Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Οδηγίες πρός..Οδηγούς για ομαλή επιστροφή!

SHARE
Θα πρέπει σε όλους μας να γίνει συνείδηση, ότι όσο και εάν καθυστερήσουμε στον προορισμό μας, η επιτυχία είναι ότι φθάσαμε σώοι και ασφαλείς, χωρίς να παίξουμε κορώνα/ γράμματα τη ζωή μας, των συνεπιβατών μας και των συνταξιδιωτών μας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε το συμβουλευτικό ρεπορτάζ που ακολουθεί και εάν το τηρήσετε, να είστε σίγουροι ότι θα ταξιδέψετε με ασφάλεια. Καλό και ασφαλές ταξίδι.
Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι θα πρέπει να ελέγξετε συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινήτου:
Κινητήρας: Οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν στον κινητήρα αφορούν τη στάθμη του λαδιού, αλλά και την ποιότητά τους. Αν δείτε ότι είναι πολύ μαύρα, τότε μη διστάσετε να τα αντικαταστήσετε. Τσεκάρετε εάν υπάρχουν διαρροές στον κινητήρα. Ελεγχος θα πρέπει να γίνει και στο σύστημα ψύξης. Ελέγξτε τη στάθμη του νερού του ψυγείου, την κατάσταση των κολάρων και γενικά εάν υπάρχουν από κάπου διαρροές.
Ελαστικά: Δεν θα καινοτομήσουμε εάν σας πούμε ότι τα ελαστικά αποτελούν τον υπ αριθμόν 1 παράγοντα για ασφαλείς μετακινήσεις. Εχετε υπόψη σας ότι τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας (ESP, ABS κ.πλ.) είναι σχεδόν άχρηστα, εάν η κατάσταση των ελαστικών δεν είναι η αρμόζουσα. Για τον λόγο αυτόν ελέγξτε εξονυχιστικά τα ελαστικά για φθορές, «ύποπτα» εξογκώματα, τα οποία μπορεί να αποβούν επικίνδυνα. Το πέλμα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποδηλώνει και την καταλληλότητα του ελαστικού, καθώς στη χώρα μας με τη χαμηλή πρόσφυση στους δρόμους και τις μεγάλες διαφορές των θερμοκρασιών (χειμώνας - καλοκαίρι) τα ελαστικά δεν φθείρονται αλλά «καίγονται». Στην περίπτωση που όλα είναι εντάξει, τότε ο επόμενος έλεγχος αφορά την πίεση του αέρα.
Φρένα: Ο έλεγχος στο σύστημα φρένων αφορά τη στάθμη των υγρών, αλλά και τη γενικότερη απόκριση του αυτοκινήτου στο πάτημα του πεντάλ. Εάν παρατηρήσετε ότι το πεντάλ δεν έχει αίσθηση, «τερματίζει» χωρίς ιδιαίτερη πίεση και το αυτοκίνητο δεν επιβραδύνει, τότε πρέπει να επισκεφθείτε συνεργείο για έλεγχο στα τακάκια και τις δισκόπλακες. Εάν κατά την πέδηση δεν φρενάρουν ομοιόμορφα οι τροχοί, τότε χρειάζεστε έλεγχο και ρυθμίσεις, καθώς αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο διαθέτει ABS, τότε η σωστή κατάσταση του συστήματος των φρένων (υγρά, τακάκια, δισκόπλακες) και των ελαστικών είναι απαραίτητη.
Φώτα: Τα φώτα είναι ένα από τα πιο... παρεξηγημένα συστήματα του αυτοκινήτου, όμως η σωστή λειτουργία τους είναι καθοριστική για τις μετακινήσεις μας όχι μόνο τις βραδινές ώρες αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ελέγξτε πριν ξεκινήσετε εάν ανάβουν τα φλας, τα στοπ, το φως της όπισθεν. Εάν κάποια λάμπα είναι καμένη, θα πρέπει αμέσως να την αντικαταστήσετε. Επίσης ελέγξτε τη λειτουργία των φώτων πορείας και εάν είναι σωστά ρυθμισμένα για να μην τυφλώνουν τους επερχόμενους οδηγούς.
Σύστημα ψύξης: Από τα πιο ζωτικά σημεία του κινητήρα και τώρα που ο υδράργυρος ανεβαίνει. Ελέγξτε τη στάθμη του νερού του ψυγείου, την κατάσταση των κολάρων και γενικά εάν υπάρχουν από κάπου διαρροές. Ελεγχος θα πρέπει να γίνει και στον ανεμιστήρα (βεντιλατέρ).
Πλυστικό σύστημα: Πριν ταξιδέψετε ελέγξτε το πλυστικό σύστημα του αυτοκίνητου σας, γιατί εάν δεν έχει την κατάλληλη λειτουργία, θα έχετε κακή ορατότητα με αποτέλεσμα ο κίνδυνος ατυχήματος να εγκυμονεί. Ελέγξτε την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων και εάν υπάρχει νερό στο πλυστικό σύστημα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα απεσταγμένο νερό, όπως επίσης και τα ειδικά πρόσθετα που καθαρίζουν καλύτερα τις λάσπες στο παρ-μπριζ. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε καλή ορατότητα και θα αποφύγετε τα βουλωμένα σωληνάκια.
Φόρτωση αποσκευών: Τα υπερφορτωμένα αυτοκίνητα είναι σύνηθες φαινόμενο στους ελληνικούς δρόμους σε μια μαζική έξοδο. «Τερματισμένες» αναρτήσεις, υπεράριθμες αποσκευές στην «οροφή», είναι από τις πιο συχνές περιπτώσεις που συναντάει κανείς στους δρόμους και συνάμα δύο από τις σημαντικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων. Γιατί αφενός στην πρώτη περίπτωση η ανάρτηση δεν «δουλεύει» και το αυτοκίνητο δεν αντιδράει προβλέψιμα, αφετέρου λόγω του υψηλότερου κέντρου βάρους, τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου μεταβάλλονται, με αποτέλεσμα τις επικίνδυνες κλίσεις στις στροφές. Εάν, λοιπόν, το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας δεν είναι αρκετό για τις αποσκευές σας, τότε καταφύγετε στη λύση των μπαγκαζιέρων που τοποθετούνται στην οροφή.
ΟΔΗΓΗΣΗ
Υπ' αριθμόν 1 παράγοντας για την ασφάλεια ο οδηγός. Ο οδηγός είναι υπ αριθμόν ένας παράγοντας για την ασφάλεια όλων των επιβατών. Θα πρέπει να βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και να οδηγεί ξεκούραστος. Εάν αισθάνεται σημάδια κόπωσης, που εμφανίζονται με ένα ελαφρύ χασμουρητό, το πρώτο που έχει να κάνει είναι να σταματήσει στον πρώτο ειδικό χώρο στάθμευσης για να ξεκουραστεί (ακόμη και να κοιμηθεί). Είναι προφανές ότι αλκοόλ και οδήγηση σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζουν.
Εάν πρόκειται να οδηγήσετε μην πιείτε ούτε ένα ποτηράκι, για να έχετε 100% τον έλεγχο που απαιτείται. Εάν μεταφέρετε με το αυτοκίνητό σας ηλικιωμένους και παιδιά και το ταξίδι είναι μεγάλο, φροντίστε να κάνετε συχνές στάσεις για να ξεκουράζονται. Στην περίπτωση που μεταφέρετε τον σκύλο σας, μην τον στοιβάξετε στο πορτ-μπαγκάζ, αλλά να του διαθέσετε τον ανάλογο χώρο και τον αέρα.
Τρόπος οδήγησης
Είναι προφανές ότι και σε αυτή τη μαζική έξοδο θα υπάρξουν μποτιλιαρίσματα, άσκοπες καθυστερήσεις κ.πλ. Ολα αυτά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να τα αντιμετωπίσετε με υπομονή και όχι με εκνευρισμό, έχοντας πάντα υπόψη σας ότι στόχος σας είναι να φθάσετε ασφαλείς στον προορισμό σας, αδιαφορώντας για τον χρόνο που θα ξοδέψετε.
Γι αυτό, λοιπόν, μην εκβιάζετε τις προσπεράσεις, μην παραβιάζετε τα όρια ταχύτητας και τον ΚΟΚ γενικότερα, φερθείτε πολιτισμένα στον δρόμο και επιλέξτε την αδιαφορία στους οδηγούς που ενδεχομένως σας προκαλέσουν με τον τρόπο που οδηγούν. Επίσης, να είστε συνεργάσιμοι με τους τροχονόμους, το έργο των οποίων είναι επιβαρημένο αυτή την περίοδο, ενώ εάν παρατηρήσετε κάτι που μπορεί να εγκυμονεί κίνδυνους μη διστάσετε να τους το αναφέρετε. Τέλος, επειδή πολλά έργα στα δύο μεγάλα εθνικά οδικά δίκτυα είναι σε εξέλιξη, να επιστήσετε ιδιαιτέρως την προσοχή σας και να συμμορφωθείτε με τα όρια ταχύτητας και τις σημάνσεις.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: