Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Μέτρα - ανάσα για μικρά εισοδήματα και δανειολήπτες

SHARE
Ανοίγει τα... χαρτιά του το οικονομικό επιτελείο, καθώς κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για την προστασία των δανειοληπτών, την ενίσχυση των εισοδημάτων, τη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και να προδιαθέσει για τη στάση που θα κρατήσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα είναι αυτό για την προστασία των δανειοληπτών. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των εισοδημάτων των ασθενέστερων τάξεων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται πιθανότατα η εισοδηματική πολιτική και τα επιδόματα που θα ξεκινήσουν να δίνονται από τον Ιανουάριο του 2010.
Στη Βουλή
Πιο μακρύς είναι ο δρόμος για το φορολογικό νομοσχέδιο, με το σκεπτικό ότι θα ξεκινήσει μια περίοδος διαβούλευσης και στη συνέχεια, στις αρχές του επόμενου έτους, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Βέβαια όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, ακόμη και αν ψηφιστεί για παράδειγμα τον Μάρτιο του 2010, θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου. Εξάλλου, μέσα στο επόμενο δίμηνο κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να λάβει διετή παράταση έως τον Δεκέμβριο του 2012 για να ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι, παρουσιάζοντας στην πραγματική τους διάσταση όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και ένα πλήρες τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα λάβουν το «ΟΚ» των Βρυξελλών. Το πρώτο στίγμα των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου θα δοθεί σε κλιμάκιο της Κομισιόν που επισκέπτεται την Αθήνα εντός της εβδομάδας.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
«Ανάσα» σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αναμένεται να δώσει το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατό από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.
Θα υπάρχει πρόβλεψη απαλλαγής των χρεών, εφόσον ο υπόχρεος καταβάλει το 10% των οφειλών του, αλλά ακόμη και μηδενικών καταβολών σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν ο υπόχρεος είναι για χρόνια άνεργος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ειδικότερα, θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους δανειολήπτες, που έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, να απαλλαγούν από τα χρέη τους, εξοφλώντας με βάση το εισόδημα από την εργασία τους ένα μέρος των χρεών, που καθορίζεται μέσω της δικαστικής οδού και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: