Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Μέτρα για τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη

SHARE
Ριζοσπαστικά μέτρα για να κτυπηθεί η διαφθορά, να σπάσουν οι εσωτερικές εξαρτήσεις και τα φαινόμενα χειραγώγησης δικαστικών λειτουργών, να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στη δικαστική και στην εκτελεστική εξουσία, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η απονομή της δικαιοσύνης και να επικρατήσει η διαφάνεια στη δημόσια ζωή, προτείνει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Ανάμεσα στα μέτρα για τη διαφάνεια και τη διαφθορά ξεχωρίζουν η πρόταση για κατάργηση του οικονομικού απορρήτου για όλους τους κρατικούς λειτουργούς (υπουργούς, γ. γραμματείς, βουλευτές, δικαστές κ.λπ.), η ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των περιουσιακών τους στοιχείων, ο έλεγχος της προέλευσής τους από ανεξάρτητη αρχή «πόθεν έσχες», η δήμευση της περιουσίας που δεν δικαιολογείται.
Την άμεση λήψη μέτρων που είναι ανέξοδα και μπορούν να αναβαθμίσουν τη Δικαιοσύνη και να ενισχύσουν την ανεξαρτησία των δικαστών, πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΕΕ Σ. Μπάγιας Στη δέσμη των προτάσεων για τη Δικαιοσύνη ξεχωρίζουν η κατάργηση της ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελέων που πολλά δεινά προκάλεσε τα τελευταία χρόνια, η τιμωρία με οριστική παύση για όποιον προσπαθεί να χειραγωγήσει δικαστικό λειτουργό, ο ορισμός με κλήρωση των ανακριτών και εισαγγελέων που ασχολούνται με μεγάλα σκάνδαλα και σοβαρές υποθέσεις η συνταγματική αναθεώρηση του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης (από τη Βουλή και όχι από την κυβέρνηση), η επαναφορά του θεσμού της αυτοδιοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών με εκλεγμένους προϊσταμένους.
Οι εμπειρίες
Τα μέτρα «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά όλες τις αρνητικές εμπειρίες των τελευταίων ετών στον χειρισμό μεγάλων υποθέσεων (Βατοπέδι, Siemens, ομόλογα κ.λπ.) ώστε να αποτρέπονται εντολές και υποδείξεις για τη μη αποστολή δικογραφιών στη Βουλή, για τον χειρισμό δικογραφιών κ.λπ.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος και ο γ.γ. της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) Σ. Μπάγιας και Π. Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα (αντεισαγγελείς Εφετών) ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων που είναι ανέξοδα και μπορούν να αναβαθμίσουν τη Δικαιοσύνη και να ενισχύσουν την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, προτείνοντας:
Για την ιεραρχική εξάρτηση των εισαγγελέων: Να καταργηθεί η σχετική διάταξη, γιατί έχει επανειλημμένα παρερμηνευτεί ότι μπορεί να αφορά και τη δικαιοδοτική κρίση, παρά τη ρητή διάταξη ότι ο εισαγγελέας υπακούει στον νόμο και τη συνείδησή του. Η παρερμηνεία αυτή είχε, κατά την ΕΕΕ, «τραυματικές επιπτώσεις για την αξιοπιστία και το κύρος του εισαγγελικού θεσμού».
Το μέτρο χαρακτηρίστηκε ως το πλέον ριζοσπαστικό, ενώ «φωτογραφήθηκαν» ενέργειες του τ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά (μη αποστολή δικογραφιών για Βατοπέδι, ομόλογα στη Βουλή, εντολή για έφεση προκειμένου να μη δοθεί όλη η δικογραφία της Siemens).
Ο Σ. Μπάγιας διερωτήθηκε τίνος η θέση θα υπερισχύσει όταν καλείται ένας εισαγγελέας να συζητήσει κάποια υπόθεση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ υποστήριξε ανοιχτά ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει δικαίωμα να δίνει εντολή να ασκηθεί έφεση (όπως είχε γίνει για τη Siemens, το Χρηματιστήριο κ.λπ.) ή να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών για να ορίσει εφέτη - ανακριτή
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: