Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Μια πολιτική μάχη που αγγίζει τα όρια της διαφθοράς.

SHARE
Πρόσφατα φίλος επικοινώνησε με το γραφείο του Σταύρου Λαμπρινίδη στις Βρυξέλλες για το θέμα της επέκτασης χρονικής διάρκειας που θα έχει η προστασία των μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων. H εικόνα που διαμορφώνω είναι ότι υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο σε απόλυτη συνεργασία με τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, ώστε να ψηφιστεί μια κοινοτική οδηγία η οποία το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι απλώς να βάλουν στην τσέπη τους αρκετά εκατομμύρια Ευρώ οι δισκογραφικές, και τίποτε άλλο.
Ήδη από τα μέσα και τέλη του προηγούμενου χρόνου έφτασαν στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου 3 διαφορετικές εκθέσεις από 3 ιδρύματα - το πανεπιστήμιο του Barnemouth, το Institute for Information Law University of Amsterdam, και μια κοινή έκθεση από διάφορα ιδρύματα όπως EFF, Consumer Focus, European Digital Rights, κλπ που κατέδειχναν με ξεκάθαρο τρόπο το ανώφελο της προτεινόμενης οδηγίας (δείτε τα εδώ, εδώ, και εδώ). Οι εκθέσεις αυτές έχουν αγνοηθεί παντελώς με αποτέλεσμα να φτάνουμε στη σημερινή ψηφοφορία. Από το γραφείο Λαμπρινίδη με ενημέρωσαν ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν κατά της πρότασης, μαζί με τους Ευρωπαίους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, ενώ είναι άγνωστο τι θα κάνει η Σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Η πρόταση Λαμπρινίδη μάλιστα είναι να αναβληθεί η ψήφιση της Κοινοτικής οδηγίας για μετά τις Ευρωεκλογές, ώστε να μελετηθεί καλύτερα και να συμπεριλάβει όλη την πνευματική δημιουργία και όχι μόνο τα μουσικά έργα, όπως γίνεται τώρα. Τα Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα πάει προφανώς σε ψήφιση υπέρ.
Ειδικότερα οι Πράσινοι, προτείνουν είτε την απόρριψη του ψηφίσματος είτε την ψήφιση του με βάση τροποποιήσεις που έχουν προτείνει οι ίδιοι στα άρθρα 21, 22, 23, 24 με τις οποίες (τροποποιήσεις) διασφαλίζεται ότι η επέκταση θα είναι προς όφελος αποκλειστικά και μόνο των μουσικών δημιουργών και όχι των εταιρειών. Στην επιστολή που είχαν στείλει στους Ευρωβουλευτές αναφέρουν πολύ χαρακτηριστικά ότι
αντίθετα με όσα αναφέρει Ευρωπαϊκή Επιροπή και ο Crowley (εισηγητής), η επέκταση του copyright θα συνεισφέρει ελάχιστα στους δημιουργούς, η πλειοψηφία των οποίων θα λάβει από 0,26 έως 26,79 Ευρώ κάθε χρόνο για τα δέκα πρώτα χρόνια. Από την άλλη όμως θα αποτελέσει μια γιγάντια πηγή εσόδων για τις πολυεθνικές δισκογραφικές οι οποίε θα εισπράξουν συνολικά πάνω από 150 εκ Λίρες από τους καταναλωτές. Η ψήφος των Ελλήνων βουλευτών, αλλά και των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: