Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Διπλάσιο κίνδυνο να κολλήσουν νέα γρίπη αντιμετωπίζουν τα παιδιά

SHARE
Έρευνα Βρετανών και Αμερικανών για τη νέα γρίπη Η1Ν1 οδηγεί σε δύο σημαντικά συμπεράσματα: Πρώτον, ο ιός φαίνεται να είναι λιγότερο μεταδοτικός από άλλους πανδημικούς ιούς. Δεύτερον, τα παιδιά είναι δυο φορές πιθανότερο να μολυνθούν, όχι όμως και να τη μεταδώσουν την ίωση σε άλλους.
Η μελέτη που δημοσιεύεται την Πέμπτη στο New England Journal of Medicine είναι μια από τις πρώτες επιστημονικές προσπάθειες να εκτιμηθεί πώς η ίωση εξαπλώνεται ανάμεσα σε μέλη της ίδιας οικογένειας, σε σχέση με το εργασιακό ή σχολικό περιβάλλον.
Τα άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που πάσχει από τη νέα γρίπη αντιμετωπίζουν μία περίπτωση στις οκτώ να μολυνθούν και τα ίδια. Τα παιδιά όμως είναι δύο φορές πιο ευάλωτα, ή και ακόμα περισσότερο αν έχουν ηλικία κάτω των 4 ετών. Περίπου ένας στους έξι Αμερικανούς εκτιμάται ότι έχει προσβληθεί από τον Η1Ν1 από την πρώτη του εμφάνιση τον Απρίλιο του 2009.
Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) γνώριζαν ότι το 60% των περιστατικών αφορούν παιδιά, αναρωτήθηκαν όμως αν τα παιδιά όντως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν, ή είναι απλώς πιθανότερο να μεταφερθούν στο γιατρό για εξετάσεις; Και μήπως είναι πιθανότερο να μεταδώσουν την ίωση σε άλλους;
Για να δώσουν απάντηση, εξέτασαν τα πρότυπα μετάδοσης σε 216 άτομα με νέα γρίπη στις ΗΠΑ (οι μισοί και παιδιά) και σε 600 μέλη των οικογενειών τους.
Λοιμώξεις του αναπνευστικού που οι ερευνητές υπέθεσαν ότι είναι νέα γρίπη εμφανίστηκαν στο 13% των μελών της οικογένειας των ασθενών. Και μόνο το 10% εμφάνιζε συμπτώματα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ιού.
Τα ποσοστά αυτά είναι μικρότερα από αυτά που έχουν υπολογιστεί για προηγούμενες πανδημίες το 1958 και το 1968, όταν μολύνονταν το 14 με 20% των μελών της οικογένειας των ασθενών. Συγκριτικά, σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης, το αντίστοιχο ποσοστό είναι, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, 5 με 40 τοις εκατό.
Στα σπίτια που ο ιός Η1Ν1 κατάφερε να μεταδοθεί και σε άλλα μέλη της οικογένειας, η έρευνα αποκάλυψε κάτι που προκαλεί έκπληξη. «Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας ήταν εξίσου πιθανό να εξαπλώσουν τον ιό» ανέφερε η Δρ Λιν Φινέλι των CDC. «Αυτό ήταν μη αναμενόμενο, δεδομένου ότι πάντα θεωρούμε τα παιδιά 'σούπερ μεταδοτικά'» είπε.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: