE ZEIT (20 Φεβρ. 2010): Εδώ κι εβδομάδες στην καγκελαρία και συο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια. Κι όλα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δύσκολα θα αντέξει μια κρατικής χρεωκοπία της Ελλάδας, διότι είναι αδύνατο να αντέξει τις συνέπειές της. Εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, είναι ο φόβος τους, θα μπορούσαν να πανικοβληθούν οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο και θα αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και από τις άλλες εύθραυστες οικονομίες. Και τέτοιες υπάρχουν περισσότερες από αρκετές.άμεσα απειλείται η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία,, αλλά στο στόχαστρο είναι η Ιρλανδία, η Αυστρία, το Βέλγιο...Το ελληνικό παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Μπορεί η κυβέρνηση της Αθήνας να πλαστογράφησε τις στατιστικές και να έχασε την αξιοπιστία της, αλλά τόσο κοντά στο γκρεμό, όσο πιστεύουν οι έμποροι στο Σίτυ του Λονδίνου, δεν είναι η Ελλάδα... Αν κέρδιζαν οι αγορές και ισοπέδωναν την Ελλάδα, τότε θα είχε η πρόβλημα και η Γερμανία. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν δανείσει 523 δις. στις χώρες του Νότου μόνον. Στο δανεισμό της Ελλάδας πρωταγωνιστεί, μεταξύ άλλων, η περίφημη για την... κατάρρευσή και την κρατική διάσωσή της HYPO REAL ESTATE!!!!
Ζ. Π. ΦΙΤΟΥΣΙ (28 Φεβρ. 2010): Δεν έχουμε τόσο να κάνουμε με ελληνικό πρόβλημα.... Η ελληνική περίπτωση δεν είναιχειρότεη από των ΗΠΑ.
ΝΤ. ΚΟΕΝ: Η Ελλάδα δεν αποτελεί σοβαρό μακροοικονομικό πρόβλημα.
Κ. Βεργόπουλος: ...οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν ήδη κηρύξει την Ελλάδα σε «ουσιαστική πτώχευση», συνωστίζονται στις πρώτες σειρές, όταν πρόκειται να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Με τη συμπεριφορά τους υπονομεύουν την αξιοπιστία των εκτιμήσεών τους.
Ε. Μπέρση (Καθημ. 5 Μαρτίου 2010): Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, η γερμανική τράπεζα Hypo Real Estate απείχε δύο μέρες από τη χρεωκοπία, δραματική εξέλιξη ικανή να κλονίσει συθέμελα το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα λίγο μετά την παταγώδη χρεοκοπία της Lehman Brothers. Η τράπεζα τελικά επιβίωσε. Και ποιός έπαιξε ρόλο κλειδί στις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για τη διάσωσή της; Ο Γιόζεφ Άκερμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόιτσε Μπανκ, που επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα, στην αποκορύφωση των σεναρίων περί ελληνικής χρεοκοπίας.Εκείνο το φοβερό Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου 2008, το ζητούμενο ήταν να ανακοινωθεί πακέτο εγγυήσεων και δανείων ώστε η HRE να καλύψει τις υποχρεώσεις της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αν ξημέρωνε η Δευτέρα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, η Defra, η ιρλανδική θυγατρική της HRE θα κατέρρεε παρασύροντας μαζί της το γερμανικό και ενδεχομένως το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Όπως αφηγήθηκε αργότερα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, οι εκπρόσωποι της HRE δεν έλαβαν καν μέρος στις διαπραγματεύσεις, καθώς κανένας δεν πίστευε πλέον τα νούμερα που παρουσίαζαν. Το πόκερ παιζόταν ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στους εκπροσώπους των ιδιωτικών τραπεζών, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Άκερμαν.Το διακύβευμα ήταν ποιό μερίδιο της ζημιάς θα σήκωναν οι τράπεζες και ποιό η κυβέρνηση. Παρά τη φοβερή κρισιμότητα της κατάστασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν πάτησε στις διαπραγματεύσεις μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, απειλώντας με τη στάση του τους τραπεζίτες ότι θα αφήσει την HRE να χρεοκοπήσει. Ο στόχος ήταν φυσικά να τους τρομάξει προκειμένου να αποσπάσει τους καλύτερους δυνατούς όρους. Κατά την ίδια έννοια, η άρνηση της Γερμανίας και των Βρυξελλών, να δηλώσουν με λεπτομέρειες τι είδους στήριξη θα προσφέρουν στην Ελλάδα, είναι υπολογισμένη ώστε να προκαλέσει φόβους χρεοκοπίας και να αποσπάσει τις μέγιστες δυνατές παραχωρήσεις.Τον Σεπτέμβριο του 2008, η συμφωνία κλείστηκε κυριολεκτικά το τελευταίο λεπτό, αφού όλα έμοιαζαν να καταρρέουν, και μόνο μετά την απευθείας τηλεφωνική συνομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Γιόζεφ Άκερμαν. Ενώ οι τράπεζες είχαν αρχικά να περιορίσουν την έκθεσή τους στις ζημιές της HRE στα 2 δις., τελικά δέχτηκαν να ζημιωθούν 8 δις., και πάλι ψίχουλα σε σχέση με το λογαριασμό που εκλήθη να πληρώσει η γερμανική κυβέρνηση, ο οποίος ανέβηκε από τα 15 στα 35 και τελικά στα 100 δις. Η HRE διασώθηκε γιατί ήταν υπερβολικά σημαντική, για να αφεθεί να καταρρεύσει. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομία ενός κράτους μέλους της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα. Τα υπόλοιπα είναι απλά πόκερ με έμπειρους αντιπάλους.
Γενική κατάσταση της διεθνούς οικονομίας
Δεκέμβριος 2007: ΑΕΠ -50 tr, Vακιν. -75 tr., Vομ+μετχ. -100tr, Vπαραγώγων -1000tr. (V =αξία)
Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής (2008): Κίνα +5%, ΗΠΑ -8%, Βρεττανία -10%, Ρωσία -10%, Γαλλία -12%, Ιταλία -13%, Γερμανία -16%, Βραζιλία -17%, Ιαπωνία -22%, Ταϊβάν -33%.
Πάμε για ανάκαμψη; Το αντίθετο. Προεξοφλείται (28/2/2010) πτώση των αγορών μέσα στο 2010 μεγαλύτερη αυτής του 2008. Βρισκόμαστε σε φάση ίδια με το 1973, 2000, 2007 στα χρηματιστήρια. Όπως λέει ο αναλυτής Ρ. Πρέκτερ, η στροφή στα αμερικανικά ομόλογα κάθε άλλο παρά συνιστά λύση: «Η αγορά ομολόγων αποτελεί τη μεγαλύτερη φούσκα στην παγκόσμια ιστορία».

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Η ελληνική δημοκρατία τελείωσε...

Η ελληνική δημοκρατία τελείωσε...

Έπεσαν οι μάσκες όλων στην Βουλή των Ελλήνων, που από χθες έγινε υποκατάστημα του Σόρος
· Η Ελλάδα από σήμερα ανήκει στους λαθρομετανάστες της, επειδή έτσι αποφάσισαν τα λαμόγια που άδειασαν τα ταμεία του κράτους
· Δεν υπάρχουν πλέον ιδεολογίες και ιδανικά, παρά μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου
· Εκατόν εβδομήντα θλιβεροί πολιτικοί αποφάσισαν να εξορίσουν έναν λαό και να τον τιμωρήσουν επειδή τους... ανέχθηκε και τους πίστεψε.
Χθες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έπεσε η αυλαία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι αντιπρόσωποι των Ελλήνων αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα να αντικατασταθούν οι έλληνες πολίτες με άλλους, αγνώστου ταυτότητας και σαφέστατα "φρέσκους" και έτοιμους για κάθε είδους "επεξεργασία" Πακιστανούς, Αφγανούς, Ινδούς, Καμερουνέζους και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή τους...
Η πελατεία του πολιτικού συστήματος ανανεώθηκε, ο Μαρξισμός πετάχθηκε στο καλάθι των αχρήστων, η πατριδοκαπηλεία έριξε τις μάσκες της και η ευφορία επανήλθε στους σχεδιασμούς εκείνων που έμελλε να παραδώσουν την Ελλάδα στα χέρια του Σόρος.
Δεν έχει σημασία, πλέον, εάν ζούμε στην Ελλάδα, αφού αύριο - μεθαύριο, το ίδιο Κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει και το όνομα της χώρας. Και γιατί όχι; Ίσως αυτή θα είναι μία έντιμη πολιτική πράξη σε σχέση με την πολιτική κατάπτωση εκείνων που έχουν παύσει να είναι εκπρόσωποι των παλαιο-ελλήνων.
Ο νεο-έλληνας Καμερουνέζος (Αφγανός, Πακιστανός κ.α.) μπορεί να καυχάται πως με μερικά cd, με λίγη ανδρική ή γυναικεία πορνεία, με το εμπόριο των ναρκωτικών ή των όπλων, εξαγόρασε την ιθαγένεια σε ένα κράτος που μπήκε λαθραία, εργάστηκε λαθραία και στο οποίο ποτέ δεν πρόσφερε, ούτε μία δεκάρα...! Κάποιοι τον προτίμησαν (αυτόν και μερικές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες λαθροεισαχθέντες), και του παρέδωσαν την ιθαγένεια σε μία χώρα που ποτέ δεν θα αγαπήσει και για την οποία ποτέ δεν θα νοιαστεί πραγματικά...
Χθες έπεσε η αυλαία της δημοκρατίας, αλλά έπεσαν και οι μάσκες της υποκρισίας των δήθεν ιδεολόγων... Σήμερα βιάστηκε ο ελληνισμός και οι βιαστές του γιορτάζουν τη νίκη τους στην υγεία των κορόιδων...
Η Ελλάδα που ξέραμε από χθες έχει πάψει να υπάρχει και έχει μεταβληθεί σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, σε μία σύγχρονη βαβέλ, όπου η ατιμία, η λαμογιά, η υποκρισία και η αρπαχτή θα έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ οι έντιμοι πολίτες θα κληθούν -με περίσσιο θράσος από τους έχοντες την εξουσία- να πληρώσουν για όλα τα σφάλματα εκείνων που αποφάσισαν να πλουτίσουν ες βάρος μίας πατρίδας που είχε ξεπουληθεί στα άνομα συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών.
Για την ιστορία: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια. Προηγήθηκε ονομαστική ψηφοφορία. Ειδικότερα, επί 259 παρόντων βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 170 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (160) και του ΣΥΡΙΖΑ (10), κατά ψήφισαν 86 βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ τρεις βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα με τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου.
Έτσι απλά... θα συναντηθούν οι εθνο-νεκροθάφτες για να βγάλουν τα λογίδριά τους και να ξεπροβοδίσουν το πτώμα του θύματός τους, του ελληνισμού, αλλά και για να σκεπάσουν την πολιτική τους ανεπάρκεια και την αχρειότητα...
Λοιπόν, από σήμερα ξεκινάει μία νέα ημέρα, τελείως διαφορετική (για εμάς και για εκείνους που μας ξεπούλησαν), η οποία θα καλέσει όλους εμάς να αρχίσουμε έναν ανένδοτο αγώνα κατά του συστήματος υποδούλωσής μας, κατά όλων εκείνων που δέχτηκαν "επί της αρχής" να ψηφίσουν την καταδίκη ενός λαού. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, από σήμερα, όλοι οι έλληνες οφείλουν να βρεθούν στους δρόμους, για να σταματήσουν (έστω και παράκαιρα) την πολιτική λαίλαπα των μικρών ανθρώπων που θέλουν να μεγαλουργήσουν επιτιθέμενοι σε έναν λαό που τους εμπιστεύτηκε. Δεν έχει σημασία πλέον που ανήκει ο καθένας μας, αφού αποφάσισαν να μας πετάξουν σωρηδόν στα σκουπίδια... Η ειρωνεία είναι πως οι βρώμικοι (βλ. λαμόγια και όλα τα σχετικά) αποφάσισε να ξεφορτωθεί εκείνους τους πολίτες της χώρας που βρώμισαν τα χέρια τους μία και μόνη φορά: την στιγμή που ψήφιζαν τους εθνικούς τους νεκροθάφτες...
Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε όλοι να αντισταθούμε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο σε εκείνους που μας ξεπούλησαν προκειμένου να συνεχίσουν την άθλια πολιτική τους ύπαρξη και συνέχεια. Για να είμαι ειλικρινής, ενώ νιώθω τόσο θυμωμένος, την ίδια στιγμή τους λυπάμαι πολύ όλους αυτούς τους ανθρωπάκους-πολιτικούς, που δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στον πειρασμό, που δεν μπόρεσαν να αντιταχθούν στην ηθική μιζέρια, που δεν μπόρεσαν να σταθούν στην ιστορική πρόκληση. Τους λυπάμαι ως πολιτικές οντότητες και ως ανθρώπους, επειδή δεν έχουν διδαχθεί τίποτε από την ιστορία, η οποία στάθηκε πάντα τιμωρός των υβριστών της δημοκρατίας...
Εκατόν εβδομήντα θλιβερά και σκιώδη ανθρωπάκια, βρέθηκαν για να ψηφίσουν και να ρίξουν έτσι (συνειδητά ή ασυνείδητα, δεν έχει καμία απολύτως σημασία) την ταφόπλακα σε μία ολόκληρη χώρα, στην ιστορία της, στον πολιτισμό της, στους ανθρώπους της... Εκατ΄πον εβδομήντα ανθρωπάκια αποφάσισαν το μέλλον ενός λαού!!! Έφτασε η ώρα να τους μάθουμε (εμείς οι απλοί πολίτες) να αντιμετωπίζουν τις ευθύνες τους και την (πικρή γι αυτούς) αλήθεια, που τόσα έκαναν για να αποφύγουν...
Ο ανένδοτος αγώνας ενός λαού μόλις άρχισε και στη λήξη του θα επέλθει δικαιοσύνη... Ο αγώνας που σήμερα ξεκινάει θα είναι μεγάλος και σκληρός και θέλει μεγάλη προσοχή και υπομονή. Αλλιώς θα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της προβοκάτσιας, η οποία είναι εργαλείο αυτών που αποφάσισαν να βρεθούν απέναντι στον ελληνικό λαό... Όμως, οι μικροί, τιποτένιοι και άθλιοι υπηρέτες του Σόρος πολύ σύντομα θα βρεθούν να ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ έχοντας ήδη φροντίσει να μην πληρώσουν και για την βίζα...

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

4ος δημοφιλέστερος προορισμός η Ελλάδα στην ΕΕ

4ος δημοφιλέστερος προορισμός η Ελλάδα στην ΕΕ

Η Ελλάδα είναι ο τέταρτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στην ΕΕ για το 2010, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πρώτος δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην ΕΕ είναι η Ισπανία και ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία...
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση, «πού σκοπεύετε να πάτε διακοπές το 2010», το 8,3% απάντησε στην Ισπανία, το 6,1% στην Ιταλία, το 5,8% στην Γαλλία και το 3,9% στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 2010, το 76% των Ελλήνων σκοπεύουν να κάνουν τουρισμό στην Ελλάδα, ενώ μόνο το 2% σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ιταλία και τη Γερμανία.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Έλληνες ταξιδεύουν κυρίως για λόγους αναψυχής 53% (έναντι 37% των Ευρωπαίων), για να επισκεφθούν συγγενείς ή φίλους (17% έναντι 19% των ευρωπαίων) και για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα (14% έναντι 17% των ευρωπαίων).
Τα κριτήρια για την επιλογή του τουριστικού προορισμού είναι για τους Έλληνες το τοπικό περιβάλλον και η ομορφιά (37% έναντι 32% για τους ευρωπαίους), η πολιτισμική κληρονομιά (26%, έναντι 25% για τους ευρωπαίους) και η διασκέδαση (19%, έναντι 16% για τους ευρωπαίους). Επιπλέον, στην πλειονότητά τους οι Έλληνες οργανώνουν οι ίδιοι τις διακοπές και τα ταξίδια τους (79%), έναντι 58% των ευρωπαίων. Σε ταξιδιωτικά γραφεία απευθύνεται μόλις το 9% των Ελλήνων για την οργάνωση των διακοπών τους, έναντι 23% των ευρωπαίων.
Εξάλλου, το 22% των Ελλήνων, έναντι 18% των ευρωπαίων της «ΕΕ των 27», δηλώνουν ότι το 2008 και το 2009 δεν πήγαν διακοπές για οικονομικούς λόγους. Το 13% των Ελλήνων και των ευρωπαίων δηλώνουν ότι δεν πήγαν διακοπές, λόγω έλλειψης χρόνου. Τέλος, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τα ταξίδια είναι περισσότερο δημοφιλή στους Νορβηγούς (84%), στους Φιλανδούς (83%) στους Ολλανδούς (79%) και στους Ιρλανδούς (78%)

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Εχει το θραος να μιλαει για τα χαλια της η Ντορα...

Εχει το θραος να μιλαει για τα χαλια της η Ντορα...

«Δύσκολη» χαρακτήρισε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη τη σχέση της με τον πρόεδρο της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μεταξύ τους μεγάλες διαφορές. Η ίδια προσέθεσε ότι «θα φανεί» εάν είναι εφικτή η σύνθεση των διαφορετικών τάσεων που, όπως σημείωσε, υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος. «Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική με απωθημένα, προσωπικές πικρίες και βεντετισμούς, ουδείς ενδιαφέρεται», προσέθεσε η κ. Μπακογιάννη, βάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς προς το περιβάλλον του νέου προέδρου του κόμματος.
Στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη (Alter) μετά την εσωκομματική εκλογή, η τέως υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε να εκφράζει ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της Ν. Δ., υπενθυμίζοντας ότι πέραν των 380.000 που ψήφισαν τον νυν πρόεδρο, πλέον των 300.000 νεοδημοκρατών «έκαναν άλλη επιλογή». Ερωτηθείσα εάν πρόκειται να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, απάντησε ότι τα κόμματα δεν δημιουργούνται για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, αλλά μόνον αν υπάρχει κοινωνική ανάγκη, σημειώνοντας ότι η ίδια τάσσεται υπέρ των μεγάλων κομμάτων, τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα.
Για την αντίδραση της Ρηγίλλης στο πρόσφατο ταξίδι της στην Κύπρο σημείωσε ότι πρόκειται «περί όνου σκιάς», εκτίμησε ότι αν δεν υπήρχε η υπεραντίδραση του κόμματος, «το ζήτημα θα ήταν μονόστηλο» και ουσιαστικά δήλωσε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί ένα διακριτό δίαυλο επικοινωνίας με πολιτικά στελέχη ανά τον κόσμο. «Ημουν υπουργός Εξωτερικών μέχρι πριν από λίγους μήνες, μιλάω με υπουργούς από άλλες χώρες σε εβδομαδιαία βάση», σημείωσε, για να σχολιάσει σκωπτικά πως «δεσμεύομαι εφ’ εξής να υποβάλλω αίτηση με χαρτόσημο των 5 για να συναντώ υπουργούς Εξωτερικών που ενδεχομένως είναι φίλοι μου».
«Κιοτέψαμε, λόγω πολιτικού κόστους», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε για τις ευθύνες της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή ως προς την οικονομία. Η ίδια επέμεινε ότι η στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση της Ν. Δ. τής κόστισε και κατά την εσωκομματική εκλογή που ακολούθησε και έκρινε πως –αν και δεν ήταν, όπως είπε, εκ των εισηγητών– η απόφαση του Κ. Καραμανλή για πρόωρες εκλογές ήταν σωστή, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών, αλλά και της οριακής πλειοψηφίας που είχε το κόμμα. Τέλος, ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens, δηλώνοντας ότι ανεδείχθησαν ως ζήτημα οι εμφανείς κοινωνικές της επαφές με τον Χριστοφοράκο, «όταν οι βρώμικες δουλειές γίνονται υπόγεια».

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ο σεισμός της Χιλής μετακίνησε 8 εκ. τον άξονα της Γης

Ο σεισμός της Χιλής μετακίνησε 8 εκ. τον άξονα της Γης

Επιστήμονες της NASA έκαναν προκαταρτικούς υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους ο μεγάλος σεισμός στη Χιλή στις 27 Φεβρουαρίου, πιθανότατα μετέβαλε τον άξονα περιστροφής της Γης κατά περίπου οκτώ εκατοστά και.... παράλληλα οδήγησε σε ανεπαίσθητη σμίκρυνση της διάρκειας της μέρας στον πλανήτη μας κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα (δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου).
Η ανακοίνωση έγινε από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA στην Καλιφόρνια και ο υπολογισμός πραγματοποιήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Γκρος, με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου υπολογιστικού μοντέλου. Ο άξονας συμμετρίας, γύρω από τον οποίο ισορροπεί η Γη, δεν ταυτίζεται ακριβώς με τον άξονα Βορρά-Νότου (αποκλίνουν περίπου κατά δέκα μέτρα).
Συγκριτικά, σύμφωνα με τη NASA, o μεγάλος σεισμός στην Ινδονησία το 2004 είχε μετακινήσει τον άξονα της Γης κατά περίπου επτά εκατοστά και είχε σμικρύνει τη διάρκεια της μέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου). Η διάρκεια της μέρας είναι ο χρόνος μιας πλήρους περιστροφής της Γης γύρω από τον εαυτό της (σε 24 ώρες ή 86.400 δευτερόλεπτα).
Σύμφωνα με τον Γκρος, αν και μικρότερου μεγέθους από αυτόν της Ινδονησίας, ο πρόσφατος σεισμός της Χιλής μετέβαλε ελαφρώς περισσότερο τον άξονα της Γης, λόγω του διαφορετικού γεωγραφικού πλάτους όπου έλαβε χώρα και του γεγονότος ότι το ρήγμα στη δεύτερη περίπτωση εισχωρούσε πιο κάθετα στο εσωτερικό του πλανήτη μας.
Ένας μεγάλος σεισμός μεταβάλλει τον άξονα της Γης, επειδή αλλάζει την κατανομή της μάζας της, μετακινώντας μαζικά τα πετρώματά της. Όταν ένα μέρος της μάζας της Γης πλησιάζει περισσότερο προς τον άξονά της (όπως συνέβη με το σεισμό), τότε η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και η μέρα της μικραίνει ανεπαίσθητα. Όταν, αντίθετα, η ανακατανομή της γήινης μάζας οδηγεί σε απομάκρυνσή της από τον άξονά της, τότε η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται αδιόρατα και η μέρα μεγαλώνει ελαφρά. Η NASA δεν απέκλεισε ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις θα αλλάξουν, όταν μελετηθούν πλήρως τα δεδομένα από το σεισμό της Χιλής.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Μέτρα για την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων

Μέτρα για την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων

Με αφορμή τη μεταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε σειρά προϊόντων και των συντελεστών του ΦΠΑ και για την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, ανακοίνωσε τα εξής:
Με αφορμή τη μεταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε σειρά προϊόντων και των συντελεστών του ΦΠΑ και για την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, ανακοίνωσε τα εξής:
* Από τις 5 Μαρτίου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η Αγορανομική Διάταξη που επιβάλει την αναγραφή των τιμών καυσίμων στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων.
* Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εκ μέρους της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην αγορά υγρών καυσίμων, για τη διαπίστωση τυχόν παραβατικών συμπεριφορών.
* Κινητοποιούνται οι Ενώσεις Καταναλωτών της χώρας, σε συνεργασία με τις Γενικές Γραμματείες Εμπορίου και Καταναλωτή, για την αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς.

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

«Να σταματήσουμε τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών»

«Να σταματήσουμε τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών»

Εκκληση στην Ελλάδα για τερματισμό του εξοπλιστικού ανταγωνισμού, προς όφελος της ευημερίας των λαών των δύο χωρών, κάνει διά της «Ε» ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχτηκε για πρώτη φορά στην ιστορία ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, κατά την οποία μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ήταν προγραμματισμένη για 40 λεπτά, και κράτησε μιάμιση ώρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και είπε πως έχει προσδοκίες από την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
«Οταν μιλώ δυνατά από εδώ, μπορούν να με ακούσουν στην ελληνική πλευρά. Εάν η ελληνική πλευρά μιλάει από εκεί, μπορώ να τους ακούσω. Αρα, είμαστε πολύ κοντά, και άμα έχουμε ένα πρόβλημα, θα πρέπει να μπορούμε να χτυπήσουμε την πόρτα ο ένας του άλλου και να το συζητήσουμε», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφερόμενος στο παρελθόν, που έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, είπε πως ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν, συνέβη.
«Θα πρέπει να το αφήσουμε εκεί. Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και πώς θα το οικοδομήσουμε» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να λυθεί σύντομα το Κυπριακό.
Ο Ερντογάν είπε πως θα ήθελε να δει την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην επιβραδύνει τη διαδικασία των συνομιλιών έτσι ώστε να μπορεί να εξευρεθεί μια λύση. «Ο τελικός μας στόχος είναι η επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, και πιστεύω πως αν υπάρχει η απαιτούμενη ισχυρή αποφασιστικότητα και θέληση, τότε μπορούμε να επιτύχουμε ένα δίκαιο και διαρκή αποτέλεσμα όσο το δυνατό πιο σύντομα».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στον ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων και επιχειρηματολόγησε υπέρ της τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης. «Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να υπάρξει αποτέλεσμα είναι αυτή η φόρμουλα. Είμαστε θετικοί, είμαστε εδώ για μια λύση, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην επίτευξη ενός αποτελέσματος, και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό. Πολύς χρόνος έχει χαθεί. Νομίζω ότι είναι κρίμα που έχει χαθεί τόσο πολύς χρόνος».
Ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε πως σε όποια συμφωνία καταλήξουν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο, η Τουρκία θα τη σεβαστεί. «Η κυβέρνησή μας προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση αυτού του προβλήματος και η ε/κ κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει καλά αυτή την ευκαιρία. Πραγματικά δεν μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος από αυτό».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα στις συνομιλίες είπε πως είναι πάρα πολύ υπομονετικός και δεν θα ήθελε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας να κλείσει.
«Ο τρόπος που εσείς υπολογίζετε τον χρόνο είναι διαφορετικός από τον δικό μας. Εχω το κομπολόι που μου δώρισε ο κ. Κώστας και γνωρίζω ότι ο αριθμός των χαντρών είναι διαφορετικός, εμάς είναι είκοσι μία (χάντρες), εσάς 33, έτσι μετρώντας την υπομονή με τον αριθμό των χαντρών είναι διαφορετικός, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να μετρούμε ούτως ή άλλως».
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως πιστεύει στον Παπανδρέου. «Τον εμπιστεύομαι και ελπίζω ότι θα επισκεφτώ σύντομα την Αθήνα και θα μιλήσουμε γι' αυτά. Εχω προσδοκίες από αυτή την επίσκεψη».
Μιλώντας για τις προοπτικές της λύσης, είπε πως «εάν η Κύπρος γίνει ένα νησί της ειρήνης και της σταθερότητας, τότε θα έχουμε εκπληρώσει το καθήκον όχι μόνο για το σήμερα, αλλά, επίσης, το καθήκον που έχουμε έναντι των μελλοντικών γενεών». Η Τουρκία, είπε, ως εγγυήτρια δύναμη, είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα. «Η ελπίδα μας είναι ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει πολύ ενεργά στην προσπάθεια αυτή μαζί με την Τουρκία. Ως προς αυτό, έχω πολλή εμπιστοσύνη στον συνάδελφό μου (Γ. Παπανδρέου)».
Αναφερόμενος στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό διερωτήθηκε εάν θα οδηγούσε αυτό στην ειρήνη. «Εάν μπεις σε έναν εξοπλιστικό ανταγωνισμό, αυτό αναπόφευκτα δημιουργεί οικονομικές συνέπειες», είπε και εξήγησε: «Στον σημερινό κόσμο, δαπανώνται ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για όπλα. Και με τη σημερινή κρίση βλέπουμε πολλές χώρες που επλήγησαν, η Ελλάδα πολύ. Εχουμε και εμείς πληγεί εν μέρει, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ακόμα στεκόμαστε στα πόδια μας».
Ο Ερντογάν εισηγείται περιορισμό των εξοπλιστικών δαπανών:
«Αυτό που λέμε στους φίλους μας είναι να μην εμπλακούμε περισσότερο στον τομέα των εξοπλισμών, γιατί θα πρέπει να επενδύσουμε στον λαό, αυτό είναι που θα μας δώσει αποτελέσματα, επενδύοντας σε όπλα δεν θα κερδίσουμε τίποτε. Πρέπει να επενδύσουμε στη φιλία και την αδελφοσύνη».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπενθύμισε την παρουσία του Καραμανλή ως μάρτυρα στον γάμο της κόρης του. «Οταν το παιδί μου παντρευόταν εδώ, προσκάλεσα τον αγαπητό μου φίλο κ. Καραμανλή και ήρθε, και ήταν μάρτυρας στην τελετή. Είπα στον Κώστα "Κώστα πρέπει να κάνεις ομιλία" και έκανε μια ομιλία».
Ο Καραμανλής, σύμφωνα με τον Ερντογάν, είπε τα εξής: «Πριν από δέκα χρόνια, εάν κάποιος έλεγε ότι μια μέρα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ερχόταν στην Τουρκία για τη γαμήλια τελετή του παιδιού του Τούρκου πρωθυπουργού και να είναι μάρτυρας στην τελετή, θα το πίστευε;».
Επιστρέφοντας στα σημερινά ο Ερντογάν είπε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να προχωρήσουν πέρα από αυτά. «Δεν πρέπει να μείνουμε απλώς εδώ που είμαστε, θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, δεν πρέπει να κάνουμε μικροϋπολογισμούς. Πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τα εμπρός. Εχουμε ξεπεράσει δυσκολίες, έχουμε καλύψει πολλή απόσταση, αλλά πρέπει να καλύψουμε περισσότερη», είπε.
Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ
''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ''
2/3/2010

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

'Ζούμε τελευταίες ημέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας'

'Ζούμε τελευταίες ημέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας'

ΑΠΟ ΤΗΝ μία ο Πρωθπουργός αναφέρει ότι 'κινδυνεύει η Εθνική κυριαρχία μας' για να συμπληρώσει αργότερα ανακοινώνοντας τα μέτρα για την Οικονομία ότι 'βρισκόμαστε σε πόλεμο'. Μόνο τις σειρήνες της αφύπνισης δεν ακούσαμε. Και εκτός απο τις πορείες και τα λοιπά έχουμε κινήσεις κατά της χώρας από τους Γερμανούς που έφευραν τον φασισμό αλλά και Τουρκική φρεγάτα στα ανοικτά της Αλβανίας για κοινές ασκήσεις αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας ειναι περικυκλωμένη απο παντού. Μέσα σε όλα τούτα έχουμε και την αποκάλυψη ότι η χώρα μας έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, ουρανίου και χρυσού. Και άραγε γιατί οι Ευρωπαίοι γιατί δεν διασφαλίζουν ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα της Ευρώπης;
Ενας πεφωτισμένος άνθρωπος των Γραμμάτων και βραβευμένος μου έλεγε πρόσφατα ότι 'Ζούμε τις τελευταίες ημέρες της πάλαι ποτέ Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με την διαφορά ότι ο εχθρός είναι εντός των τειχών' και μετά τη ψήφιση των νομοσχεδίων για τους μετανάστες.
ΚΑΙ Η ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Γερμανοί βουλευτές κάλεσαν την Ελλάδα να πουλήσει νησιά για να χρηματοδοτήσει το χρέος της, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της εφημερίδας Bild, η οποία συνοψίζει την ιδέα ως εξής: «Σας δίνουμε χρήμα, μας δίνετε την Κέρκυρα».
«Το ελληνικό κράτος πρέπει να σταματήσει τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις και να πουλήσει κτηματική περιουσία, όπως για παράδειγμα ακατοίκητα νησιά», δήλωσε στην εφημερίδα ο βουλευτής του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Φρανκ Σέφλερ.
Επίσης, ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Μάρκο Βάντερβιτς δήλωσε ότι «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και η Γερμανία βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα. Λίγα νησιά μπορούν να κάνουν τη δουλειά».
Ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος ερωτήθηκε για το δημοσίευμα, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD: «Ακουσα επίσης τη συμβουλή ότι πρέπει να πουλήσουμε την Ακρόπολη. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις».

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Κόβονται οι επιδοτήσεις σε 170.000 αγρότες

Κόβονται οι επιδοτήσεις σε 170.000 αγρότες

Κόβονται από φέτος οι επιδοτήσεις σε αγρότες που εισπράττουν ως 200 ευρώ το χρόνο. Η σχετική απόφαση πάρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με βάση κοινοτικό κανονισμό.
Στη ρύθμιση αυτή εμπίπτουν περίπου 170.000 αγρότες οι οποίοι έχουν την επιλογή είτε να πουλήσουν τα δικαιώματα τους, είτε ν' αγοράσουν δικαιώματα ώστε να ξεπεράσουν το όριο των 200 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί το θέμα, τα δικαιώματα αυτά θα περιέλθουν στο εθνικό απόθεμα. Πράξεις αγοραπωλησίας δικαιωμάτων μπορούν να γίνουν μέχρι τις 15 Μαΐου 2010.
Παράλληλα, πάρθηκαν αποφάσεις, με τις οποίες:
- Καταργούνται οι ενισχύσεις του ποιοτικού παρακρατήματος στο σκληρό σιτάρι, το λάδι, τις ελιές, το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας. Θα μετατραπούν σε ειδικές ενισχύσεις και θα δοθούν στους αγρότες (συνολικά 78 εκατ. ευρώ).
- Αποσυνδέονται οι επιδοτήσεις στο σκληρόσιτάρι, το ρύζι τους καρπούς με κέλυφος, τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τους σπόρους σποράς και τα μεταποιημένα εσπεριδοειδή. Συνδεδημένη ενίσχυση διατηρούνται μόνον στο βαμβάκι.
Θα δημοσιοποιούνται όλες οι επιδοτήσεις και οι δικαιούχοι αγρότες.